Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
29228
View
70
Reply

TEMPAT PILIHAN MELANJUTKAN MBA

[Copy link]

Author: syaiful       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 21-12-2012 08:57 AM | Show all posts
sitisitu25 posted on 20-12-2012 02:19 PM
kene buat essay ke? leh copy and paste org punya x?

jangan plagiat bebenor
tengok utm n uitm pun kena wat gak esei...
semalam tengok sisipan utm, ibs dorang macam power gler
student mba dorang dapat offer pi summer school for 3 month kat harvard
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 11:59 AM | Show all posts
syaiful posted on 21-12-2012 08:57 AM
jangan plagiat bebenor
tengok utm n uitm pun kena wat gak esei...
semalam tengok sisipan utm, ib ...

ibs tu mende?

huhu..apa lagik..try apply utm la plak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2012 12:19 PM | Show all posts
sitisitu25 posted on 21-12-2012 11:59 AM
ibs tu mende?

huhu..apa lagik..try apply utm la plak..

International Business School

UTM terkenal antara u yang strict
ramai failure, tak habis study
pastu kelas every wiken
komitmen tinggi
better i choose yang flexible, kelas twice a month jer
so better time for my family & spouse & in laws
ilmu dapat juger
kena lah ada work life balance.. saya baru nak nikah mac nie pun
tu ingat nak start kelas april semester
just nak dapatkan surat tawaran Januari, apply my brain15
hopefully april nanti dah takde apa problem dengan payment for the semester
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 12:33 PM | Show all posts
syaiful posted on 21-12-2012 12:19 PM
International Business School

UTM terkenal antara u yang strict

itu la..da kawen lbh2 lg ade anak kecik mmg payah cket..i dulu pun 4thn..aduiii mcm xleh nk lupa..tp yg perit tu la kenangan manis spjg hayat pun ..

ade beza ke kalu grad UTM dr uitm,um,upm,ukm? kalau leh beza gaji naik 10k kalu amik mba utm dr uni2 lain..mahu jugak la redah walaupun payah..

so far takde beza lg..my colleague yg amik mba kat um n uum - 2-2 naik basic sama saja..rm1-2k..

yg penting..beza ngan gaji degree holder la..walaupun post sama
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2012 02:12 PM | Show all posts
sitisitu25 posted on 21-12-2012 12:33 PM
itu la..da kawen lbh2 lg ade anak kecik mmg payah cket..i dulu pun 4thn..aduiii mcm xleh nk lupa.. ...

Xde beza aaa, dengar kabornya
asal ada MBA, grad u mana-mana pun ape ader hal
sebab kita dah ade pengalaman kerja kan
nie adalah nilai tambah kita
lagipun OUM dapat tier 5 apa dalam MQA.. Highest tier tuuu
JPA, MQA semua pun iktiraf so takde hal lah
buleh sampung ke phd or DBA lak tuuu

cuma papa my fiancee kata, kalau masuk line akademia
macam bawah sikit laaa
sebab senang lulus katanya
huhu... tu kata profesor IPTA
tapi takpe lah, kerja dalam industri lagi masyuk
dengan gaji lagik, bonus lagik... tak payah naik pangkat tinggi sangat pun takper
jadi manager pun dah ok sangat, dengan elau-elaun bagai

ps. dengar khabar tak pasal ACCA
katanya UiTM murah ea
ingat pas grad MBA nak slow-slow wat ACCA
katanya wat sepuluh tahun pun takper, setahun satu or dua paper
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 03:24 PM | Show all posts
syaiful posted on 21-12-2012 02:12 PM
Xde beza aaa, dengar kabornya
asal ada MBA, grad u mana-mana pun ape ader hal
sebab kita dah ade ...

Uitm mmg murah..tp lecturer tak berkualiti..kwn2 i ms buat acca kat uitm, 1/2 way je da cabut pi sunway/taylor/kasturi..sbb derang ckp lecturer x besh ler..


acca leceh nye sbb course tu depends on who is the teacher?..kalu tutor tak pandai mengajar..rugi la bila exam asik failed aje..bayo da beribu2 kan per semester/paper ..or, kalu sendiri pandai..sendiri belaja la smpi leh score ( i mmg tak pndai belaja sendiri bab akaun..harus sesat jalan..hehe)

antara kolej2 yg ade experienced tutors ialah sunway/taylor & kasturi..kene byk contacts and senior student la..tnya derang..each subjects tu..lecturer/tutor yg kolej mana yg ngajar bagus..

btw, i dulu before sambung degree outcampus..i da merasa amik acca 1st stage..sempat lepas 1 paper je then da tak tahan..tak tahan nk cr lcturer la utk each subject..1 subject lecturer kolej lain..another subject kene lari pi kolej lain plak..

last2, sign up utk degree jela..confirm nak tak nak..paling busuk 5thn sure grad..kalau acca..10thn pun lum tentu hoccay
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 03:40 PM | Show all posts
syaiful posted on 21-12-2012 02:12 PM
Xde beza aaa, dengar kabornya
asal ada MBA, grad u mana-mana pun ape ader hal
sebab kita dah ade ...

dulu mula2 pun berangan nak jd lecturer..siap beli umah just 5min drive from ukm..sbb yakin sgt nak jd lecturer..i scored well since awal semesters smpi 2nd last sem ms final year..maintain above 3.00++ je pointer..


alasan nak jd lecturer - flexible hours..sbb i da ade anak..so, nk dekat ngan umah n ms flexible nak anta/amik anak time dia sekola nanti..and opkos anything just because of my son..kalu mak nye line akademik, opkos i akan automatically  jd up to date je anything changes in edu system..so, leh tlg anak i soon in term of that..kalau duk industry line ni opkos i tak alert sgt psl bnde2 ni since bz ngan keje kita jela kan..


tp i had slipped down ms final year pointer jatuh terduduk sbb satu subjek dpt D ..kuang asam nyer lecturer...D ni mcm org tak pi class, tak wat assgnment tak anta project ok..so, pointer ms degree jatuh cket tak end up dgn 3.00 pun..
kalau beriya nk jugak jd lecturer..leh je..tp private college la..kalu IPTA..confirm i contract smpi mati..takleh nk enjoy benefit as permanent staff..sbb ms degree pointer tak 3.00..based on lecturer i cite..even ms master/phd result gempak..tp kalu nk permanentkan post..JPA tgk jugak result ms degree..kalau bwh 3.00 tu..ssh cket la..


so, i da give up nk smbg master etc tu..rs fokus jd akauntan saja lah..maybe i was fated to be accountant, not lecturer..(kot)..
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 03:53 PM | Show all posts
tp da minat nak belaja tu still ade..nak jugak smbg master..walaupun x jd lecturer..like u said..utk add on knowledges and value..tak rugi pun belaja ni..kesan jangka panjang...x nmpak skrg..kemudian hari takkan br nak terhegeh2 kan smbg..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2012 04:26 PM | Show all posts
sitisitu25 posted on 21-12-2012 03:24 PM
Uitm mmg murah..tp lecturer tak berkualiti..kwn2 i ms buat acca kat uitm, 1/2 way je da cabut pi s ...

ooo kalau Sunway bagus ker?
kat JB nie ade 2 kolej iaitu Sunway & Crescendo
tapi sebab mahal, I prefer lagik wat MBA
kolej profesional mara ada gak wat, tapi kat branch tertentu
dekat 20k gak tuu.. huhu
tergugat lak azam wat ACCA, budak UiTM nye blog tu tulih macam mudah jer
sebab dier tinggal 5 paper
sebab dah grad BAcc UiTM
setahun setengah dia pulun habis & dapat ACCA
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2012 04:30 PM | Show all posts
sitisitu25 posted on 21-12-2012 03:40 PM
dulu mula2 pun berangan nak jd lecturer..siap beli umah just 5min drive from ukm..sbb yakin sgt na ...

ooo.. paham, sekarang IPTS pun ok gak
pilih yang tier 5 tuu macam gempak
yang you cite tu betul rasenya
I nak fiancee I jadik lecturer tapi dia tak minat lak
degree dah first class... huhu...
I masa study lak sem tengah kantoi, so sama jer macam u
2.9+ kan... tak dapek 3 pointer
sebab tu takleh direct sambung master after 1st degree gitu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2012 04:32 PM | Show all posts
sitisitu25 posted on 21-12-2012 03:53 PM
tp da minat nak belaja tu still ade..nak jugak smbg master..walaupun x jd lecturer..like u said..utk ...

mengikut kajian antarabangsa, antara pelaburan berbaloi is to invest on knowledge
cause the knowledge instill in u and probably you had the knowledge like till you die
kalau sebulan gaji naik 1000-2000, kali dengan tempoh perkhidmatan kita yang berbaki
perghhh... masyukkk...
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 05:24 PM | Show all posts
syaiful posted on 21-12-2012 04:26 PM
ooo kalau Sunway bagus ker?
kat JB nie ade 2 kolej iaitu Sunway & Crescendo
tapi sebab mahal, I  ...

yg tahu area selangor ni je..kalau area jb tu..u kene rajin berjalan cr blog/forum utk org2 yg smbg acca area sana..or maybe singapore ke *pitam*..hehe..

sbb maybe sorg lecturer kat sunway, bagus ajar subject analysis. and lecturer kat taylor, bagus ajar management ke..mcm tu la lbh kurang..so, acca ni..kene ramai contact and kene rajin cr the best lecturer la..that worth for our money nk membayo nih..

kwn u tu buat full time ke? kalau full time acca sama je mcm full time belaja lain..mcm byk masa nk wat revision, study group etc..so, i had nothing to proud of kalau acca scorer ni di kalangan full time student (skeptical cket since da ade exp smbg study full time n part time nih)..

tp kalu da commit ngan keje, famili and lain2 ni..like truely adult la..mmg prefer the best lecturer..sbb i mmg x byk ms nk wat revision, study group bagai skrg..just nk focus in class je time belaja..so usually acca student prefer lecturer yg bagus la banding kolej yg murah..

Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 05:29 PM | Show all posts
syaiful posted on 21-12-2012 04:32 PM
mengikut kajian antarabangsa, antara pelaburan berbaloi is to invest on knowledge
cause the knowl ...

itu la dia..yg org tak paham..or maybe senang citer..bab belaja ni..sape2 yg dpt 'hidayah' je akan paham..hehe..

so, in our life..semua nya actually komitmen lbh kurang sama, gaji lbh kurang sama..bla bla lbh kurang je..yg membezakan..apa yg kita priorities kan dlm hidup..

mcm i, knowledges la i pentingkan..sanggup ni br je masuk umah baru ni..tp byk barang x lengkap dlm umah ni..kete pun i beli 2nd hand je..sbb dlm kepala pk..i ni lum ade acca n master .. sementara masih muda n ade minat lg ni..i nak perabih la siap2 apa2 bnde yg i nak amik..tu psl yg lain..i tolak tepi jap..dgn harapan, umah tu - kalu nk fokus buat betul2..smpi mati pun x abis hias kot..

kete pun sama..kalau i tuka kete baru n mahal, i akan gigit jari terus la bab nk smbung master/acca ni..so, kete tu, bila2 pun later leh tuka..umur 40-50..still tuka kete ..tp bab belaja ni..bil da berumur cket, komitmen makin byk...kepala pun da xleh terima dah nk jd student..so, better la pulun skrg..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2012 05:30 PM | Show all posts
sitisitu25 posted on 21-12-2012 05:24 PM
yg tahu area selangor ni je..kalau area jb tu..u kene rajin berjalan cr blog/forum utk org2 yg smb ...

ooo, ok dah paham dah
since I bukan background accounting I tak brape nak dapat info
so gitu kaedahnya... orait orait dah paham dah
cabaran wat part time nie camner... since u dah alaminya kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-12-2012 05:35 PM | Show all posts
sitisitu25 posted on 21-12-2012 05:29 PM
itu la dia..yg org tak paham..or maybe senang citer..bab belaja ni..sape2 yg dpt 'hidayah' je akan ...

baguih laa da set priorities
I pun actually bergelut gak dengan payment bulanan bayar rumah & kereta nie
bayar sesorang sume... huhu...
macam my mother lah, da umur 50 nie baru nak merasa pakai kereta baru
tapi since my dad dah beli MPV
memang my mom boleh laa beli hybrid
dulu my dad nak beli sedan, tapi mengenangkan anak-anak
nak bawa semua sekali jalan, kena lah pakai MPV jugak
so beli lah MPV
Reply

Use magic Report

Post time 21-12-2012 05:38 PM | Show all posts
syaiful posted on 21-12-2012 05:30 PM
ooo, ok dah paham dah
since I bukan background accounting I tak brape nak dapat info
so gitu kae ...

nak citer pun payah..sbb lain org, lain cabaran nya..nanti u kawen u ade anak..u paham lah..hehe

i ni time sambung degree dulu..my husband pun tgh buat degree outcampus gak..sama2 belaja..

so, accidently ada baby pulokkk..pastu kitaorg ni mmg totally independent in term of jaga anak n money..

so, both parent tak tolong tgk kan pun baby tu n yuran pun my husband bayar sendiri..i nasb la dpt loan..

so, since 1st time experience as a parents, ngan new born nye..ngan study smbil keje nyer..mmg blur and ssh hati..especially time anak tu sakit..

me as a mother, mmg tak senang duduk nk menjawab exam..and poor things, anak i dulu tiap2 kali i nak exam..tiap kali tu la dia sakit/admitted to hospital..

tu br bab famili..lum lg bab keje..exam lak time year end selalunya..and time year end tu la selalunya closing time..i selalu kene stay back smpi kul 9-10..and class i lak kul 9-10 tu la....da melepas kene ponteng class..pastu blur time exam sbb da byk kali kene ponteng class..

byk la jugak..4thn kan..sure la byk..dulu rs cam serik..now, da sthn abis..ketagih plak nk smbg balik..hehe..sbb da biasa ngan life bz je kot..bila dpt duk umah pas balik keje..rs cam useless plak..
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2013 05:03 PM | Show all posts
me doing MBA kat UTM skrg sorry DP xde exp psl dual master..skrg wat fulltime one n half years je.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-1-2013 09:00 AM | Show all posts
daunpudina06 posted on 25-1-2013 05:03 PM
me doing MBA kat UTM skrg  sorry DP xde exp psl dual master..skrg wat ful ...

wahhh.. tahniah
great ada masa wat full time
me, sebab kerja reg part time saja
tak tau berapa lama masa, sebab nak ambil subjek sikit-sikit jer
takut ganggu time kerja
since sabtu pun kena kerja half day..
sebab ada subjek plak saturday morning tutorial nya..
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2013 12:46 PM | Show all posts
syaiful posted on 26-1-2013 09:00 AM
wahhh.. tahniah
great ada masa wat full time
me, sebab kerja reg part time saja

hehehe in sha Allah takda pe2, this year habisla kot nape sful wat keje part time? u kan dah ade permanent job..

to con't study ni is like making a sacrifice to what you have rite now...even though i am a full time students doing mba, but then not many students yg ada masa wat full time so i have to join part time class weekends (so weekdays kejekan assignments jela haha) with other working adult people.. on weekends mmg pack la, 9am-6pm..so if u wat keje part time, susah jugak la nk commit ngan study plus assigments, presentations, thesis some more..need a good dec.making either u can commit to your study or u may cont your work.. (DP yg fulltime ni pon sometimes rs masa tu cukup2 saje, kadang2 tak terkejar ngan assignments bnyk)

i need to finish my mba within the time given as stated in agreement with MOHE and my future employer, selalunya part time within 2-3 years

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 28-1-2013 10:41 AM | Show all posts
daunpudina06 posted on 26-1-2013 12:46 PM
hehehe in sha Allah takda pe2, this year habisla kot  nape sful wat keje part time? u  ...

actually kerja tetap
takde wat kerja part time pun
study nie yang part time..
this sem baru reg for first sem
class start 2 february nie
ambil 3 subjek
kelas 8.30-6 pm wiken

masalahnya kerja sekarang nie, sabtu kerja
my boss tak berapa support for this.. so kena ambil cuti laa every tutorial lesson
maybe next sem boleh ambil 1 subjek per semester kot
after work g kelas.. wat slow slow

my friend at HR advise wat slow slow better
sebab sekarang time to gain more experience
biar take longer time for MBA, maybe nanti masa tu opportunity dah ada for career advancement
added with working experience, it will be great then..

sebab if under level manager, in commercial business - MBA not valued much as we are not an academia
but if we already at Manager level, it will help us to cruise to higher level of management hierarchy
my boss explain gitu lah, pengalaman dia masa kerja & masa wat MBA kat UK part time (dia kata p sana 4x setahun jer)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082867s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list