CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 168234|Reply: 2567

AIR ASIA - PART 7

 Close [Copy link]
Post time 21-9-2012 11:11 PM | Show all posts |Read mode
Selamat Datang ke Rumah Part 7

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-9-2012 11:11 PM | Show all posts

Selamat Datang ke Rumah Keenam Air Asia  





part 1 : link part 1
part 2 : link part 2
part 3 : link part 3
part 4 : link part 4
part 5 : link part 5
part 6 :
link part 6

laman web Air Asia : www.airasia.com

ask Air Asia : http://www.airasia.com/ask/

laman web yg memudahkan pencarian tiket murah : http://fleapy.com/, http://new.fleapy.com/, http://flynow.my/

selalunya telefon CS untuk :
- tukar penerbangan jika AA retime trip asal
- kesilapan nama
- nak split booking, iaitu org dlm 1 no booking nak tukar tarikh penerbangan

nota : ini yg aku tahu buat masa ni, yg perlu call CS...yang lain2 boleh buat sendiri kt website...kalau ada yg lain boleh bagi tahu yer..

semak halangan ke luar negara : http://sspi2.imi.gov.my/


CUTI UMUM 2012
1 Jan             Tahun Baru
23/24 Jan     Chinese New Year
5 Feb            Maulidur Rasul
1 May            Hari Pekerja
5 May            Hari Wesak
2 Jun             Keputeraan Agong
19/20 Ogos   Hari Raya
31 Ogos        Merdeka
16 Sept         Hari Malaysia
13 Nov          Deepavali
15 Nov          Awal Muharram
26 Nov          Raya Haji
25 Dec          Krismas

sumber : SINI

CUTI SEKOLAH 2012 (kiraan kak dee)

cuti penggal pertama           10 mac - 18 Mac, 2012
Cuti Pertengahan Tahun       26 mei - 10 Jun, 2012
cuti penggal kedua               18 ogos - 26 ogos 2012
cuti akhir tahun                    10 nov 12 - 1 jan 13

CUTI UMUM 2013
- boleh digunakan sebagai panduan sahaja untuk kita pemburu tiket tambang murah...
- ingat sebagai panduan sahaja, kalau tidak samaharap maaf

1 Jan           Tahun Baru
24 Jan         Maulidur Rasul
27 Jan          Thaipusam
10/11 Feb   Raya Cina
1 May          Hari Pekerja
24 May        Hari Wesak
2 jun           Keputeraan Agong
8/9 Ogos     Raya Puasa
31 Ogos      Hari Kemerdekaan
16 Sep        Hari Malaysia
15 Okt         Raya Haji
2 Nov           Deepavali
5 Nov           Awal Muharram
25 Dis          Krismas

sumber : KLIK SINI

cuti sekolah 2013 (credit to forumer mamaimran)

penggal 1 :22 Mac – 30 Mac 2013
pertengahan tahun : 24 Mei – 8 Jun 2013
penggal 2 : 6 Ogos –18 Ogos 2013
hujung tahun : 15 November 2013 - 31 Disember 2013


Last edited by mijot on 14-10-2012 07:33 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:12 PM | Show all posts
FEE BY AIR ASIA & AIR ASIA X


HARGA TERKINI




**nota : untuk porumer yang membeli berat beg melebihi 30kg dan ke atas, pastikan setiap beg anda tidak melebih 30kg. maknanya 1 beg TIDAK melebihi 30kg.

**TERBARU

Counter Check-In fee
Tiada caj dikenakan bagi cek in dikaunter untuk penerbangan antarabangsa mulai 22 Disember 2011.
Untuk penerbangan dalam negeri, masih perlu buat self check in dan caj di kenakan.

Untuk penumpang yang sudah membayar untuk kaunter cek in untuk penerbangan antarabangsa dari 21 September hingga 21 December 2011, boleh membuat pilihan refund dgn menghantar e-form kepada AA.


Other Service Fee
Wheelchair         RM 12

Convenience Fee
(BAYARAN TEMPAHAN YG MENGGUNAKAN VISA / MASTERCARD -Debit @ Credit Card)
RM 5 Per Way Per Person



Tambah meals, seat guna CC/DC TIADA convenience FEE

Fuel Surcharge
dari rm10-rm100 sehala

TUKAR NAMA (Bukan Tiket Promo)
TIDAK DIBENARKAN LAGI

  
Name Change option annulled

    Name change option will no longer be available for all destinations except for flights to/from Japan and Korea effective 1 November 2011.

    However, guest(s) who booked before 1 November 2011 will be entitled to a one (1) time name change*.

REFUND (Airport TAX) - Penerbangan Antarabangsa Sahaja
Ticket dan baggage adalah NON-REFUNDABLE. Claim je Airport Tax. So, kalau tak pergi abaikan je tiket tu, pastu wat claim Tax.
Boleh jugak call utk cancel, tp tetap tak boleh claim tiket, tp masih boleh claim airport tax. kalau kita bagitau cancel, at least diorang boleh jugak OPEN balik seat tu semula.

refund, kena isi e-form : http://www.airasia.com/my/en/faqdetailsform.html

FEE RM 15 Dikenakan Per Person /  Per Way


ADD-ONS/CHANGE
1) BEG (Bagasi)
    a) Through our Call Centre up to 12 hours prior to scheduled departure time.
    b) By going to www.airasia.com and clicking on "manage my booking" up to 4 hours prior to scheduled departure time.

2) MEALS - 48 jam before departure time.

TERKINI >> boleh bayar ADD-ONS guna direct debit
              >> Online booking now available 4 hours before flights!
                   there are services that are NOT available for "4 hour bookings"
                   1) Pre-booked meals
                   2) Pre-booked Comfort Kits

Hand Luggage



beg troli : saiz 20 inci ke bawah
beg deuter : saiz 30L, berat kurang 7kgs (pengalaman forumer gepren), beg 45L pun boleh tapi jangan bagi nampak gemuk dan padat.


AIRPORT TAX
Last edited by mijot on 27-10-2012 03:12 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:12 PM | Show all posts
TIPS MEMBELI TIKET PROMO


1. pastikan anda mendaftar sebagai ahli AA...banyak kemudahan terutamanya boleh mencari balik booking yg dibeli tanpa login, manage booking...
2. pastikan segala pembayaran mengunakan Direct Debit..pembayaran mengunakan Credit/Debit Card akan dikenakan caj tambahan RM8 seorang/sehala.
3. pastikan HANYA membeli TIKET SAHAJA untuk dewasa dan kanak2...infant boleh ditambah dikaunter...seat, baggage, meal, insuran dan lain-lain boleh ditambah kemudian melalui 'Manage my booking'
4. pastikan HANYA mengisi tempat yang bertanda (*) SAHAJA..IC dan passport boleh diedit kemudian
5. pastikan anda betul-betul semak kat bahagian baggage, seat dan insuran kerana sistem AA dah automatik setkan awal2 beg=20kg, seat=hot seat dan insuran...pastikan anda telah memilih tiada bagasi, remove seat dan cancel insuran sebelum tiba ke page pembayaran.
6. pastikan anda HANYA membayar harga TIKET+AIRPORT TAX sahaja
7. tak perlu beli tiket untuk infant (bayi 24bulan ke bawah) dahulu..tiket infant boleh dibeli semasa cek in di kaunter.


lagi TIPS...
- alternatif lain jika asik masuk waiting room dan disengat lebah, guna : airasia mobile

1. sediakan Kad Kredit yang dah melebih had ataupun Kad Debit yang tiada duit didalamnya (untuk memastikan pembayaran TIDAK BERJAYA)
2. buka airasia mobile : http://m.airasia.com
3. pilih destinasi dan tarikh pilihan...isi maklumat peribadi seperti biasa.
4. pembayaran, sila guna kad kredit/debit ( seperti no 1) untuk membayar...
5. sistem akan bagi tahu pembayaran tidak berjaya, tapi jangan risau sebab sistem akan simpan iteneri kita dalam tempoh 2jam
6. masuk ke web airasia -> manage my booking -> login -> cari iteneri yang perlu dibayar -> klik modify -> klik confirm changes -> bayar guna Direct Debit
7. walah tiket sudah jadi milik kita


TIPS UNTUK DUDUK BERSAMA
- berikut adalah tips untuk duduk bersama tanpa perlu membeli seat..
- pastikan ada passport jika terbang ke luar negara...jika passport nak tamat, masuk dahulu apa2 tarikh TAPI janlan lupa edit kt manage my booking selepas dapat passport baru
- selepas tiket anda telah 'CONFIRMED', pergi ke : http://checkin.airasia.com, untuk membuat web cek in...
- web cek in boleh di buat setelah tiket confirmed (400 hari) sehingga 4 jam sebelum terbang..
- masukan destinasi perlepasan dan no booking -> klik Check IN
- klik nama yang hendak di cek inkan -> ikut arahan seterusnya dan keluar dari sistem
- login ke 'manage my booking' untuk cek seat yg telah ditetapkan Last edited by mijot on 6-10-2012 01:08 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:12 PM | Show all posts
Self Check In

Ada 3 kaedah :
1. web check in
2. mobile check in
3. kios (selected airport)

berikut adalah destinasi yang kena buat SELF CHECK IN :

dalam negara :


Info mengenai SELF CHECK IN

yang TIDAK boleh buat SELF CHECK IN :
1. Penumpang Yang Kurang Berupaya

Info terbaru :
penumpang ke australia dan NZ sudah boleh buat self check tapi kertas yg diprint tu bukan boarding pass lagi...kena pergi ke baggage drop kaunter atau document verify counter untuk sahkan boarding pass.

AirAsia
Hi xxx, Guests traveling to Australia can web check-in as well. You just need to proceed to baggage drop counter/document check counter to verify your travel document before proceed to Immigration counter.


Did you know?

Changes allowed after Self Check-In:
Meals, Pick a Seat, Baggage Supersize and many others via Manage My Booking.

Changes not allowed after Self Check-In
Name Change and Flight Change.

All guest(s) may enjoy Self Check-In except for:
        Guest(s) with reduced mobility and those with special needs
Guest(s) that fall under this category may check-in at the counter.
        For guest(s) checking-in to Australia or [New Zealand destinations, the self check-in pass will be printed with a notification “THIS IS NOT A BOARDING PASS”. This pass is not a valid boarding pass, guest(s) must proceed to the Document Check/Baggage Drop-Off Counter for Advance Passenger Processing (APP) approval after which a boarding pass will be issued.

Last edited by mijot on 27-10-2012 02:50 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:12 PM | Show all posts
WEB CHECK IN
- boleh dibuat dari 400 hari sehingga 4jam sebelum terbang...
- sebarang pertukaran selepas web/mobile cek in TIDAk dibenarkan seperti pertukaran tarikh dan nama...

Bagaimana mengunakan web check in :

# berdasarkan tutorial terbaru di dalam FB AA, dah boleh buat web chek in pergi balik dengan sekali langkah sahaja...





atau KLIK SINI Last edited by mijot on 6-10-2012 01:11 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:12 PM | Show all posts
Tutorial web check in

1.


2.


3.


4.


5.


6.
Last edited by mijot on 6-10-2012 01:12 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:13 PM | Show all posts
Tutorial web check in (sambungan) :

7.


8.


9.


10.


11.


12.


13.
Last edited by mijot on 6-10-2012 01:13 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 21-9-2012 11:13 PM | Show all posts
Bila perlu saya buat web check in

langkah 1 :



langkah 2 :


untuk penerbangan domestik, boleh terus ke boarding hall jika hanya ada hand luggage

NOTE : web check boleh digunakan untuk mengesan kedudukan seat kita dalam kapal terbang...jika tidak puas hati, boleh beli seat yang lain... Last edited by mijot on 6-10-2012 01:13 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:13 PM | Show all posts
Post Last Edit by mijot at 28-3-2012 20:16

MOBILE CHECK IN

Kemudahan kepada pemilik 'smart phone' seperti iphone, blackbery, android dan sebagainya..

TUTORIAL :



atau KLIK SINI


LANGKAH 1 :


LANGKAH 2 : Di Airport
1. pergi ke kios di airport, scan barcode untuk dapatkan boarding pass
2.
Last edited by mijot on 6-10-2012 01:15 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:13 PM | Show all posts
LOKASI KIOSK CHECK IN



Thailand
Bangkok, Phuket, Chiang Mai & Hat Yai

Malaysia
LCCT-Kuala Lumpur, Johor Bahru, Kota Kinabalu & Kuching

Indonesia
Jakarta & Bali



Thailand
Chiang Rai, Udon Thani, Krabi & Surat Thani

Malaysia
LCCT-Kuala Lumpur, Alor Setar, Johor Bahru, Bintulu, Kota Bharu, Kuching, Labuan, Langkawi, Miri, Penang, Sibu, Sandakan, Kuala Terengganu & Tawau

Indonesia
Jakarta, Bali, Medan, Pekanbaru, Surabaya, Padang & Bandung Last edited by mijot on 6-10-2012 01:16 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:14 PM | Show all posts
AirAsia - new booking features

My Friends & Family list
Easily book flights for your family & friends as you can store up to 10 guests’ information in your account. Just by completing the simple steps on AirAsia.com, your previously saved list will appear as below when you’re processing your booking.



1-Click Card
Breeze through the payment page with 1-Click Card, never will you have fumble and rush to key-in your credit card details. This will change the way you complete your flight bookings!



Once you’ve added your card details, using it for these services will be simpler:

• Mobile booking*
• Web Check-In (for Add-On items)*
• AirAsiaGo*
• AirAsia Megastore*

* These payment services will be available to you very soon.


SEAT

Sistem AA akan auto located seat...jadi kalau 1 PNR tu memang akan dapat duduk berdekatan TETAPI jika ada pax lain yang beli seat yang TELAH ditetapkan oleh sistem AA memang akan berpecah..web check boleh dibuat dari iteneri confirm sehingga 4 sebelum terbang untuk melihat seat anda.


CLAIM :

Jika flight delay lebih daripada 2 jam, claim boleh dibuat kepada sesiapa yang beli insuran. TIADA insuran TIDAK BOLEH claim
- isi e-form : http://www.airasia.com/my/en/faqdetailsform.html
- download borang claim : http://www.airasia.com/my/en/flightinfo/airasiainsure/aainsureclaimprocedures.html

Fee


Last edited by mijot on 6-10-2012 01:17 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:14 PM | Show all posts
TIPS LAIN

RETIME
- bermakna AA telah memberi anda masa penerbangan yang baru dan bukannya bermakna delay...
- diberitahu melalui email mahupun sms..
- boleh tukar semula ke masa penerbangan yang kita hendak dengan PERCUMA..tempat tertakluk kepada kekosongan.

DELAY
- bermakna anda tidak bertolak mengikut masa yang ditetapkan
- kekadang anda tidak dikhabarkan melalui sms, bila dah check in ataupun masuk ke balai perlepasan baru anda tahu flight anda delay
- jika delay melebihi 2 jam dan anda mempunyai insuran, anda boleh claim ganti rugi Last edited by mijot on 6-10-2012 01:18 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:14 PM | Show all posts
INFO mengenai Debit Card


DEBIT CARD  Sama Fungsi Cam Credit Card (Yang Ada Lambang VISA/MASTERCARD)
Cuma kalau nak guna Debit Card, duit dalam Akaun MESTI ADA, dan selepas digunakan paling tidak mesti ada Belen RM 10-50.  

Yg Penting kena dptkan 3D Pin Utk Transaksi Menggunakan Debit Card / Credit Card (3D Secure Pin).
Kalau Maybank, Kena Login cari VISA VERIFIED / MSOS ......

Kalau DIRECT DEBIT (Sebagai Contoh Maybank melayu M2U), Tidak Perlu melalui 3D Pin, tapi kena Login dan Apply TAC.
Seperti biasa, ada duit dalam akaun simpanan, baru boleh bayar. Pastikan selepas bayar, duit dalam simpanan berbaki RM 10 (Minimum).

Yang Paling Penting "Off" kan "Pop-Up Block" di Mozilla / Internet Explorer

P/S : Penempahan Penerbangan Yang Kurang Dari 24 Jam Sebelum Berlepas, Hanya Menggunakan Credit/Debit Card Sahaja. Last edited by mijot on 6-10-2012 01:19 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:14 PM | Show all posts
KAD BIG
- merupakan kad yang ada fungsi 2 dalam 1 iaitu : kad loyalti dan prepaid visa
- setiap (RM2 = 1 BIGGIE)
- jika kita letak no BIG kita semasa membeli tiket, add ons kita dapat point
- jika kita guna kad BIG semasa pembayaran, kita dapat point

BIG is the 'first of its kind' global loyalty programme where you earn BIGGIES (points) with every transaction and you get to redeem AirAsia FREE FLIGHTS with your BIGGIES.


laman web BIG : http://www.tune2big.com/my/en

How do I load my BIG Card using FPX online banking transfer?

To reload using FPX online banking transfer,
  •     Log in to the BIG Shot Portal
  •     Select Reload Wallet from the BIG Wallet tab
  •     Enter your Reload amount
  •     Select FPX option and click Submit. You will be transferred to the FPX clearing system.
  •     Select your bank and complete the verification process
  •     Upon confirmation, your reload will be available immediately


To use this payment method, you must have an account at one of the following banks:
  •         Bank Islam
  •         CIMB Bank
  •         Hong Leong Bank
  •         Maybank
  •         Public Bank
  •         RHB Bank

The reload amount will appear in your BIG Card immediately
You will be charged up to RM0.70 per reload by the banks. Last edited by mijot on 6-10-2012 01:19 PM

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 21-9-2012 11:16 PM | Show all posts
Bagaimana ke LCCT

1. Bas LCCT warna merah
- di KL Sentral, sila keluar mengikut pintu yg menghala ke ERL/monorail. turun tangga. di situ banyak bas ke LCCT.
- tiket boleh dibeli secara online ataupun walk in.
- perjalanan memakan masa selama 1 jam

2. ERL (drpd forumer sHiGeM)

kalau from KL sentral to LCCT..mase beli ticket dekat kaunter KLIA transit, terus cakap nak ke LCCT..kite akan dapat tiket KLIA transit and 1 coupon bas...harge tiket sehala, RM 12.50 (KLIA transit + coach)..jadual waktu dier lebey kurang setgh jam sekali...so kene planning betul2 ek sape yang nak naik..

duration nak sampai tu dalam 35 minit..turun dekat salak tinggi..normally dah ade bus standby...bus plusliner...jgn risau..diorang mmg timing bas ngn erl nie...so skali trip erl sampai...agak2 cukup timing dier, baru bas ni akan gerak...

oh kene ingt..shuttle bus nye ticket tak de jual kat salak tinggi..mmg kene beli before naik train..

bas ni akan stop betul2 kat depan domestic arrival area LCCT..

kalau from LCCT plak...jalan straight je kluar dari arrival area menghala ke bus2 nie..
ingat tau...xde kaunter tiket tau!!! yang jual tiket bas ngn erl nie akan duk kat krusi plastik je...lepas bayar trus naik...

dah 2-3 kali saye try..agak convenient...tapi jgn lupe bajet mase ngn betul k...

Masa Perjalanan :
KL Sentral to Salak Tinggi = dalam 35 minit
Salak Tinggi to LCCT = dalam 35 minit

so nak selamat..prepare2 la at least satu jam stgh - 2 hours before kite kene ade kat airport :-)


3. Komuter, ada dua cara :
a. turun di stesen Bandar Tasik Selatan, dan teruskan perjalanan dengan ERL Transit
b. turun di stesen nilai. dan teruskan perjalanan dengan bas Airport Liner. cakap dengan pemamndu kita nak ke LCCT. tiket berharga rm4.50. sampai KLIA kena turun dan tunggu bas ke LCCT. tiket jangan dibuang, tunjuk kt driver bila naik bas ke LCCT. Harga tiket bas sehala untuk KLIA-LCCT adalah rm2.50

masa perjalanan :
nilai - KLIA = 50-60 minit
KLIA - LCCT = 20-30 minit Last edited by mijot on 6-10-2012 01:20 PM

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-9-2012 08:21 AM | Show all posts
wow..buat rumah baru lagi,mmg byk untung la AA ni Last edited by mamaimran on 22-9-2012 08:23 AM

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2012 09:58 AM | Show all posts
~ sudah ada rumah baru...
tapi tiket baru belum beli lagi...
promo AA kali ni saya cuma pejamkan mata je
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2012 12:13 PM | Show all posts
Pr|nCeSS^M|cKeY posted on 22-9-2012 09:58 AM
~ sudah ada rumah baru...
tapi tiket baru belum beli lagi...
promo AA kali ni saya cuma pejamkan m ...

saya pun pejam mata tgk international promo ..beli domestic je free promo ni.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2012 01:42 PM | Show all posts
n23 posted on 22-9-2012 12:13 PM
saya pun pejam mata tgk international promo ..beli domestic je free promo ni.

domestic tak beli. international pun tak beli.

tunggu next promo AA atau promo airlines lain. promo kali ni agak tak macam promo
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

19-8-2022 11:09 AM GMT+8 , Processed in 2.222139 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list