Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34319
View
222
Reply

pengalaman membela dan membesarkan anak luar nikah

[Copy link]

Author: arianakhalid       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2012 02:56 PM | Show all posts
yayaji posted on 13-8-2012 12:00 PM
insyaAllah...tak perlu takut..kena hadapi la kan...
mcm aku ckp tadi la, jaga elok-elok, bela elo ...

Kikiki ye kot aku banyak tgk muvi2 cenggini

Aku rasa as long as ko sentiasa bagitau ko sayangkan dia takde masalah kot

Pendapat aku laa.. Kalau dia nak gi cari biological parent dia tu selain atas sbb ingin tau, maybe gak sbb escapism kalau dgn foster parent skrg dia tak dpt cukup kasih sayang
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 02:57 PM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 02:51 PM
Aaabtulkan apa yg ku saspek, bila dh tau hubungan tu rsa cam lain

Btw kenapa tak jumpa dah?

malas...

lagipun nak cerita pasal apa?nak tnya kabar?i better stick my nose to my own business...

p/s teringat dan terngiang2 kata2 mereka walaupun dah berpuluh tahun berlalu..so jgn under estimate ingatan budak kecik...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 02:58 PM | Show all posts
BidadariAnggun1 posted on 12-8-2012 08:03 PM
Bukan ke baby yg lahir ibarat kain putih? Suci dari dosa?  Kenapa korang nk samakan anak luar nikah  ...

bagi komen salah thread ni kak..tak ada sapa kat sini nak menghina mana2 makhluk Allah...

kita kat sini hanya nak mendengar pengalaman orang yang membela anak dari golongan ini....

anyway..terima kasih kerana ingat memperingati....

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 03:00 PM | Show all posts
MamaMima711 posted on 12-8-2012 09:46 PM
bida..bida...ko masuk2 je terus menyembur org..mesti ko tgk tajuk je terus komen kan

aku likeeeeeee post ko...

p/s tapi tak jumpa butang like nak tekan
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:06 PM | Show all posts
manakautau posted on 13-8-2012 01:27 PM
Tuu yang MANAK nak tanyakan si bling bling...dia boleh dgn confidennya cop  orang samada dah dapat ...

Standard la Manak... zaman skrg ni, syurga & neraka pun org biasa2 boleh tentukan... undi je la parti tu, nnt masuk syurga.. undi parti ni ahli neraka... kepimpinan melalui teladan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 03:08 PM | Show all posts
BidadariAnggun1 posted on 12-8-2012 11:41 PM
Aku baca statement TT..

ish ko ni....baca sekerat jalan terus terjah aku....aku ni hanya bercerita pengalaman kawan2 aku...tak ada pulak aku menghina mana2 pihak...kawan2 aku tu pun tak pernah dia hina atau mengungkit pasal anak2 ni....siap bawa pegi umrah lagi, layan sama rata macam anak sendiri....

bawa bersabar ye....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:09 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 13-8-2012 02:58 PM
bagi komen salah thread ni kak..tak ada sapa kat sini nak menghina mana2 makhluk Allah...

kita  ...

aku ngata kt orang2 yg ko kata tu la.. kekawan ko.. sendri tak pandai jaga anak angkat, salahkan status anak tu.. takde kaitan noks...

apapun aku tak komen kat salah thread.. bukan takde org yg suka menghina anak2 mcm ni, mustahil kalau takde..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:10 PM | Show all posts
abun74 posted on 13-8-2012 02:03 PM
Boleh share x blog tu.....nak jadikan peransang bila time aku stress

nah blog kak siti
http://suarahatidanceritaku.blogspot.com/

ni bulan puasa ni suami dia lak eksiden adoii kasihannya..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 03:20 PM | Show all posts
BingkaUbi posted on 13-8-2012 08:50 AM
Pengalaman membela & mendidik sepatutnya..... bukan membesarkan... kalu membesarkan, org utan pun ta ...

laaaa ke situ pulak ko ni .....sebab tu aku tanya dalam forum...aku tak sampai hati nak tanya face to face.....
bagi sesetengah pihak isu ni sensitif...macam ko ni...ko terganggu?? aku mintak maaf...



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 03:23 PM | Show all posts
BidadariAnggun1 posted on 13-8-2012 03:09 PM
aku ngata kt orang2 yg ko kata tu la.. kekawan ko.. sendri tak pandai jaga anak angkat, salahkan s ...

ok..ok...ko tak salah thread....

tapi kawaan2 aku tak pernah hina anak2 diaorang....sila betulkan pemahaman....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 03:29 PM | Show all posts
yayaji posted on 13-8-2012 11:16 AM
sensitif tul bab-bab cenggini pada aku...kalangan family aku ramai yang amik anak angkat, ada cina,  ...

aku pun tgh mencari ni...kalau ada sapa2 nak bagi anak..tapi mmg payah dapat, aku pegi JKM minggu lepas diaorang kata waiting list ramai....kalau isi borang hari ni 2@3 tahun baru dapat...nak senang pakai orang dalam...mana la aku ada orang dalam..orang luar ramai la....

pakcik ko tu OCPD lagi ke? tak ada ke anak2 gangster lain?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:32 PM | Show all posts
salah faham pulak...benda simple pun nak salah faham?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:46 PM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 02:56 PM
Kikiki ye kot aku banyak tgk muvi2 cenggini

Aku rasa as long as ko sentiasa bagitau ko sayangka ...

aku pon rasa mcm tu...selalunya depa akan cari makpak ori ni bila rasa tersisih, atau dibeza-bezakan kasih sayang...
tp kalau anak aku nak cari, aku bagi je...pi la cari, pi la jumpa...pasai apa nak putuskan talian original kan...yg pasti aku akan sedih kalau  makpak dia tak mau jumpa dia...tp aku wonder la juga this thing would happen sebab mak dia beria-ia takmau anak aku ni...
sampaikan nurse yg sambut dia cakap anak aku ni tolak dan takmau langsung susu mak dia...so aku consider dia ni anugerah yg paling hebat dlm hidup aku...

anak aku ni pompuan, 3 thun dah...aktif sgt dan la ni suka stunt-stunt dan lompat-lompat, once in a while dia akan mai peluk aku drp belakang atau peluk kaki aku masa aku berdiri dan ckp ' saaayaaang mama...' he..he..he..ok la tu kan...   

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:53 PM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 02:48 PM
Agak2 bila ko rasa bersedia?

Ko takut dia sedih ke, takut lepas ni hubungan korang x mcm dulu?
...

Tak sedia kot sampai bebila... perlu ka nk bg tau? Bila si ayah dia yg masih tau aku dmana pung tak langsung kisah nak tgk & kenal anak dia?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:53 PM | Show all posts
yayaji posted on 13-8-2012 03:46 PM
aku pon rasa mcm tu...selalunya depa akan cari makpak ori ni bila rasa tersisih, atau dibeza-bezak ...

ko ade simpan contact mak dia ke?

kot kot la...ni ari muvi gak, cth mcm anak tu ade sakit berkaitan genetik Nauzubillah la, dan dia kena donor dari biological mother dia...

ahahha kes aku banyak dari muvi la
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:55 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 13-8-2012 03:29 PM
aku pun tgh mencari ni...kalau ada sapa2 nak bagi anak..tapi mmg payah dapat, aku pegi JKM minggu  ...

he..he...pakcik aku dah meninggal lamaaa dah...kazen aku yg no 2 - chinese tu pon dah meninggal...last month anak sulung dia baru je kawin...

mmg susah kalau ikut channel, masa aku apply kat JKM Ipoh 3 thn lepas, no giliran aku 299, itu kat perak aje...kalau nationwide...fuh..bertongkat nak tunggu..demand tinggi woo....kena pandai-pandai cari...aku dpt pon sbb laki aku yg bagi tau
yg salah sorang sedara staf dia nak give-up baby depa, tak mampu nak bela katanya...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:55 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 13-8-2012 03:20 PM
laaaa ke situ pulak ko ni .....sebab tu aku tanya dalam forum...aku tak sampai hati nak ta ...

Hahahaha.... btui apa... mak aku sokmo pesan, jgn tau besarkan anak jek... anak tuh kena didik....


Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:55 PM | Show all posts
BingkaUbi posted on 13-8-2012 03:53 PM
Tak sedia kot sampai bebila... perlu ka nk bg tau? Bila si ayah dia yg masih tau aku dmana pung ta ...

i think he/she has the right to know

persoalannya bila
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 03:58 PM | Show all posts
air tangan mak ni pun main peranan kot.

kalau anak kandung mungkin sentuhan kasih sayang tu lebih dari anak org. walaupun x sedar, tp mesti ada beze.

tak banyak, sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 04:02 PM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 03:53 PM
ko ade simpan contact mak dia ke?

kot kot la...ni ari muvi gak, cth mcm anak tu ade sakit berka ...

aku bagi semua contact no aku...tp sampai hari ni tak bertanya kabar sekali pon sejak baby lahir...
alhamdulillah, anak aku sihat walafiat setakat hari ni...susah demam, demam kuning pon tak dapat, sampai ke
moment aku taip ni, dia hanya demam 2 kali je sepanjang 3 thn hidup...mungkin sebab dia byk minum air macak kot...
he...he...nak air macak aje...air bena masham la mama ( ribena)....sekali sekala nak air belo (milo)...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078345s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list