Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
26373
View
151
Reply

Do you want to go back to Malaysia for good?

[Copy link]

Author: land_lady       Show all posts   Read mode

Post time 27-7-2012 09:00 PM | Show all posts
miss_baby posted on 27-7-2012 08:39 PM
Tak, my hb keje sini
Puasa sini 18 jam..
Hari ke 7 ni dah rasa biasa plak, awal2 hari tu berkero ...

yes,ikut kata my hubby yg dh kt sana,puasa 18jam...

tmpt you ada bazaar ramadhan?

first time dgr...
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2012 12:35 AM | Show all posts
pinksarah posted on 27-7-2012 09:00 PM
yes,ikut kata my hubby yg dh kt sana,puasa 18jam...

tmpt you ada bazaar ramadhan?

Yup, tapi sabtu lepas dan esok jer ada..
Sini komuniti melayu terbesar kot
Reply

Use magic Report

Post time 28-7-2012 09:32 PM | Show all posts
miss_baby posted on 28-7-2012 12:35 AM
Yup, tapi sabtu lepas dan esok jer ada..
Sini komuniti melayu terbesar kot

ooo...

dulu i dok kt belah brighton..now belah atas sikit..hehehe

don't know what to expect..yet...

but i certainly will enjoy seeing my kids masuk school kt sana la...kot..




Reply

Use magic Report

Post time 12-8-2012 01:03 PM | Show all posts
Hahaha.. narif pun ada dilema sama. Sebab nak balik, biasa lah, mak bapak dan keluarga. Alasan tanak balik, banyak jugak.

So far plan nak balik tu ade lah, lepas anak habis sekolah. Tapi tu rancangan je lah, tengah jalan kita tak tau kan
Reply

Use magic Report

Post time 14-8-2012 10:54 AM | Show all posts
land_lady posted on 24-6-2012 04:59 AM
Dan... ini pengakuan ikhlas saya selepas membuat observation dengan cara hidup orang di Malaysia...
...

So true! Terkejut tengok orang Malaysia berbelanja. Kiter yg dapat gaji kat US ni pun pikir 5x before beli barang2 macam org kat Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 11:15 AM | Show all posts
rohamica posted on 14-8-2012 10:54 AM
So true! Terkejut tengok orang Malaysia berbelanja. Kiter yg dapat gaji kat US ni pun pikir 5x bef ...

mungkin mostly yg berbelanja tu termasuk kiriman dr family, sedara mara, kawan2...
ye lah sekali pergi sana dah berapa ribu kos, so kirim je lah
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 11:39 AM | Show all posts
land_lady posted on 24-6-2012 05:59 PM
Dan... ini pengakuan ikhlas saya selepas membuat observation dengan cara hidup orang di Malaysia...
...

most malaysians x gila duit or materialistik, thats a very bad stigma...very naughty
tp yg gila sbb duit tu mmg ramai, not only malaysians but mana2 nationalities pun
ur observation dgn realiti hidup kt malaysia ni x sama
sbb u duduk kt luar dan melihat dr perspektif yg berbeza
berlainan dgn malaysians di malaysia
mereka lebih tahu realitinya
i hope none of u yg duduk kt luar ni say something untrue about malaysians to the locals in the country u live in
Last edited by rosepetal on 24-8-2012 11:49 AM

Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 05:26 PM | Show all posts
nak cari keje kat oberseas lah mcm nih...nak dpt different angle of life..susah tak nak apply keje kat oberseas?
Reply

Use magic Report

Post time 24-8-2012 06:29 PM | Show all posts
rosepetal posted on 24-8-2012 11:15 AM
mungkin mostly yg berbelanja tu termasuk kiriman dr family, sedara mara, kawan2...
ye lah sekali  ...

lagipun harga barang jauh lebih murah dr mesia ...kat airport masa nak balik boleh minta tax refund lagikan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2012 08:54 PM | Show all posts
if nak balik for good cuba tengok tengok talentcorp

tapi biasanya offer tak memuaskan sangat
Last edited by MummyBelgie on 29-8-2012 08:56 PM

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2012 06:35 PM | Show all posts
I just landed di bumi asing..Brussels Belgium yang begitu berbeza dengan adat dan budaya kita..dengan cuaca, pertuturan memang ada rasa nak balik Malaysia tetapi demi tugas akan aku pertahankan..now dah 7 bulan di sini..ada rumah yang selesa, kereta yang memuaskan dan harga barang harian yang berpatutan membuat aku berfikir..selesanya hidup di sini.Tetapi kontrak aku di bumi Belgium ini hanya 3 tahun aku bercadang untuk melanjutkan pengajian di Jepun atau Australia bila kembali ke Malaysia.Bukan tidak cintakan tanahair tetapi aku ingin menimba pengalaman dan pegetahuan untuk dibawa balik ke bumi Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2012 03:32 PM | Show all posts
salam n hi semua.. saya nak tanya,kalau g oversea(uk) nak bawak maid macammana ye..
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2012 01:27 AM | Show all posts
i cant answer untuk tajuk thread nie, so far dah 1 tahun i balik sini reason coz my parents dan grandma.
sebelum decide nak balik sini i memang betul2 dalam dilemma coz i have better life there dan lagi2 about finding job kat sini  coz i dah lama tak berkerja since married
semasa disana ada juga cari kerja kat internet di malaysia tapi satu pun tak dapat
tapi nekad juga nak balik coz parent dan nenek x sihat. so decide jual semua benda just left rumah just sewakan.
1stmonths till 6 months lepas balik sini lagi stress tak dapat kerja akhirnya beberapa bulan ni my hubby baru dapat kerja.
i think to come back for own good is not easy but need sometime to begin and patience
Reply

Use magic Report

Post time 22-12-2012 10:39 AM | Show all posts
soonest I'll work in Australia n live in Malaysia. woohooo...
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2013 02:29 AM | Show all posts
Saya Dah 2 tahun di Doha Dan belum bercadang nak balik lagi.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2013 10:44 PM | Show all posts
siapa yg tak nak balik Malaysia for goodkan?
buat masa sekarang selesa di sini..so maybe dah pencen kot
baru balik..
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2013 03:17 PM | Show all posts
malaysiaaa is the bestt
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2013 04:08 PM | Show all posts
Dulu pernah duduk overseas sekejap... tak boleh nak elak, bila balik mesia, akan compare semua mende dengan apa yang kita rasa masa dok kt tpt orang, especially bila tpt orang tu lagi best dari mesia.. hehe.. tiap2 mende yang jadi akan nak compare. like, seriously. pergi 7e pon nak compare ngn negara orang.

mmg since balik kadang2 byk termenung sbb ada masa rasa tak worth dok sini. barang mmg kebanyakan mahal, kalau nak compare ngn gaji. harga rumah lagi yang tengah melambung2. sedih sangat tengok. huhu...

cuma satu mende yang buat rasa gembira bila ade kat mesia. sbb obachan skrg duduk ngn parents. dulu masuk f1 dah start dok asrama sampailah dapat degree, mmg tak duduk ngn parents kan.. so skrg bila dapat dok ngn parents, hari2 layan kerenah diorang, kurang sket stress.

apa pon, both ada kelebihan dan kekurangan kan.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2013 03:19 AM | Show all posts
Narif awal awal duduk luar dulu selalu teringat nak balik Malaysia cecepat. Tapi makin lama duduk luar, makin tak sedar diri, hahaha..

Dah ada anak ni, kita mula fikir panjang. Sini bandar tak berapa besar, bebudak nak gi jejalan sendiri, kita tak risau sangat. Kat Malaysia seriau sikit, asyik la budak kena kidnap. Kat KL parents narif kat PJ, so memang orang kata jenayah tu tinggi la.

Tang jam, stress, barang mahal, memang tak dinafikan. Then again, kita asyik terfikir, kesian kat mak ayah. Tapi kalau kita kerja kat Malaysia pun, terjamin ke kita akan selalu lawat mak ayah? Kekadang bila call mak, dia mengadu, kakak lama tak jenguk dia. Iye lah, orang tua, hati senang terasa kan.

Rasanya for now elok la gini. Kami cuba balik 2 kali atau sekali setahun, sekali balik duduk sebulan dengan mak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-2-2013 10:13 PM | Show all posts
kerja aja di oversea sehingga resign atau pencen sambil kumpul duit yg byk utk invest, malaysia bukan spt dulu, tidak selamat byk warga asing kelas 3 malah sukar menjaidi negara maju, byk kekangan sbb prasarana politik nilai kerja begitu murah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079382s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list