CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
View: 15578|Reply: 12

Tukar enjin Kenari basic 2000 + JPJ prosedur

[Copy link]
Post time 19-10-2012 02:26 PM | Show all posts |Read mode
Salam & Hi Brader/Sister sekalian,

Gue ke workshop untuk buat overhaul enjin since mileage dah capai 249,500 km dan ada sedikit bunyi yang tak menyedapkan setiap kali memandu tapi ended up gue tukar enjin kereta terus. Kenari basic 1000cc tahun 2000, dah 11thn bersama dan ada sentimental value yang menyebabkan gue sayang nak jual.

Gue nak list kat sini harga parts yang dikenakan, kalau ada sesiapa yang boleh buat perbandingan harga pun cun juga.

1. Enjin Kenari  : RM 1,800
Harga termasuk
- engine assembly
- engine oil filter
- plug
- fly oil seal
- timing belt
- stopper 15mm
- engine oil 10-30
- gear oil
- labour charge

2.  Clutch assembly  1 set   : RM 260
3.  Disc pad  1 set               : RM  70
4.  Disc rotor brembo 2nos : RM 230
5.  Rr brake pump 2nos      : RM 96
6.  Cap R/D     1no              : RM 25
7.  Air filter     1no                : RM 25
8.  Brake oil Dot 4    1L        : RM 35
9. Engine mounting 1no      : RM 170
10. Water pump  1no          : RM 145
11. C.V. Boot  4pcs              : RM 180
12. Tie rock end   1no          : RM 70
13. Total body 1no              : RM 100


Mahal? Berpatutan? Gue belum settle dengan mekanik lagi sebab gue mintak surat enjin baru.

In addition, kalau ada sesiapa yang boleh beri maklumat prosedur step by step untuk register enjin baru kat JPJ, sangat dialu-alukan.


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 19-10-2012 03:03 PM | Show all posts
Dokumen kena lengkap.
1. Resit belian/pemasangan
2.Resit Jabatan Kastam ada 3 helai (kalau enjin japan)
3.Borang Lojistik (kapal yg bawa enjin)

step 1, pegi Puspakom ambil Borang/isi dan submitt
step 2, tunggu reply kelulusan tukar enjin..
step 3, dah dapat kelulusan tukar enijn...bwa surat tu, pegi booking tarikh pemeriksaan di Puspakom (Byr 30 kalau tak silap)
step 4, lepas pemeriksaan Puspakom bawa semua dokumen endorse ke JPJ.
Tamat

- sebelum ke Puspakom, pastikan brek tiptop,tinted cabut..
- Kalau nak mudah, bagi kat runner bayar 350 - 450 mcm tu la....

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 03:03 PM | Show all posts
btw...kete akupun tak endorse lg...baru tuka enjin...
tggu rodtek & insuran tamat...baru buat sekali..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-10-2012 06:03 PM | Show all posts
zulka posted on 19-10-2012 03:03 PM
btw...kete akupun tak endorse lg...baru tuka enjin...
tggu rodtek & insuran tamat...baru buat sek ...


Thanks.... RM350 - RM450 tu termasuk segala kos yg perlu di bayar ke puspakom & jpj ke? Oh you cakap pasal road tax, mine akan expired in Feb 2013. Kiranya kalau buat sekarang, nnt nak renew road tax ada kena buat apa2 yang lain ke? Boleh ke if gue mintak runner insurance je yang buat pasal tukar enjin tu? Last edited by sarahmirza on 19-10-2012 06:05 PM

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 11:02 PM | Show all posts
sarahmirza posted on 19-10-2012 06:03 PM
Thanks.... RM350 - RM450 tu termasuk segala kos yg perlu di bayar ke puspakom & jpj ke? Oh you c ...

yup, termasuk sumer kos....
takde masalah nk buat skangpun boleh....
kalau nk tggu smpai rodtek dgn insuran mati pun boleh...
boleh je, bagi je kat depa....depa tau la nak wat cmaner...

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2012 12:18 PM | Show all posts
tukar enjin yrv turbo jer
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 20-10-2012 09:41 PM | Show all posts
zulka posted on 19-10-2012 11:02 PM
yup, termasuk sumer kos....
takde masalah nk buat skangpun boleh....
kalau nk tggu smpai rodtek  ...

Ada time frame tak untuk endorse tu? Misal roadtax baru renew, nak tunggu setahun lagi baru buat kena denda lewat ke contohnya. Problem tak endorse enjin ini related to insurance juga kan?
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2012 10:22 PM | Show all posts
harga ok laa tu........ tapi enjin baru tu ko tak check oil seals? gaskets & piston rings???
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 21-10-2012 01:04 AM | Show all posts
Acong posted on 20-10-2012 10:22 PM
harga ok laa tu........ tapi enjin baru tu ko tak check oil seals? gaskets & piston rings???

huhuhu.. bahagian kritikal tu.. kalau kantoi.. macam mayonis je minyak pelincir keluar huhu..
tapi kalau piston ring kantoi, sure ada asap2 putih keluar..

Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2012 11:16 PM | Show all posts
sarahmirza posted on 20-10-2012 09:41 PM
Ada time frame tak untuk endorse tu? Misal roadtax baru renew, nak tunggu setahun lagi baru buat k ...

takde..
adik aku endorse selepas 5 taun tukar enjin..takde mslah pun..
as long dokumen sumer lengkap
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2012 01:21 PM | Show all posts
Acong posted on 20-10-2012 10:22 PM
harga ok laa tu........ tapi enjin baru tu ko tak check oil seals? gaskets & piston rings???

Mekanik check bagitau in good condition but gue siap2 bagi tau dia, ada masalah atau tak pun gue akan masuk workshop dia juga for regular service..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2012 01:25 PM | Show all posts
dune1989 posted on 21-10-2012 01:04 AM
huhuhu.. bahagian kritikal tu.. kalau kantoi.. macam mayonis je minyak pelincir keluar huhu..
tap ...

Asap2 putih keluar dekat mana? Enjin ke? Sabtu lepas gue bawa jalan jauh sikit dan rasa beza drive sebelum dan selepas tukar enjin. Kalau leaking mestilah kita nampak minyak jatuh bawah kereta right? Setakat ini tak ada apa-apa tanda lagi. Harap tak ada masalah la.

Oh ya, harga gue list tu harga kat JB.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 22-10-2012 01:27 PM | Show all posts
zulka posted on 21-10-2012 11:16 PM
takde..
adik aku endorse selepas 5 taun tukar enjin..takde mslah pun..
as long dokumen sumer len ...

Ok noted, thanks.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

13-8-2022 11:00 AM GMT+8 , Processed in 4.662058 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list