Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
53136
View
577
Reply

CERITA2 best & kurang best KENDURI KAWEN

[Copy link]

Author: True-X       Show all posts   Read mode

Post time 13-2-2012 02:31 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita

wah!

ada calon dh ke?

klu dh ada,i doakan semoga cpt sampai jodoh ye.. ...
pinksarah Post at 13-2-2012 13:10


taklah, belom ada lagi. aku berangan je
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 02:34 PM | Show all posts
Reply 159# pinksarah

tak ade la sampai org takmo dtg sbb takmo ngeler(bagi duit).kalo dh tak mampu,kene la buat ngeler jugak kan?bukan sume org mampu nak jamu org mkn free ni,sampai beratus2 kepala

biase kalo diorang takmo bagi duit,diorang akan bwk hadiah.cawan pon jadikla

tapi sebagai tuan rumah,kalo buat kenduri kesyukuran,memang tak harap duit.hadiah kalau tak nk bwk pun,tak pe je

lagi satu,kalo majlis kesyukuran ni,biasenye simple sket.tak la semeriah kenduri org yg ngeler(salam kaut ni).pelamin,doorgift pun simple je.yelah org dh kasik mkn free,lagi nak harap doorgift mahal2.banyak lak songeh
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 02:34 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita


kg aku lain. die kire maskawen, tadak hantaran/belanja hangus
bese aku or ...
silica_SiO2 Post at 13-2-2012 14:01

tempat aku pulak

mas kahwin = yg wajib. selalunya duit/emas


hantaran = belanja hangus. sebab nak ringankan beban mak ayah pengantin perempuan yg selalunya galas tanggung belanja kahwin.


boleh je aku tamak nak amik duit hantaran aku sendiri... tapi tak sampai hati, sian parent aku. lainlah  kahwin org kaya ye dakk  
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 02:36 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita

ye..

pagi tu dah nikah pakai sepersalinan menikah putih macam biasa penga ...
pinksarah Post at 13-2-2012 13:09


good info. aku pon nak wat mcm ni. tapi reception tu takde lah kot, aku bukan anak dara, kikiki
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 02:36 PM | Show all posts
Post Last Edit by silica_SiO2 at 13-2-2012 14:37

Reply 158# damiqula


   
mesti org kelantan kan?duit maskahwen=duit hantaran.so dpt pada hari nikah.sebelum2 tu nak gune duit?pandai2 la si panten cekau sendiri.nak kumpul,pinjam,curik ke

biase org kelantan buat majlis kesyukuran,xharap duit kaut.jarang2 org kelantan buat walimatulurus.duit makan bese mak ayah tanggung,duit andam,pelamin bagai guna duit panten pompuan.so duit maskahwen dpt kat panten 100%(tapi takdela sengal sgt si panten tak nak gune duit tu langsung utk tlg mak ayah).n besenye duit maskahwen depa pi beli emas


saye org teganu kak.
dan bese kami kawen mmg simple amat lah.
bg yg semekin cam kami la.
dan salu tak menyusahkan org. sendiri pandai2 simpan duit.
ukur baju di badan sendiri. buat hape grand2 pas kawen banyaaaak lg nak gune duit.

lupe lak nak tambah. tak jgk hrp duit kaut, sbb bese duit kaut tu utk makpak/ famili yg tolong2
time kenduri la.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 02:45 PM | Show all posts
Reply 163# wanitajelita
boleh je aku tamak nak amik duit hantaran aku sendiri... tapi tak sampai hati, sian parent aku. lainlah  kahwin org kaya ye dakk  


takpe. ko kawen ngn org kaya, cekau duit byk2 duit belanja hangus..pasai duit hangus tuh dr pihak lelaki katanya.

duit maskawen: mak aku pesan, hak kite as pengantin pompuan, org lain tak buleh kacau
pasai tuh kami sgt menghargai maskawen itu.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:07 PM | Show all posts
Reply 164# wanitajelita

alah,zaman sekarang apa nak kisah..

naik pelamin kali kedua ok apa..

kena plak kalau jodoh you tu nanti bujang ke,mesti mak ayah dia nak tgk anak diaorg bersanding kan...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:14 PM | Show all posts
Reply  wanitajelita

alah,zaman sekarang apa nak kisah..

naik pelamin kali kedua ok apa..

k ...
pinksarah Post at 13-2-2012 15:07


amin.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2012 03:16 PM | Show all posts
OFF TOPIK YEEE

skrg ni pon selangor dah ikut style kelantan.... xde duit hantaran.,, semua sebut mas kawen..

pada aku ade pros and cons..

tp pada aku x best sgt laa.. sbb nnt semua org tau hantaran aku bape.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:24 PM | Show all posts
Reply 169# True-X

ooo,ye ke?

ye la,bila dah convert to mas kahwin masa jabat tangan nak jawab nikah tu saksi2 sume dengar kan berapa jumlah..

tapi jurunikah bagi option,boleh letak lebih, jgn kurang dari yang telah ditetap kan..

now selangor minimum dah rm300 right?
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:24 PM | Show all posts
Reply  damiqula


   

saye org teganu kak.
dan bese kami kawen mmg simple amat lah.
bg yg  ...
silica_SiO2 Post at 13-2-2012 14:36


aku dah pesan awal2 kat hubby supaya terangkan baik2 kat family dia pasal mas kawen ni.....kat ganung ni takder hantaran..jadi semua akan diakad sebagai mas kawen....

tupun ada jugak yg bising apasal mas kawen mahal sangat...
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:31 PM | Show all posts
OFF TOPIK YEEE

skrg ni pon selangor dah ikut style kelantan.... xde duit hantaran.,, semua sebut  ...
True-X Post at 13-2-2012 15:16


kat ganung pun sama...

ada jugak mak bapak yang mintak dengan pihak lelaki contohnya 7k....tapi akad mas kawen 5k....balance tu diorang mik wat belanja hangus....5k tu dapat kat pegantin pompuanlah...biasanya wat beli emas....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2012 03:35 PM | Show all posts
Reply  True-X

ooo,ye ke?

ye la,bila dah convert to mas kahwin masa jabat tangan nak jawab nik ...
pinksarah Post at 13-2-2012 15:24



   yup..min 300..

aku rase kl nak senyap hnatran pon boleh.... just pak kadi sebut je lah yg 300 tuh... then yg lain tuh bg je lah kt family pompuan kan.... boleh kan... huhuuh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2012 03:37 PM | Show all posts
kat ganung pun sama...

ada jugak mak bapak yang mintak dengan pihak lelaki contohnya 7k....ta ...
alisya05 Post at 13-2-2012 15:31




aku nak wat style camtuh je alh... kl hantaran aku 10k... time nikah nnt sebut 300 je mas kawen
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:40 PM | Show all posts
Reply 169# True-X

masa aku nikah dulu..
tmpt aku laa...hat yg akad tuh..die tak suh sebut bape nilai tuh.
akad die simple gile: "aku terima nikah nye dgn maskawen yg tersebut itu" jer.
dan yg tukang akad tuh takde sebut pong maskawen bape, kire lam borang je ar stated bape2.

tp penah mak aku ckp dulu..
ade jurunikah sedara2 kami jgk la, jgn laa letak murah sgt maskawen katanya, nampak sgt ala2 rendah aje nilai nye.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2012 03:46 PM | Show all posts
ni time akad nikah sepupu aku.... mmg aku ban la tok kadi tuh...

nikah lepas isyak... tok kadi dtg dlm kul 9.30..

then dia ceramah2 sikit punyer panjang sampai ku 11 malam bru akad nikah......
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 03:50 PM | Show all posts
klate ke.....

alaa mmg kenduri org2 belah sane sangat ringkas...... majlis yg aku buat bukak ...
True-X Post at 11-2-2012 23:40



    Negeri jiran Klate
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2012 05:50 PM | Show all posts
Post Last Edit by bluecrystal at 13-2-2012 18:00
Pernah gi kenduri kawen as orang sebelah. Kira hantar pengantin la. Kat umah pengantin pompuan. Time ...
lissa Post at 10-2-2012 13:49



masa kenduri belah husban aku pun sama lah..kesian sgt rombongan belah aku, dala pokcik mokcik dah tua, jln jauh pulak tu berejam2...area sama ke hahhahah..sampai homestay tingkat atas tempat pempuan takda air..aku tekocoh2 jadi tukang angkut air dari tingkt bwh naik tgkat atas...makan kat kenduri pun kat kusi je brtatang..kesian campur segan aku kt org kg aku..at least bagila meja..mana aku nak tau kenduri sana tak makan kat meja..lainla kalau makan besimpuh..cuba kalau kita kat rumah sendiri makan atas kerusi bertatang macam tu selesa tak agaknya kan..mungkin dah biasa kat kwsn diorg mcm tu tapi aku rasa kalau utk rombongan yang jauh2 ni kasi keselesaan sikitla kan..nak patah pinggang mokcik pokcik naik bas jauh2 ni

kenduri yang aku tak boleh lupa kalau makan pastu sakit perut..kwn aku punya kenduri entah orang tu masak daging rendang macamana agaknya sampai daging tu hancur brderai..aku makan ngan husban aku smpi 2,3 hari kot cirit birit...tobat sangat..kalau makanan sedap pun ingat jgk...ada kwn aku ni kawin jauhla jgk aku pegi, dkt 7 jam baru smpi..tapi lauk dia sikit punya sedap..siap ada tambahan nasi impit ngan serunding..taufufa panas2..smpai malu2 nak makan tambah

lagi satu paling hati2 kecurian masa kenduri kawin...kena jaga2 walaupun dlm rumah tu ramai sedara sendiri..sbb penah jadi masa kenduri umah aku..tapi takutla nak tuduh2 kan suma org keluar masuk suka2 ati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 01:59 AM | Show all posts
masa kenduri belah husban aku pun sama lah..kesian sgt rombongan belah aku, dala pokcik mokcik ...
bluecrystal Post at 13-2-2012 17:50



sebab tu ramai sekarang yang suka buat kat dewan, sebab takmau rumah kecah dan nak elakkan kecurian. kawan aku, time dia punya kenduri walimah, habis hilang semua barang2 peribadi dia dan keluarga dia, diorang dah letak satu tempat, dalam almari, dalam bilik, berkunci lagi. tapi tetap hilang kena curik. Lebih parah, kereta abang dia, BMW yang memang besar, modified, lawa dan mewah tu pun hilang gak. Disebabkan kenduri dan nak tutup lorong rumah, so ahli keluarga ni park keta diorang jauh2. Bila dah habis kenduri, si abang tu pegilah cari kunci keta dia dalam rumah, niat nak alihkan kereta. cari2 tak jumpa. dia dah cemas dah. Berlari pegi kat tempat dia parking kan keta tu, sah, memang hilang. dah takde kat situ....
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 02:02 AM | Show all posts
Reply 142# alisya05


    yup.. so lepas2 ni kalau nak datang kenduri belah2 sana, dah boleh tau lah what to expect and what to prepare..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093682s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list