Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
32727
View
222
Reply

pengalaman membela dan membesarkan anak luar nikah

[Copy link]

Author: arianakhalid       Show all posts   Read mode

Post time 12-8-2012 11:56 AM | Show all posts
lavapanas posted on 12-8-2012 01:56 AM
apo ko merepek ni aunty wey...

tak buka posa lagi ke?

berjangkit dgn ko laa pocik wehhhh...
suka merepek suka mengusik
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 11:59 AM | Show all posts
MrsJohn posted on 12-8-2012 06:56 AM
it's in the head la mende ni....
kalo dari awal dah ingat anak luar nikah gitu , gini....so, ape2 t ...

siapa kita nak melabel atau judge orang lain. sebab tu kita kat thread ni bukan nak buat kesimpulan atau melabel anak luar nikah ni jahat atau nakal melampau jauh sekali kata anak luar nikah ni tak berguna.....

awal2 lagi saya kata sekadar nak berkongsi pengalaman dengan sapa2 yang ada membela anak luar nikah....tak kisah la pengalaman baik atau buruk....

macam ada sorang kawan saya tu saya tengok tak ada pulak dideranya budak tu....siap bawak pegi umrah dengan harapan budak tu berubah hati ke arah lebih baik.....


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 12:05 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 11:35 AM
lelaki mana la yang aniaya budak lembam tu...sekarang ni adik siputsedut tu dah umur berapa tahun? ...

taktau...kalau ikutkan gosip org kg..mat pit..yang sulung tu taktau sapa..sbb lain benar muka budaknya..putih mcm muka chinese...tp dah meninggal dah budak tu sbbnye mak die mcm meroyan sket lepas beranak..mak dia taktau tu baby..mak dia pegang then terjatuhkan..then ada masalah ngn tulang belakang..budak tu survive sampai umur 7 taun je..adik siput skang 10 taun...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 01:01 PM | Show all posts
mammavoque posted on 12-8-2012 01:27 AM
mana tau anak luar nikah nakal dan anak kandung x nakal???? aku x der pengalaman anak luar nikah ni, ...

"mana tau anak luar nikah nakal dan anak kandung x nakal???" -

la ko ni...aku kata berdasarkan pengalaman kawan2 aku....tapi aku tak kata pengalaman  dia  tu boleh generalise untuk semua kes anak luar nikah...sebab tu aku tanya kat sini pengalaman sapa2 yang pernah bela anak luar nikah ni...tak kisah la pengalaman baik ke buruk....kalau nak tanya face to face payah sbb isu ni sensitif bagi setengah pihak...

pasal ugut anak tu..aku setuju dengan ko..kalau ugut anak jgn ugut kosong....kalau tak buat jgn ugut...
aku dah praktikkan kat anak aku (anak angkat sebenarnya,tapi dalam nikah)....tak payah nak tunggu2 husband aku balik
lagi satu betulla ko cakap seeloknya jgn ugut nak pukul...buat la denda lain yg penting boleh bagi pengajaran kat budak tu...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:05 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 01:01 PM
"mana tau anak luar nikah nakal dan anak kandung x nakal???" -

la ko ni...aku kata berdasarkan  ...

tu sbb aku tanyaaa..kot2 laa kawan2 ko ada anak sendiri pas amek anak angkat tu.
jd kawan2 ko ada pengalaman sendiri. Tu jekkk. Boleh juga kita amek kira pengalaman special mcm ni kalau ada.
sbb neber aku yg jaga anak angkat tu dapat anak sendiri. rezeki Allah bagi setelah bertaun2 x dapat anak sendiri.
taun ni setaun la baby dia.


Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:11 PM | Show all posts
MamaMima711 posted on 12-8-2012 11:43 AM
x logik langsung!

ko nak samakan barang dgn manusia....apa daaa....ingat cerdik sgt

x logik ek??

so, buat kat mana bagus?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 01:14 PM | Show all posts
rottberry posted on 12-8-2012 06:45 AM
jah ooi..bukanke kita selalu dengo
anak kecil ibarat kain putih, kitalah yg akan mencorakkan nye
s ...

mek oiiiii....terima kasih atas nasihat dan peringatan ko tu....

tak lupa juga terima kasih jugak utk tips parenting skills ko tu...

aku bukan la risau atau apa2 je la yang ko cakapkan tu...aku cuma nak tanya pengalaman orang lain dengan anak luar nikah ni...
anak aku sekarang ni pun bukan anak kandung...aku bela dari kecik, keluarga dia ada masalah....

so sebenanya aku bukan nak bincang pasal kebimbangan aku ataupun isu keikhlasan.....hal tu aku rasa semua org dah tahu, perkara basic je tu...

ko ada pengalaman bela anak luar nikah ke?
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:18 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 01:14 PM
mek oiiiii....terima kasih atas nasihat dan peringatan ko tu....

tak lupa juga terima kasih jug ...

anak angkat ko dah mula degil ke?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 01:33 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 11-8-2012 03:55 PM
Salam, jiran sy ada anak angkat dr latarbelakang gini, maknya student U yg tersasar dgn BF yg tak na ...

sedih aku baca cerita ko ni......
macam2 perangai manusia ni...yang jadi maangsa budak tu la.....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 01:35 PM | Show all posts
lavapanas posted on 12-8-2012 01:18 PM
anak angkat ko dah mula degil ke?

payah nak cari budak yang tak degil langsung....biasala la budak...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:47 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 01:35 PM
payah nak cari budak yang tak degil langsung....biasala la budak...

ye...degil anak org, dgn degil anak sendiri.. laen..mcm..

sayang anak org dgn sayang anak sendiri....laen sgt...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 01:48 PM | Show all posts
mammavoque posted on 12-8-2012 01:05 PM
tu sbb aku tanyaaa..kot2 laa kawan2 ko ada anak sendiri pas amek anak angkat tu.
jd kawan2 ko ad ...

2 orang kawan aku tu mmg dah ada anak sendiri..kiranya budak2 tu anak bongsu dalam family....
anak2 dia yang lain ok....tapi setakat ni aku tgk diaorang tak ada  sampai nak hantar budak tu ke family asal dia....kira tabah jugaknya diaorang ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 01:55 PM | Show all posts
lavapanas posted on 12-8-2012 01:47 PM
ye...degil anak org, dgn degil anak sendiri.. laen..mcm..

sayang anak org dgn sayang anak sendi ...

setakat hari ni aku tak pernah rasa dia anak orang, dia tetap anak aku....mudah2han tuhan tetapkan hati aku....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 02:02 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 01:55 PM
setakat hari ni aku tak pernah rasa dia anak orang, dia tetap anak aku....mudah2han tuhan tetapkan ...

boleh tetap ke??

ko dah ambiik anak angkat ke belum ni??
kat first post..baru berangan kan?..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 02:21 PM | Show all posts
lavapanas posted on 12-8-2012 02:02 PM
boleh tetap ke??

ko dah ambiik anak angkat ke belum ni??

ish ko ni..sila baca dengan teliti post aku....

aku dah ada anak angkat sorang....tapi anak dalam nikah....so skg ni aku berhajat (perkataan berangan tak sesuai okayyyy) nak ambik sorang lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 02:27 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 12-8-2012 02:21 PM
ish ko ni..sila baca dengan teliti post aku....

aku dah ada anak angkat sorang....tapi anak dal ...

ohhh..gitu..

solly..khilaf...
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 02:36 PM | Show all posts
Meh aku share pengalaman aku sendiri.....aku punya 3 ank perempuan....teringin sgt nak anak lelaki....ada pulak rezki org nak bagi walaupun wedlock child....kami terima dgn senang hati.....aku pikir klu aku x ambik dia camna lah mak dia nak jaga dia skrg.....

Anak aku adam 4 thn, dari baby pembesaran dia normal mcm bdk2 lain....tapi bila dia 1 thn setengah bermulalah cabaran buat aku.....dia aktif tp lmbt jln n lmbt ckp....aku bwk jumpa doc.....lps buat mri doc sahkan something is not right....so dia susupect samada delay development, autisme or hyperaktif.....but now doc dah sahkan dia mmg autisme dan hyperaktif

..skrg dia dh blh jln tapi still x blh berckp.....adam suke baling2 brg, pukul2 org dan suke mengamok.....kita tak tau kan apa yg dia nak sbb dia x blh nak berckp....penat, stress tak pyh cakaplah.....bayangkan nak pki kan dia diapers aku terpaksa bergelut dgn dia, kdg2 kena terajang....nak suap mkn habis dia sepahkan....setiap kali lps mkn mesti kena sapu n mop rumah.....sabar mmg blh sabar tp kekadang hilang jugak sabar aku..... Sesekali mmg kena pukul jugak......

Dia kuat tau....tinggi....suke hantuk kepala kat dinding....terpikir jugak klu behaviour dia still mcm ni camna aku nak handle klu ia dh besar....larat ke aku....aku makin lama makin tua....kakak2 dia tentu ada kehidupan dia sendiri.....

Aku nak bagitau walau pun adam mcm tu....aku, husb anak2 x pernah menyesal amik dia.....dialah anugerah Allah yg paling bermakna dlm hidup aku....sejak dia hadir dlm hidup kami, kitaorg dpt rasakan yg Allah tu permudahkan segala urusan kitaorg dr sume segi dan alhamdullillah rezki kami makin hari makin bertambah.....aku selalu pesan kat kakak2 dia belajar rajin2 supaya diaorg mampu utk jaga adam klu aku dh x de esok....adam adalah amanah Allah dan amanah emaknya bagi aku peluang untuk merasa membesarkan seorg anak lelaki



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 02:42 PM | Show all posts
abun74 posted on 12-8-2012 02:36 PM
Meh aku share pengalaman aku sendiri.....aku punya 3 ank perempuan....teringin sgt nak anak lelaki.. ...

terima kasih sudi bercerita....mudah2han Adam membesar jadi anak yang soleh....
Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 03:08 PM | Show all posts
depan rumah aku nia da seorg setazah (setazahlah sbb dia ngajar anak aku ngaji quran). Adik laki dia pegawai tentera, kahwin dgn anak makcik yg aku tulis kat atas tu. Kerja cikgu . Dah 5 tahun kahwin tak ada anak. Mungkin faktor tumbesaran kot sbb suami isteri saiz XXXL. Last year depa ambik anak sepupu dia yg umur baru 3 tahun tinggal sama. Budak ni berbinti mak dia..Si kakak kpd suami ni entah mcm mana tahu yg budak ni tinggal sama siap call maki-maki. Suruh adik lelaki tu hantar balik anak sepupu isteri tu..hanya sbb anak tu anak ........taraf. Cakap pasal ugama berbuih2, berdesup tp sayangnya hidayah tu belum sampai ke dalam hati..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-8-2012 04:43 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 12-8-2012 03:08 PM
depan rumah aku nia da seorg setazah (setazahlah sbb dia ngajar anak aku ngaji quran). Adik laki dia ...

betulla tu...tak terima hidayah lagi agaknya......atau mungkin ada sejarah hitam dengan budak2 macam tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086150s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list