Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
25832
View
151
Reply

Do you want to go back to Malaysia for good?

[Copy link]

Author: land_lady       Show all posts   Read mode

Post time 24-1-2013 03:19 AM | Show all posts
Narif awal awal duduk luar dulu selalu teringat nak balik Malaysia cecepat. Tapi makin lama duduk luar, makin tak sedar diri, hahaha..

Dah ada anak ni, kita mula fikir panjang. Sini bandar tak berapa besar, bebudak nak gi jejalan sendiri, kita tak risau sangat. Kat Malaysia seriau sikit, asyik la budak kena kidnap. Kat KL parents narif kat PJ, so memang orang kata jenayah tu tinggi la.

Tang jam, stress, barang mahal, memang tak dinafikan. Then again, kita asyik terfikir, kesian kat mak ayah. Tapi kalau kita kerja kat Malaysia pun, terjamin ke kita akan selalu lawat mak ayah? Kekadang bila call mak, dia mengadu, kakak lama tak jenguk dia. Iye lah, orang tua, hati senang terasa kan.

Rasanya for now elok la gini. Kami cuba balik 2 kali atau sekali setahun, sekali balik duduk sebulan dengan mak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 10:13 PM | Show all posts
kerja aja di oversea sehingga resign atau pencen sambil kumpul duit yg byk utk invest, malaysia bukan spt dulu, tidak selamat byk warga asing kelas 3 malah sukar menjaidi negara maju, byk kekangan sbb prasarana politik nilai kerja begitu murah
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2013 03:28 PM | Show all posts
setakat ni hidup di doha tak stress sangat
pergi kerja drive 10 minit. traffic takde lansung
keluar rumah tak payah kunci pintu pun takde hal

anak anak bebas main kat park
musim panas main dalam rumah je
musim sejuk baru jejak kaki kat tanah

tapi hati mmg kat malaysia....tiket balik setahun sekali memang fully utilized untuk spend masa dengan keluarga
my mum will come here and visit semaksimum duration yg mungkin
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 09:51 PM | Show all posts
this year kali ke3 Ijejak kan kaki ke NZ,,

dan akhirnya i think better settle down here,,

malaysia tak seperti 10 tahun yg lalu

banyak pendatang, jenayah

malaysia ni bukan lagi tanah melayu yg diwar2kan oleh org politik,,,

tiada lagi hak2 keistimewaan melayu yg dilaungkan(hanya retorik)

-kalau nak compare harga brg dimalyasia agak mahal jika di banding dgn gaji yg didapt,,(tidak setara)

-harga kereta mahal

-pollution anyware( very dirty anddustty) selalu kene selsema batuk

- trafic jam hari2 sesak perjalan ke tempat kerja 2-3 jam sehari,, buang masa atas jalan,,

-people not honest( di NZ saya biasa hitchiking utk dptkan ride, tetapi di malaysia fenomena nak berhenti pickup org mmg menakutkan

- politik yang tidak stabil-banyak tokoh politik korup, skandal dijulang jadi pemimpin

-rumah macam penjara banyak grill- di NZ hanya satu pintu kaca sahaja nak masuk rumah,,

- rasuah sudah menjadi amalan, di NZ nak mkn bribe pun takut, polis disin perut tidak PJK spt polis dimalaysia

- kerja tangkap pendatang adalah kerja immigresen bukan kerja polis

rasa selamat duk di negara kapir even malaysia mngaku sebuah ngara islam


sebenarnya banyak lagi yang hendak ditype tetapi jari pun dah letih..


kalau nak mati kat mana2 pun tuhan boleh cabut nyawa,,semua sudah tertulis di LOH MAHFUZ

pengalaman duk kt NZ


Last edited by AHMADVW on 13-2-2013 09:54 PM

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2013 10:25 PM | Show all posts
karnalito posted on 6-9-2012 03:32 PM
salam n hi semua.. saya nak tanya,kalau g oversea(uk) nak bawak maid macammana ye..

try tnya migration expert

http://www.migrationexpert.com/

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2013 05:13 PM | Show all posts
Saya duduk 8 tahun di oversea (Ireland). Akhirnya ambil keputusan utk pulang ke Malaysia pada tahun 2010.
Mula2 memang susah nak buat keputusan.... sama ada nak balik Malaysia for good or not... akhirnya saya balik jugak.
Sekarang rasa seronok pulak berada di Malaysia tanah air sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 10:18 AM | Show all posts
AHMADVW posted on 13-2-2013 09:51 PM
this year kali ke3 Ijejak kan kaki ke NZ,,

dan akhirnya i think better settle down here,,

aku yg x pernah dok overc ni terpaksa setuju dgn stetmen ni
perbezaan dulu dan sekarang sgt jelas
jenayah tu yg paling menakutkan pastu harga brg
pemimpin lak x minat nk resolve kdr jenayah sbb bz skandal dan korup
seb baik aku landed on a big company so mampu sara diri
duduk kt mesia yg konon bertuah ni, org nmpk packaging cantik tp xtau isi busuk berulat
tgk la camne kalau kerajaan masih mismanage, aku pun fikir2 nk ciao
sblm puak pendatang run this country....ahhh hope not
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 10:24 AM | Show all posts
cmf_jeangrey posted on 16-2-2013 10:18 AM
aku yg x pernah dok overc ni terpaksa setuju dgn stetmen ni
perbezaan dulu dan sekarang sgt jelas ...

aku yg x pernah dok overc ni terpaksa setuju dgn stetmen ni
perbezaan dulu dan sekarang sgt jelas
jenayah tu yg paling menakutkan pastu harga brg
pemimpin lak x minat nk resolve kdr jenayah sbb bz skandal dan korup
seb baik aku landed on a big company so mampu sara diri
duduk kt mesia yg konon bertuah ni, org nmpk packaging cantik tp xtau isi busuk berulat
tgk la camne kalau kerajaan masih mismanage, aku pun fikir2 nk ciao
sblm puak pendatang run this country....ahhh hope not

listen listen listen

kene terima hakikat bhwa malaysia mmg tidak selamat dan seperti dahulu,,
jenayah hari2 terpampang didada akhbar, hrga brgan naik tiada kesudahan,
pemimpin hanya kaya kan perut keturunan dan kroni,
kaum pendatang diberi IC , sekarang pun dah ade kampung mynmar di petaling street, pasar myanmar di psar borong selayang,,bandar jakata di chowkit
memang menakutkan,

better upgrade diri sendiri dari nak upgrade kehidupan org,,




if u got chance go oversea just grab it,, ckp atas pengalaman sendir

renung renungkan video di bawah, harapnya org melayu kita buka minda sikit









Last edited by AHMADVW on 16-2-2013 10:30 AM

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2013 11:49 AM | Show all posts
Setuju dengan korang...aku pon rindu Msia yang dulu...salah satu sbb keinginan aku makin kuat nak merantau tempat orang sbb2 yg korang sebut ni lah.kekadang rasa rimas ditempat sendrik..
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2013 02:26 AM | Show all posts
dah 3thn di perantauan... blom plan nak balik
walau laki aku yg kejo...hahahhaha
anak2 pon tk nak balik.... happy  kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 21-2-2013 06:40 PM | Show all posts
Saya officially dh back for good. Skrg tgh busy unpack brg2 shipment!
Reply

Use magic Report

Post time 1-3-2013 11:49 PM | Show all posts
insyaallah bulan 4-5 nie aku akan berhijrah ke abu dhabi, UAE...nie tawaran bekreja kali ke 3 di oversea dan akhirnya aku buat keputussn utk terima... dulu aku pernh dpt tawaran kerja di Doha,Qatar dan melbourne,australia tp  aku tolak sbb aku rasa tak yakin....(regret!!)

Tawaran bekerja nie aku terima sbb aku semakin  bosan dgn skim gaji di sini yg bagi aku bias...aku tak faham..kenapa org2 expatriat di bayar gaji lebih mahal sdgkan aku nampak kelebihan mereka setanding dgn org2 kita?  bukannya terror mana pun....

aku juga berpendapat kerajaan skng dah failed to uplift the living standard of the people.... brg makin mahal tp mekanisme kawalan yg dilaksanakan semakin tak berkesan...

safety kat sini makin tak selamat...rompak, culik,bunuh,gaduh..belum lg idiots on the road...

aku even dah buat financial analysis...5 tahun aku kerja sini..total savings yg aku dpt buat bersamaan dgn 1 tahun aku kerja di sana...

so back to topic..once aku dah berhijrah nnti insyallah..i dont see any good reason to go back to malaysia for good...maybe a little while will take a look back and assess
Reply

Use magic Report

Post time 2-3-2013 12:02 AM | Show all posts
amirul_nazri posted on 1-3-2013 11:49 PM
insyaallah bulan 4-5 nie aku akan berhijrah ke abu dhabi, UAE...nie tawaran bekreja kali ke 3 di ove ...

tahniah dapat offer keje kat obesi..

good luck and all the best..

nt ada kelapangan..lepak2 ar sini..

lau ada xtra masa..bleh ar tepek pikca kat thread pikca tu..

ekeke..

again...congrats and all the best!
Reply

Use magic Report

Post time 3-3-2013 06:09 PM | Show all posts
amirul_nazri posted on 1-3-2013 06:49 PM
insyaallah bulan 4-5 nie aku akan berhijrah ke abu dhabi, UAE...nie tawaran bekreja kali ke 3 di ove ...

yup..all the best!!!
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2013 05:06 AM | Show all posts
hatiku tetap kat msia..
akan pulang tahun depan..insyaallah..
Reply

Use magic Report

Post time 13-3-2013 08:59 PM | Show all posts
aku tak nak balik!
aku nak merantau merantau merantau..hehe
tapi apakan daya kerjaku sebagai kuli sajork..kalau kena panggil balik, balik lah
honestly duduk negara orang ni buatkan kita lagi independent
yang paling aku suka ialah peluang family time..kita makin close dgn anak2
weekend boleh outing dgn family, cycling around the city, camping outside the city & banyak lagi activity family yg best
barang senang nak dapat, walaupun mahal tapi berbaloi sebagai long term investment
kadang2 mmg homesick..bila balik bercuti rasa tak sabar pulak nak balik sini

yg pasti aku akan miss education system kat sini
budak2 pergi sekolah takda pressure, environment relaxing, byk sports activity, arts & crafts club dengan involvement parents kat sekolah..classroom tak crowded..max 15 students jer so that cikgu boleh bagi attention
sekolah concentrate more on social skill and how to be independent bukannya score score score exam

cuma satu yg tak complete pendidikan agama
fardhu ain, mengaji semua kami yang kena ajar dekat anak2
beli CD, buku dan bagi anak2 tengok & praktis..so far alhamdullillah
ada masjid yg buka kelas al quran, bahasa arab & pendidikan islam tapi cara pembelajaran anak2 tak boleh follow
kalau kat msia boleh hantar kelas atau ustaz dtg rumah

anak2 tak bertenggek depan tv atau main game atau mengadap ipad/komputer
every weekend ada jer activity yg dah plan utk dia org
so budak2 mmg looking forward aja

sekian

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2013 08:17 PM | Show all posts
nallepooh posted on 11-1-2013 10:44 PM
siapa yg tak nak balik Malaysia for goodkan?
buat masa sekarang selesa di sini..so maybe dah pencen ...

'sini' tu kat mana?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2013 10:23 PM | Show all posts
land_lady posted on 22-6-2012 04:57 AM
Reply 3# Chipsmore88

Thanks for your reply...

Betul tu. bila merantau ni benda yg duk bermain dlm kepala adalah mak abah yg ditinggalkan. Klu ingat mmg meraung nak balik..
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 11:58 AM | Show all posts
redsinner posted on 21-6-2012 10:42 AM
bukan taknak balik mesia for good tapi aku happy merantau. sedangkan selama ni tinggal di Malaysia ( ...

haha red u mmg xna balik mesia lgsgg ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-5-2013 05:01 PM | Show all posts
cacaumerba posted on 30-5-2013 11:58 AM
haha red u mmg xna balik mesia lgsgg ke?

haha.. xde sebab nak balik sbb i like it here. (refer ayat last my previous post)

u merantau juga ke?

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.082017s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list