Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25801
View
151
Reply

Do you want to go back to Malaysia for good?

[Copy link]

Author: land_lady       Show all posts   Read mode

Post time 10-12-2013 07:10 PM | Show all posts
Mama_Jasmine posted on 20-6-2013 07:31 AM
Baca paper hari2 dengan segala kes samun, rompak, culik, bakar, etc menyebabkan saya fikir banyak ka ...

antara sebab2 kenapa i sgt reluctant nak balik malaysia..

my place is very peaceful,jenayah sgt berkurang,children still boleh play dkt gardens mcm malaysia 50 tahun dulu,aman penjenayah x berleluasa..tp,advance in everything..

school sgt menitikberat safety of every chidlren..x nampak parents outside the class teacher akan tahan murid or ask school office to call the parents..unless stated otherwise ie dh beri consent thru letter saying we as parents approved our child to walk back home..if ada parents yg lambat jemput murid semua berkumpul di after school club where there are teachers in charge..

pengalaman i anak2 sek di malaysia,bell ring at 6.30pm cikgu2 rushing balik leaving pupils behind,imagine ada children pukul 7pm still depan pagar tunggu parents yg lambat dtg..guard?tido or dont know what dia buat dlm guard post..

ada anak2 ni keutamaan utk dorang lah,klu utk i dgn husband kami x kisah duduk mana pun..hari2 baca psl jenayah di malaysia,to even balik bercuti pun i rasa reluctant..klu x fikir raya i mmg panggil parents aje dtg sini..dlm hati dh x ada rasa rindu dkt malaysia,sedih tiap2 hari buka internet baca news about our country..kesian dgn parents di malaysia yg juggling everyday dgn safety,dgn life dorang yg asyik dlm keadaan berjaga2..
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2013 10:22 PM | Show all posts
pinksarah posted on 10-12-2013 06:59 PM
you dkt mana?

Riyadh?

nope...west side, Yanbu
Reply

Use magic Report

Post time 10-12-2013 10:29 PM | Show all posts
pinksarah posted on 10-12-2013 07:10 PM
antara sebab2 kenapa i sgt reluctant nak balik malaysia..

my place is very peaceful,jenayah sgt ...

totally agree..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2013 02:36 AM | Show all posts
Saya dah 3 tahun  di Bali
Bali terbaik untukku saat ni,jobs,foods,nature,lengkap kat Bali!
Bila-bila masa nak balik Malaysia, but Indonesia is more better for now..

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 11:50 AM | Show all posts
skyreds posted on 10-12-2013 10:22 PM
nope...west side, Yanbu

salam perkenalan...
iols kat estern province...uols keje refinery kah???
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 02:01 PM | Show all posts
kru_mania posted on 23-12-2013 11:50 AM
salam perkenalan...
iols kat estern province...uols keje refinery kah???

salam perkenalan

petrochemical...eastern di jubail/dammam ke?
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 02:53 PM | Show all posts
kru_mania posted on 23-12-2013 11:50 AM
salam perkenalan...
iols kat estern province...uols keje refinery kah???

baru perasan u at dhahran..apa projek di sana? refinery?

syok duk kat sana eh..dekat ngan bahrain, agak2 boring lompat jambatan jek..
Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 06:38 PM | Show all posts
skyreds posted on 23-12-2013 02:53 PM
baru perasan u at dhahran..apa projek di sana? refinery?

syok duk kat sana eh..dekat ngan bahra ...


dekat jah...dalam 1jam perjalanan...tp slalu jammed kat causeway...
kalo nak berjimba2 mmg turun Bahrain...pi tengok wayang...kedai pon xtutup time solat...macam kat mesia kekdahnya... Last edited by kru_mania on 23-12-2013 06:40 PM

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2013 06:46 PM | Show all posts
kru_mania posted on 23-12-2013 06:38 PM
dekat jah...dalam 1jam perjalanan...tp slalu jammed kat causeway...
kalo nak berjimba2 mmg turu ...

skali-skala ke bahrain syok jugak..nie pun tengah2 plan nak ke belah sana pulak..
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2013 05:39 AM | Show all posts
bilalah nak pindah ke belah2 arab lak...
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2013 07:04 PM | Show all posts
Salam semua,
Bunny mmg lahir di oversea. Return to Malaysia from age 5-20 then sambung degree & kerja. Dah 10thn kat bumi UK nie. Next year getting married org sini. Dia xkisah kerja kat Malaysia tapi X jumpa lagi company nak hire with expat salary. I also have a good job in financial world so sayang to throw it all to bin. Ada  jugak visit usa area NYC because I like the diversification tapi kena tunggu another 2 more years.
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2014 01:49 AM | Show all posts
i tak sabar2 nak balik msia dah ni..
silap2 ari bulan esok gak i beli tiket nih..

2 mende yg i x dpt adapt walaupon dah 3 tahun kat uk ni- weather ngan food
tak dapek nak nolong

mende2 best kat sini byk gak-education, shopping and jalan2 but healthcare i prefer msia unless u ada sakit2 kronik, yg tu depa memang jaga sungguh2, kalo setakat demam2 jer, ubat pon depa tak kasi
Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2014 10:12 AM | Show all posts
pinksarah posted on 10-12-2013 07:10 PM
antara sebab2 kenapa i sgt reluctant nak balik malaysia..

my place is very peaceful,jenayah sgt ...

pinksarah duduk mana?
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2014 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts
bizsari posted on 2-6-2013 02:00 AM
pada pandangan akulah
jgnlah korang balik ke Malaysia


Betul!! Setuju sangat.. Pada semua yg dok obersea, jgn la korg balik msia. Byk sgt masalah kat msia ni. Scary sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2014 12:23 PM | Show all posts
If you are happy where you are...then stay there. Balik ke Malaysia sebulan sekali...setahun sudah cukop. Politik di Malaysia terok.

Kalu you balik ke Malaysia...you will be just like anybody. But if you are abroad..you will be like a Malaysian living abroad...and the number is small......doesn't that make you special ?.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2014 03:54 AM | Show all posts
buat masa ni mmg takdelah nak balik malaysia...
lagipun anak2 dah selesa di sini...
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2014 06:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Chipsmore88 posted on 20-6-2012 05:01 PM
Reply 1# land_lady



Yes I do agree with you. Balik bila dah retired. Malaysia negara yg ramai foreigners migrate bila dah retired sebabnya good for them, tu yg mereka cakapla may be dah byk kumpul duit n bwk ke Malaysia wah lagi byk kot berganda2 jadinya. Oversea ni bagus utk grow up kids (sebab dapat mcm2 allowance drpd govt he he, which is rasanya sangat kurang kat Malaysia, sorry to say). Rindu memang rindu especially kat family, friends and FOODS haha. Tapi environment kat oversea sangat best, community pun sangat nice and friendly. Malah mereka ni lagi berbudi bahasa compared to our people. Sorry sangat bukan nak condemn our people tapi tu lah hakikatnya. Bukan semua sebab tak suka nak generalize. Lagi satu bila dah jauh drpd family, friends and negara sendiri (comfort zone) secara tak langsung timbul rasa serba cukup, humble and thankful. Kat negara sendiri walau byk mana sekalipun tetap rasa tak cukup tapi bila dah luar comfort zone tak banyak pun rasa cukup je, entah la kenapa tak pasti pulak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2014 06:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tresta posted on 10-2-2014 12:23 PM
If you are happy where you are...then stay there. Balik ke Malaysia sebulan sekali...setahun sudah c ...

Haha cute je, special yer haha
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2014 06:49 AM | Show all posts
NHolmes....lagipun di Malaysia nie byk penipu dan ramai opportunist.

Saya dah terkena 260,000...a lot of money by any standard ..right?.

Jika saya tahu dulu...tak ingin saya nak balik ke Malaysia. Now l am not that happy just thinking how can l be cheated in my own country. Masa di overseas dulu..happy jer.  


Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2014 11:31 AM | Show all posts
Msia tu u  kerja untuk senangkan  Pemimpin

tapi kat sini  u kerja utk diri u sendiri and happiness

Msia is a very scary place

Malay leaders  takut dengan cina and indian
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082867s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list