Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34322
View
222
Reply

pengalaman membela dan membesarkan anak luar nikah

[Copy link]

Author: arianakhalid       Show all posts   Read mode

Post time 12-8-2012 04:51 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 02:21 PM
ish ko ni..sila baca dengan teliti post aku....

aku dah ada anak angkat sorang....tapi anak dal ...

btoila jah, aku pun tersalah phm kekdahnye  
aku xde anak angkat pun, aku anak sorang je.
tapi dah beso panjang
makcik aku ada bela anak angkat..2 org, sorang laki sorang pmpuan
so far dia mmg xde masalah
sampai skg ni dia dah bercucu cicitkan anak2 angkat dia tu berdua
aman damai je aku tgk  


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 05:14 PM | Show all posts
cousin ada amik sorang anak angkat.. now si abg tu dah umur 14thn.. so far mmg disayang la anak angkat tu.. sbb budaknyer baik.. den sgt la menjaga solat dan cerdik.. cousin aku ada tunjukkan mak sebenar si abg tu..tp si abg tu nangis2 xmo jumpa mak sebenar  dia.. nk tau naper?? sbb mak sebenar dia keje mnjual badan.. den cousin aku ni suh doakan biar mak kandung tu pulang ke pangkal jln.. si abg ni kalo lepas solat jer mesti mendoakan seluruh kaum keluarga dan mak kandung dia.. dia kt kalo mak dia x lahirkan dia kt dunia ni.. mesti dia xkenal mak angkat dia.. mmg sedih laa.. alhamdulillah cousin aku didik anak angkat tu jd anak yg soleh... dr segi pelajaran pun pandai.. masa UPSR dulu pun dpt straight A's... skang ni cousin aku baru bersalin.. dpt anak pompuan.. si abg ni la paling suka.. hari2 jaga adik sambil belajar..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 05:14 PM | Show all posts
rottberry posted on 12-8-2012 04:51 PM
btoila jah, aku pun tersalah phm kekdahnye  
aku xde anak angkat pun, aku anak sorang je.
...

ye la mek...bagus makcik ko tu...mungkin dah rezeki dia macam tu...ko tak ada keinginan ke nak ambik anak angkat macam makcik ko tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 05:17 PM | Show all posts
fadzyjemi posted on 12-8-2012 05:14 PM
cousin ada amik sorang anak angkat.. now si abg tu dah umur 14thn.. so far mmg disayang la anak angk ...

bila cousin ko tu bagitau budak tu yang dia anak angkat dan kenalkan dgn mak betul dia?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 06:47 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 05:14 PM
ye la mek...bagus makcik ko tu...mungkin dah rezeki dia macam tu...ko tak ada keinginan ke nak amb ...

laki aku xmau la jah..
jgn kate laki aku, anak aku dulu2 pun bila tanya nak adik ke tak..xpnhnye dia jwb 'nak'
xnak manjang..
maka bertiga la kami sampai skg
tapi aku hepi aje bila tgk anak and laki aku hepi..alhamdulillah la jah
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 08:03 PM | Show all posts
Bukan ke baby yg lahir ibarat kain putih? Suci dari dosa?  Kenapa korang nk samakan anak luar nikah dgn baby yg ibubapanya kristian? Org kristian percaya baby ada dosa sbb tu mereka perlu di baptiskan....

Korang tak belajar agama ke?  Agaknya kalau anak pelcur jadik imam, korang tak sudi nk jadik makmum?

Ohh pity, org lain punya dosa, org lain yg dihukum..... itulah, dont always judge peoples by her tudung ... ini bidalan aku jek...

Baik mintak maaf kat semua anak luar nikah.... kasihan mereka tak minta dilahirkan dgn status sebegitu....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 08:06 PM | Show all posts
Kawan aku ada 3 org yg pelihara anak luar nikah, seorang darinya anak dia sendiri....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 09:46 PM | Show all posts
BidadariAnggun1 posted on 12-8-2012 08:03 PM
Bukan ke baby yg lahir ibarat kain putih? Suci dari dosa?  Kenapa korang nk samakan anak luar nikah  ...

bida..bida...ko masuk2 je terus menyembur org..mesti ko tgk tajuk je terus komen kan
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 09:56 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 11:59 AM
siapa kita nak melabel atau judge orang lain. sebab tu kita kat thread ni bukan nak buat kesimpula ...

aiikkkk TT terase ke? mahap la nooo, tak kata pun kat TT, mami jawab secara jeneral sajork....

selamat hari raya, mahap zahir batin
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:24 PM | Show all posts
lavapanas posted on 12-8-2012 02:03 AM
agak2 je...barang made in china ramai org complain..logic tak?

typical pemikiran org2 melayu......

xyah pegi jauh2 kat sini pun ada org pemikiran camni...... org2 bukan Islam pun xpernah hina anak luar nikah sebegini
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:27 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 11-8-2012 03:55 PM
Salam, jiran sy ada anak angkat dr latarbelakang gini, maknya student U yg tersasar dgn BF yg tak na ...

kaka sakit hati baca cerita jiran kaka ni..
dah ambik kenapa nak buat camtu plak..
esok2 kalo budak tu rasa tekanan dan terpinggir  disebabkan  di campak sana sini pastu memberontak dan tak menjadi org jgn nak ngungkit budak tu anak haram ke apa..
nampak sangat lebih sygkan darah daging sendiri je kan..
lenkali kalau tak mampu jiwa raga tu nak membela anak org jangan sesekali bela
bela jelah darah daging sendiri..tak perlu nak lukakan perasaan org lain..
udahlah nasib budak tu malang dilahirkan dr hub yg x halal..lahir kedunia mak pak xpenah menerima dan menyayangi..
igt nasib terbela bila ade insan berhati molia lah kononnya..huhhh
bengang sungguh aku rasa
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:37 PM | Show all posts
abun74 posted on 12-8-2012 02:36 PM
Meh aku share pengalaman aku sendiri.....aku punya 3 ank perempuan....teringin sgt nak anak lelaki.. ...

bertuahnya kau dapat menjaga penghuni syurga seperti adam..aku de terbaca blog seorang ibu yg menderita barah payudara tahap 3 dan kesemua anak dia autisme aka OKU belaka dgn memacam ragam..anak dia ketiga2 nya lelaki..memang payah sesangat dia lalui hari2 dia..sedeh gila aku baca blog dia tp akak ni rileks je menulis cam biasa2 je.
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:41 PM | Show all posts
siputsedut posted on 11-8-2012 11:38 PM
Sebenarnyerangai anak tu akan ikut perangai penjaganya...yg saya perhatikan dr pengalaman family say ...

sian dia..tulah nak wat cemana mak ko pun nak jaga hati dia tu yg manjakan dia..org kg memang tak kena batang idung sendri memanglah tahu nak puaka kan hidup org len jerr
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:41 PM | Show all posts
MamaMima711 posted on 12-8-2012 09:46 PM
bida..bida...ko masuk2 je terus menyembur org..mesti ko tgk tajuk je terus komen kan

Aku baca statement TT..

3 orang kawan saya telah mengambil anak angkat dari 'golongan ini'. dan berdasarkan pengalaman mereka anak2 ini nakalnya 'luar biasa' sikit....dan mak dan bapa angkat biasanya pening kepala nak handle..dari kecil sampai besar penuh dugaan terutamanya bab perangai dan sahsiah...


Biasa la aku kan hover...

Teringat sorang makcik kawan mak aku... kwn aku br nk amik anak angkat ni tp dia blh kata keturunan tak baik, pengaruh buruk dlm keluarga, bla3x... budget suci la gitu.. huhuhu

Anak kawan aku tu, kecik2 dia dulu we all sama2 tolong jaga anak dia lps parents kawan aku halau dia, pakwe dia yg terpaksa kena nikah pulak ceraikan dia ms baby umur kurang 2 bln tau... ya la, ms tu semua budak2 umur pun baru masuk 20thn, tgh study, kawan aku study lingkup la..... kwn aku keje, ada mak kwn aku jd babysitter, klu dia kesempitan kita org top up la mana2 yg blh..... skrg budak tu umur 16thn, dah hampir nak jdk tahfiz.. terang hati & sangat menyenangkan prilakunya walaupun berbin Abdullah & "tiada bapa" tertulis kt birth cert dia... kwn aku kata so far ustaz madrasah tak pernah pun bertanya....

Sbb tu aku sensitif org kata bukan2... mcm la anak dln nikah takde yg buat perangai tak senonoh...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 11:44 PM | Show all posts
Suchi posted on 12-8-2012 09:37 AM
bertuahnya kau dapat menjaga penghuni syurga seperti adam..aku de terbaca blog seorang ibu yg mend ...

sian kalau pikir  apa bakal terjadi dengan anak anak tu jika wanita tu tak panjang umur.....
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 02:31 AM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 12-8-2012 03:08 PM
depan rumah aku nia da seorg setazah (setazahlah sbb dia ngajar anak aku ngaji quran). Adik laki dia ...

Hang sendiri dah dapat hidayah ke belum??????......atau masih menanti?????
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 06:52 AM | Show all posts
faraway1 posted on 12-8-2012 11:44 PM
sian kalau pikir  apa bakal terjadi dengan anak anak tu jika wanita tu tak panjang umur.....

akak tu pernah ckp kalo dia mati biarlah dia mati bersama2 anak2 dia..memang kesian akak tu kawen umur 21 tahun kot camtu kira dia menjadi ibu pun masih muda dan percaya lah sejak 18 tahun kawen itulah kehidupan dia kena lalui xmcm ibubapa normal masa ank dia yg 1st lahir budak tu ade masalah sumbing lelangit ke apatah so kena dok kat HKL ade dekat 3 tahun kot akak tu ngn somi dia ulang alik berkampung di HKL..anak dia time tu kena makan guna tiub bagaikan..selain operate utk lelangit dia anak dia memang hadapi beberapa mslh lain lglah.dia cite suami dia lah hari2 basuh baju lps balik kije n hantar makanan dia kat sepital.bygkan kehidupan dorang kalo mak pak lain leh bergolek2 ngan anak,leh pi taman permainan depa di hospital sepanjang waktu..

pastu anak dia yg kedua pun disahkan ada autisme termasuklah yg ketiga..lepas lahirkan yg ketiga tu yg dia disahkan ade barah tu..berat betul dugaan dia..bygkanlah ketiga2 anak dia tak bleh ckp,ade yg hiperaktif,kuat ngamuk segala mcm ada..kencing berak pun akak tu yg kena uruskan ..dahlah dia sakit suami dia lak kena slip disc sebab memandu terlalu lama.
dia ckp kalo nak jalan jejauh or blk kg memang seksa sikit yelah bila nak berhenti kat RNR utk bawak anak2 dia pi toilet sgtlah mencabar kdg2 sampai basah kuyup dia dek susahnya nak uruskan anak dia kt tandas sbb tu dia susah hati kalo nk blk raya time ramai org ni kan tandas dh la sokmo penuh nk beratur bagai lg..anak dia lak suka ngamuk kalo lambat ke apa kalo nk makan pun sama bila dorang nak time gak kena ada tidak ngamuk paham2 jelah tenaga anak2 lelaki ni kan..
itu blm lagi nak kena hadap pandangan masyarakat  terhadap anak2 istimewa ni..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 08:50 AM | Show all posts
Pengalaman membela & mendidik sepatutnya..... bukan membesarkan... kalu membesarkan, org utan pun tau besarkan anak dia camner, semua haiwan tau besarkan anak dia.... kita manusia mendidik anak....

13 thn duluk ex wife aku bwk balik baby dr sepital... ex wife aku yg sambut & dia kata dr 1st tgk baby tuh dia sgt suker... mak baby sgt muda berskandal dgn laki org... memula dorg tak plan nk bg org tp ntah aku pun tak tau la apa ex wife aku cakap sampai dorang setuju bagi..... aku terima jah sbb ms tu pun we all dh 3 thn kawin takde anak.... now budak tu dh besar, molek jah perangai, rebel sesikit tu biasa la budak nk masuk remaja....

Yang membezakan anak ni ialah sikap manusia... korang jaja sana sini bg tau tu anak luar nikah, naper?? Kalu tak dibg tau org tak tau kan... cakap jah anak angkat dr kuarga susah...abis citer....takde lerr susah payah org nk label itu ini biler budak tuh buat perangai....


Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 10:10 AM | Show all posts
Suchi posted on 12-8-2012 11:41 PM
sian dia..tulah nak wat cemana mak ko pun nak jaga hati dia tu yg manjakan dia..org kg memang tak  ...

elehh..org kg siput cam good good je..walhal anak2 , sendiri pon tunggang langgang, dengan laki berskendel ..panggil anak org anak luar nikah..tak sedar anak dorang pon ada yang dok mengeseks walhal skolah tak abis lg..siap kantoi lak tu..kene tangkap..siap ada yang pregnant luar nikah lg..ada hati nk mengata anak org...

tu laa silapnye mak iols..die still terasa cam adik iols tu anak org lain..dia cuma diamanahkan utk jaga..maybe sbb bukan keluar dr rahim dia sendiri kot...secara luarannya mmg nampak cam dia lyn cam anak sendiri..tp kalau ditenung2, akan nampak gak dia mcm tak sanggup nk mrh..tak sanggup nk cubit..tak sanggup nk suh buat keje sendiri...tu yang adik iols cam lemak...walhal time dia baru membesar umur 3 4 taun..okay je dia...behave sangat time tu..mmg good boy la..rugi sangat..sbb skang dah susah nk lentur dah sbb dah 10 taun dah...dia dh byk bleh fikir dan byk persoalkan itu ini..lg la kitorang nk keje jaga hati dia..adui..
Reply

Use magic Report

Post time 13-8-2012 10:59 AM | Show all posts
manakautau posted on 13-8-2012 02:31 AM
Hang sendiri dah dapat hidayah ke belum??????......atau masih menanti?????

Ko pulak Manak? Sentiasa dapat hidayah?

aku ada kawan nama Hidayah.. hari2 jumpa hidayah...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081085s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list