Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
53167
View
577
Reply

CERITA2 best & kurang best KENDURI KAWEN

[Copy link]

Author: True-X       Show all posts   Read mode

Post time 9-2-2012 09:14 AM | Show all posts
Dalam banyak-banyak kenduri kawin yang aku pergi, aku tak boleh lupa kenduri jiran PIL.  Kebetulan masa tu kami balik kampung, jadi anak jiran yang juga kawan lama husband aku pun terus pelawa datang kenduri di rumahnya.

Sebenarnya husband aku selalu cerita pasal jiran ni, sebab famous sekampung seorang yang sangat2 pembersih dan cerewet.  Ruang tamu rumahnya, anak2 pun tak boleh masuk, cuma untuk tetamu2 datang je.  Masa kecik, rumah PIL la yang jadi playground anak2 makcik tu sebab rumah dia tak boleh bersepah atau kotor sikit pun.

Sampai aje rumahnya, husband aku pun terus la bersalam2 dengan anak2 makcik tu dan berborak2 kat depan rumah, maklum lama tak jumpa,  kami anak beranak ni berdiri aje tunggu sebab kemah tempat jemputan makan agak jauh sikit di  luar pagar.   Di tepi kami, di dalam kawasan pagar rumah, ada kemah VVIP, meja2 makan grand dengan pinggan dan sudu garfu dan siap disediakan.  Ini bukan meja bertandang, tapi untuk YB2 dan Datok2 sahaja.

Habis aje berborak, anak2 makcik tu terus pelawa husband aku duduk dan makan kat meja VVIP tersebut!!!  Aku tengok makcik tu dah jegil bijimata kat anak dia, tapi anak2 dia dan husband aku buat2 tak faham.    Aku pun duduklah dengan rasa bersalah yang amat.  Anak2 aku suka habislah, sebab dapat makan tempat cantik dan lauk pun sedap sangat.   Anakku siap tumpahkan air kat alas meja yang putih bersih tu lagi.

Husband aku senyum aje, aku rasa dendam dia dari kecik nak kotorkan rumah makcik tu dah berjaya.  Tak adil katanya, asyik2 anak2 makcik tu aje yang kotorkan rumahnya.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 09:17 AM | Show all posts
ok sebut pasal kenduri kawen aku mmg ade byk cerita malah penah aku tulis dalam belog lg hihi..

aku asal felda kan so kat felda mmg tang kenduri kawen ni xyah risau sgt dgn belanja ke apa sbb ade mcm persatuan gitu..cth dalam 1 blok ade 23 buah umah kan kdg2 dorang berpesatuan 2 blok sekali maka setiap kali ade kenduri kendara ade yg bawa gula,minyak,beras,telur selain duit xsilap aku RM18 setiap org hnya utk 3 kali kenduri kawen je yg duit tu..kuih muih kering tuk goddies bag pun xyah risau semua org bawak dr umah sebekas sorang.dulu2 kuih muih ni utk penanggah je sekali dgn lauk pauk bawak balik kan.la ni ikut stail org skrg semua pun dpt termsk tetamu.
walo tang kerjasama n bantu2 membantu menyeronokkan tp tetap ade cerita xbest psl kenduri kawen kan

1)aku paling xsuka sikap tuan umah yg hanya nak bg bunga telur ke apa pd org yg salam berduit atau bg adiah nmpk sgt xiklas ajak org mkn.sian adik aku selalu kena camni,dia xde duit masa tu sekolah menengah lg.mmg xdpt apa2 la pi kenduri kawen.patutnya kenduri kawen makan free ni dahlah kena bg adiah,duit koman RM10 kot padahal makanan nan hadoo.

2)aku skrg kalo pi kenduri makan sikit je ala2 merasa sbb sokmo aku cirit-birit makan lauk kenduri 3-4 hari baru baik seksa tau.

3)lauk yg xsedap.paling xsuka ayam goreng berempah keras kekung,ayam masak merah yg digureng terlalu lama sampai jd keras kekung dan hancur.penah pi kenduri kawen kawan aku ade hidang ikan keli goreng berlada kot tp kalo uolls tgk dah rupa cam ikan keli tu tinggal kepala je..ala2 sisa makanan nk bg kucing.best masa pi kenduri kwn aku kt bangi lama pakai katering lauk sedap n mcm2 pilihan bkn stended lauk kenduri kawen yg biasa2 tu kan..pastu ade gerai cendol la,pencuci mulut n sbgnya.plg best kt atas meja ade balang2 kepek pisang,tempeyek n tapai ubi..sedap lak tu belaka.

4)tuan umah gila duit,masa pi kenduri kat nilai adik member kawen kan..terkejut tgk mak dia letak pasu bunga yg besar stail jaman 90an dulu tu yg jenis corak2 tu kan..dalam tu la dia campak2 duit org salam..siap buat giliran lg bila dia pi tandas ke solat ke ada yg lain tunggu situ salam org.

5)tuan umah berpeluh jeruk salam peluk cium melekat ayo peluh di pipi mulus aku..eyarkkkk. ni masa pi kenduri kat negeri 9 umah member laki aku. seorang tuan haji dah tua, dah time tu tghari kan aku pi pun dah lewat gitu..bini dia ya ampun baju dah basah kuyup kau..tahan napas je aku dia dok peluk cium pipi aku byk kali.padahal salam biasa dh la aku bkn kenal dia sgt pun.

6)baju pengantin yg hazab yg kaler terlalu terang bundurang n sbgnya..memang org kita kalo kawen baju pengantin warna warni kan..kecuali yg kaya urban biasa hanya guna warna2 pastel spt beige juga putih cream,silver dan gold.ala2 mewah gitu.kalo kt kg2 xsah kalo xkaler yg pelik2..kecuali kwn aku kan dia cikgu mmg mengajar kt kg halaman la duk ngn mak dia kan..tp kenduri kawen dia kelasss ko..baju nampak urban n mewah..gambo kawen menarik siap ade bidio bagai..pelamin penuh bunga ala2 pelamin tomok kawen tu..memang xnampak kg langsung..

7)dulu2 kt kg kenduri kawen masa tu jenis pakai angkat idang lg kan budak2 xde tmpt tau nak makan.kena bawa pinggan pi mintak nasi n lauk kat penanggah pehtu gi la makan kt tepi longkang ke atas pokok ke apa..kalo dekat umh bawa la pinggan makan kt umah.kecuali yg pi ngn mak bapak kan dpt la makan semeja sekali kdg2 tu disuruh gak makan camtu.

8)sbg pengantin lak aku plg nyampah napa mst kena basuh piyuk belanga segala..dah tu pinggan2 yg senang di basuh xditinggalnya..sengaja je bg yg kotor berminyak kena basuh..dahlah kena basuh kt belakang umah..yg licin kotor eyakkk..igt pengantin xpenat ke berbulan dok pecah kepala pikir psl hari bahagia kan..patutnya lepas abis kenduri pengantin berehat je pi check in hotel ke apa hanimun tanpa gangguan kan huhu.

ada byk gik cerita tp kalo semua aku tulis kt sini smp bila2 pun xabis kuikukui

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 09:25 AM | Show all posts
kenduri kawen yg takleh akak lupa.

my cousin died while on the way balik kenduri adik dia kawen sehari sebelum sanding.  instead of kenduri kawen we all buat tahlil n bacer yasin.

dia accident dgn lori balak masa tu dlm perjalanan dari jb ke mersing.  alfatiha pada my cousin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2012 10:05 AM | Show all posts
rm8 tu kat klang ni....kalau kat klang nie, takdernya dpt rm7
Hana Post at 8-2-2012 15:21


kak hana... saya kt klang ni 10 hengget,,,
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 10:14 AM | Show all posts
kak hana... saya kt klang ni 10 hengget,,,
True-X Post at 9-2-2012 10:05



    KLANG bandar kot...
ini kawasan kampung jer.. pastu, kenalan..dapat la rm8 sekepala.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 10:18 AM | Show all posts
ok time aku plak bercerita...

Time kenduri aku::
Aku puas hati sbb caterer, mak andam semua bagi yang terbaik. Cuma 1 aku tak puas hati, sedara mara side aku semua tak bantu aku dgn mak aku...dari start aku kene pinang sampai hari kenduri, takde seko pun yg offer nak bantu2... calling2 tanye, khabo pun idok... Time kenduri diorang dulu kitorg lah bersengkang mata dok bantu...kebetulan mak aku creative dan minat bab2 hantaran kahwin ni. Mcm lahanat sgt perangai seko2... datang time kenduri jek itupun dok mengangkang.  Aku ni dah la dah takde ayah, sian gile kat mak aku. Lps ni kalau lahabau2 tu mintak tolong nak kawen kitorg charge mahal2.. lantak la... tak gune punye sedara mara..... pastu goodies beg untuk VIP disebatnye jugak..banyak lak tu...konon sbb kau sedara kau layak lah dapat walaupun 1 keje ape pun tak bantu? boleh blah!

Kenduri adik ipo aku plak::
Ini aku sakit hati jgk. Buat kenduri grand giler. Guna khidmat fesyen designer tersohor dgn mak andam make up retis yg glemer. Tapi duit semua pinjam kat laki aku mcm kau takde savings langsung (berbelas ribu okeh...). Mule2 nak pinjam tu mulut kemain manis gile. Tapi sampai kau dah beranak pinak hutang tak bayar pun. tak ingat ke keberkatan perkahwinan tu? karang ade yg kene makan sumpah karang..... tgk la kat dalam mata anak tu sikit.... tak bayo satu hal, then lepas kahwin bini kau nak beli baju dgn makan2 kat tmpt mahal2 first class jer... pastu bile sembang2 dgn aku dok ckp kau takde duit lah ape lah... nak culas la tu dari bayo hutang.... prrffttttttttttt
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 10:28 AM | Show all posts
citer pasal khenduri kawen nie, terbayang lak dlm otak mcm mana nanti kenduri kawen anak tunggal akak.  

saper lah laki bertuah jadi menantu akak nanti.  hahahaha....baraka oi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2012 10:29 AM | Show all posts
criter x bes time kenduri tunang adik aku.. heheh aku penah bukak topik pasal ni kt FD 3 thn lepas.. hehehe

ceriter best -  sepupu sepapat aku yg tak seberape ramai tuh semua berkumpul wat keje... best sgt,,, x sangka diorg akan stay lame... aku memula risau gak.. sbb adik badik aku sikit... takut x cukup tangan
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 10:41 AM | Show all posts
aku malas gi kenduri kawin. bila org minta alamat, nak bagi kad, awal2 aku minta maaf, sbb aku x dtg. kad x yah hantar kat aku bleh save hantar kat org lain.

kalau buat gathering unofficial ngan kengkawan/sepupu sempena perkahwinan then, ok. bleh join. baru best. x kira aaa tongtong ke, potluck ke, aku banjer ke, diorg nak banjer ke.. aku no hal.. lepak lelama pun x pe. banyak benda bleh borak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 10:43 AM | Show all posts
aku paling benci pegi kenduri kawin..
kat kg. kenduri depan umah aku pon x pegi..
walaupon khemah tuh dah masuk skit dlm pagar umah aku..
aku x pegi jugak..
apsal aku x pi..
aku benci makan dlm kuantiti manusia yg ramai..
aku benci makan berebut2..
aku benci dengar mulut dok ngumpat pot.. pet.. pet..
aku benci ade yg berlagak mandur dok mengarah..
tapi aku suka kalu org jemput pi kenduri tapi buat keje..
cam parut kelape ker.. tolong masak ker..
part basuh pingan paling aku suke..
pastu amik nasik makan kat belakang khemah..
tapi kalau setakat jemput kenduri makan.. sori! aku xkan pegi..

mase aku kawin pon..
aku marahkan seme sedara aku nak datang kenduri..
aku asal trg.. kawin selangor..
mcm2 aku bagi alasan kat mak aku..
jauhlah.. susahlah.. xde hotel lah..
pastu die org merajuk xnak pi..
sukanya hati aku.. just ade kakak2 aku ngan mak, ayah aku..
tapi tiba hari kenduri..
punyer ramai sedara aku datang..
dlm 25++ bijik kete..
aku bagitau mak aku.. apsal ramai sgt nih.. dah bagitau jangan datang kan..
mak aku cakap.. yg ko marah jgn dtg tuh sedara yg dok kg..
yang datang nih.. seme sedara ko dok K.L
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 10:47 AM | Show all posts
Post Last Edit by abil_tetra at 9-2-2012 10:48

yg best:
ikut kawan balik rumah dia, kenduri di chaah johor..kira felda ke x..tp best giler..depa seme bantu menghulur. klu takat kerepek bertin-tin, pastu beras apa seme, seme pakat bagi... meriah wey...siap bole bungkuskan lagi..diaorg pgil berkat kan..
and kat putrajaya dgn mardi..best gak, lauk la dessert nyer...

yg x best:
last year adik aku kawen...seme cukup..tp ada la makcik sorg nih enterprem, sebok dia nak masak seme...x bg org bantu plak wat bahan2nyer, konon dia sorg je tau campur bahan2 tu...time kupas dan dah kat kawah kuali je boleh ramai2. konon nak tunjuk pandai..org siam, dok sewa rmh mak, konon baik la nak tlg..x sedap lgsung..seme frust yelah yg dah biasa buat pon ada je kat situ dah dia x bg. sabo jela..mak ckp x bole wat ape sbb dia nak buat sgt...nasib kak ipar wat utk meja pengantin.
pastu masa 1 kenduri sedara kat johor..hazabnyer...masa nak tunjuk baju kawen..kira toke butik pengantin nih dtg rumah..x pyh pi kedai katanyer..anak dia siap tunjuk baju seme lawa2 dlm laptop(x tau la rembat gambo bridal sape)..busana2 class seme..dah pilih, confirm ada..last2, mlm sblm sanding baru bawa, takde langsung baju lawa2 yg ditunjuk2..dia bawa je mana yg ada 3,4 pasang. outdated lak tu.sampainyer ati, pastu siap ckp klu nak yg lain x sempat nak balik ambik, ala nmpk no mmg xde barang...mak pengantin xleh watpe sbb suami org tuh kira bos kat jabatan..malas nak pjg citer, dahla mak andam yg dia bawa pon hazab, ada ke org nak mkn beradab dgn keluarga pengantin dia bole amik tmpt kat sblh pengantin ppuan..ada ke tmpt lain mcm tu? bkn ke dok blkg tlg apa yg patut..betulkan mekap ke baju..ni dia pulak mentekedarah..choyyy sgt
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 10:52 AM | Show all posts
kenduri kawen yang aku tak leh lupa..

kenduri kawen aku sendiri..

kenang2 balik, memang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2012 10:56 AM | Show all posts
kenduri kawen yang aku tak leh lupa..

kenduri kawen aku sendiri..

kenang2 balik, memang  ...
NURMIMIE Post at 9-2-2012 10:52


criterla kak mimi......
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 11:00 AM | Show all posts
criterla kak mimi......
True-X Post at 9-2-2012 10:56


dari dulu dah banyak kali cerita..

tak ada yang best pun sebab ai tak bersanding bagai pun..

kenduri time nak nikah jah..

pendek cerita, bakal pengantin lelaki n rombongan dah datang, ai baru bangun tido..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2012 11:07 AM | Show all posts
dari dulu dah banyak kali cerita..

tak ada yang best pun sebab ai tak bersanding bagai pun..
...
NURMIMIE Post at 9-2-2012 11:00


hehehhe cool... sempoi je... sempat x mekap bagai?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2012 11:07 AM | Show all posts
ni criter kawan aku..... criter... ermm x tau la best ke tak.. tp cool heheh

dia ni pengantin pompuan laaa... nikah gantung..... tp nak g ke masjid.. dia dah siap dengan baju pengantin bagai.....drive sendiri g masjid ... on the way,, dia singgah sendiri 7-11 beli bateri kamera..... dia criter kt aku... cashier 7-11 tuh kater kt dia " akak ni rock laa...."...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 11:10 AM | Show all posts
hehehhe cool... sempoi je... sempat x mekap bagai?
True-X Post at 9-2-2012 11:07


cool??

aku rasa, aku lah pengantin perempuan yang paling jahat dalam donia sebab sabotaj majlis diri sendiri..

mekap??

tanya melah janda ke, si alja tuh ke.. depa dok gelakkan baju nikah aku sebab baju kurung raya 3 tahun lepas punya..

nak mekap apa nya? baju nikah pun tak ada.. tapi gatal gila nak nikah..
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 11:40 AM | Show all posts
pengalaman majlis kawin : ade ke patut... owg lain yg kawen owg laen yg sebok komple.. cadar x cantik la.. bunga telur x kena lah... goodies beg sikit lah... sume serba x kenalah... pengantin dah hangin raser nk mengamuk naseb baek lah ngenangkan majlis nak dekat kalo x... memang kene seligi dah makcik2 tuh.... aku mmg pelik ngn makcik2 nie... ade je mulut nak mengata... lantaklah diowng nak pakai hijau ke kuning ke... diowg yg kawin bukan makcik2 yg kawin... ntah ape lah dapat dok mengata camtu...

pastu satu lg kes, mulalh bading si polan tu buat meriah.. si polan nie buat ala kadar je.. si polan tu dapat hantaran banyak... si polan nie dapat hantaran sikit... x faham aku....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 01:46 PM | Show all posts
aku pernah la pergi kenduri kawin kawan aku. jauh kat kedah sana..

1st, si penyambut2 tetamu ni buat dek je dgn semua org. yg depa buat, gi duduk kat meja makan pastu bantai borak kaw kaw punya..

2nd, org2 kg situ mcm tak mesra dgn org luar. bukan nak apa pun, dah kalo berkongsi meja makan tu at least senyum laaaaa kalo x nak bertegur sapa pun. ni kawan aku siap pelawa jemput makan, makcik ni boleh buat dek jer dgn muka masamnya macam baru tau suami kawin lg satu..

3rd, ada sorg makcik ni tertumpah air kena kain & kasut aku. tp punya la takde adabnya, bleh buat muka tatau je.. pdhal obvious giler kain n kasut aku basah.

4th, nak dijadikan cerita, masa tengah makan tu, kawan aku tertumpah kan air plak (pasal meja tak seimbang & goyang2) kena aaaa kat anak makcik sombong yg duduk depan kitorg tu. so makcik tu punya lah marah, menjeling mcm kawan aku ni lastik anak dia je. kawan aku pun say sorry. tapi makcik tu dgn marah2 lap baju anak dia. kawan aku apa lg, hot temper sudah naik lalu dia pun sound "i did say sorry to you, am I?". pastu terus kitorg blah duduk kat surau tenangkan diri sambil menunggu kawan2 yg lain siap makan.

rasa mcm kecewa plak gi kenduri camtu. tp mengenangkan kawan yg kawin tu agak close friend jugak, so still rasa puas aaa sbb dpt dtg kenduri dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 02:27 PM | Show all posts
pasal makcik2 yg suke komplen majlis org ni kan, aku rase dorang jeles sbb dolu2 dorang takde mcm skrg punye goodies bagai...nk memujuk ati dorang tu je la caranya, komplen sana sini...dorang tu takde anak ke, esok2 anak2 dorang kawen/kenduri, baru tau, kena laser ke apa ke kt tetamu lain...

kdg2 tak paham mentaliti org, gi kenduri dijempu makan tapi tak malu plak nk komplen tuan umah bagai....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.082947s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list