CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 16132|Reply: 26

kerap buang air kecil

[Copy link]
Post time 29-6-2012 04:01 PM | Show all posts |Read mode
salam..

nak kata masalah besar sangat, rasanye tak kot..
dari malam tadi, aku asyik laaaa buang air kecik..
kat rumah, 3-4 kali aku terjaga sbb nak kencing
kat opis nih, sejak pagi tadi, rasanye lebih 10x dah kencing nihh

minum air cam biasa..biasanya nk abiskan 2 liter air kosong pun payah
kopi x minum dh 2 hari
start jd camni lps mula minum susu omega plus tu
konon2 nk turunkan kolesterol la
tp, takkan la sbb susu tu pulak kannn?

aku ada diabetes..awal tahun ni dapat detect..
tp tak makan ubat pun..kawal pengambilan gula aje..dan jugak pemakanan
dan jugak tak ambik ubat apa2
adakah disebabkan oleh diabetes aku asyik kencing jek ni?
normal ke camni?

mohon nasihat dari yang terer
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 29-6-2012 05:17 PM | Show all posts
bdn tengah mengeluarkan toksin...minum je air masak cam biase...lelame nanti ok r...
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 05:24 PM | Show all posts
suami saya ada masalah kerap kencing malam ,kadang menggangu time nak solat tapi dia gunakan bengkung PB..alhamdulilah dah ok..
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 05:31 PM | Show all posts
salam..

nak kata masalah besar sangat, rasanye tak kot..
dari malam tadi, aku asyik laaaa buang  ...
bluberi Post at 29-6-2012 16:01



    kau minum bnyk air sebelum tdo ke?...and sbb kau terjaga malam2 nie..aku rase cm pelik gak..kalau siang aku rase okay..
jumlah average pengeluaran air kencing dlm 800-2500 ml sehari..untuk orang normal.
Reply

Use magic Report

Post time 29-6-2012 05:59 PM | Show all posts
HAHA biasa lah tuh. Aku pun minum susu tuh gak. Berulang kali kut p kencing. Buang air besar lagi la. Manjang sakit perut. Adess
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 12:06 PM | Show all posts
diabetes mmg slalu buang air kecil
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 12:34 PM | Show all posts
ker ade kencing manis? sbb org kencing manis mmg kerap kencing memalam
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 03:19 PM | Show all posts
Please check for kencing kotor...kalau kencing kotor, kencing akan berbau (extra smell), pedih bila kencing...penawarnya minum air kelapa dan minum air barli.

Air kelapa akan clearkan kencing kotor....minum sehingga simptom dah takde. Selamat mencuba
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-6-2012 03:24 PM | Show all posts
HAHA biasa lah tuh. Aku pun minum susu tuh gak. Berulang kali kut p kencing. Buang air besar lagi la ...
kiwibenz Post at 29-6-2012 17:59


Kalau sakit perut, lactose intolerance. Tak boleh minum susu bercasein selalunya...susu yang tiada casein or kurang casein is susu kambing. Susu yang tiada lactose susu soya, susu almond, susu beras (yang diperbuat daripada tumbuh tumbuhan).
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 05:18 PM | Show all posts
Kalau sakit perut, lactose intolerance. Tak boleh minum susu bercasein selalunya...susu yang tia ...
munchkin Post at 30-6-2012 15:24


aku minum dengan niat konon nak jaga kesihatan juga. toksin ke yang keluar tuh?
aku muda lagi. jauh sekali kencing manis, jantung, buah pinggang bagai. Ini mungkin side effect barangkali. Tapi susu omega plus memang sedap
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 06:22 PM | Show all posts
diabetes memang kerap kencing kan..TT kata dia ada diabetes kan so normal la kot..
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 06:47 PM | Show all posts
TT,sila ke spital...jgn jadi 'doktor' sundrik...diabetes tu kena check spital..tgk progress nya...
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 06:58 PM | Show all posts
bukan batu karang ker? kencin x lawas. pastu nk g toilet byk kali? wa agak ja laaa
Reply

Use magic Report

Post time 30-6-2012 09:37 PM | Show all posts
sy pn kerap kencing mlm smpi mganggu tidur. tp bkn diabetes...
ke sbb sy byk minum air b4 tido
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2012 03:03 AM | Show all posts
simptom tu memang simptom diabetes.. tapi tak tau la.. gi check betul2 la nak jawapan yg pasti..
Reply

Use magic Report

Post time 1-7-2012 08:48 AM | Show all posts
aku minum dengan niat konon nak jaga kesihatan juga. toksin ke yang keluar tuh?
aku muda lagi.  ...
kiwibenz Post at 30-6-2012 17:18



    susu tue aku tak ske.....aku dah try minum..takleh telan...rase manis sgt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-7-2012 08:27 PM | Show all posts
susu tue aku tak ske.....aku dah try minum..takleh telan...rase manis sgt
mizsela Post at 1-7-2012 08:48


gula tumpah kottt next time ko masukkan gula d hujung sudu je ehh
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-7-2012 08:08 AM | Show all posts
mekasih la reply benang aku ekkk
ye kot bdn nk kuarkan toksin
sbb aku pakai koyok kaki tu pun keluar itam berlendir2..
sblm ni pakai takde pun sampai camtu

satu lagi, air kencing tu takde smelly apa2
jernih..masa nk membuang tu pun xde rasa sakit

risau gak kena batu karang lagi
sbb sebelum ni penah kena batu karang..2x plak tu..azabbbbb...takmo kena dah kalau bleh

bila stop kejap minum susu omega tu, tak pulak kerap kencing
oh ye..minum susu tu takde rasa sakit perut
cuma tu je la, byk kencing
Reply

Use magic Report

Post time 10-7-2012 06:02 PM | Show all posts
mekasih la reply benang aku ekkk
ye kot bdn nk kuarkan toksin
sbb aku pakai koyok kaki tu pun kelu ...
bluberi Post at 2-7-2012 08:08



please check dgn doc ttg diabetes ni...kalau reading dah tinggi, mmg selalu kencing, especialy malam.
diabetec mmg kena mkn ubat, kontrol makan minum aje tak cukup, kena check selalu sbb takut effect buah pinggang
susu pun you should be drinking skim milk, bukannya full cream.

i'm a diabetec so mmg kena control betul2....tukar ke beras rebus/brown atau basmathi sbb tak ada kanji..
bykkan sayur, elakkan santan juga..ubat mmg kena makan sayang..jgn abaikan...tukar gula ngan stevia atau
equal, better byk minum air kosong..

i suka minum teh, so just teh o kosong atau lemon tea w/o sugar, cicah ngan biskut jacob...sedap jugak, mula-mula
mmg susah, tp once u dah biasa, will be ok. klu mkn, i byk mkn ulam cicah sambal instead of sayur masak, rebus
pucuk betik ke, rebus pucuk mengkudu ke...sedapp...

but most important, jumpa doktor selalu utk check blood level...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 12-7-2012 08:36 AM | Show all posts
Reply 19# yayaji


mekasih yaya..
errr..bab nk pegi check ngn doktor tu laaa selalu ngelat   
buat masa ni doktor stopkan dulu bagi ubat..sbb aritu saya pandai2 berenti sendiri lepas bacaan gula tu turun..   
lepas bulan puasa baru doktor akan tgk balik dia kata..tp saya kena pegi ambik bacaan gula aje la setiap bulan katanya

maybe kesan dr susu omega tu kot sy asyik kencing aje
bila stop kejap minum aritu, takde pulak asyik kencing..tp bagus la kan camtu kalau asyik kencing aje ni..buang toksin / asid urik segala
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-12-2022 09:52 PM GMT+8 , Processed in 0.111687 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list