Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
10425
View
55
Reply

Bersara di US

[Copy link]

Author: elroy@rovers       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 4-2-2013 04:54 PM | Show all posts
yeepi_33 posted on 4-2-2013 11:44 AM
waalaikummussalam wbt

hai elroy@rovers

salam yeepi.

saya dah nak sampai umur bersara (yang lama bukan yang baru) tapi kalau di suruh sambung, besar kemungkinan tak hendak. dah letih bekerja. tapi isteri kerja gomen mungkin nak sampai habis, lagi 8-10 years. jadi somewhere in between lah kot kalau nak migrate pun. sementara tu, saya ingat nak mengembara atau backpacking je.
lagi pun, process nak dapat green card walau pun ada sponsor lama jugak. nak kena apply dari sekarang lah.
anak sorang dah kahwin dan duduk di ostolia. sorang masih di u. lagi dua masih di sek. men. kalau migrate pun, diaorang ni kena habis belajar kat sini dulu lah lepas tu baru boleh join. tuition university kat sana mahal.
rumah kat sini maintain kot. untuk balik atau anak2 duduk. balik setahun atau dua tahun sekali tu should be ok and affordable. kena pandai2 budget lah.
Last edited by elroy@rovers on 4-2-2013 04:56 PM

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2013 04:59 PM | Show all posts
AHMADVW posted on 4-2-2013 12:07 PM
bnyak sbb yunk,,

living cost

salam bro.
my sentiments, exactly.
so jadi juga you pindah.
best wishes.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 05:00 PM | Show all posts
elroy@rovers posted on 4-2-2013 04:59 PM
salam bro.
my sentiments, exactly.
so jadi juga you pindah.

offcorse lh,, visa semua dh aprove, tiket semua dh ada,

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-2-2013 05:12 PM | Show all posts
AHMADVW posted on 4-2-2013 05:00 PM
offcorse lh,, visa semua dh aprove, tiket semua dh ada,

visa jenis apa? skilled migrant ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 05:26 PM | Show all posts
elroy@rovers posted on 4-2-2013 04:54 PM
salam yeepi.

saya dah nak sampai umur bersara (yang lama bukan yang baru) tapi kalau di suruh s ...

owh
nnt anak2 yg abes sekolah tu pun akan further study kat us gak ke..or dorg prefer kat malaysia..

hehe
nt spend old times ngn wife kat sana lah ye
jalan2 kat park..
hehe..

yeep tak penah ag pergi sana..xleh nak imagine..just tengok apa yang kat tv

harap en.elroy ngn family bleh adapt ngn life n cuaca kat sana..
hehe..

all the best..
nt lau rajin..update lah kat sini..



Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 06:17 PM | Show all posts
elroy@rovers posted on 4-2-2013 05:12 PM
visa jenis apa? skilled migrant ke?

work visa.
nti dh duk sana ada lgi cara2 utk apply PR
sbgmana yg diketahui umum lembu dan biri2 adalah populasi yg terbanyak di nz, jd gomen dia alu2kan pelancung utk migrate,

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
AHMADVW posted on 4-2-2013 11:41 AM
salam bro, 23hb sy brangkat , kira jadilah,,
u bila nk migrate?


Hi macam mana life kt nz
Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 06:22 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 15-7-2013 06:19 PM
Hi macam mana life kt nz

OK GOOD HERE

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 06:39 PM | Show all posts
AHMADVW posted on 15-7-2013 06:22 PM
OK GOOD HERE

eh nak tanya ni..
kat sana senang tak nak dapat kerja

saya plan nak sambung study sana
kalau husband ikut sekali, senang ke nak dpt kerja full time.
skg dia kerja QS kat oil n gas company...

saya ada sorang anak 4 tahun...macam mana dengan education anak kat sana

thank you in advance jika sudi berkongsi


Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2013 06:47 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 15-7-2013 06:39 PM
eh nak tanya ni..
kat sana senang tak nak dapat kerja

sng if ur background is profesional.

educatian for kids is very good compared to malaysia

u boleh bca immi nz for more info

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 11:11 AM | Show all posts
AHMADVW posted on 15-7-2013 06:47 PM
sng if ur background is profesional.

educatian for kids is very good compared to malaysia

mcm mana life kat NZ bro? how u keeping up? baguih ka?

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 11:13 AM | Show all posts
ifanonline posted on 17-7-2013 11:11 AM
mcm mana life kat NZ bro? how u keeping up? baguih ka?

baguih maaa

if u thinking for kids education and retirement plan

NZ is the best, peace bro

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 11:14 AM | Show all posts
AHMADVW posted on 17-7-2013 11:13 AM
baguih maaa

if u thinking for kids education and retirement plan

ape yg bestnya? cuba citer skit...

Reply

Use magic Report

Post time 17-7-2013 11:16 AM | Show all posts


ifanonline posted on 17-7-2013 11:14 AM
ape yg bestnya? cuba citer skit...

boleh baca post kt page blkg



http://mforum2.cari.com.my/forum ... page%3D1&page=3
Last edited by AHMADVW on 17-7-2013 11:20 AM

Reply

Use magic Report

Post time 30-7-2013 12:21 PM | Show all posts
i kat felda new zealand  ni en Ahmad...i nak migrate ke kelantam ni i pencen 3K jer rasa2 sangat cukup
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2013 01:41 PM | Show all posts
in the 1st instance boleh dpt visa dok ua ker kalo umor pencen ni? i have a fren yg nak visit us pun tak boleh cos dia dah pencen. visa denied.

so kalo nak retire tu pakai visa apa ek?  dah dpt green card ker yg nak retire kat us tu?
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2013 06:12 PM | Show all posts
elroy@rovers posted on 21-12-2012 02:06 PM
saya pun thinking about all three countries.
ada close relatives in all three countries.
oz yang ...

Betul ke NZ lagi murah dari Aussie? but wonder why many Kiwi's moved to Aussie and reason they said more expensive there? hmmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-9-2013 12:38 AM | Show all posts
minahsaudi posted on 16-9-2013 01:41 PM
in the 1st instance boleh dpt visa dok ua ker kalo umor pencen ni? i have a fren yg nak visit us pun ...

kalau nak melawat biasa (B1/B2), shouldn't be a problem...tunjuk tiket balik, tunjuk bank account/asb, tunjuk credit card, bereh....no age issue...
dah boleh duduk 6 bulan....lepas tu pergi lah canada ke, mexico ke, lepas tu masuk balik...

like i mentioned previously, i have a sister-in-law who is already a citizen (dia kawin mat salleh sana) yang nak sponsor my wife(her sister) pr or greencard.
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2015 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Seronok baca.... any update?
Reply

Use magic Report

Post time 25-2-2015 02:35 AM | Show all posts
elroy@rovers replied at 19-9-2013 08:38 AM
kalau nak melawat biasa (B1/B2), shouldn't be a problem...tunjuk tiket balik, tunjuk bank account/ ...

Per my Immi lawyer, sibling greencard sponsorship makan masa dalam 10-15 tahun, or longer.

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105844s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list