CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 24569|Reply: 138

Tentang Jodoh...

[Copy link]
Post time 12-10-2012 05:56 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum

Jodoh, satu perkara yang subjektif didalam kehidupan kita.
hanya org islam yg berpegang pada kekuatan jodoh kerana ianya adalah salah satu dr rahsia Allah.
kpd agama lain, ianya adalah satu proses hidup.

namun kpd sahabat2 yg dikasihi dan diredhai Allah,
sudilah kiranya memberikan buah fikiran dan pendapat dalam membantu saudara seagama di dalam cerita ini.
"Mengapa di dalam dunia ini, Tuhan menciptakan orang lain bersama-sama kita? kerana kita tidak boleh hidup sendirian, kita perlukan pertolongan dan bantuan dr orang lain. dan kita juga perlu memberi kepada org lain, kerana itulah gunanya org lain didalam kehidupan kita" - pepatah jepun

saya teruskan dgn sebuah cerita benar dan sedang berlaku.

X adalah lelakiyang telah bercinta dgn si A selama 12 tahun. Mereka melalui hamper 3 proseskehidupan, alam sekolah, alam remaja dan sekarang alam dewasa.
Mereka berkenalanseawal usia 15 thn. Namun percintaan dalam 5 tahun pertama itu tidak dianggapserius oleh si A kerana awal remaja, dianggap cinta monyet dan tiadaperancangan. Namun si X yg kekurangan kasih sayang kerana konflik yang berlakudlm keluarganya sejak dia kecil. Keluarganya bercerai.
Dipendekkan ceritasi X ni mmg sgt mencintai si A kerana si A ni adalah perfect girl bagi dia. Si Ani juga menjaga dia dgn baik. Walaupun si A ni byk kali macam nak give up dgnsi X kerana si X ni berperangai seperti player, namun dia adalah playerbaik..  itupun hanyalah setelah masukalam dewasa. Si X ni menjadi begitu kerana si A pernah meninggalkannya begitusahaja tanpa alasan logik. Setelah berbulan bergaduh akhirnya diorg bersatubalik. Walaupun si X ni mmg perangai nya teruk namun dia mmg mengutamakan si Ani dlm segala hal walaupun dia melayan perempuan lain, dlm semua perempuan diajumpa, takde sorg pun dpt mengatasi kehebatan si A ni pada dia..
Dalam 12 tahun tudorg mmg menghadapai pelbagai cubaan org ketiga.. namun si X tetap setia dgn siA. Begitu byk perempuan hadir dlm hidup si X, si A tetap pilihan nombor satu. Banyakni , saya katakan, termasuklah, makwe org, isteri org, janda org, yang tiba2suka je pun ada. Yg dah lama simpan n suka, yg kawan baik si A ni sendiri punada yg suka dan dah kawin dah pun dgn org lain. Si X sendiri pun hairan jugakerana dia taklah hensem mana, tp maybe sikap dia yg sgt caring tu dan taktaupasal apa byk perempuan nak suka dia. Tp perempuan yg suka tu bukan jenis hottp jenis yg mmg nak cari pasagan hidup.
Korg bleh bayangsmpi ke hari ni still ada sorg perempuan yg cari dia sbb kawan dari kecil dandia kawin dgn org lain tp still mencari dia dan sayangkan dia walaupunperempuan tu dah ada anak, dari anak dia setahun smpilah ke 5 tahun, mmg hebatdak perempuan tu.
Ok pendekkancerita.
Setelah si X nimelalui pelbagai hal dlm perhubungan cinta dia. Sampai dia dah dewasa ni diaperasan sesuatu. Dia still tak kawin dgn si A ni walaupun dorg adalah the longestcouple dlm batch dorg waktu sekolah dulu, asyik pergi kenduri org tanya , bila?Bila? Samapi dia pun bosan.
Satu hari tiba2dia cakap dgn kitorg semua, dia dah bosan hidup mcm ni, dulu dia ingat alasantak berkahwin sbb takde kerja tetap, tp skg dia cakap dia nak berubah. Nak serius,nak berhenti jadi player sbb dia cakap, benda ni sedap sekejap je, bila dahhilang bestnya, kita akan jadi bosan, dia sendiri jadi tempat rujukan ttg halperempuan sbb dia byk experience dgn perempuan.
Kitorg gelakkansbb dia ni, jenis unpredictable, kdg2 dia tak buat paper pun pmpuan tiba2 nak. Sodia cakap waktu tu , ini kali betul2 dia nak stop.. dia tanak jadi player dandia nk fokus dgn hidup dia, kahwin dan settled down – mgkin disebabkan adik diadah ada dua anak, anak kakak dia semua dah makin besar, dia sorg je tak kawin2lagi.
Di pendekkancerita lagi. Dia dapat satu kerja yg elok skit dan menjamin la. Jd dia mulafokus utk berubah, alhamdulillah dia mula solat, mula dekat pada benda2 agama. Sampaidia jadi tempat rujukan agama plak kat kitorg tp takdelah sampai warak. But atleast ada something different la..
Dia bgtau diaselalu doa utk dpt org2 yg baik dan yang boleh bimbing dia jadi baik. Alhamdulillahdia kata kawan2 kat ofis dia semua solat dan dia hari2 jemaah dgn dorg. Dari taksolat smpi pndi wat tahajjud, baca yasin, bulan puasa aritu, macam2 amalan diabuat. Mmg nampaklah perubahan smpi si A ni pun kata dia suka tgk perubahanketara pada si X ni. Solat di awal waktu, dari jarang pergi surau skg ni diakenal semua surau kat shopping kompleks kat kl ni, dan dah pergi byk masjid katkl ni utk solat.  Klo dulu si A ni bykajar dia, skg ni dia plak ajar si A ni.
Cuma, biasalah,rumah dah siap pahat berbunyi. Dia citer si A ni semua bagus kecuali satuperkara, perangai A ni tiba berubah jadi pemarah, curiga dan sampai a nisendiri cakap mmg dia dah tak percayakan si X ni 100 %. Keciklah hati si X ni,kerana selama 12 tahun, si X ni tak pernah berasa smpai macam tu skali, evenwaktu si A ni wat hal. Si X ni dah tak simpan dlm hati dah. Wlopun si X ni smpisakit terbaring si A ni buat.
Ok kita pendek lagi.


Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-10-2012 06:02 PM | Show all posts
jap la citer blum habis lagi ko dah komen

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2012 06:16 PM | Show all posts
Si A ni cakap mudah sgt dia nak skit hati dgn si X ni. Dia pun tak tau apsal. Si X ni byk dah mkn hati. Even si X ni sakit so llambat gi kerja, dorg gi kerja sama, dan amik si A ni lambat so si A ni smpi lewat, dia bleh marah si X ni dek kerana lambat, bukan pasal si A ni sakit.
Ok cut the crap. Waktu si X ni dapat kerja, dia pergi kerja baru dia dah cakap dah mmg malas nk skandal ke or player ke mmg dia tolak je semua. Mmg seperti dijangka oleh ktorg, mana je dia pergi mesti ada org minat dia. Samalah kt tmpt baru ni, ada 2,3 pmpuan hint dia. Tp mmg dia betul2 wat biasa je, dia control supaya perempua tu tak jadi nak dgn dia. Lama dia keja, kitorg tgk macam dah ok, dlm sebulan itu mmg dia , pergi kerja tepat2 waktu buat kerja, cukup time balik. Weekend je lepak dgn kitorg. So mmg dia tak de lg aktiviti2 melingkup dan menyetan dgn kitorg lg. Bahkan perubahan dia tu smpi dpt mempengaruhi kitorg ni smpi adalah juga kitorg pun slow dgn benda2 ni, ada yg solat dah juga. Dari kitorg selalu berborak pasal perempuan skg ni kitorg berborak pasal agama plak haha. Dan pasal macamana nak dpt pasangan yg baik, kiranya ramai di kalangan kitorg ni pun nk ikut setel down macam dia plan.
Sampailah di satu hari, Allah nak uji dia, dia citer dia kenal sorg perempuan kat tmpt kerja dia yg happen to be dia punya ketua. So kitorg gelakkan dia sbb aritu dia beriya2, tp dia kata dia just kenal je, tp dia tak pernah bercakap pun dgn ketua dia. (sebab dia ada 2 ketua, dia Cuma cakap dgn sorg lagi je)  so kitorg pun lupakan je citer tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2012 06:27 PM | Show all posts
Kita masuk bab dia dgn ketua dia,
Dia ni keja special task, so dorg kena keja mlm, so dia mmg tak suka dgn dak2 grup dia pada mulanya disebabkan dia dari kl, yg len2 dr negeri2 lain. So dia dtg wat keja dia, tak fhm tanya ketua, dia buat keja siap cepat, dia gi lepak cukup masa dia balik. Bygkan dia punya tak suka dgn grup dia, smpi dia tanak lepak dgn dak2 grup dia. And happen to be, ketua dia ada dua, sorg akak dan sorg lagi kita namakan si Y.
Dia kata, dia tak tahu kenapa, dari awal tgk si Y tu dia rasa macam dahlama kenal. Tp dia rasa macam menyampah dan tak suka (tanpa sebarang reason). So dia endup dia tak pernah bercakap dgn si Y ni selama sebulan pertama dia dlm grup tu (b4 this dia dlm grup len) maybe dia masih lagi tak berapa rapat or susah nk sesuaikan diri. Dia Cuma tanya pada sorg ketua ni je. Pas sebulan, dak2 grup dia mula perasan pasal apa dia bila tak tahu, dia tanak tanya si Y, sanggup dia jalan pergi jumpa ketua grup len utk tanya soalan.
Dak2 tanya, dia kata takde pe. Tp dia ada citer kt kitorg satu hari tu dia tenampak si Y ni sedang berBBM so otomatik hati dia rasa macam jeles smbil berbisik, eleh bbm dgn pakwe la tu..saja je nak tunjuk. Padahal si X ni nama penuh si Y ni pun dia tak tau.  Tp rasa kitorg salah si Y ni juga sbb si Y ni tak suka kena kerja malam, jadi muka dia mmg masam je walaupun pendiam.
Yang kelakarnya, si X ni tak tau si Y ni adalah kembar, dan si Y ni adik, satu hari dia nak belanggar dgn kakak si Y, dia pun komplen kat kitorg. Tapi dia tak tau itu adalah kakak dia. Dia cakap macm ni, ada sorg penyelia tmpt aku tu, muka nak sama dgn penyelia aku. Cuma dia cantik skit. Mmg kakak dia lagi cantik dn pandai bergaya. Si Y ni jenis biasa tp cute Cuma muka masam slalu.
So dia sendiri pun heran kenapa dia tak nak tegur or minta tlg si Y ni. Smpi si Y ni kena dtg sendiri tempat dia tanya if dia ada problem or tak, tp dia dgn egonya pndang PC smbil kata . ok je, .. n sejak aritu si Y ni mmg takdelah tanya lagi pada si X ni. Nasib si X ni mmg jenis cepat belajar.


sori klo citer ni panjang.. tp semuanya berkait.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2012 06:38 PM | Show all posts
Kitorg tanya pasal apa ko tanak cakap oe tegur dia? Dia cakap tah. Tp waktu tu dia tgh rapat dgn sorg dak kelas sek rendah dia, dgn ex makwe dia yg petama waktu sek rendah dulu. So citer si Y ni tak berapa mencuri perhatian. Kitorg gelakkan juga pasal dak klas lama dia, tp dia cakap dia tak pergi lebih pun, dia just layan macam kawan.
After 2 month, satu hari dia gi kerja bawa keta, dia hampir belanggar dgn si Y dan kakaknya yg tak berapa pndi sgt bawa keta. Sejak aritu dia asyik ingat si Y ni. N dulu kitorg slalu curi keluar mlm pergi mkn mcD baru masuk ofis balik. Satu hari tu dia ajak makan mcD, waktu balik tiba2 dia bli sundae vanila. Aku ty utk sapa, dia jawab selamba je, utk si Y...
Smpi ofis dia lalu sebelah meja Y dan letak aiskrim tu. Tp dia terperasan satu benda pelik, dia cakap dia perasan tgk muka si Y senyum lebar, seolah2 macam dah tahu yg X ni nk bg aiskrim.

Aku tanya jadi pelik apanya? Dia cakap, si Y ni mcm dah tahu yg dia akan dpt aiskrim dari si X, dia pelik sbb sapa yg tahu? Selain dari aku, n secara logiknya macamana plak org nak tahu sbb dorg tak penah bertegur sapa. Tup2 si X ni bagi dia aiskrim , itulah kali pertama si X ni dtg bercakap dgn dia. Itupun dia just cakap, nah utk awk...
Si X tak puas hati dia pergi duk n saja nak bual dgn si Y, waktu dia duduk je, si Y ni lagi sekali senyum lebar macam happy sgt. Si X ni mmg bertambah curious.  And then the real story begin,  si Y ni macam dah tak sabar2 nak buka cerita dan seolah2 macam byk perkara terpendam dlm hati si Y ni . korg faham?
Macam si Y ni dah lama tak berjumpa dgn si X dan bila jumpa terus nak citer macam2 seolah2 dah bertahun2 kenal dan plg best ialah dorg baru kenal kat ofis baru tu, baru je bercakap dan dorg duduk beratus kilometer jauhnya, si Y ni duk luar KL. Selatan.



sori tgn penat menaip

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 06:44 PM | Show all posts
Panjang giler
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 06:44 PM | Show all posts
sila berehat.. dan sambung esok..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 06:45 PM | Show all posts
x berapa paham.. naper TT ni.. koncern sgt pasal Si A..... adekah A ni TT...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 12-10-2012 06:46 PM | Show all posts
sori mod klo citer sangkut2 aku guna broadband opis je..
citernye hampoir ke klimaks dan akan mengundang pelbagai emosi.
sabarnya rakan2.. sabat tu separuh dr iman


So perkara pertama yang si Y ni cakap kat si X ni sebelum si X ni tanya apa2.... ialah :
“awk nak tahu sesuatu tak? Muka awk sama macam tunang saya...”
Terkedu juga si X tp sebenar ni dah lama tahu si Y ni dah bertunang... sehari sebelum si X ni bg aiskrim kat Y. Dia dgr Y cakap dgn dak2 lain, dia dah bertunang, maybe next year nk langsung. So si X ni ty kawan grup dia, betul ke dia dah tunang. Kawan dia kata betul.. si X tanya mana bukti? Kawan dia suh add fb Y. Dia add je tak smpi 1 minit si Y terus approved pakai BB smbil tersenyum gembira. Sbb kitorg guna laptop kat partion X. Partion Y tu berdepan je dgn si X. So kitorg trus intai dia bila nampak noti naik kata dia appr friends. So si X ni menjelajahlah n mmg dia pasti si Y dah bertunang Cuma agak mengejutkan bila dia kata muka sama dgn X. And plg mengejutkan X ialah, sebenarnya satu grup dah tahu yg muka tunang Y sama dgn X. Sbb Y ni ada citer dekat dorg. Sbb awal2 dia nmpak X dia trus macam terpaku sbb muka seiras. Tp takdir tuhan plak g buat dorg jd tak bertegur...
Ok nt aku citer lagi mlm ni k, aku nk balik...
Tunggu k aku janji korg takkan menyesal....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2012 06:48 PM | Show all posts
sabolah... citernya pendek tp klo aku tak citer dari mula... korg takkan fhm...
bila tak fhm macamana nak minta tlg korg...

pe da....

mlm ti aku sambung lah nak balik la...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-10-2012 06:49 PM | Show all posts
xoxlovexox posted on 12-10-2012 06:45 PM
x berapa paham.. naper TT ni.. koncern sgt pasal Si A..... adekah A ni TT...

tlg jgn speku ok.. tlg stick to the point....

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 07:04 PM | Show all posts
muntah aku nak bace.. jap2.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 07:07 PM | Show all posts
surfinv posted on 12-10-2012 06:49 PM
tlg jgn speku ok.. tlg stick to the point....

itu adelah point iols...

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 07:09 PM | Show all posts
oiiiit tuan tanah! cepat laaa sambung citer!
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 07:12 PM | Show all posts
Aduih....pjgnya cerita.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 08:48 PM | Show all posts
mcm baca novel lak..huhuhu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 12-10-2012 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Laaa mana sambungan ni....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 09:20 PM | Show all posts
sebenarnya ni cite pasal AX ke XY?
cite panjang sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 09:28 PM | Show all posts
sile sambung ye tt..
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2012 10:46 PM | Show all posts
nape tak letak nama je..
xsuke la huruf2 A B C ni..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 01:12 AM GMT+8 , Processed in 0.122190 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list