Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
11181
View
27
Reply

Kakak-Kakak Ipar Yang Suka Pinjam Duit

[Copy link]

Author: tahihidungmasin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-1-2013 04:41 PM | Show all posts |Read mode
Nak letak thread ni kat Masalah Peribadi tapi tak ler jadi masalah sangat, cuma nak dapatkan pandangan saja.
Lagi pon aku bukanlah kedekut tahi hidung masin
Kakak-kakak bini aku tak kerja, so hujung-hujung bulan dan tak hujung hujung bulan laki belum gaji mesti telefon mintak duit kat bini aku. Nak book duit kapai terbang pon mintak bini aku charge kredit kad.
Aku tak der masalah pon kalau nak pinjam duit, tapi kalau selalu tu rasa macam tak sedap hati pun ada.
Dengan bini aku dia orang berani mintak, dengan abang dia orang yang kaya berniaga tu malu pulak nak mintak.
Walaupun dia orang tak mintak depan aku, kekadang aku eavesdropping call tu terdengar ler plak conversation mintak duit.
Hari tu nak pergi kenduri rumah orang pon mintak duit kononnya nak bagi kat tuan rumah, mintak seratus, amboi.
Macam aku cakap la, aku ni bukan lah kedekut taik hidung masin, cuma aku dok bayangkan apa la perasaan laki-laki dia orang kalau bini aku asyik dok selalu nak pinjam duit.
Pendapatan isirumah aku boleh la tahan, dalam lima belas ribu sebulan tu ada la, so tak der masalah la segi kewangan.
Lagi satu, dalam duit bini aku tu pon ada jugak part dua ribu yang aku dok bagi tiap-tiap bulan. Part dia orang bayar balik ke tak, tak pernah lak aku nak ambik tau, aku assume dia orang bayar ler kot.
So what say you?
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2013 05:10 PM | Show all posts
klu kdg2 jer pinjam, ok kot...

tpi klu tetiap bulan, hangin aku...!!!
situasi ko sama ngan aku... aku nih plak ipar2 laki dok pinjam duit ngan laki aku.. tetiap bulan plak tuh..
nak g holiday pun, pinjam duit..

tpi yg pasti, sorang abg ipar aku nih.tak penah bayar utang dia tuh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2013 05:13 PM | Show all posts
klu diaorg bayar balik takpe la... cer ko risik ngn bini ko tgk..
tp klu tak bayar tu masakkkkkk gak la kan...
aisshhhhhh bab2 duit ni kene la berkira ckt... bukan ape.. takut nti jadi teruk lak..
takde duit je cari korunk.. ishh korunk pun mesti la nak menyimpan gak kan..
esok2 emergency ade duit ha...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2013 08:05 PM | Show all posts
Adik beradik laki aku suka berhutang gak sesama adik beradik
Yg sadis tu, memula pinjam dgn laki aku. Bayo bulan2 laaa
Lps tu, pinjam plak dgn abg yg lain
Tak berani dah pinjam dgn laki aku

Yg lagi sadis tu, pinjam duit sbb nk overhaul kete
Nk tukar enjin segala
Alih2 bila ada duit bkn nk buat full settlement kt abg nih
Dibantainya cat plak kete tuh bg berkilat
Kerinting betul aku

Diorg ni jenis mengamalkan hidup kalau tak hutang tak dpt la merasa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2013 01:49 PM | Show all posts
nak bergaya tpi pinjam duit kat org...

apa jenis manusia daaa....
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2013 11:28 PM | Show all posts
mereka perlu diajar tentang malu dan aib.
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2013 06:17 PM | Show all posts
aku bab2 duit2 dng adik beradik ni mmg tak pernah la nak berkira....tapi aku siang2 dah warning dia org semua....nak pinjam duit aku, insyallah aku boleh bagi bila2 je kalau aku mmg ada duit....tapi tujuan pinjam tu yg selalu aku bold kan....kalo sakit pening ke...atau benda2 lain yg mmg munasabah ke...insyallah aku bagi, tapi kalo aku tau semata2 nak overhaul keta ke....nak pegi soping yg bukan2 ke...nak berlagak2 beli benda tak berpaedah dlm keadaan duit pun tarak...mmg masak la kena dng aku....aku akan buat sampai dia org tak sanggup dah nak beli benda2 tu semua....
kalo duit laki aku...aku tak nak tau apa dia buat....yg penting semua bil2 rumah, hutang kereta & rumah bulan2 settle. kalo ada adik bradik nak pinjam (tak pernah pun adik bradik dia nak meminjam duit dia)...aku tak de hal...as long as yg wajib2 semua dah settle. Tapi kengkawan dia ni mcm ada beberapa org yg suka2 pinjam...tapi bila mintak balik...mcm2 alasan. so far aku cakap je kat laki aku...kalo dia org nak baya,...baya...kalau nak ngelak2....cakap je tak apa..tak yah susah2 nak baya sekarang...kat akhirat je kita tuntut sok. Lepas tu kalau dia org contact2 lagi buat2 tak tau je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 09:46 AM | Show all posts
kalu setiap bulan,mmg berbulu la walaupun amount sikit... kalu kira2 mesti jadi ribu riban gak.... mula2 mungkin ok, lama2 mula la start bunyik... lgpun kalu adik beradik pinjam nie... kira halal je lah.. mmg susah nk bayar ler....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2013 06:24 PM | Show all posts
Bini you kerja ke tidak? Pernah tak dia merungut adik-beradik selalu pinjam duit? Kalau duit you yang bini guna untuk bagi pinjam adik-beradik dia, you ada hak bersuara...Tapi kalau duit hasil kerja dia sendiri yang dipinjamkan, dan bini you tak pernah merungut meminjamkan, tak de masalah di situ.....Mungkin you sebagai suami boleh nasihatkan isteri supaya tak terlalu ikutkan perangai kakak-kakak dia yang asyik pinjam duit...Nanti mereka naik lemak....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2013 04:32 PM | Show all posts
yg suka meminjam duit tu tak bekerja ke? wife tt mesti jenis yg lembut hati kan...asal orang mintak nak pinjam je mesti dapat..
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2013 12:56 PM | Show all posts
mcm aku pon, adik ppuan aku pon rajin gak cr aku time sesak2 ... so far aku bg je... walhal aku tau dia selalu nya kalo ade duit mmg oanjang langkah n mende bukan2 je yg dibelinya .. tp yelah, da nama pon adik bradik ...

yg abg aku lak, mmg tetiap bulan aku top up ... beratus2 ... yg ni mmg aku anggap zakat aku kat dia ... mmg aku belikan brg dapo, i.e. beras, gula, minyak, tepung, etc2 la ... sbb dia mmg x cukup .. keje sorg je ...

kesimpulan nya ... ngan adik bradik mmg susah sket nak say no .. bila bg, time dorg nak bayar, bayar la .. if not, halal kan je la ...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 07:40 AM | Show all posts
tp dlm kes sy ni plak, adik beradik suami sy slalu cari suami sy.masalah nye bile pinjam x reti2 nk byr balik.tu yg buleh buat sy hangin tuu.sampai buleh buat sy dan suami gaduh..dah istilah nye meminjam kenelah byr balik kan...ada satu masa tu, adik suami sy nak pinjam duit coz anak2 dia xde mkn.walhal sblm tu dorg baru balik kampung bini die(ada kenduri cukur jambul anak kakak bini die).dorg sanggup nak balik kg jgk berseronok2 pastu xplan duit betul2 utk dulu. last2 bile kitorang x bagi dorg salahkan kan kami plak. mcm2 dorg kata pasal kami. bukan xnak bagi tp masa tu kami pon ngah sesak,mcamana nak bagi kan...haiihhh ini lah donia...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-3-2013 06:23 PM | Show all posts
Mcm Nia pulak adik ipar suka betul pinjam duit..Nia tak kisah kalu betul-betul takde duit ...ini awal bulan bkn main soping barang dapur nun di Tesco yg kami tukang bg pinjam duit ni barang dapur beli kat mini market je sbb harga lbh murah dr giant or Tesco. Bila ditegur mengadu kat mak mertua...pastu mak mertua salahkan Nia la...Dia tak tau yg abg dia pun tak cukup duit..biasanya kami satu family hujung bulan jer mesti mkn lauk sardin atau telur..depa siap pi breakfast kat kedai lg...huhu payah betul org camni...ni dengar cerita berenti kerja pulak dah...aduhai.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2013 12:06 PM | Show all posts
bila kita mula pinjamkan duit pada orang... esok2 kalau time dorang susah.. kita antara orang pertama dia akan cuba untuk pinjam berdasarkan good response permulaan dulu tu.... kalau meminjam.. pastu bayar balik... okla.. ni ada yg utang lepas tak abis bayar.. dok menambah utang lain... tak larat la...

biasa la... dalam adik beradik pinjam meminjam ni... tapi letih jugak klau kita jadi tukang beri pinjam aje... dgn adik beradik.. takkan nak mintak.. tambah2 lak klau tau keadaan kewangan dia camne. uaaaaa.... susah tol la..

hubby ada gak beri pinjam kat abg dia.. ingat lagi masa tu dia pinjam 1000+ .. tapi tak bgtau sebab apa. bila balik kg... baru tau citer rupanye dia meminjam jugak dekat adik beradik yg lain sikit2.. entah apa reason taktau. diam dan tak bayar. aku pon dah start brbunyi sebab aku n hubby sama2 keje n we all combine duit gaji utk family spenditure sama2...

now.. hubby ada gak bagi pinjam abg dia tu lagi.. tapi dia tak cerita kt aku.. taknak aku bisingla tu. aku tau pon sebab terbaca sms dia. aku bukannye suruh hubby mintak izin aku ke nk pinjamkan duit. but at least acknowledge la.. duit tu sama2 cari kot... up until now dia tak bgtau apa2 pon pasal tu.

nak kata tak berkira.. tipu.. aku meeemang berkira. adala kot 2000 dah total abg tu pinjam.  bayar 1 sen pon takde.. menambah lagi ada. aku tau dorang susah.. entahlah.. semoga Allah redhakan hati aku ni...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-4-2013 10:22 PM | Show all posts
aku ada sorang abang yg idopnya laki bini memang agak susahla jugak.dia keje tecnichian.wife keje gomen.apa yg aku selalu buat kan,aku bagi dia joran tapi bukan bagi ikan.sebulan sekali adala keje2 yg aku panggil dia suh buat.contohnya cat rumah ke,repair itu ini ke.tapi takla tiap2 bulan aku nak cat umah.kadang2 tu aku pun duduk pikir sengsorang apa keje aku nak bagi kat dia supaya dia lapang sikit idop dorang anak beranak hasil dari duit kerja yg aku bagi

part2 pinjam duit ni,aku tak berkenanla..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2014 08:28 AM From the mobile phone | Show all posts
TT aku plak adik-adik ipar slalu pinjam..xpenah bayor
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2014 08:38 PM | Show all posts
aku rasa, kalo pinjam duit sebab susah sangat x pe juge kite nak bagi, x ralat sangat
kalo setakat nak beli megi, nugget marina, bagi jiran salam keruk pon nak pinjam duit, baik ar simpan saja hasrat tu....
sebab mcm bodoh je nak pinjam duit atas sebab remeh temeh neh...
tu pasal sesetengah orang memang sensitif bile ditanya pasal gaji...
aku cukup x suka bile orang tanya gaji brae setiap bulan
tu akan jadi modal dia nak pinjam atau pon ngata
gaji aku x de la sampai 5 angka (dolu la mase keje constructon firm)
tapi..........biar le nampak cm meskin sangat..supaya org x senang2 assume kita neh banyak duit
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2014 12:12 AM | Show all posts
wah banyaknya pendapatan ngko..patutla adik beradik wife tak kisah nak pinjam..diorang tau korang senang kot..tapi kalau dah tetiap bulan nak pinjam tu bukan dalam kesempitan pun, tapi amik kesempatan..lama2 boleh mendatangkan menyampah

mak aku awal2 dah pesan..adik beradik pun kalau hutang kena bayar...pasal duit boleh bermasam muka..kalau boleh jangan berhutang langsung lah
Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2014 01:35 PM | Show all posts
tq momod. baru tgk hr ni dpt tacang dr mod kemal
Reply

Use magic Report

Post time 23-6-2014 07:41 PM | Show all posts
aku pun lagi sakit hati sbb ipar aku asyik keje mintak duit je.. mmg dia buat laki aku macam atm mesin je wtf
bayangkan seminggu mintak 200 padahal laki bini bekerja.. mmg tak beragak avg sebulan dia kitai laki aku pun lebih dari 600.. dah la pinjam tak pernah berbayor.. suka suki dia je.. dah la bini berlagak nak mampos mcm laki dia byk duit padahal.. kerja asyik menempel kat laki aku je.. haishhh org mcm ni pun ada
laki aku pulak.. kalo bab adik2 dia laju je ngulur.. aku selalu membebel.. yerla kalo kita btul2 kaya takpela.. ni kekadang nak bayar komitmen pun bertangguh boleh pulak dahulukan adik dia... macam lembu kena cucuk hidung je laki aku ni... herannnn
dia ngan adik beradik dia mmg close dr sekolah sampai ke universiti laki aku sponsor.. ni sampai dah beranak 4 macam mesin cop duit je dia buat laki aku.. itu blum lagi time nak buat bisnes la sume modal laki aku bg 5k.. senyap2 je laki aku bg kat adik dia.. adoi geramnye
adik dia ni mmg pandai amik kesempatan, pantang jumpa laki aku asyik nanya duit je.. nak tak nak laki aku ngulur la jugak... org mcm ni nak nasihat apa pun tak tau.. dlm 3 org adik dia ni.. 2 org asyik keje menempel kat laki aku... apa nak ckp pun aku tak tau dah.. pening arrr kalo umur dah nak masuk 40an tapi masih lagi bergantung kat org
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.092139s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list