CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 35893|Reply: 284

macam mana nak halau housemate?

[Copy link]
Post time 1-1-2013 11:41 PM | Show all posts |Read mode
kawan2 forumer sekalian, aku ada masalah sikit dengan housemate aku & aku tak tahan dah sebenarnya sampai rasa mcm nak meletup. tapi sebelum tu, aku akan cerita dari awal sampai akhir kenapa aku bengang gila supaya korang faham.


aku duduk rumah ni dah lama, dari sept 2010. aku chief tenant start januari 2012 sbb ex housemate aku yg before ni handle semua keluar pindah dapat kerja tempat lain. rumah ni ada 3 bilik. masa aku tengah2 cari housemate baru, aku terserempak dengan budak ni, namanya nina. dia dulu praktikal kat department tempat kerja aku. masa dia & kwn2 dia praktikal dulu, elok je perangai dia. kitorg kira 1 kepala la walaupun diorg muda setahun dari aku.

kebetulan, dia pun baru dpt kerja kat jln sultan ismail, rumah aku ni kat area setapak. aku tanya2 lah dia skrg duduk mana. dia kata dia tumpang sewa rumah student kat area cheras. jauh juga katanya kena naik 2 lrt. jadi sebab aku ni tgh cari housemate & dia sekepala dgn aku masa praktikal dulu, aku pun ajak lah dia duduk rumah aku sekali & dia setuju. aku tolong angkatkan barang2 dia pindah semua, & we're getting close. keluar makan, tgk wayang, kadang2 amek dia balik kerja.

dia selalu masak, nak jimat katanya. ok lah aku pun kadang2 boleh tumpang rasa sikit. mula2 dia ok, tapi lama2 true colours dia keluar. dia lepas masak, malas nak basuh periuk nasi, periuk lauk & kuali. kadang2 berhari2. aku x masak kat rumah jadi mula2 aku x perasan lah. satu hari tu, kawan aku nak tumpang tidur rumah sebab dia dari labuan & nak ke rumah MIL dia kat KL ni. sebelum dia sampai, aku balik kerja terus balik rumah dulu sebab nak kemas2 la sikit kan. dapur kitorg kat luar (kat washing area, ada letak washing machine & dapur). aku bukak pintu, punya lah busuk bau. rupanya periuk lauk sup ayam x basuh 3 hari. punya lah busuk bau.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 1-1-2013 11:47 PM | Show all posts
si nina ni time ni dia outstation ke kuantan seminggu, aku sms dia tanya periuk x basuh ke? dia kata dia x sempat nak basuh terus kena g kuantan & minta tlg aku basuhkan dulu, masa aku basuhkan tu, sampai aku muntah sebab bau busuk yg amat sangat. bayangkan lauk tu dah berlendir2 tp nak taknak jena basuh gak sebab kwn aku nak tumpang tidur takkan nak biar rumah busuk malu lah aku kan.

sejak tu, nina memang tak basuh balik lepas masak, even aku tegur pun dia akan kata dia penat & malas, berlingkar je kat dpn tv. penat balik keje katanya.

2-3 hari before raya baru2 ni, aku double check rumah aku sebelum aku balik tgk2 kot kot aku ada benda tertinggal nak bawak. & aku nampak mcm biasa lah periuk nasi dah lendir tak basuh & periuk lauk kuali atas dapur x basuh, sampah x buang. jadi aku tulis notes 1) tampal kat dapur (sila basuh balik periuk kuali lepas masak 2) tlg jgn simoan sampah berbau dlm rumah. tujuan aku tulis, aku nak remind semua housemate aku supaya kemas lepas masak semua lah. semua sekali dlm rumah masa tu termasuk aku ada 5 org jadi takkan aku nk g ckp kat sorg2 kan? plus masa tu aku dah nam gerak balik kg nak raya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-1-2013 11:53 PM | Show all posts
raya ke3, family aku dtg KL jap nak g raya rumah pakcik2 yg ddk KL. parents aku tidur rumah abg aku, aku pulak balik rumah sewa. & korang tau apa jadi? nina jawab balik notes aku tu. utk note 1) dia tulis "same goes to u juliesha" yg mana aku mmg x masak kat rumah tp kenapa nak jwb mcm tu? dan kat note 2) pulak dia tulis "yes & together sweep & mop the floor" which is i think its rude dgn tulis mcm tu.

skrg ni pulak, dia bwk balik bf dia tidur tiap2 mlm. tp dia pandai, tgh2 mlm bf dia dtg, pagi2 bf dia balik. sebelum ni bf dia dtg utk mkn je la sbb nina ni rajin masakkan & kitorg ok je la tp skrg makin melampau perangai. aku pernah pesan kat dia suruh kemas hall sebab tilam & meja dia bersepah & dia siap jawab balik dengan sinis "lagi?"

mcm mana aku nak suruh dia keluar dr rumah sbb aku dah mmg tak tahan & dia ni x mkn saman. skrg pun masih x basuh periuk lps masak & biarkan berhari2.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 12:06 AM | Show all posts
Sian ko..mmg tekena la..tingat zaman bujang akak pn ceritq lebih kurang mcm ko
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 12:08 AM | Show all posts
pastikan u berada di luar rumah, masa dia bawak bf dia balik rumah,
tepon pencegah maksiat, so dorang pun kena tangkap dan u selesai masalah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 12:09 AM | Show all posts
Kalau da sampai bwk balik boipren tu mmg takbleh diampon lagi....

Ko direct cakap ngan dia no men are allowed in dis house otherwise plz get out frm here...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:12 AM | Show all posts
masalah dgn aku ni kan, aku xtau nak ckp mcm mana. aku ni jenis yg x suka nak cari gaduh. utk aku nak keluar dari rumah, aku takkan keluar sebab kontrak ada lg.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:14 AM | Show all posts
hambaallah1709 posted on 2-1-2013 12:09 AM
Kalau da sampai bwk balik boipren tu mmg takbleh diampon lagi....

Ko direct cakap ng ...

aku ada buat2 tanya mgu lepas. bf tu datang tidur tiap2 mlm ke? dia boleh pulak jwb tak lah. kadang2 je dtg mkn. sakit hati aku mcm aku ni bodoh tolol kan?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 2-1-2013 12:15 AM | Show all posts
cayunk posted on 2-1-2013 12:06 AM
Sian ko..mmg tekena la..tingat zaman bujang akak pn ceritq lebih kurang mcm ko

kak cayunk, this is the worst housemate everrrrr
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:16 AM | Show all posts
faraway1 posted on 2-1-2013 12:08 AM
pastikan u berada di luar rumah, masa dia bawak bf dia balik rumah,
tepon pencegah maksiat, so dor ...

betul jugak kan? tapi dia nak bukak pintu tak kalau pegawai tu dtg?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 12:20 AM | Show all posts
Aku pon byk kali dok umah sewa, tak pernah ade yg ok...mesti ade gak yg wat hal...

Cepat2 ko halau dia, ko ketua umah kan? Sbb kalau ko cool jer nanti lagi sedap dia bawak balik boipren setiap hari silap haribulan terang2an, tak sorok2 da macam sebelum ni...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:21 AM | Show all posts


ni note 1) yg aku tulis
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 12:22 AM | Show all posts
juliesha posted on 1-1-2013 11:53 PM
raya ke3, family aku dtg KL jap nak g raya rumah pakcik2 yg ddk KL. parents aku tidur rumah abg aku, ...

Tampalkan saja ' Rules of the House ' kat dinding umah.. Senaraikan the Do's and Dont
Sbg tambahan to the Senarai.. " Klau tak setuju, sila cari umah sewa lain"


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:23 AM | Show all posts
masa cuti deepavali bulan 11 hari tu, aku cuti semgu balik kg. bila aku balik je kl, ada air sampah meleleh & sink toilet tersumbat.



sampah tu mmg dia punya sbb dia je yg gantung sampah mcm tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:25 AM | Show all posts
camrey posted on 2-1-2013 12:22 AM
Tampalkan saja ' Rules of the House ' kat dinding umah.. Senaraikan the Do's and Dont
Sbg tambaha ...

aku dah tulis, kan dia jwb balik dgn tulis kat bwh tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:27 AM | Show all posts
hambaallah1709 posted on 2-1-2013 12:20 AM
Aku pon byk kali dok umah sewa, tak pernah ade yg ok...mesti ade gak yg wat hal...

Cepat2 ko hala ...

itu lah tapi mcm mana nak halau? aku jumpa dia agak susah sbb aku org pertama yg sampai rumah & selalunya dia balik aku dah tido. mungkin sebelum ni dia ada bwk lelaki balik cuma aku x perasan. baru 2-3 hari ni aku perasan. sebelum ni bf dia dtg utk mkn tu pun kadang2 lah

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-1-2013 12:28 AM | Show all posts
juliesha posted on 2-1-2013 12:25 AM
aku dah tulis, kan dia jwb balik dgn tulis kat bwh tu.

Yg aku ckp tu nak ko buat cara permanent.. Bkn tinggal note tulisan tangan gitu
Taip dan print out aje lah buat rulings dalm umah

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 12:33 AM From the mobile phone | Show all posts
juliesha posted on 2-1-2013 12:15 AM
kak cayunk, this is the worst housemate everrrrr

Madu kita bagi racun lak dibalas tu la ibaratnya..
mesti nk baik umah pun stress kan..

Mcm kes akak..house mate ni lak yg beria nk halau akak dr umh kami dl..
Mmg kurang hajar tul x sedor..kita ni lagi lama duk umah tu..
Akak btl2 terasa.dari kawan baik terus jadi x baik

Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2013 12:34 AM | Show all posts
juliesha posted on 2-1-2013 12:27 AM
itu lah tapi mcm mana nak halau? aku jumpa dia agak susah sbb aku org pertama yg sampai rumah & se ...

Face to face ngan dia...

Ko pakat ngan housemate ko yg lain bgtau dia ko nak kawin tak lame lagi n husband to be ko akan dok situ,
so dia kena cari umah lain...

Aku tatau la bijak or tak cara aku ni...tipu sunat la , nak wat caner kan?

Tapi member aku penah wat strategi camne walaupon sebenanyer dia tak plan kawin pon...at last, berhasil juga startegi tuh...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-1-2013 12:34 AM | Show all posts
camrey posted on 2-1-2013 12:28 AM
Yg aku ckp tu nak ko buat cara permanent.. Bkn tinggal note tulisan tangan gitu
Taip dan print ou ...

mcm ni camrey, aku dah tulis sebelum ni, & aku dah tegur, obviously dia menjawab apa aku ckp. & aku ni sensitif sikit x suka nak gaduh2. ada x cara yg paling elok utk suruh dia keluar sbb aku tau dia xkan berubah. sbb aku dah bnyk kali ckp dgn dia suruh basuh pinggan mangkuk, & dia dgn perangai dia tetap tak basuh malah tglkan berhari2 sampai berlendir.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 02:18 PM GMT+8 , Processed in 0.121676 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list