Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
12Next
Return to list New
23273
View
26
Reply

Kenapa TV LCD aku bertukar kelabu?

[Copy link]

Author: KarTell       Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-7-2012 08:26 PM | Show all posts |Read mode
Aku ada tv Sony Bravia 32' beli tahun 2009. sblum ni aku cuti sebulan balik kampung, so skang ni baru sampai rumah, Try on tv, 2 saat pertama tv ok, skrin kaler gelap itam jek sebab tak on Astro lagi, saat yang ketiga tiba2 skrin yang gelap gulita tu bertukar jadi kelabu. Aku tak on Astro lagi. Bile aku dah on astro, kaler jadi sangat tak cantik sebab skrin dah kelabu.
So soalan aku:

1. Ape yang rosak? kenapa jadi macam tu?
2. berapa cost untuk repair tv tu?

thank you
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 09:38 PM | Show all posts
tv ko akan ok ngan sendirinya, banyak tv lcd yg camtu bukan sony je
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 11:05 PM | Show all posts
Ye kot dia akan ok semula..bukan ke kes cmni dipanggil "ghost"?...tapi slalunya ghost ni jadi dlm bentuk bayang2 nipis je..ni ntah hapa ntah agaknya..
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 11:28 PM | Show all posts
tv LCD samsung i pulak hilang suara ... kalo on, dlm masa +- 5 minit pertama ada suara, lepas tu hilang suara n akan ada belang2 hijau kt skrin.... dah lama i x tgk tv
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 11:43 PM | Show all posts
Reply 1# KarTell


   hahaha klakar la korang... tu la..pakai je tv yg biasa2 tk yh nk plasma lcd led.. karoot komedia je sme tu
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2012 01:06 AM | Show all posts
Reply 1# KarTell


    mungkin inverter problem.

3 tahun tu standard la lifetime dia.
kalo leh cari inverter spare, leh tukar sndiri.  
problem sama ngan lcd monitor komputer.
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2012 08:07 AM | Show all posts
so beli je tv cap ayam yg ada dijual sekarng nih
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2012 12:09 PM | Show all posts
life time untuk barang2 elektrik ni memang x lama. macam aku kipas angin  beli x sampai setahun tapi lama dah x guna. bila nak guna jer terus terbakar(hangit)... last2 ke tong sampah gak jawapan nya.
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2012 07:50 PM | Show all posts
tv LCD samsung i pulak hilang suara ... kalo on, dlm masa +- 5 minit pertama ada suara, lepas tu hil ...
haniryan Post at 10-7-2012 11:28 PM



   LCD samsung yg aku beli tahun 2007 udah tunjuk simptom nak rosak....kalau on dia akan bunyik 'ketik2' dalam 10 kali...pehtu br leh on....tp lepas on tu...tutup balik ....dia on secara normal la plak...cuma bila on lepas beberapa jam dia akan jadik camtu....
Reply

Use magic Report

Post time 13-7-2012 07:51 PM | Show all posts
Reply  KarTell


    mungkin inverter problem.

3 tahun tu standard la lifetime dia.
kalo l ...
bzzts Post at 11-7-2012 01:06 AM



   tv lcd dan plasma masa memula kuar dulu tokei kedai ada bgtahu pasal lifetime dia...lepas beberapa ribu jam...skrin akan jadik camtu....tu sbb rokei kedai bgtahu yg tv display kat kedai tu depa akan lelong memurah lepas setahun...ye lah ken....tv display tu plak udah berapa riban jam terpasang....konpom udah dekat tempoh hayat dia..
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 11:55 AM | Show all posts
Eeemmm....
sama jgk ngn mslah aku neh...
aku pkai jenama Sharp..adohaiiii...mula2 ok peh tu caler jd gelap..
law dlm waranti ok lg,wat hal peh da bih waranti..
huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 06:46 PM | Show all posts
aku dapat tahu yg genuine LED TV mmg takder lifetime...saper dapat clarify mende ni??
Reply

Use magic Report

Post time 16-7-2012 07:35 PM | Show all posts
errrmmm..memang tak boleh lawan tv 'gemuk' dulu2....
Reply

Use magic Report

Post time 7-8-2012 01:13 PM | Show all posts
medangmru posted on 16-7-2012 06:46 PM
aku dapat tahu yg genuine LED TV mmg takder lifetime...saper dapat clarify mende ni??

Model apa??? Term yang digunapakai dalam marketing sekarang banyak gimik.

Setau aku massive LED TV kat pasaran Malaysia ni sebenarnya LCD with LED back-lights (either edge-lit or local).
Penyalahgunaan istilah ni berlaku apabila light source yang digunapakai oleh LCD lama yang guna flourescent as light source, telah diupgrade ke LED source. Macam mana pon tetap ada LCD component.
So marketing telah salah guna term untuk teknologi TV baru ni padahal dari istilah engineering, LED TV yg melambak di pasaran skrg tetap lagi LCD TV.

Untuk genuine/real LED TV kalau tak silap hanya ada 2 brand yg produce... LG & Sony. Kene research laa.

Back to your question, LED tetap ada life span. Cuma life span dia lebih panjang berbanding sumber cahaya yang lain selain saiz yg kecik untuk teknologi nipis dan power consumption LED yang sangat rendah which is what the green technology is.


Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2012 11:21 AM | Show all posts
TV LCD Samsung aku tahun 2007 yg hadapi masalah susah nak start/on tu ( tunggu agak lama )....terus tak dapek nak on...hanya bunyik ketik2 panjang....last2 aku sambar sebijik samsung Plasma 43"( samsung lagik )..

btw tv ni aku jarang tgk....wife aku je ygt nengok...aku ndah ada tv 32" jenama Philip kat dalam bilik....so tak gagah la nak beli yg beso2...sedang2 ajer udah cukup//
Reply

Use magic Report

Post time 21-8-2012 11:23 AM | Show all posts
Satria-Naga posted on 7-8-2012 01:13 PM
Model apa??? Term yang digunapakai dalam marketing sekarang banyak gimik.

Setau aku massive LED ...

TQ for the info....

lg satu byk kat market skang claim jenama tu genuine LED la...apa la....tp aku dapat tahu yg genuine LED tv ni adalah dr SOny dan Samsung ( betui ka???)...dan reganya boleh tahan mahal....ini aku nengok byk iklan claim tv tu LED TV...siap cakap Genuine lagi....tp reganya aku muykiulo murah sesangat....42" RM1599...cam x masuk akal jahhh...
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 01:09 PM | Show all posts
nampaknya TV gemok jugak yg tahan lebih lama.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2012 06:42 AM | Show all posts
copy_paste posted on 6-9-2012 01:09 PM
nampaknya TV gemok jugak yg tahan lebih lama.

TV gemuk ni mmg tahan lama....TV genyk Jenama Sony aku beli tahun 2002 masih bertahan nsampai ke hari ni....

yelah kan...TV gemuk ni nak alih dr satu tempat ke tempat lain mmg jenuh larrrrr...pikio byk kali....TV LCD ni beratnya sedang2....dan ada yg sgt ringan...so paham2 sendirilah...selalu dok kalih sana sini...

btw....aku pakai LCD Samsung 42" tu dah 5 tahun dan berbaloi2 la kot....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2012 01:27 PM | Show all posts
ini mcm, makin lambat la aku nk beli TV
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-12-2012 09:45 AM | Show all posts
aku dah repair tv lcd sony aku tuh. kena rm278. sementara menunggu tv tu siap, aku dah beli tv baru. Philips 40/42 inci. harga rm1699. dan sekarang aku tak tau ape nak wat ngan tv sony tu.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089967s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list