Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
34280
View
222
Reply

pengalaman membela dan membesarkan anak luar nikah

[Copy link]

Author: arianakhalid       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-8-2012 11:25 AM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum dan salam sejahtera..salam ramadhan....maaf awal2 kalau thread ni agak sensitif dan menyinggung perasaan sesetengah pihak....

saya sebenarnya ingin bertanya pengalaman ibu-ibu dan bapa yang ada membela dan membesarkan anak dari golongan ini..terutamanya yang diambil dari kecil dan dijadikan anak angkat...

3 orang kawan saya telah mengambil anak angkat dari 'golongan ini'. dan berdasarkan pengalaman mereka anak2 ini nakalnya 'luar biasa' sikit....dan mak dan bapa angkat biasanya pening kepala nak handle..dari kecil sampai besar penuh dugaan terutamanya bab perangai dan sahsiah...

sukar untuk di buat kesimpulan, hanya Allah yang tahu hikmahnya....Oleh itu saya di sini hanya ingin bertanya dan berkongsi pengalaman dari kawan2 yang ada membela anak dari golongan ini....

p/s saya pun sebenarnya berhajat nak ambil anak angkat....

harap sudi berkongsi segala pengalaman...terima kasih saya dahulukan



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 01:09 PM | Show all posts
sepupu haku ader amik sowang....skang budak tuh dah 7 tahun dh bersekolah dh pong....amik dari baby....
dari pengamatan haku n citer2 dari pamily hangkat dia ...nakal gak budak nih...bab nakal biasalah cam budak2 lain lah jugak ...alah nama pong budak...tapi budak nih mendengar kata....ngan budak2 yg bawah umo dia lembut jek dia layan...aku plak cam suke kat budak nih...ngaji pandai....belajar pon pandai...bawak diri pandai..mmg jadik antara kesayangan dlm pamily pulak...kalau dia owg mai bejalan umah haku..anak2 aku misti excited   "danis dtg.....danis dtg" hahahahhaha

so pada pendapat haku...x kire lah anak tuh anak halal ke ...anak dlm nikah ke..luar nikah ke...kiter sebagai penjaga or mak pak lah yg kena pandai mencorakkanye....budak2 sume sama ibarat kain putih suci murni....kite lah yg mencorak kan nye....corak munger2 ke....kotak2 ke...ijo biru merah ke.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 01:56 PM | Show all posts
my mil ade ambil.....masa baby teruk sket perangai semua nak mil aje.sekrg da sethun lebih baik lg menyenangkan sethun lebih sehri je mnum susu..kadang2 tk mnum lgsung,sebb mil bagi banyk makan..

bak kate mil jaga anak org ni dia tahu,tuhan tu permudahkan semuanye,tengk sampi susu pun awal da nak putus..mybe lain budak lain ragam nye kot,tapi selalu org cakap budak macam ni baik la perngainye.walaulam
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 02:28 PM | Show all posts
Jiran aku ade amik budak lelaki yg berstatus camni, dia amik dr baby lagi.skrg dah 4tahun dibelanya budak tu. Aku tengok budak ni perangainya lagi baik dari budak2 yg halal ni. Tak suka kacau orang, suka buat hal sendiri. Jiran aku cerita, senang jaga dia dari baby sampai sekarang. Harap2 budak tu sampai ke besar jadi baik n soleh.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2012 02:30 PM | Show all posts
hakass009 posted on 11-8-2012 01:09 PM
sepupu haku ader amik sowang....skang budak tuh dah 7 tahun dh bersekolah dh pong....amik dari baby. ...

sejuk hati dengar macam tu..betul tu saya pun setuju anak ni mak bapak yang corakkan..tapi kawan saya tu anak2 dia yang lain semua ok bagus2. errrmmmm mungkin tuhan nak uji kesabaran dia agaknya....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2012 02:32 PM | Show all posts
buluhbetung posted on 11-8-2012 01:56 PM
my mil ade ambil.....masa baby teruk sket perangai semua nak mil aje.sekrg da sethun lebih baik lg m ...

yee...saya pun berharap kalau ada rezeki saya dapat baby tuhan mudahkan untuk saya mendidik baby tu jadi orang berguna
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2012 02:33 PM | Show all posts
Eliadaisy83 posted on 11-8-2012 02:28 PM
Jiran aku ade amik budak lelaki yg berstatus camni, dia amik dr baby lagi.skrg dah 4tahun dibelanya  ...

aminnn...semoga dia jadi anak yang soleh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-8-2012 02:34 PM | Show all posts
kawan2 yaang lain macam mana? ada pengalaman menarik yang bpleh saya jadikan panduan?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 02:47 PM | Show all posts
tgk gak anak luar nikak buat kat mana?

dlm semak?..dlm toilet?..bawah jambatan?..dlm karaoke..?..hotel bajet atau hotel 5 bintang?
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 02:50 PM | Show all posts
lain tempat buat, lain situasi, lain hasilnye....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 03:12 PM | Show all posts
lavapanas posted on 11-8-2012 02:47 PM
tgk gak anak luar nikak buat kat mana?

dlm semak?..dlm toilet?..bawah jambatan?..dlm karaoke..?.. ...

Pandai gak kau ni ek Lava....
Mungkin aku nak setuju dengan kau, mungkin gak tidak.....
Kawan aku ada ambik anak mcm ni....dia pening kepala sbb budak ni memang nakal sungguh.... dulu dia jaga anak sedara dia, tak de le pulak mcm ni....dia speku anak ni mesti anak Negro....bila aku tanya kenapa?...dia kata- kau tak tengok rambut dia?....walaupun anak tu tak le segelap Negro tapi rambut dia kerinting....bibir pun tebal sikit....tapi cute!!!!...mak dia putih, sbb tu budak ni tak berapa gelap.  

Aku rasa untuk permulaan je budak nakal kot....bila dah di bentuk, lelama kurang le sikit.....
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 03:22 PM | Show all posts
perangai ikut sapa yg bela tu la..genetik mmg akn ada skit mgkin dlm segi kemahiran etc... Harapla kwn ko yg dpt anak nakal tu jgn dera plak ye..
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 03:55 PM | Show all posts
Salam, jiran sy ada anak angkat dr latarbelakang gini, maknya student U yg tersasar dgn BF yg tak nak tanggungjawab. Sebab tempat kami ni jauh dr keluarga budak tu so dia cuma dtg masa nak melahirkan, lepas anak keluar dia sambung pelajaran dan pergi tanpa apa-apa berita. Kanak2 tu dah berumur 8 tahun. Mak yg menjaga ni ibu tunggal, arwah suami dulu cikgu, anak-anak semua dah graduan. Budak lelaki ni baik, bersopan, pelajaran bagus...cuma..baru2 ni bila jarang nampak dia sy tanya pd mak angkat tu..Dia kata dah berikan budak tu kpd adik dia yg tinggal di Kangar. Sy tanya kenapa, dia jawab sbb tak ada masa nak jaga dia lagipun pelajaran dia banyak merosot so eloklah dia tinggal dgn pak su nya yg mampu monitor prestasi. Mak angkat ni sibuk nak jaga cucu sendiri....

For me, I rasa sedih sgt...kau ambik budak tu, pastu bila sibuk nak menjaga cucu ko passing kat org lain, pernah tak kita terfikir perasaan anak tu? Dia dah le sedar siapa mak kandung dia yg tak pernah bertanya khabar, sekarang buang dia jauh2...semoga Allah berikan dia kekuatan yg lebih berbanding anak-anak org lain..mereka lahir bersih, kita yg menentukan hala tuju hidup mereka..yg jd spoil sbb mak bapa angkat yg kekadang over keciwi...itu aja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 06:29 PM | Show all posts
jazaa posted on 11-8-2012 03:12 PM
Pandai gak kau ni ek Lava....
Mungkin aku nak setuju dengan kau, mungkin gak tidak.....
Kawan  ...

tapi yg x bleh blah...buat atas motor.....terror tul..

ntah la....yg anak sah taraf pun byk jadi gampang gengster kg dusun..


Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 09:08 PM | Show all posts
arianakhalid posted on 11-8-2012 12:30 AM
sejuk hati dengar macam tu..betul tu saya pun setuju anak ni mak bapak yang corakkan..tapi kawan s ...

dia beza jaga kot antara anak sendiri dan bukan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 09:09 PM | Show all posts
lavapanas posted on 11-8-2012 06:29 PM
tapi yg x bleh blah...buat atas motor.....terror tul..

ntah la....yg anak sah taraf pun by ...

hadehhh. tu pun ada hati nak ngutuk anak tak sah taraf...
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 09:46 PM | Show all posts
faraway1 posted on 11-8-2012 09:08 PM
dia beza jaga kot antara anak sendiri dan bukan...


..kaklid barunak kata benda yang sama .... mungkin macam yang fara cakap .....

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 10:03 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 11-8-2012 03:55 PM
Salam, jiran sy ada anak angkat dr latarbelakang gini, maknya student U yg tersasar dgn BF yg tak na ...

mmm sedihnye baca cite bling neh..

yup,au rasa budak itu akan menjadik nakal kalau dlm hati kita sentiasa ingat asal usul dia.. tanpa kita sedari, kita sendri akan melayan dia dgn berbeza.. kalau dah ambik jadik anak angkat, make sure jaga betul2 mcm jaga anak sendiri n jgn sesekali terdetik dlm hati yg kenakalan atau apapun la perbezaan dia dgn budak2 yg lain adalah sbb dia anak luar nikah..

Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 10:15 PM | Show all posts
LostSoul posted on 11-8-2012 10:03 PM
mmm sedihnye baca cite bling neh..

yup,au rasa budak itu akan menjadik nakal kalau dlm hati  ...

Budak ni baik, tak pernah keluar jauh, main dengan sedara mara sebelah2 rumah aja..Dulu kakak ni buat business makanan kat gerai agak jauh dr rumah, masa tu anak-anak dia masih di U. Anak kecik inilah yg dari dlm lampin temankan mak subuh2 pagi ke pasar, pastu ke gerai...temankan mak sampai petang. Dia cakap nasib baiklah ada anak ni yg temankan dia, takut drive dlm gelap..

Ada gak dengar dia merungut yg keluarga kandung budak ni langsung tak hulur apa-apa. Ialah, maknya dah grad kerja baik-baik, hulurlah sikit buat belanja anak tu...ini tanya khabarpun tak nak..bayangkan kalau kita ada di tempat anak tu...AKU ANAK YG TAK DIPERLUKAN
Reply

Use magic Report

Post time 11-8-2012 10:26 PM | Show all posts
cmf_blingblings posted on 11-8-2012 10:15 PM
Budak ni baik, tak pernah keluar jauh, main dengan sedara mara sebelah2 rumah aja..Dulu kakak ni b ...

sedih betulla bling.. bagi aku la beb, kalau kita x bersedia menerima asal usul anak angkat kita tu yg dia anak luar nikah, jgn sesekali ambik.. carila anak yg sah taraf sampai jumpa.. aku x paham, knp dia ambik budak tu in a 1st place? sbb anak2 dah beso n dia sunyi?? hmmmm.. bila dah ada cucu, terus je lepaskan budak tu.. grrrr... nak slhkan mak budak tu, she's lost case already.. bila dia bersedia melepaskan anak dia, maksudnye dia mmg xnk pun baby tu.. lainla kalau dia terpaksa ke, dia mesti akan cari balik.. pelik aku bila ada jugak perempuan2 ni yg mampu cut off the bond that they have with a baby whom they have carried 9 mths in their wombs... phewwwww....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116649s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list