Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
33480
View
222
Reply

pengalaman membela dan membesarkan anak luar nikah

[Copy link]

Author: arianakhalid    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-7-2019 02:43 PM | Show all posts
kpd mereka2 yg membela anak angkat atau anak tak sah taraf ini, semoga Allah swt merahmati kehidupan mereka sebaik-baiknya...betapa besar pahala mencorakkan seseorang manusia menjadi insan yg berguna di dunia dan di akhirat kelak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-7-2019 12:54 PM From the mobile phone | Show all posts
maayi replied at 27-6-2019 01:45 PM
Abg saya ada anak tak sah taraf ni juga. after 7years kahwen baru dapat. itupun kebetulan  isteri ka ...

Puaka nya mulut collegue sil ko tu. Semoga dia mendapat hidayah. Mulut tu jangan nak menyakitkan hati org
Reply

Use magic Report

Post time 25-7-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Yap,  pada aku cara didikan mak ayah yang tentukan peragai anak masa akan datang.

Sepupu suami aku anak angkat tahun ni 20thun, mak kandung jenis banyak boyfriend. Ada adik beradik yang se emak di angkat oleh beberapa family kat tempat aku ni.

Se orang kena angkat oleh family ustaz,  aku dengar budaknya baik.

Sepupu suami aku ni, last year buat hal,  tahu2 je dah nak bersalin, kat ward, pergi hospital sendiri.  Tu pun emak kawannya yang maklumkan pada emaknya.

Kalau ikut cerita mak angkat dia jenis yang bagi je apa anak nak (anak seorang),  pernah sekali jalan dengan sepupu lain di luar daerah,  maknya bagi duit belanja $300 ke 400 (umur masa tu tak pasti tapi antara 16-18thun). Dan ikut cerita family lain,  dia macam tak suka ayah angkat dia ni. Sebab ada masa d fb dia update status yg kearah benci ayah angkat dia,  which is pakcik suami.

Ada ahli keluarga yang blame mak dia,  tapi bagi aku,  pakcik suami aku pun bersalah dalam hal ni. Sebabnya dia lebih harapkan isteri yang jaga anak 100%, jadinya anak kurang kasih sayang dari seorang ayah,  dan beralih pada lelaki lain. Selain tu aku rasa generation gap antara anak dan ayah,  juga salah satu faktornya.  Lain2 aku tak nak ulas nanti off topik pula.

Apa pun bagi aku nak didik anak bukan senang sekarang,  nak seimbang,  tak boleh lebih sangat dan tak boleh kurang sangat,  tegas bukan garang,  jika ada kehendak dorang tak dapat dipenuhi kena cakap baik2 kenapa tak dapat penuhi. Pantau kawan2 anakn tu siapa.  

Tak kira la anak luar nikah ke tak,  nakal masa kecik tak semestinya tak boleh jadi harapan bila dah besar,  baik masa kecik,  tak semestinya akan baik selamanya...

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
7.760059s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list