Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32725
View
222
Reply

pengalaman membela dan membesarkan anak luar nikah

[Copy link]

Author: arianakhalid       Show all posts   Read mode

Post time 13-8-2012 11:16 AM | Show all posts
sensitif tul bab-bab cenggini pada aku...kalangan family aku ramai yang amik anak angkat, ada cina, ada siam, melayu..india je takdak lagi..
ada yg mmg makpak bagi, ada yg drp out of wedlock juga...tp aku tgk silaturahim antara depa ni mmg kuat...yg melayu ni biasa-biasa je...yg anak cina & siam ni warak sikit, tp aku rasa sebab didikan drp parents yg bela...kalau elok didikan, elok la jadinya...kazen aku yg cina & siam ni diamik oleh arwah pakcik aku, dulu pakcik aku ni OCPD, so anak-anak dia ni anak bekas 'gangster' yg dia tangkap...belajar pandai, tertib, disiplin dan mmg tak tinggal solat..sbb bapak dia polis kot...aku pon ingat-ingat lupa kat pakcik aku ni...la ni depa dah beranak-pinak dah..ada yg anak-anak dah kawin pon..

adik aku pon ada amik sorang baby girl drp JKM masa umo 2 hari...la ni dah 11 tahun...arwah mak aku jaga drp kecik sampaikan mak dia (adik ipar) jeles..he..he..mmg kami semua jeles, berebut nak jaga dia, berebut nak bwk dia pi jalan-jln..la ni dah besor...pandai,  dan tertib lagi... jarang sgt tunjuk tantrum dan dengar kata...rupa pon ikut muka adik ipar aku...

arwah mak aku pesan, sesapa drp kami nak amik anak angkat, amik je, jgn berkira drp golongan mana, asalkan bagi didikan yg betul...dan jgn sekali-kali bezakan depa ngan anak kandung...aku nak sgt-sgt bela lagi 2-3 org, tp susah sgt nak dapat...hmmm
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 11:21 AM | Show all posts
terpikir aku

sesapa yg ade bela anak angkat tu, tak kiralah luar ke dalam nikah...bila masa korang ceritakan kat anak tu bahawa dia anak angkat?

ke main senyap sampai bila2...mana boleh, bila bab pusaka nanti kena faraid dia tau gak kan nanti

mesti tak best kalau dia tau macam tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 11:28 AM | Show all posts
kalu letak namanya anak tak sah taraf sedap sket kot bunyiknyaa....pendapat saje ye...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 11:35 AM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 11:21 AM
terpikir aku

sesapa yg ade bela anak angkat tu, tak kiralah luar ke dalam nikah...bila masa koran ...

mesti lah kena cerita...
aku plan akan bagi tau bila aku rasa dia dah boleh terima dan cukup matang utk deal ngan isu-isu mcm ni...
harta benda buat secara hibah
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 11:46 AM | Show all posts
yayaji posted on 13-8-2012 11:35 AM
mesti lah kena cerita...
aku plan akan bagi tau bila aku rasa dia dah boleh terima dan cukup mata ...

emm agak2 dlm umur berapa tu..18thn?

tak takut ke kot2 mcm dlm movie..anak tu start nak gi trace balik asal usul dia ke, mak kandung dia ke, tak sayang korang mcm dulu ke..

sorry banyak tanya, terpk aku

tap mcm tak patut kan kalau merahsiakan kat dia
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 11:47 AM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 11:21 AM
terpikir aku

sesapa yg ade bela anak angkat tu, tak kiralah luar ke dalam nikah...bila masa koran ...

mcm aku, tau dari nenek2 dan jiran2 aku...

sebab diorang yang selalu kata aku bukan cucu + anak sebenar (nama parent aku)...sebab perangai aku time kecik lain sikit dari org lain....

bila aku tanya mak + bapak aku (yang bela aku),

reaksi mak = nanges

reaksi bapak = marah..



Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 11:49 AM | Show all posts
leylapple posted on 13-8-2012 11:47 AM
mcm aku, tau dari nenek2 dan jiran2 aku...

sebab diorang yang selalu kata aku bukan cucu + anak ...

masa tu umur berapa...

apa perasan ko bila tau daripada org sekeliling dgn cara mcm tu..
sedih sgt sgt tak?
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 12:00 PM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 11:46 AM
emm agak2 dlm umur berapa tu..18thn?

tak takut ke kot2 mcm dlm movie..anak tu start nak gi trac ...

insyaAllah...tak perlu takut..kena hadapi la kan...
mcm aku ckp tadi la, jaga elok-elok, bela elok-elok, bagi didikan agama yg berterusan, insyaAllah..
Tuhan akan permudahkan...balik kepada niat asal kenapa kita ambik dia bela dia dulu...jaga amanah
Allah, jgn sia-siakan...

ko ni byk sgt tgk movie la...mgkn ada yg mcm tu, tp aku sentiasa berdoa supaya anak aku ni akan
tetap anggap aku sebagai mak dia dunia dan akhirat....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 12:33 PM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 11:49 AM
masa tu umur berapa...

apa perasan ko bila tau daripada org sekeliling dgn cara mcm tu..

tak ingat lah..dalam umor 5 thn kut...aku faham situasi aku time umor 8 thn...

sedih la...tak terkata....kesan sampai sekarang, bila bapak yang bela aku ninggal, aku langsung tak jenguk nenek tu lagi dah...kiranya selama nie aku baik dgn diorang sebab arwah bapak aku jer...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 12:38 PM | Show all posts
Ikut rezeki masing2 gak mende ni
Kakak aku bela anak angkat camni gak,
Tp perangai budak ni sgt mencabar la
Aku yg tgk ni pon stress

Member aku pon ambik gak
Tp ok plak budaknya
Rezeki masing2..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 01:07 PM | Show all posts
My cousin ambik anak angkat, (born out of wedlock, ibu kandung budak tu baru umur 15 tahun.)  My cousin bela budak ni dari baby lagi.Saya setuju yang anak2 ni dilahirkan suci, kita yg mencorakkannya. My cousin memang nak sangat anak sebab dah kawin  8 tahun takde anak.  Masa baby, anak ni memang comel, makin besar, makin cerdik, umur 3 tahun dah pandai membaca.  Di sekolah memang dia pandai, elok mengikut kata.  Sekarang muka dia dah ikut macam muka my cousin lak.  
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 01:21 PM | Show all posts
misy posted on 13-8-2012 11:21 AM
terpikir aku

sesapa yg ade bela anak angkat tu, tak kiralah luar ke dalam nikah...bila masa koran ...

Buat ms ni blom bg tau.... future tak tau la camner
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 01:27 PM | Show all posts
BidadariAnggun1 posted on 13-8-2012 10:59 AM
Ko pulak Manak? Sentiasa dapat hidayah?

aku ada kawan nama Hidayah.. hari2 jumpa hidayah...

Tuu yang MANAK nak tanyakan si bling bling...dia boleh dgn confidennya cop  orang samada dah dapat hidayah atau belum............dalam postnya yang MANAK reply.....ish ish ish.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 02:03 PM | Show all posts
Suchi posted on 12-8-2012 11:37 PM
bertuahnya kau dapat menjaga penghuni syurga seperti adam..aku de terbaca blog seorang ibu yg mend ...

Boleh share x blog tu.....nak jadikan peransang bila time aku stress


Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 02:35 PM | Show all posts
Mod parin thanks ya...aku x penah rasa kacang byk mcm nie......
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 02:40 PM | Show all posts
pengalaman aku tgk sedara terdekat bela anak angkat pulak..
mmg stress mak angkat budak tu..
budak pompuan ni dah 10 thn..stress sebab budak ni degil sikit..malas pegi sekolah..selalu ponteng sekolah..lebih sukakan hiburan..terbaru dia syokkan budak laki satu kelas ngan dia..syok sendiri..sekolah pun tak pandai..selalu je dpt no corot walaupun dh dihantar ke tusyen..
mak budak ni ckp mmg tahap kesabaran kena tinggi la nak jg budak2 mcm ni..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 02:46 PM | Show all posts
disketkosong posted on 13-8-2012 02:40 PM
pengalaman aku tgk sedara terdekat bela anak angkat pulak..
mmg stress mak angkat budak tu..
budak ...

errrrr...baru 10 tahun dah ada hati nak bercinta....cepat matured budak ni...
mungkin ada la hikmahnya tu, mudah2han besar nanti budak tu berubah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 02:48 PM | Show all posts
BingkaUbi posted on 13-8-2012 01:21 PM
Buat ms ni blom bg tau.... future tak tau la camner

Agak2 bila ko rasa bersedia?

Ko takut dia sedih ke, takut lepas ni hubungan korang x mcm dulu?

Bukan apa , ade sedara aku sampai sudah x bagitau, aku ckp sampai sudah tubila mak angkat tu da meninggal
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 02:51 PM | Show all posts
leylapple posted on 13-8-2012 12:33 PM
tak ingat lah..dalam umor 5 thn kut...aku faham situasi aku time umor 8 thn...

sedih la...tak t ...

Aaabtulkan apa yg ku saspek, bila dh tau hubungan tu rsa cam lain

Btw kenapa tak jumpa dah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-8-2012 02:54 PM | Show all posts
MrsJohn posted on 12-8-2012 09:56 PM
aiikkkk TT terase ke? mahap la nooo, tak kata pun kat TT, mami jawab secara jeneral sajork....

...

tak lahhhh...i tak pernah terasa pun.....

suka sangat sbb u tergerak hati nak komen, beri pendapat (walaupun tak releven...hehehe...)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088991s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list