Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
6791
View
34
Reply

SEMUANYA BERMULA DENGAN NASI LEMAK II

[Copy link]

Author: Mia_Sara       Show all posts   Read mode

Author
Post time 25-11-2012 12:15 AM | Show all posts |Read mode
Jom sambung ...mia nak catat balik perjalanan mia ni....sbb mia belum berjaya lagi....boleh kan mod, kat sini je la tempat mia kumpul semangat dari kawan kawan ....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-11-2012 10:34 AM | Show all posts
akak selalu follow mia kat thread nasi lemak 1 smp skrg ni... Mia dh ada page kt FB kenapa x gunakan iklan FB tue...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2012 02:29 AM | Show all posts
hafiza posted on 26-11-2012 10:34 AM
akak selalu follow mia kat thread nasi lemak 1 smp skrg ni... Mia dh ada page kt FB kenapa x gunakan ...

heee.....guna kakak

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 27-11-2012 02:32 AM | Show all posts
Salam....

Mia jual nasi lemak setahun kat depan 7eleven...now mia dah tak jual nasi lemak depan 7eleven lagi. Mia cuma ambil tempahan....alhamdulillah selain nasi lemak mcm2lah jugak...mostly banyak mia hantar ke pejabat2 dan persendirian. Paling femes ialah nasi lemak dan jugak laksa johor..so far semua mmg kata sedap...tapi kenapa ya mia tak berjaya seperti yang mia harapkan?

Salah sorang senior forumer pernah bagi nasihat kat mia...kadang2 mungkin jugak amalan kita yang buat rezeki tu ada tapi tersekat sekat. So kat sini, ni yang mia nak share...ooh ya selain tu kalau semua nak tau mia dah pun ada kedai makan....tapi nnt mia citer...gimik sikit ..hihihihi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2012 11:01 AM | Show all posts
sentiasa amalkan membaca surah Al-Waqiah dan juga amalkan solat sunat dhuha setiap pagi..kita berusaha, Allah yang menentukan jua..  ada x daftar di jabatan kewangan di jabatan kerajaan/universiti?.. kebiasaanya di agensi kerjaan/universiti ini selalu membuat tempahan tetapi mengikut budget mereka la... contohnya bfast RM5 sekepala...gitu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2012 05:27 PM | Show all posts
Suke tgok org melayu berniaga..ni asyik nampak bangsa tu je...mana2 pon diorg...g bank pon ramai pihak atas diorg conquer...shopping complex pon bnyk geng diorg..memg bangsa yg ptot kita contohi...insyaallah ... nasib la nasik lemak ni diorg tak sapu sekali...hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-11-2012 05:30 PM | Show all posts
Sy kagum dgn sorang perempuan ni..muda lagi..sebaya saya...produk kurus die memg tgah hot skrg...dlm masa yg singkat die dah jutawan...tp sebelum tu dlm masa setaun die dijatuhkan org kepercayaan die dan die anggap rezeki die berkat doa dr org teraniaya...kagum..perempuan pulak tu..cntk dan dah berkahwin...jd harap tt pon dpt jadi mcm tu jugak...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2012 01:05 PM | Show all posts
Insyaallah, setahun genap sy berniaga dan boleh dikatakan mmg rezeki mia ni ada...bila mia fikir semua yang berlaku salah mia sendiri.

Tak bersyukur
Merungut
Blaming others
Alasan je tak abis
Amalan dunia & akhirat

Rasanya sebab2 diatas ni mainkan peranan...dan ye tahun 2012 tahun paling mencabar buat mia, 2012 tahun kejatuhan...kejap je mia naik dan kejap juga mia jatuh

Tapi takpe mia dah sedar, untuk berjaya ni kejatuhan dan kegagalan adalah perkara yang biasa. So sekarang yang penting bagaimana mia hadapai dan tanggani.

So thread ni kalau boleh mia nak kita kongsi cara dan bagaimana kita hadapi kesusahan dan cara menyelesaikan masalah kita semasa berniaga

Kedai yang mia bukak di kongsi bersama adik tapi sayang, pun ya...takde rezeki tempat kurang strategik terpaksa ditutup. Now mia mencari cari tapak niaga yang biasa biasa je, tak mahal sangat ..tp ada potensi...kat manala yer....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-12-2012 11:19 PM | Show all posts
Baru nak tanya kedai Mia tu kat mana..takpe Mia.Kdg2 kita kena berundur dulu untuk kita maju ke depan semula..InsyaAllah ada lah rezeki tu di masa akan datang jika Mia sentiasa berusaha kuat dan sentiasa berdoa dan meminta dengan Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-12-2012 06:06 AM | Show all posts
Mia_Sara posted on 27-11-2012 02:32 AM
Salam....

Mia jual nasi lemak setahun kat depan 7eleven...now mia dah tak jual nasi lemak depan 7 ...

mia, pandai masak belum tentu pandai berniaga.......
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2012 01:12 AM | Show all posts
Acong posted on 5-12-2012 06:06 AM
mia, pandai masak belum tentu pandai berniaga.......

sapa kata pandai, x pandai pun..pandai jual je..yg masak mak..



Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2012 01:24 AM | Show all posts
maaf kalau ada yg terasa............
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2012 03:35 PM | Show all posts
Alhamdulillah..syukran..dah lama rasanya saya saya tak masuk forum ni ada 18 tahun rasanya.. apa2 pun tahniah buat al mia sara..kerana terus bertahan dipersada dunia bisnes...putus duit insyaallah boleh dicari tapi putus asa..malaikat pun tak nak kawan..jadi TT dalam kategori cemerlang..cuma saatnya belum tiba..usaha dan sabar menunggu pertolongan allah swt tu sahaja...
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2012 10:12 AM | Show all posts
thread mia nih memang sumber inspirasi aku..
aku pernah citer kat mak aku pasal kisah mia nih..

dan aku pun sekarang tengah berkira2 nak berenti kerja..
balik kampung berniaga..

mia carik buku siri jutawan senyap, penulisnya dr. rusly abdullah..
ni satu lagi tokoh yang aku kagumi..
mungkin mia boleh carik semangat dan inspirasi dari kisah2 dalam buku tu..

aku skang dah start projek ayam kampung dan biri2..
aku masih bekeje.. tengah plan nak buka kedai runcit pulak kt kg..
pastu baru bole berenti dok kg..
Last edited by capiloton on 11-12-2012 10:15 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2012 01:01 AM | Show all posts
Mia, nak tanya.. nasi lemak yg dijual dekat sri zai tomyam tepi 7-E tu mia yang letak ker?

kenapa tak try tanya kedai corner lot tu? kedai lama gossip2 cafe?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2013 02:03 PM | Show all posts
thylord posted on 14-12-2012 01:01 AM
Mia, nak tanya.. nasi lemak yg dijual dekat sri zai tomyam tepi 7-E tu mia yang letak ker?

kenapa ...

salam,

mia buat on line je and now mia buat segala apa on line utk catering...tak cukup tangan..dalam masa sama now mia tgh buat freelance and sibuk buat event
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2013 11:43 AM | Show all posts
hi mia..baru dalam forum..so sekarang mia dah berjaya la kan..
Reply

Use magic Report

Post time 13-4-2013 02:13 PM | Show all posts
salam mia..sy silent reader mia punya tread..wlpun mia ckp, mia still not success, but ianya byk memberi semangat sy utk memulakan perniagaan sendiri..kdg2 sy menangis baca pengalaman mia..sy da letak surat wlpun sy kerja di sykt multinasional dan jawatan yg agak gah..tp gaji ciput, tp sy sgt minat berniaga wlpun pengalaman setakat ikut mak masa kecil niaga abc je..husband sy slalu bg semangat there is no further step if no step no. 1..may ni sy nak start niaga juga...Insyaallah...semoga dipermudahkan...
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2013 12:17 PM | Show all posts
terus berusaha dan jangan putus asa....pergi la attend kelas marketing yg boleh membantu kita untuk terus maju dalam bisnes.....saya suka sangat orang melayu yg suka meniaga ni.....jangan layu ye.....hehehhe
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2013 01:55 PM | Show all posts
Pada sesiapa yang nak mula berniaga tetapi tak punya modal besar, insyaalah saya boleh beri jalannya.  Meh join saya. Outlet dapat, bil tak payah bayar, kepala tak payah pening nak dapatkan barangan....malah biz dan keuntungan boleh di wariskan pada ahli keluarga. Ini bukan tipu....ini betul betul.......

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088079s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list