CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
123Next
Return to list New
View: 20733|Reply: 56

UITM... Tolonglah jgn menyusahkan kami yang nak sambung belajar....

[Copy link]
Post time 26-9-2012 04:12 PM | Show all posts |Read mode
Kisahnya berlaku pada diri aku sendiri...

To further improve myself, especially dalam kerjaya aku.. aku decide untuk sambung balik pengajian aku yang dah lama tertangguh. At that moment of time, aku rasa UITM merupakan pilihan yg ideal sebab campus dekat dgn rumah dan fees pun berpatutan..

So, bila ada pembukaan untuk e-pjj awal bulan 5 hari tu untuk intake September 2012, aku pun apply la.. Semua dokumen aku hantar personally by hand, except for result MUET aku sebab tunggu lembaga peperiksaan pos result. Akhir bulan 5, aku terima email dari pihak UITM yang insist aku bagi salinan MUET aku, so aku pun email & fax la result tu kat depa..

Bila sampai bulan 7, finally result permohonan keluar... and to my disappointment, permohonan aku ditolak atas alasan " TIADA KEPUTUSAN MUET" ... As I think that this reason is unacceptable, aku call balik UITM untuk mengesahkan hal ni..

Pegawai yang angkat telefon tu pun mengesahkan yang permohonan aku ditolak sebab depa xde result MUET aku. Frustrated with the situation, I gave up.. tapi pegawai tu ada cakap next intake depa bukak bulan 10..

Tup tup..malam tadi aku terima satu email dari UITM yang tertulis..

" SURVEY : PELAJAR YANG TIDAK HADIR HARI PENDAFTARAN "


Panas hati okeh... aku punyalah beria2 nak sambung belajar, tapi macam ni ke UITM punya professionalism..?

So this morning, aku call person in charge kat bahagian kemasukkan .. aku gelarkan Puan S aje lah yer.. Aku mohon penjelasan, aku ni sebenarnya layak atau tak sambung belajar hari tu. Aku minta dia check dalam sistem.. korang tau apa alasan dia?

"Maaf, kami x dapat nak check sebab sistem tu kami dah buang..."

So aku tanya balik, is there an error in your system, or maybe a bug.. maybe email tu tersalah hantar.. Reply dia kat aku

" Kalau cik dah dapat email yang saya hantar tu, maknanya memang cik layak la.. kan ada surat tawaran kat online, student kena check sendiri.."

Masa tu telinga aku dah berasap lah, kepala bana dia.. last aku check system ko tulis aku tak layak sebab xde MUET, apa kejadah nye aku leh tengok offer letter... So aku tanya balik.. " Kenapa tidak hantar reminder email pada kami.. Orang2 yang apply e-pjj ni semuanya orang yang berkerja, kami x ada masa untuk 24-jam menghadap website UITM. Furthermore your system showed that we are not qualified..

Ayat pegawai tu : "Kami kena handle 20,000 student yang apply tapi x layak..so kami mmg xde masa nak hantar reminder email. Kami pun x boleh nak masukkan cik dalam semester sekarang ni sebab kelas pun dah start. Cik boleh apply next semester punya kalau masih berminat.. "

Dalam otak aku, anggaran kalau ada 10,000 student yang tak dtg utk pendaftaran, selepas dibayar rm12 duit pemprosesan.. korang kira sendirilah berapa banyak UITM untung atas angin.. RM 120k YE.. Buta2 untung atas angin..

So tadi, masa tengah layan forum, terima satu lagi email yang direply oleh seorang student ni, cc kat email aku.. korang baca sendiri dan nilaikan lah.. sebab aku rasa bukan aku sorang je yang ada masalah mcm ni..


For me, setakat bayar RM12 tu aku x kesah sgt... tapi UITM, tolonglah buat kerja secara berhemah sikit... Kami yang apply utk e-pjj ni xde masa nak kena hadap kerenah birokrasi serta staf2 anda yang tak professional itu.. Kami cuma mahu sambung belajar...!!! Last edited by brown_pupil on 26-9-2012 04:26 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 26-9-2012 05:36 PM | Show all posts
pendedahan yang baik, ni pun kira saudara/i ni mmg geng yang professional rajin telepon followup bagai. kalau yang jenis, apply, tak dapat, ok fine. lagi byk kot.

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 05:49 PM | Show all posts
sape staf uitm kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 07:37 PM | Show all posts
mmg sgt myusahkan org..
tp duit proses ko ngap!!!!
hampeh uitm!!!
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 08:22 PM | Show all posts
IPTA sucks!
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2012 10:34 PM | Show all posts
salam

saya bersimpati dengan peristiwa yang menimpa TT. kalau kena kat diri sendiri, mahu moral down nak sambung balik study. TT ada printscreen keputusan yang mengatakan TT gagal? kemudian, mereka kata TT gagal disebabkan tiada keputusan MUET walhal TT dah hantar kan? pada pendapat saya, TT sepatutnya menyerahkan keputusan MUET tersebut dengan menghantar sendiri ke itm atau byhand.tak cukup dgn itu, pastikan dibuat salinan dan cop DITERIMA. ada apa2 feedback dari pihak itm via email atau fax? jadikan sebagai bahan bukti jika masalah TT mendapat perhatian pihak atasan kelak. semoga masalah TT ini menjadi pengajaran kepada yang lain.

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2012 10:52 AM | Show all posts
katakpuruz posted on 26-9-2012 10:34 PM
salam

saya bersimpati dengan peristiwa yang menimpa TT. kalau kena kat diri sendiri, mahu moral d ...

Keputusan MUET tu saya email serta fax pada UITM pada hari yang sama saya terima email tu, sebab memang tak sempat utk saya travel to UITM dan hantar by hand pada waktu bekerja. Tambahan, staf2 UITM xkan melayan ye kalau kita minta mereka acknowledge receipt. Mereka akan siap2 sebuat kotak besar dan letak luar pintu office mereka kat dwelling 3 nun.. Kira kami yang hantar borang ni kat kotak tu kira tawakal je la..hopefully borang2 kami x hilang..

Silap saya, masa result reject tu sy x print screen.. ye la, dah 2 kali check online, result yang sama keluar. Tambahan saya siap call lagi pihak UITM untuk check dan dia org sendiri pun confirm application saya 'reject', tak terfikir pulak hal2 macam ni akan berlaku.. But anyway, I've applied for the new intake. This time sy nak make sure benda semua in detail.. Bukan serik, tapi bagi kami yang bekerja ni, payah la utk kami kena repeat the process again.. nak dapatkan surat pengesahan yang saya masih bekerja dgn majikan, nak lari ke pejabat pos beli 'duit pos'...
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2012 12:15 PM | Show all posts
sian kat hang.
ni hang nak apply semula kan?
so kali ni hang buat minit
setiap benda hang catit
if ada berhubung dengan depa, melalui phone ka, email ka, fax ka, buat minit, pukul brapa, hari apa, dan yg plg penting bercakap dgn sapa. dan apa yg hang bercakap dgn pihak sana..
aku kalau kena deal dgn org2 gomen or bank2 memang aku suka buat minit,
bukan apa, depa2 ni kdg2 lalai2..
in case ada bukti, senang sikit nak bambu..
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
 Author| Post time 27-9-2012 12:18 PM | Show all posts
nuhanis posted on 27-9-2012 12:15 PM
sian kat hang.
ni hang nak apply semula kan?
so kali ni hang buat minit


sebab tu la kali ni den nak buat secara detail.. instead of letak je benda tu kat dlm kotak depan pintu depa tu, den suruh depa acknowledge, amik sekali nama pegawai tu... tak kuasa aih kalau benda yang sama jadi berulang kali..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2012 03:24 PM | Show all posts
TT beriaya iaya nak improve kan diri....actually yang patut improve ialah kakitangan (bandan entah kemana) UiTM, dah berjanggut kerja kat situ....hamprak punya mentaliti
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2012 03:34 PM | Show all posts
Al-Patih posted on 27-9-2012 03:24 PM
TT beriaya iaya nak improve kan diri....actually yang patut improve ialah kakitangan (bandan entah k ...

Bagi aku, kebanyakkan company yang aku dah join semua mmg galakkan staff sambung belajar.. kiranya amik short course ke, etc.. Mcm company lama aku bagi sponsorship, while company sekian ada ni akan bagi imbuhan pada staff yang complete their studies semasa bekerja.

So, aku imagine yg UITM patut juga offer pada staff2 dia.. Maybe a short course on PR will be good for their frontliners.. Tapi, kalau diri sendiri yang xnak belajar, UITM dok bazir resources hantar depa pegi course pun x guna jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2012 03:40 PM | Show all posts
brown_pupil posted on 27-9-2012 03:34 PM
Bagi aku, kebanyakkan company yang aku dah join semua mmg galakkan staff sambung belajar.. kiranya ...

tahu tak comment yang saya dengar dari masyarakat ni bila diseminar..."pergi seminar dapat relax dan makan...sambil senyum lebar"
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2012 03:49 PM | Show all posts
Al-Patih posted on 27-9-2012 03:40 PM
tahu tak comment yang saya dengar dari masyarakat ni bila diseminar..."pergi seminar dapat relax  ...

haha.. sama jugak mcm company den.. hantar je staf2 pegi training, tapi bila balik input zero.. Kalau dlm course tu ada 20 orang, less than 10 je yang betul2 participate. Kebanyakkannya den tengok staff low ranking la yg ada attitude mcm ni. Bukan sebab depa ni malas ke apa, tapi sebab dah terbiasa.. mcm a coulture for them.. Bila buat keje salah, kena tegur, mula tarik muka panjang2.. bercerita belakang2 kononnya 'mereka lebih senior'.. Ayat den utk depa2 ni senang je..

' kalau ko rasa ko dah senior, kenapa pangkat korang x naik2..? Kenapa mesti ada je kesalahan korang yang perlu ditegur..?'

At the end, semua ni mentaliti problem... tu yg payah nak ubah.
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2012 04:43 PM | Show all posts
Ni mesti teknikal prob ni..susah2 ko komplen kat fb dato sahul@vice chansellor jer..selesai cepat masalah insya'allah..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2012 04:58 PM | Show all posts
tagas posted on 27-9-2012 04:43 PM
Ni mesti teknikal prob ni..susah2 ko komplen kat fb dato sahul@vice chansellor jer..selesai cepat ma ...

Hurm.. good idea.. Insya-allah aku try nanti
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2012 05:35 PM | Show all posts
masuklah SPACE UTM.. yeahhh takde problem2 mcm ni..  hehehe.
tp msl betul nk dtg kelas ptg sabtu & pagi ahad. haha
Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 27-9-2012 05:40 PM | Show all posts
aku pun da letih da mengadap kerenah birokrasi agensi2 yg ada bau2 gov ni. bukan tt jerk aku pun penah kena, kes lain la, cuma malas nak story jerk.

sbb story pun semua cerita masuk tong sampah gak. lain la kalo korang anak menteri ker... br rmi yg panas punggung..

sabar je la tt yer, itu je yg bleh dilakukan rakyat marhaen mcm kita ni. ada la hikmahnya tu..
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2012 04:58 AM | Show all posts
brown_pupil posted on 27-9-2012 03:49 PM
haha.. sama jugak mcm company den.. hantar je staf2 pegi training, tapi bila balik input zero.. Ka ...


Dari kata 2 tu pasti perkerja majority orang kita-Melayu….sedih betul kerana pael meke…sebab tu bila nak hantar staff keseminar, saya issue memo mintak meke bagi laporan tentang seminar…in hand written report….bukan pakai PC…bolih copy paste….tak buat…bila appraisal…ada  deduction…sendiri tanggong …
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2012 10:47 AM | Show all posts
brown_pupil posted on 27-9-2012 04:58 PM
Hurm.. good idea.. Insya-allah aku try nanti

Aku ade experience jgk time aku wat outcampus thn lps@ uitm melaka..alhamdulillah bln 5 tue hr br lps konbo slps 4 thn berhempas pulas m'habiskan pengajian..isu aku nye dulu kecik jer kot sbb parking space and klas utk bdk outcampus tak cukup..One member of my klas report kat fb vice chancellor..esok nye trus ade meeting tergempar Ketua program, dekan fakulti dr sah alam suma turun utk selesaikan masalah..br panas punggung depa..at the end of da meeting siap slow talk kat kitaorg kalo bleh pasni hubung kat ketua program jer ye jgn trus pihak atasan..br diaorg taw langit tinggi ke rendah..zaman skang dah lain..zaman autokratik gov dah berubah..rakyat diutamakan..we as a customer@stakeholder..we pay their salary via our fees..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 28-9-2012 11:08 AM | Show all posts
tagas posted on 28-9-2012 10:47 AM
Aku ade experience jgk time aku wat outcampus thn lps@ uitm melaka..alhamdulillah bln 5 tue hr br  ...

Bro, ko e-pjj kat lendu ke? Lor.. aku grad dip kat situ, tahun 2003.

Btw, sapa yang incharge kat sana? Still Doc Zaleha tu ker?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

12-8-2022 08:44 PM GMT+8 , Processed in 0.107133 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list