Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34415
View
279
Reply

Laki aku gila, tak lama aku pun gila.... dah mintak cerai tapi (update: PG 7)

[Copy link]

Author: watie_na       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-10-2012 01:07 PM | Show all posts |Read mode
Edited by nuryakmal at 5-8-2015 04:47 PM

Salam semua. masalah aku ni tak habis2 kan. kejap elok, kejap tak elok. sekarang parah. dpt la rasa hidup senang dlm 3 tahun. sekarang dah start balik. kalau korang pernah baca kesah aku dulu... la ni.. laki aku tak kerja dah 3 bulan. kena buang kerja la... disiplin... atenyer.. keta dah kena tarik, sudah aku sekarang jalan kaki kehulu kehilir. sib baik tempat kerja dekat. apa pun, semalam dia mengamuk sakan. puncanya aku ckp baik2, mintak tolong dia jgn maki hamun and mencarut kat anak. kesian anak aku, asal celik biji mata, maki hamun yang di sebut dulu, bukan ucapan alhamdulillah sebab Allah bagi nyawa lagi... bila aku ckp mcm tu, dia mula menjerit2. hempas kerusi meja. kerusi patah, barang rumah tonggang langgang. di hungkit2 segala bagai. pasal budak satu tempat kerja bagi ikan, dikatanya aku bawak balik jantan, pasal executive sembang masa dinner dikatanya aku ada affair ngan executive tu, pasal dia paksa aku beli kereta, aku ckp gaji aku kecik, aku ada blacklist, makan pakai pun tak cukup, hujung bulan pinjam duit, tu pun nak suruh aku beli kereta. bayar dgn apa? dia ugut nak bawa blah anak2, so aku boleh menjalang sana sini. aku ckp baik2, kenapa dia dari dulu sampai sekarang asyik nak pikir aku ni kaki jalang? bila aku ungkit pasal dia dgn gf dia, boleh pulak dia kata dah berapa banyak aku makan duit hasil dia kikis budak pompuan tu, aku ckp la, yang tak sampai beratus tu di ingat, yang aku ni dah 11 taun menanggung hidup tak di ingat. dia duduk rumah. aku yang siapkan anak gi sekolah, aku hantar gi sekolah, ambik budak tu balik sekolah, tapi korang tau apa dia ckp, dia marah sebab bila dia bangun (almost lunch selalunya) tak ada sarapan. dia duduk rumah tak ada buat apa, nak aku juga ke yang siapkan makan dia. kalau senang macam ni aku pun  tak nak kerja, nak jadi mcm dia, duduk rumah goyang tetek, tunggu dia balik siapkan segala boleh!! aku terpaksa bertahan sebab aku rasa aku tak cukup kuat utk hilang anak. aku tau aku boleh gila. ni baru sikit benda yang jadi semalam.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 01:19 PM | Show all posts
dah gi kaunseling rumahtangga lom?

ko kena jaga tahap kewarasan ko, sbb somi akan cuba main mind job kat ko.. sbb tau soft spot ko adalah anak2 ko.. wat masa skang neh ko cuba ikhtiarkan kaunseling rumahtangga, biar somi ko tu kena tazkirah pasal nafkah dan tanggungan ni sume.. kaunseling ni bukan terus bercerai, cuma ada la input2 agama utk sedarkan somi biar ustad kasi basuh somi tu..

tak jalan gak cuba libatkan mak pak dia / mak pak ko.. tang ni mmg somi takkan suka tapi dah somi jenis tak makan sama.. explain la kat dorang yg ko selama ni didera mental, tambah2 perkataan soochi morni yg dihambur pada anak ko..

lagi, jgn lembut hati nak sponsor keta la moto la, hati kena keras.. ko nakkan somi yg bertanggungjawab kasi nafkah utk ko dan anak.. ko tolong applykan keja utk dia, htr resume dia kat co2 ikut pengalaman dia.. tapi ni masalah sikap la kak, kalo dia taknak berubah mmg payah la.. satu lagi, bykkan berdoa pada Allah Taala, buat solat hajat time qiyamullail ngadu ngan Allah betul2.. mintak Allah bagi hidayah pada somi..

time sarapan tu ko beli roti gardenia letak atas meja.. tu pon dah kira nasib baik ko bagi sumthing utk dia makan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 01:41 PM | Show all posts
sedey lak bace kesah nih...
Ya Allah, bantulah penulis untuk mencari kebahagiaan yang dicari..Amin...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 01:56 PM | Show all posts
ko nak cerai ka nak stay in marriage skrg ni? jawapan ko menentukan apa komen yg seterusnya.....


> cuba teka ayat sapa sokmo camnie?
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 01:57 PM | Show all posts
ParinAmat posted on 22-10-2012 01:19 PM
dah gi kaunseling rumahtangga lom?

ko kena jaga tahap kewarasan ko, sbb somi akan cuba main mind  ...

roti gardenia mahal lerrrr........TT, ko beli roti bai naik beskal tu jek..... selayaknya laki ko yg malas tuh mkn roti murah2 jekk....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:02 PM | Show all posts
BingkaUbi posted on 22-10-2012 01:56 PM
ko nak cerai ka nak stay in marriage skrg ni? jawapan ko menentukan apa komen yg seterusnya.....

...

ayat sape ni? nak kata aku, tak penah plak cakap camni..
biasanya aku cakap, suh je somi kawin lagi..

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:16 PM | Show all posts
Mengeluh pjg sat baca citer TT ni...aku simpati kat ko TT...

3 bulan dah x keje? habis tu takkan takde inisiatif langsung laki ko nk carik keje lain? tak pikir ke tanggungjawab kat anak bini? sorry la aku nk ckp kasar ni...otak mana letak? tang telo? tau nak buat anak, tp x tau nak jaga/didik anak...yg dimaki2/dicarut2 anak tu apa la dosa anak tu? sok kat akhirat jawab la...

Camni jer la TT...ckp banyak pun takde guna...laki ko ni nampaknya bangsa payah nak bawak berunding...ko pegi jer la ngadu kat pej.agama...jgn biar masalah camni meleret2...tak elok utk ko and anak2...lagi2 anak tgh membesar...kesian derang dok kena marah, kena hamput dgn ayah 'mental' cam laki ko tu...emosi derang boleh terganggu...emosi ko pun kena jaga jugak, asik makan hati sok ko sakit sapa nak jaga anak2 ko...bab dia ugut2 nak bawak anak blah tu mmg aku takleh terima...dah la tak keje, tak bagi anak makan ada hati nak bawak anak blah...apa dia ingat negara ni takde undang2 ke...

Kuatkan hati...kalo ko rasa ko susah, ada org kat luar sana lagi susah dari ko...dlm dunia ni takde masalah yg tak boleh settle...masa ni masa Allah sdg menguji ko...bykkan berdoa...kalo ko sayangkan dia lagi, kalo perlu dilembutkan hati laki ko tu pegi la cari mana2 ustaz yg arif....tawarkan air ke apa, bg dia minum sorok2...kasi lembut sikit hati tu, kasi terbukak akal fikiran tu utk berubah demi anak2 n bini...usaha, ikhtiar, doa n tawakal...all d best utk ko yer...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:26 PM | Show all posts
aku pantang betul laki yg suka maki hamun especially kat anak yg tak faham apa.. mulai hari ni ko takyah lagi jaga makan minum dia since dia pun tak kasik nafkah. jgn sesekali beli kereta/moto kasik dia pakai. ko ckp kat dia kasik dia tempoh tuk berubah.. kalu tempoh tu dah expired jangan salahkan ko pulak andai ko yg berubah.

kalu ko masih ada hati kat laki g pejabat agama tuk arrange kaunseling tapi kalu dah takde hati eloklah berpisah. buat apa nak bela biawak hidup. ada kengkawan suh bgtau mak pak laki tapi pada aku kena tgk jugak parents in law ko camner. kalu jenis backing anak tak guna ko ngandu domba coz at the end dorang akan salahkan ko jugak. mebi dorang akan kata ko ni yg mengikis laki.

pasal anak tu kalu korang bercerai pun anak dapat kat ibu unless kalu ko curang n laki ada bukti barulah hak penjagaan tak dapat kat ko

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:30 PM | Show all posts
MMISS posted on 22-10-2012 02:26 PM
aku pantang betul laki yg suka maki hamun especially kat anak yg tak faham apa.. mulai hari ni ko ta ...

klu ko baca thread TT yg lepas2 dia kata xnk tuntut cerai..
klu diceraikan xpe...
lg rela hidup kena maki hamun segala...
nk laki dia byr balik segala dia dh spend selama dia menanggung idup laki dia...
jd aku tolong baca je...
mls nk bg pendapat...
sbb TT lg rela menanggung bewak hidup...
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:31 PM | Show all posts
polik polik ...den nia yang nak carik duit lobih, bini den tak kasik pulak...buleh 3 bulan takdo kojo....kok takdo kojo cubo cubolah bantu bini kek rumah...masak ko...komeh rumah ko....adushhh....sian tt.. Last edited by langau on 22-10-2012 02:34 PM

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:34 PM | Show all posts
botolmineral posted on 22-10-2012 02:30 PM
klu ko baca thread TT yg lepas2 dia kata xnk tuntut cerai..
klu diceraikan xpe...
lg rela hidup  ...

gitu ek.. aku cam pernah nampak nick ni tapi aku tak ingat thread2 dia. kalu dia sendiri rela kena maki hamun tak bleh kata apa ler. sendiri sanggup nak bela biawak hidup buat per bukak thread. sampai TT matiler laki takkan ceraikan dia coz tu sumber kewangan dia unless dia jumpa org lain yg nak bela dia pulak
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 02:34 PM | Show all posts
laki aku pun penah gak duduk umah..tp alhamdulillah la mau jugak dia amik alih jadik sura rumahtangga..
tp, laki ko niiii..ini sudah lebeyyy

ada baiknye ko pegi kaunseling keluarga
kalau dia takmo, ko pegi sorang pejabat agama..bawak semua anak2 ko..takut kang dia bawak lari pulak budak2 tu..
sila tuntut fasakh
dia tak bleh nk amik anak ko..sbb dia takde mata pencarian pun..nk bg anak ko makan apa nanti sedangkan idup dia pun ko yg uruskan..
sila fikir kebajikan diri sendiri sis..
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:04 PM | Show all posts
siannyer...huhu
ni yg jadi takut nak kawen ni..huks
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:18 PM | Show all posts
ParinAmat posted on 22-10-2012 02:02 PM
ayat sape ni? nak kata aku, tak penah plak cakap camni..
biasanya aku cakap, suh je somi kawin la ...

OT.. nk tanya naper dh resign jadi mod? hati terluka ker....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:20 PM | Show all posts
to tt, bertabahlah... laki yu x kan bawa lari anak2... dia nak bg anak2 makan apa? menyusahkan dia lagi ada.... jgn takut kepada ugutan x berasas tue... kau rasa yu mmg cekal dan keras hati.. hidup lah dgn dia... tp kalu yu rasa anak yu lebih baik hidup tanpa dia... say bye bye je lah....
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:22 PM | Show all posts
khailya posted on 22-10-2012 03:04 PM
siannyer...huhu
ni yg jadi takut nak kawen ni..huks

jgn takut, setiap org ada bahagian masing2..banyakkan doa agar cik khaliya bertemu jodoh yg baik2 saja..

kepada TT, harap terus bertabah.. (hampun, iols tatau nk tulis ape?..larikk )
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:23 PM | Show all posts
TT, jgn takut kalau dia ugut pasal anak tu...
kalau bercerai, you yg akan dapat anak (lain cerita kalau u pernah curang & hubby u ada bukti)..
hubby u tu, kompang je lebih... dia tau u jadi takut kalau usik bab anak..
makan pakai sendiri pon tak tertanggung, nk sara anak konon..
tp TT kena hati2, make sure nk p mana2 bwk anak k, takut kang dia bwk lari lak...

TT, u tak kesiankan anak2 ke..
sanggup u biarkan anak2 membesar dgn maki hamun dari bapak sendiri...
sian anak2 yg tak berdosa tu.. budak2 ni kita jgn buat main, ingatan depa kuat..
nnti sampai besar esok pon memori kena maki tu xhilang..
ada suami pon mcm xde suami.. ada bapak pon mcm xde bapak..
so TT, please do something k..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:30 PM | Show all posts
klau masih bleh bersabar n msih sayang..takut jd janda ...bertahan je la..klau agak2 mmg da x bleh bertahan n bersabar cari lah penyelesaian yg terbaik...diri sendiri shj yg tau apa yg terbaik tuk diri sdiri, apa yg kita kehendaki dlm hdup ini .. kebahagiaan, kegembiraan atau apa..hdup kita ni x terlalu lama..so cari lah kebahagiaan n kegembiraan sndiri...jgn hrapkan dr org yg da terang2 akn menyusahkan hdup kita n ank2..bunyi nya mcam pntingkan diri sdiri..tp itu lah hakikat nya..sayangi diri sdiri...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:30 PM | Show all posts
amal12bh posted on 22-10-2012 03:22 PM
jgn takut, setiap org ada bahagian masing2..banyakkan doa agar cik khaliya bertemu jodoh yg baik2  ...

mmg la.. tp bila bace cerita2 kat sini..
alahaiiiiiiii mcm2 kes ade...sedih je rase....
last2 org perempuan yg teraniaya.. org perempuan yg disalahkan...
mmg ade gak lelaki yg jadi mangsa.. tp..huhuh sian kut kat org perempuan..
hope akak ni tabah dan kuat nak hadapi dugaan ni...huhuuh

:mood sedih:
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2012 03:59 PM | Show all posts
BingkaUbi posted on 22-10-2012 01:56 PM
ko nak cerai ka nak stay in marriage skrg ni? jawapan ko menentukan apa komen yg seterusnya.....

...

Betul la ayat tu..... tunggu TT nak jawab apa... kalau nk simpan lagi laki dia, simpan la ... kalau nak ceraikan laki dia, bidadarianggun sedia beri khidmat nasihatnya........ sekian, terima kasih....





Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.108000s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list