CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 26598|Reply: 194

Apa jenis kereta yg patut saya pilih?

[Copy link]
Post time 10-10-2012 10:19 PM | Show all posts |Read mode
Salam.

Auntie tak pandai pasal kereta. En suamiku yg lebih berpengetahuan. Tapi auntie nak minta pendapat kat sini sbb nak gauge samada pilihannya ok ker tidak. Not that I don't trust his choices tapi saya cuma nak pandangan lain selain drp suami.

Criteria:
Kereta - Baru atau Recon
Budget - RM2,500 per month (but not more than RM3K)

Cadangan en suami:-
Merc C200 CGI - baru
Audi A4 1.8T - baru
BMW 325 M-sport  - baru
BMW 135 coupe - baru atau recond
Porche Caymen - Recon sbb baru auntie tak mampu...

Cadangan auntie:-
Merc C250 Coupe - baru

I'm open to other suggestions. Sila beri pros & cons serta harga kereta (jika tau).

Another silly question - does it matter if I buy the car at the end of the year or beginning of the year? (En suamiku kata ini adalah soalan yg paling tak bijak di dunia).

Pandangan anda semua amatlah dihargai. Terima kasih...



Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2012 08:16 AM | Show all posts

Go for Merc C200 CGI . BMW agak manja (dgr dari pengalaman org yg dah pakai) tp look sporty & garang.


Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 08:35 AM | Show all posts
kalau aku aku amik Audi A4..  
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 08:41 AM | Show all posts
I like Passat CC.

Anyway, I tak mampu pakai kereta jenis nie. Tahniah la pada yg mampu. 20 tahun dulu melayu pakai Honda brandnew pun boleh kira dgn jari. Skrg melambak melayu pakai kereta mewah...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 08:44 AM | Show all posts
cocorex posted on 11-10-2012 08:16 AM
Go for Merc C200 CGI . BMW agak manja (dgr dari pengalaman org yg dah pakai) tp look sporty & gara ...

Terima kasih sbb sudi bagi pendapat. Wld appreciate further input.

Why Merc C200 CGI? Pls do elaborate. Auntie duk usya Merc coupe yg 2 doors tu tapi takder lah minat gila sgt.

Kenapa cocorex kata BMW manja? Auntie blurr sikit. Sebenarnya teringin gak nak own a BMW sbb itulah kereta yg auntie tak pernah ada. Tapi en suami kata itu kereta merempit... Sorry beemer owners....



Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 08:47 AM | Show all posts
zulka posted on 11-10-2012 08:35 AM
kalau aku aku amik Audi A4..

Auntie pun suka gak Audi tu. Kenapa Zulka pilih Audi?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 08:50 AM | Show all posts
Bell posted on 11-10-2012 08:41 AM
I like Passat CC.

Anyway, I tak mampu pakai kereta jenis nie. Tahniah la pada yg mampu. 20 tahun  ...

Auntie dah testdrive Passat ni pd tahun lepas. Ok ler dan agak impressed dgn features (specs) yg ada. Unfortunately am not in love wz the car. Auntie pun tak tau kenapa....
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 11:01 AM | Show all posts
auntieagony posted on 11-10-2012 08:44 AM
Terima kasih sbb sudi bagi pendapat. Wld appreciate further input.

Why Merc C200 CGI? Pls do el ...

Bentuk C200 tu agak sporty sket + ruang bonet yg agak besar. BMW agak manja sbb kete nie mcm baby(xlasak mcm merc). Pakcik dulu pakai BMW 5 series..pakai setahun jual & skang pakai merc CGI tu..pakcik kata manja sgt & xtahan lasak..Byk parts yg kena tukar 1 set..kalo merc boleh tukar by pieces. (itu yg pakcik saya bgtau). Why not pegi usha lexus model. Lexus  ISF pun menarik gak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 11-10-2012 12:36 PM | Show all posts
cocorex posted on 11-10-2012 11:01 AM
Bentuk C200 tu agak sporty sket + ruang bonet yg agak besar. BMW agak manja sbb kete nie mcm baby( ...

Thks for the input.

Lorr... selama ni auntie tak perasan pun yg C200 tu sporty sbb anak auntie cakap kereta tu mcm kereta "auntie2". Mmg pun dah mama dia mmg auntie2 pun. Bukankah C200 CGI tu ialah upgrade kpd C200?

Kenapa lak cocorex tak pilih merc coupe 2 doors tu - yg tu lagi nampak sporty? Sebenarnya auntie tak memerlukan kereta 4 pintu.

Wah.. pakcik cocorex pernah pakai BMW 5 series... Hmm.... brand new - harganya abt RM450K kan. Di luar bracket kemampuan auntie. Tapi mmg betul pun, "manja" BMW ni. Kwn auntie baru beli early this year, sebelum raya hari tu, dia kata minyak mengalir ke entah mana, so kereta dia tak boleh start. Padahal baru jer beli... Sebelum tu, tiap2 kali jumpa, dia dok ulang ayat, " This is a man's car"! Lepas kejadian tu, ayat tu pun dah pupus....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 12:41 PM | Show all posts
cocorex posted on 11-10-2012 11:01 AM
Bentuk C200 tu agak sporty sket + ruang bonet yg agak besar. BMW agak manja sbb kete nie mcm baby( ...

Lupa nak komen pasal Lexus. Oh ya, ini juga salah satu alternatif. Auntie baru pegi tengok last weekend tapi tak testdrive pun. Interiornya mmg cantik, neat dan menawan. Leather dia lembut dan comfortable. Sebenarnya auntie pilih kereta ni utk anakku tetapi dia declined. Katanya utk "auntie" mcm auntie jer! :lol:

If u were me, would u prefer Merc atau Lexus?
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 12:55 PM | Show all posts
aku amik vw passat....marveles!!!

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 12:58 PM | Show all posts
auntieagony posted on 11-10-2012 08:44 AM
Terima kasih sbb sudi bagi pendapat. Wld appreciate further input.

Why Merc C200 CGI? Pls do el ...

aku pun klau ada duit akan beli merc dr bmw....psl aku ada dgr pomen kete bgtau yg enjin merc ni lasak....dan pomen cabuk tepi jln pun leh repair....klau bmw ni org kata manja....dan klau rosak kn hantar servis centre dia sndiri...pomen2 biasa x reti...

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 01:00 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 11-10-2012 12:55 PM
aku amik vw passat....marveles!!!

Bhgian tang mana yg marveles tu? adakah dia tang performance, atau gadget2 dm kereta, atau sunroofnya?

Btw, berapa harga passat ni skrg? Thn lepas, kalau tak silap auntie, harganya ialah lebih kurang RM250K. Ada kenaikan harga tak pd tahun ni?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 01:05 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 11-10-2012 12:58 PM
aku pun klau ada duit akan beli merc dr bmw....psl aku ada dgr pomen kete bgtau yg enjin merc ni l ...

Ok, noted. Maknanya BMW ni auntie kena strike out ler. Sbb auntie mmg tak reti pasal perkara2 teknikal mengenai kereta. Semuanya dipantau oleh en suami. Auntie cuma reti hantar kereta pergi tempat service jer. Itupun kalau en suami sibuk. Jgn lahar auntie!

Merc mmg tahan lasak. Tapi bergantung pd nasib2 gak. Kalau nasib kurang baik, suspension dia (auntie main belasah jer ni), asyik bunyi2 walaupun dah tukar baru. Ggggrrrr....
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 01:06 PM | Show all posts
if u go fo 'tahan lasak' go for Merc. If you go for look, buy BMW 325 M-sport . Design wise, Audi and Lexus design is better than Mers but again, this is subjectif..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 01:18 PM | Show all posts
eco_internet posted on 11-10-2012 01:06 PM
if u go fo 'tahan lasak' go for Merc. If you go for look, buy BMW 325 M-sport  . Design wise, Audi ...

Auntie pompuan, sure go for the looks dulu.... Hahaha...

On the serious note, auntie goes for all factors - looks, tahan lasak and design aspect gak. Sebenarnya Audi tu auntie suka gak. Tapi tgh fikir, mana lebih berbaloi - merc or audi?

Isyyy, kalau ler ada budget berlebihan (insyallah), Auntie beli sebiji satu.... Hahaha... Setakat ni, cuma mampu beli sebiji satu yg boleh letak atas meja - miniature punya tu....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 11-10-2012 01:19 PM | Show all posts
auntieagony posted on 11-10-2012 01:00 PM
Bhgian tang mana yg marveles tu? adakah dia tang performance, atau gadget2 dm kereta, atau sunroof ...

anyway ak x pnah pkai lg kete ni....tp ak mmg minat kete brand vw ni...mmg ada cita2 nk pakai kete brand vw satu hari nnti...hehe

passat ni org ckp enjin dia bagus....lasak....huhu

range harga RM170,888 - RM189,888                                                               


auntie leh rujuk sini ----> http://www.livelifedrive.com/mal ... swagen-passat-sedan

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 01:24 PM | Show all posts
auntie boleh try baca test drive merc C200 CGI di link ni
http://paultan.org/2011/07/20/me ... eefficiency-driven/
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-10-2012 01:28 PM | Show all posts
tuan_wu posted on 11-10-2012 01:19 PM
anyway ak x pnah pkai lg kete ni....tp ak mmg minat kete brand vw ni...mmg ada cita2 nk pakai kete ...

Auntie tgh check-out website tu.

Hmm.... kebingungan auntie skrg. Sbb passat yg auntie testdrive last year, rupanya mcm lebih sporty dan lebih sleek lagi drp gambar yg kat website ni. Yg ni, mmg cam sepadan jer dgn image "auntie2" auntie ni...

Dan takkan ler harga dah turun drp RM250k ke RM170+K? Did I get the rite car? Auntie mmg blur byk pasal kereta ni... Bertabah jer lah...
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2012 01:30 PM | Show all posts
I suggest auntie upgrade from C200 CGI to C250 CGI BlueEfficiency. It looks more sporty and price wise C200 CGI and C250 CGI roll in, at RM258,888 and RM290,888 respectively. Last edited by nicemel on 11-10-2012 01:32 PM

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 04:30 PM GMT+8 , Processed in 0.123289 second(s), 25 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list