CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 31128|Reply: 226

Budak Perempuan Yg Bermasalah

[Copy link]
Post time 23-12-2012 10:09 AM | Show all posts |Read mode
Salam.

Intro: Ibubapa kwn anak auntie (perempuan) bercerai baru beberapa hari lepas - kita namakan dia Joyah. Anak auntie (lelaki) dan Joyah cuma kwn biasa tetapi akrab spt kwn2 yg lain sbb tinggal di asrama SBP.

Si Joyah ni tgh mengalami depression kot sbb dia enggan balik ke rumahnya dan tinggal di rumah auntie bersama kwn2 anak auntie (semuanya lelaki). Joyah cuma beritahu masalahnya pd kwn2 dan maid auntie tetapi tidak kpd auntie.

Auntie rasa kurang selesa sbb emaknya dah telefon si Joyah suruh pulang tetapi dia enggan. Auntie seriau kalau maknya buat report polis dan tuduh anak auntie melarikan si Joyah. Auntie juga bimbang jika si Joyah ni menggunakan kami sbg "penyelamat kewangan"nya juga.

Joyah ni baik, bertudung dan bersembahyang. Tak malu pulak dia nak menetap kat rumah kami. Auntie yg kurang selesa dgn this arrangement.

Auntie sekeluarga akan bercuti ke luarnegara esok. Auntie takut dia akan terus tinggal di rumah auntie bersama maid auntie sehingga anak auntie pulang semula ke universiti...

What should I do?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2012 10:22 AM | Show all posts
berterus teranglah dgn cara baik..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 10:25 AM | Show all posts
kalo lah dia baik, semayang bertudung, surelah dia mampu menerima alasan2 untuk menyuruh dia keluar dr rumah untie, esp bila untie membentangkan hujah2 agama.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 10:29 AM | Show all posts
Mmg bermasalah tu....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2012 10:30 AM | Show all posts
hijab112 posted on 23-12-2012 10:22 AM
berterus teranglah dgn cara baik..

Tapi si Joyah ni tak beritahu masalah dia kat auntie, dia cuma beritau kat maid auntie.

Auntie tgh sibuk buat persiapan nak bercuti esok hari dan ada projek persendirian lagi yg harus diuruskan sebelum bercuti.

Skrg ni pun, Joyah dan the boys (termasuk anak auntie) tgh hiking kat Bkt Broga. Tak dpt nak buat face-2-face and one-on-one talk dgn Joyah.

Isy.... kenapa ler dia tak cari kwn perempuan lain utk membantu dia mengatasi masalahnya? Am I too mean?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2012 10:34 AM | Show all posts
PEPPERMAN posted on 23-12-2012 10:25 AM
kalo lah dia baik, semayang bertudung, surelah dia mampu menerima alasan2 untuk menyuruh dia keluar  ...

Dia ni mcm lembut-dlm-selamba kinda gal.

Sbg gadis Melayu, mesti dia dah timbul rasa segan tidur kat rumah auntie berhari2, pinjam baju anak perempuan auntie dan ada juga pinjam brg2 kami. But pinjam-meminjam is not the issue. Ni selamba jer muka dia - buat mcm rumah sendiri jer...

Issuenya dia taknak balik dan auntie malu nak suruh dia balik sbb mcm menghalau jer... Auntie tak pernah halau walau sorang pun kwn2 anak drp rumah auntie...

En suami auntie suruh auntie jgn masuk campur dan pretend nothing is happening. Tak payah nak cakap apa2 yg Joyah. Dia kata, "It's a non issue. Tak payah masuk campur".
Last edited by auntieagony on 23-12-2012 10:35 AM

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 10:34 AM | Show all posts
maknye joyah x dtg amik ke anak dia? kalau call mmg Joyah ckp xnak balik la sudahnya...
auntie ckp la kat Joyah bebaik... kang dia igt auntie yg sporting sgt kang.. tetiap kali cuti dia blk umah auntie cane lakk...
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 10:35 AM | Show all posts
taklah, auntie tak kejam pun... perasaan risau tu mesti kena ada since dara & duda kalau rapat
sgt nnt mcm2 blh blaku.. tp mcm2 mana pun auntie tetap kena 1 -1 dgn dia... mlm2 pun blh kot..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2012 10:35 AM | Show all posts
taklah, auntie tak kejam pun... perasaan risau tu mesti kena ada since dara & duda kalau rapat
sgt nnt mcm2 blh blaku.. tp mcm2 mana pun auntie tetap kena 1 -1 dgn dia... mlm2 pun blh kot..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 10:36 AM | Show all posts
taklah, auntie tak kejam pun... perasaan risau tu mesti kena ada since dara & duda kalau rapat
sgt nnt mcm2 blh blaku.. tp mcm2 mana pun auntie tetap kena 1 -1 dgn dia... mlm2 pun blh kot..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2012 10:37 AM | Show all posts
akuanakpahang posted on 23-12-2012 10:29 AM
Mmg bermasalah tu....

Any suggestion? Aduhai... org lain yg bercerai, auntie yg ditimpa isu berkaitan.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2012 10:41 AM | Show all posts
little_sis posted on 23-12-2012 10:34 AM
maknye joyah x dtg amik ke anak dia? kalau call mmg Joyah ckp xnak balik la sudahnya...
auntie ckp  ...

Mak si Joyah baru kena cerai - sure tgh depress dan kecelaruan fikirian. Mungkin si Joyah tak beritahu di mana dia berada.

Si Joyah ni anak sulung drp 6 beradik - baru 19 thn. Pd pandangan auntie, dia patut berada di sisi ibunya utk memberi kekuatan mental dan fizikal kpd ibunya. I don't know whether her mother is a stay at home mum or working.

Anak2 kwn auntie mmg ingat auntie + en suami sekeluarga ni sporting. Sbb rumah kami mmg port tempat diaorg lepak dan berkumpul. Sbb auntie tak byk anak, auntie tak kisah dan menerima mereka spt anak sendiri. Menyediakan Makan minum dan membasuhkan pakaian mereka adalah suatu kebiasaan bagi maid auntie.
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 10:42 AM | Show all posts
saya tidak setuju dengan suami puan.

budak perempuan tersebut tidak tahu banyak hal adab dan pekerti hidup, dan dia sangat tenggelam dengan pemikiran cara hidup orang zaman moden sebab itu dia tidak ada rasa apa2 hidup dalam rumah orang asing sebaliknya dia rasa seolah hidup di rumah sendiri.

bagi tahu dengan dia keadaan sebenar. dia bukan ahli keluarga. dia kena hadapi realiti perceraian mak ayahnya. dia kena adapat diri dengan suasana baru. dia kena mengajar dirinya supaya bertindak lebih releven dan bukan semata2 ikut kepala angin yang mungkin sedang berserabut dengan perceraian tersebut. dan jangan jadikan isu cerai tersebut sebagai alasan supaya untie dan keluarga menerima dia dan perlakuannya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2012 10:45 AM | Show all posts
hijab112 posted on 23-12-2012 10:36 AM
taklah, auntie tak kejam pun... perasaan risau tu mesti kena ada since dara & duda kalau rapat
sgt  ...

Itu mmg salah satu drp tindakan yg bakal auntie lakukan.

Pagi tadi, auntie mintak izin kat en suami nak 1-2-1 dgn Joyah tetapi en suami membantah. Dia kata auntie tak perlu masuk campur hal si Joyah. Nanti pandailah dia balik ke rumahnya in due time, kata en suami....

Maidku takut Joyah akan berada di rumah kami semasa kami pergi bercuti....

Joyah... Joyah.... Bukan auntie tak simpati tetapi auntie rasa tindakannya bukanlah tindakan yg wajar....


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-12-2012 10:50 AM | Show all posts
PEPPERMAN posted on 23-12-2012 10:42 AM
saya tidak setuju dengan suami puan.

budak perempuan tersebut tidak tahu banyak hal adab dan peke ...

Thanks pepperman for your input. Auntie sungguh menghargainya.

Auntie akan slowtalk balik dgn en suami dan minta izin semula. Auntie mmg tak suka membelakangi pendpt en suami but I"ll try to seek his concurence to have that "talk" wz Joyah. Doakan hati en suami lembut & terbuka utk beri kebenaran. Amin. Mesti en suami akan kata, "Look up in Oxford dictionary for the word "stubborn", they hv your photo there"....
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 11:03 AM | Show all posts
auntieagony posted on 23-12-2012 10:50 AM
Thanks pepperman for your input. Auntie sungguh menghargainya.

Auntie akan slowtalk balik dgn e ...

judging dr post auntie yg lps bile mjwb soklan tntg prob org len, meow yakin auntie boleh selesaikan prob ni. mcm omputeh kabo, small matter ja. tp dirasakan usaha auntie tbantut sbb ur hubby thinks differently. meow x rs auntie nk msuk campo ... dah nk wat caner the girl is in ur home. nk x nk terinvolve gak. umah auntie bknnye pusat plindungan anak2 ... no matter how "sporting" or willing u guys r.

maknye x leh dtg amek ke? anak auntie yg bkwn ngan the girl, what does he think? kalo the girl btl2 mcm auntie kata, i'm sure u can get thru 2 her, and persuade her to go home. when u guys r back from ur hols nanti ... maybe she can visit.

good luck in persuading ur hubby ... lg tough nk pujuk suami dr pujuk joyah supaya blk umah dia, i think
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-12-2012 11:33 AM | Show all posts
auntieagony posted on 23-12-2012 10:41 AM
Mak si Joyah baru kena cerai - sure tgh depress dan kecelaruan fikirian. Mungkin si Joyah tak beri ...

Kebaikan auntie sekuarga kemungkinan besar bleh disalahertikan oleh Joyah sendiri dan mak dia
Auntie memang baik sekuarga bleh terima, tp bg diri Joyah,  mungkin dia nak lebih dari itu
Like she sees u as her future mentua
Mungkin her feelings for ur son maybe more then a mere fren, tambah2 dok satu umah
Ur son camana plak?
Klau ur son anggap Joyah spt kwn biasa, lebih baik ur son inform her awal2 supaya dia sedar cepat2

Opkos lar reason dia duduk umah auntie sb nak release tension akibat perceraian parents dia tp baper lama?
Joyah takda rasa segan dan malu ke duduk sama ngan kuarga kwn, lelaki plak tu
Rasa pelik lah sb Joayh mcm takda rasa tanggungjawab nak jaga adik2 dia dlmasa kuarga dia dlm keadaan sedih cmtu


Last edited by camrey on 23-12-2012 11:34 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 11:34 AM | Show all posts
Kelakar suami auntie ni part  cari mkna stbborn dlm kamus tu. Bagi nara, auntie ada hak untuk bercakap1-2-1 dgn joyah. Let say auntie x solve benda ni, dan joyah masih lagi sesuka hati dia dtg menumpang rumah auntie from time to time, you will end up makan hati tahan geram sorang2. She's 19yrs old,bukan budak dan boleh berfikir secara matang, boleh menerima teguran. Dlm keadaan mcm ni, dia mungkin fragile dan petlu bantuan seseorg utk dia berfikir n bertindak secara rasional. Nara rasa joyah ambil keputusan tinggal kt rumah auntie sebab dia nak lari dari masalah, dan dia rasa dia mangsa keadaan. Maybe she needs emotional support, before she can go back to her home n face her mom or dad. Joyah perlu diingatkn ttg tanggungjwb dia sebagai anak, dan sbg kakak. Memandangkan dia dah 'lari' ke rumah auntie, secara x lgsung dh jd tgungjwb sosial auntie utk bantu dia. Tapi jgn sampai dia ambil kesempatan atas kebaikan auntie.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 11:38 AM | Show all posts
Nara_Gaara posted on 23-12-2012 11:34 AM
Kelakar suami auntie ni part  cari mkna stbborn dlm kamus tu. Bagi nara, auntie ada hak untuk bercak ...

Klau sudah 19yrs old, anak sulung dan ramai adik2 plak..Joyah dah matured lah rasanya
Klau dia ada rasa malu parents dia bercerai.. Lg lah dia x nak jumpa kwn2 dia

Last edited by camrey on 23-12-2012 11:39 AM

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2012 11:42 AM | Show all posts
Mudahnya  some budak2 nak lari dari umah tak nak face reality
No wonder lar dlm paper byk berlaku kes lari klau ada masalah ngan parents

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 04:38 PM GMT+8 , Processed in 0.099515 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list