Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33407
View
222
Reply

pengalaman membela dan membesarkan anak luar nikah

[Copy link]

Author: arianakhalid       Show all posts   Read mode

Post time 11-8-2012 10:31 PM | Show all posts
sayawifenikmie posted on 11-8-2012 07:46 AM
..kaklid barunak kata benda yang sama .... mungkin macam yang fara cakap .....

betulkan, sebab budak ni bukan tau dia anak luar nikah ke tidak,
so dia tak tau bagaimana perangai dan kelakuan sebagai anak luar nikah,
yang dia tau, itu mak dan ayah dia. period.
Last edited by faraway1 on 11-8-2012 08:53 AM

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 10:43 PM | Show all posts
LostSoul posted on 11-8-2012 10:26 PM
sedih betulla bling.. bagi aku la beb, kalau kita x bersedia menerima asal usul anak angkat kit ...

mmg terkejut beruk betul bila dia cakap tak ada masa nak follow up pelajaran budak ni yg dah merudum, yg akak blings lagi tak faham mengapa dia nak ceritakan hal-hal mak budak ni pada budak tu di umur2 gini? Dia cakap senang sikit, awal-awal dah cerita asal usul dia...oklah cucu dia lagi penting sbb ada talian darah kan, nanti apa pula kata anak lelaki dia, mak lebihkan anak org dr cucu sendiri...diapun asyik merungut sbb menantu perempuan dia tak nak minta tukar duduk dekat dgn suami...duduk dgn mertua senang, anak-anak mertua jaga, masak makan semua mertua sediakan...sbb itulah kot makcik tu hantar anak tu tinggal dgn adik dia..

pasal mak kandung budak ni tak tahulah apa yg nak kata, tp rasanya ramai perempuan yg boleh preggy tp lepas keluar anak tu dah zero = zero...sbb itulah ada istilah ibu tumpang...semoga Allah berikan kesedaran yg wajar pd mrk yg tak bertanggungjawab ni..

actually kalau di Uk sana kalau kita dah berikan anak pd org lain maknanya dia bukan anak kita lg. Anak tu tak akan diberi access utk kenal atau jumpa mak kandung kecuali mak kandung tu yg nak jumpa. Kebanyakan mak-mak yg bg anak ni mmg tak nak keluarga baru (suami dan anak-anak baru) tahu asal usul dia.. Itulah sebabnya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 10:57 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 11-8-2012 08:43 AM
mmg terkejut beruk betul bila dia cakap tak ada masa nak follow up pelajaran budak ni yg dah merud ...

teruk betul minah tu, takkan dah jaga dari baby tak terbit kasih sayang mendalam....
sian budak tu... sudahlah tau kisah dia bagaimana ni tambah pulak
mak yang jaga dia pass kan dia kat orang lain pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 11:02 PM | Show all posts
faraway1 posted on 11-8-2012 10:31 PM
betulkan, sebab budak ni bukan tau dia anak luar nikah ke tidak,
so dia tak tau bagaimana peranga ...



...budak2 ni .. mereka ni memang boleh terasa kalau mereka dilayan lain (kurang) dari siblings yang lain ...then mula akan buat perangai utk dapatkan perhatian ...

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 11:19 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 11-8-2012 10:43 PM
mmg terkejut beruk betul bila dia cakap tak ada masa nak follow up pelajaran budak ni yg dah merud ...

mmm itulah yg sebaiknye kan.. kalau diberi access, nanti bila dah besar, timbul plak kes rampas merampas ni.. kesian bdk tu lagi skali.. tpkan kak bling, ai x dpt membygkan nak memberi anak ps org lain la.. aduhhhh.. dipikirkan sakit beranak, mengandung, nak bagi kt org lain.. oh tidakkkk!!!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2012 11:24 PM | Show all posts
lavapanas posted on 11-8-2012 02:47 PM
tgk gak anak luar nikak buat kat mana?

dlm semak?..dlm toilet?..bawah jambatan?..dlm karaoke..?.. ...

mana fakta ko dapat ni? cuba ko terang detail sikit....menarik tu...

kalau kat gotel 5 bintang mcm mana perangai anak? kalau hotel budget? kalau atas moto? dalam kebun getah?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 11:25 PM | Show all posts
My little brother lah ni..mmg nakalnya yaampunnnnnnnnn...stress...kitorang mmg bagitau dia sapa mak dia..tp tak bgtau la die children out of wedlock,..masalahnya bila dia tau die bkn anak kandung...die mmg mengade ngade sgt...insecure kot...tantrum tu..haihhh hari hari..mmg lain la ngn adik adik iols yg lain

Btw..mak die bkn la berzina gitu...mak dia mcm ada masalah lembam sket...sheols dirogol..taktau sapa buat..tautau perut dh bsr...pastu bila dia mengndung..org kg dan family sisihkan dia...siap ckp die ada aids lg sbb ni kali kedua sheols mengandung luar nikah,,first pn dirogol gk..tp mak iols kesian...so pakat ngn sorang guru quran ni..letak die kt rumah guru quran ni..bkn rumah la..cam small bangsal la...mak iols ari ari la anta nasik...guru quran tu plak jaga kbajikan dia in general la...so masa nk beranak tu..die sakit n dtg rumah iols..nk mengadu kt mak iols...ckp nk berak tp taik tak keluar keluar..mak iols suh dok diam diam nk call ambulans sbb dh agak die nk bersalin..tp dia dok ulang alik jgk ke toilet...masa ambulan sampai tu dh berdarah drh dh sbb die tak dokkk diammmmmmm...mesti dh koyak byk..nangis..lps beranak..taktau sapa dischargekan beliau..tp anak tu ditinggalkan kt spital..since mak iols contact person..spital call la tnyank tuntut or nk anta jkm..lps bincang bincang dn kesian sbb mak heols sbnrnya dua pupu kitorang je..lgpon masa tu mak dh nk pencen...so blh jaga kt umah...mak iols ambik la.pastu g daftar kt jpn bagai..angkat sumpah n apply as keluarga angkat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2012 11:32 PM | Show all posts
jazaa posted on 11-8-2012 03:12 PM
Pandai gak kau ni ek Lava....
Mungkin aku nak setuju dengan kau, mungkin gak tidak.....
Kawan  ...

kawan aku yang ambik anak tu dari kecik dia cerita kat aku sama macam tu la....nakal luar biasaa....mmg sampai kebesar 'nakalnya'. kawan aku menjadi pelawat tetap bilik disiplin sekolah anak dia tu...sampai dah kenal rapat dengan cikgu disiplin..

aku pun sebenarnya sekarang ni ada jaga anak sedara sorang..ingatkan nak tambah sorang lagi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2012 11:36 PM | Show all posts
jazaa posted on 11-8-2012 03:12 PM
Pandai gak kau ni ek Lava....
Mungkin aku nak setuju dengan kau, mungkin gak tidak.....
Kawan  ...

anak kawan aku tu pun macam tu dari kecik...nakal lain macam sikit budak tu..sampai ke besar nakalnya...
skg ni kawan aku tu boleh dikatakan pelawat tetap pejabat sekolah anak dia...sekolah selalu panggil sbb anak dia 'kreatif' buat macam2 perangai. pening jugak la kepala dia...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 11:38 PM | Show all posts
Sebenarnyerangai anak tu akan ikut perangai penjaganya...yg saya perhatikan dr pengalaman family saya..


-silapnya ialah mak saya memanjakan adik bongsu saya..dgn alasan..kesian dia..kesian dia..sedangkan adik adik saya yg lain diajar dgn disiplin...bila nk suruh basuh kasut skolah pn mak saya rasa kesian sbb fikirkan history dia...kalau gini..camne bdk tu nk berdikari?
-mak saya tak berani nk mrh adik saya...seolah dlm hati mak saya masih ada perasaan mengatakan dia ni anak org...mak saya cuma diamanahkan utk jga dia..tak blh marah..jd manjalah budak tu
-org kg mulut cam +-*&/&%#%&%*//-...bayangjan dlm usia lima tahun..adik saya bertanya pada mak saya....dia ni anak sapa..kenapa org panggil dia anak (nama mak dia)...itulah ceritanya kenapa kzmi terpaksa bgtau dia psl mak dia dlm usia br lima taun..lepas dia tau yg dia lain sket dr adik beradik kami..die terus jd over sensitif dn nk mengamuk je


die ni awalnya well behaved tau...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:24 AM | Show all posts
arianakhalid posted on 11-8-2012 02:30 PM
sejuk hati dengar macam tu..betul tu saya pun setuju anak ni mak bapak yang corakkan..tapi kawan s ...

itu lah nama nye dugaan....

bukan sume owg leh dpt ...bela anak angkat....orang2 yang tepilih jek....bile dh tepilih....disitu lah dugaan dtg....tanda kasih sayang Allah gak tuh....nk tgk hamba nye leh handle...kalao takleh handle itu yg jadik masalah tuh...mula lah dikata....menuduh.....anak haram mmg pangai teruk lah....degil yahamatlah....bla bla bla....

yang baik itu dari Allah....
yang tidak baik itu dari manusia itu sendiri....
baby itu bersih cantik tiada dosa
terpulanglah mak pak penjaga nak mencorakkanya....sekian
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:27 AM | Show all posts
mana tau anak luar nikah nakal dan anak kandung x nakal???? aku x der pengalaman anak luar nikah ni, tapi pd aku sama jer mana2 anak pun. Bukan budak2 kalau x nakal ni. Aku yg garang dgn anak2 pun, kekdg derang masih gak buat hall. Dah nama pun budak2, bukan robot yg boleh kita tune ikut kehendak kita 100%. Mmg laaa sikit sebanyak ragam mak dgn penyumbang sperm tu berkait dgn anak tu, tapi kalau dah dididik dari awal, insyaAllah lama2 terhakis yg x elok tuh. Cuma kita yg sanggup terima amanah ni betul2 kene pandai didik laaaa...

ada neber aku, dia amek 2 org anak angkat. Asal usul anak tu aku x tanyaa laa, cuma dia cakap yg no 2 tu anak org susah. Tp anak dia mmg nakal, aku x salahkan budak tu pd aku dah terdidik dgn cara tu, maka hasilnya cenggitu lahh. Anak dia ni mmg ligat. ke jalan besar naik beskal sorang, meround satu kawasan perumahan sorang, kala org duk dlm rumah. Kekdg neber aku dtg umah aku tanya anak dia. Sampai had x dan nak tau anak keluar ke mana. Budak ni skang umur 8 taun. Dia cakap dia x kan pukul anak dia, x sampai hati, kalau nak rotan ker apa tunggu laki dia balik. seblom laki dia balik dia ugut jer laa nak bantai si anak dgn apa2. Budak2 biasalah memula derang gerun dah lelama derang tau mak dia x buat jd apa ada halll, ligat laa selagi x kene bedal

kene igt satu jer laa nak didik anak luar nikah ker anak sendiri ker, kene tau limit dan bila perlu bertindak. Kalau main ugut jer dari umur 4taun sampai ke 8taun, lelama dia gelak jer dengar. pastu bila si anak ligat mulaa laaa cakap ikut perangai org tu org ni...walhal silapnyaa kita yg mendidik. Semuanyaa terpulang pd kita. Anak tu dari kecil umpama kain putih, kita nak corak lagu mana tu atas kita. X kira mana asalnya dia, tp Allah dah tetapkan dia insan yg suci

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:29 AM | Show all posts
arianakhalid posted on 11-8-2012 11:32 PM
kawan aku yang ambik anak tu dari kecik dia cerita kat aku sama macam tu la....nakal luar biasaa.. ...

agaknya budak ni hyper aktif kot.
kalau anak jenis hyper aktif mmg laa lain mcm sikit nakalnyaaa....


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:56 AM | Show all posts
mammavoque posted on 12-8-2012 01:27 AM
mana tau anak luar nikah nakal dan anak kandung x nakal???? aku x der pengalaman anak luar nikah ni, ...

apo ko merepek ni aunty wey...

tak buka posa lagi ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 02:03 AM | Show all posts
arianakhalid posted on 11-8-2012 11:24 PM
mana fakta ko dapat ni? cuba ko terang detail sikit....menarik tu...

kalau kat gotel 5 bintang  ...

agak2 je...barang made in china ramai org complain..logic tak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 05:50 AM | Show all posts
kesian anak x sah taraf..mereka x minta dilahirkan sbg tidak sah..budak tu dilahirkan suci,yg mmbentukkan mrk ialah cara didikan ibubapa.faktor genetik tu,adalah sket tp bkn penentu sifat kenakalan mrk.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 06:45 AM | Show all posts
jah ooi..bukanke kita selalu dengo
anak kecil ibarat kain putih, kitalah yg akan mencorakkan nye
statement tu bukan utk anak kandung je syg..xterbatas maksud 'anak kecil' tu
walau anak sape pun kalau dah dididik diasuh dgn sebaik2 cara, baik lah juge outcome nye nanti  
penah tak ko tgk drama swasta kat telebisyen..ayahanda seorang lebai yg disegani, tapi anak humang aih!
ade plak tu anak2 sendiri xde pun hirau nak kisah kebajikan mak bapak sendiri, anak angkat dia plak yg gigih menjaga depa di hari tua
hikayat tu semua berdasarkan kehidupan sebena manusia dunia ni jah
pengarah drama pun akan study real life case sbg kertas keje diorang utk hasilkan 'masterpiece' masing2 kekdahnye
so, pemikiran and telahan kununnye anak2 luar nikah ni 'spoiled' mmg la sgt outdated utk manusia yg makin tinggi ilmunye skg  
mcm kata forumer yg sepupu dia ada anak angkat dikalangan golongan mcm ni, jadi kesayangan family plak
bila 'danis' dtg je punyela excited masing2..agak kalau xnpk jakun ntah2 berkompang bagai bentang karpet merah nak nyambut
takdak masalah..aku rasa lagi mulia sbb pd aku this family tlh berjaya membesarkan budak ni dgn didikan yg sempurna
budak tu merupakan 'masterpiece' yg boleh jadi kebanggaan depa sekeluarga  
once kalau ko dh decide nak ambil anak angkat, and dpt plak dari golongan mcm yg ko risaukan ni..
ko kena betul2 ikhlaskan hati and niat ko dlm membesarkan diorang
w/pun ko bukan ibu kandung diorang, doa ko sama je mustajabnye mcm doa seorang ibu
so ko usahakan la yang terbaik utk ko and ank ko ni nanti..besar ganjarannye utk ko nanti jah
xsemestinya bela anak yatim piatu je ko leh dpt rahmat Allah, ko berbuat baik sesama insan pun beso pahalanye (mandangkan bdk tu bkn golongan yatim piatu kan? hehe)
try to have a bigger perspective in life ye jah
BERUSAHALAH!!    

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 06:56 AM | Show all posts
it's in the head la mende ni....
kalo dari awal dah ingat anak luar nikah gitu , gini....so, ape2 terjadi semasa tumbesaran pun relate balik dgn cara dia dijadikan, cara dia dilahirkan ke dunia ni...kat situ saja la....tak pi ke mana....

ramai je anak luar nikah yg menjadi manusia berguna, tgk le cara anak tu didik macam mana....
mendidik anak-anak tak sama , tak bleh pukul rata cara mendidik, anak-anak kita ada sifat berbeza, nak didik, nak ajar, nak tackle probs depa pun dengan cara berbeza...
jadi ibu bapa ni bukannye terus pandai nak didik anak, kena juga belajar, bukan dpt anak terus pandai, tau ape nak buat....

paling tak bleh blah...bila dugaan dengan anak angkat dah tak bleh nak control - salahkan balik asal usul budak2 ni....yennaa deiiiiii porriiiinngeeeeiiiiiii:@


psst: ade je kawan2 haku yg berbinkan "Abdullah" ni berjaya dlm hidup & jadi "orang"....lagi bagus dr orang yg berbinkan bapak sendiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 11:35 AM | Show all posts
siputsedut posted on 11-8-2012 11:38 PM
Sebenarnyerangai anak tu akan ikut perangai penjaganya...yg saya perhatikan dr pengalaman family say ...

lelaki mana la yang aniaya budak lembam tu...sekarang ni adik siputsedut tu dah umur berapa tahun?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:43 AM | Show all posts
lavapanas posted on 12-8-2012 02:03 AM
agak2 je...barang made in china ramai org complain..logic tak?

x logik langsung!:@

ko nak samakan barang dgn manusia....apa daaa....ingat cerdik sgt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.085461s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list