Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
62785
View
620
Reply

[Penulis] RAMLEE AWANG MURSHID - TOMBIRUO & MANDATORI @ Astro First...

[Copy link]

Author: chaoyunjie       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 15-6-2012 06:57 PM | Show all posts
Reply 19# arisa_imamura

klu masih elok lg...aku nk beli...heheh..tp jgn la dh koyak2...
susah nak tampal berplaster bagai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2012 09:14 PM | Show all posts
esok...ada CAR BOOTH SALE di Perpustakaan Kuala Lumpur....
jam 2.30 ptg...ada Keranda RAMFC...

sesiapa yg free...boleh la sama2 menghadirkan diri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-6-2012 09:34 PM | Show all posts



sesiapa yg berdekatan...boleh la join...
boleh jumpa abg RAM face 2 face

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-6-2012 11:39 AM | Show all posts
Reply  arisa_imamura

klu masih elok lg...aku nk beli...heheh..tp jgn la dh koyak2...
susah nak  ...
chaoyunjie Post at 15/6/2012 06:57 PM



   syukur masih tak baper nak lunyai lg
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-6-2012 06:46 PM | Show all posts
Reply 24# arisa_imamura

nnt ko pm gambar ye...
Reply

Use magic Report

Post time 18-6-2012 02:13 PM | Show all posts
Salam...

Baru perasan benang ni. Nak join...

Sesiapa dah baca Fiksyen 302 - baru perasan nama2 watak dalam citer tu RAM pakai nama AMT RAMFC...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-6-2012 08:37 PM | Show all posts
Reply 26# Nicki_Meow

jemput2 masukkk

mungkin abg RAM nak abadikan orang2 yg banyak berjasa kpd beliau...
orang di belkng tadbir
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 02:06 AM | Show all posts
Saya pun peminat RAM. Baru sahaja minat ni.
Hehehehe!

Terima kasih Fazli a.k.a Chouyunjie atas cuplikan info dari RAMFC ke sini.
Aku sibuk yang amat.

Ko mesti nak yang ini kan?





Ko agak siapa owner buku ini? hehehe!
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 12:56 PM | Show all posts
kawan2 selalu tnya apsal lah suka sgt baca novel RAM ni. x best pun, susah nak paham.
hakikatnya x semua yang boleh terima novel2 RAM ni.kata mereka novel RAM ni x logic.susah nak imagine.

tapi bg aku itu lah yang buat aku suka novel RAM ni. bukan semata-mata novel kosong.
byk pengajaran boleh dapat. lgpun dah bosan sbnrnya dgn novel2 cinta yg asyik ulang cerita yg sama.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 01:47 PM | Show all posts
Reply 29# rolypoly

Betullah tu. Nak baca buku RAM ni kena ada imaginasi tinggi, kekadang macam tak logik. Tapi tu yg buat novel RAM lain dari yang lain.

Lagi satu, kebanyakan novel RAM dia suka selit fakta / informasi. Contohnya kenapa kalau jatuh ke bawah tak ke atas? Nanti keluarlah segala teori fizik RAM letak khas dalam satu perenggan. Setengah orang tak suka. Tengah syok-syok baca 'eh apahal masuk teori Einstein tiba2?'



Anyway... ada tak korang rasa novel RAM yang tak berapa best? Aku rasa 9 nyawa macam tak berapa ummphh sangat. Macam senang nak agak je jalan cerita / ending.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 02:31 PM | Show all posts
Reply 30# Nicki_Meow


setuju, 9 nyawa kurang best sket. ambil masa dkt seminggu baru hbs baca.selalu buku2 RAM ni paling lama pun 2 hari dah settle.
Reply

Use magic Report

Post time 20-6-2012 03:35 PM | Show all posts
baru mula baca 2-3 buah buku RAM ni. Buku ni kena baca dengan daya tumpuan sepenuhnya, tak macam novel ringan biasa yang boleh dibaca guna kaedah speed reading..nnt tak paham.

Satu lagi banyak info/fakta, menunjukkan buku yang ditulis telah dibuat rujukan terlebih dahulu. Orang yang tak suka selalunya sepab malas nak susahkan otak memikir pekara yang complicated. Baca novel thriller kan macam kena susun puzzle.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-6-2012 11:47 PM | Show all posts
Reply 28# attokz

arghhhh jeles aku....mungkin x jodoh kot...


apa maksud ko???
pemilik asal @ pemilik baru??
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 12:34 AM | Show all posts
Untuk info semua,
buku novel paling 'ringan' karya Abg RAM dan sekaligus sebagai batu loncatan adalah Satu Janji. Manakala paling sukar dalam pemahaman plot adalah Rahsia Perindu.

Rayyan Fantasi pula merupakan novel sai-fai pertama buah tangan Abg RAM. Manakala paling kurang teliti di edit adalah Ungu Karmila.

9Nyawa pula ditulis semasa Abg RAM kurang sihat selepas operation mata.

Dan...siri Dwi-Trilogi Bagaikan Puteri paling ramai pembaca suka dan jatuh cinta.
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 12:35 AM | Show all posts
Reply 33# chaoyunjie

Pemilik asal la.
hehehehe!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2012 12:42 AM | Show all posts
Post Last Edit by chaoyunjie at 21-6-2012 00:45

Reply 35# attokz

klu x salah aku..aku mcm ternmpk tndangan abg ram di depan...klu tengok gmbr2 kat FB....Dina din???...ye ke???....eh2...nape ada cop mudah lak nie??
confuse aku
fuhhhh pemilik asal...
means, aku ada peluang lg la ye
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2012 12:44 AM | Show all posts
Reply 34# attokz

lg 1 attokzz...aku ada tengok gmbr dlm FB tu...
klu x salah aku bagaikan puteri tu di ulang cetak sbnyak 12X...tul ke???


apa kata...maklumat2 sebegini disimpan...mcm sejarah gak lak buat abg RAM...
ko tau ke ...novel mna yg paling banyak sekali cetakan nya..
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 12:51 AM | Show all posts
Reply 37# chaoyunjie

Sutera Bidadari ini masih belum ada empunya.
heheheeh!

Aku tahu dan ada info pasal bilangan cetakan setiap novel Abg RAM.
Memang telah didokumentasikan.

Setakat ini paling banyak dicetak ialah ADAM - 16 kali.
Mungkin akan diatasi oleh siri Dwi-Trilogi Bagaikan Puteri.

Insya Allah, rezeki Abg RAM tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-6-2012 12:55 AM | Show all posts
Reply 38# attokz

aku akan menunggu Bibliografi psl RAM kemudian hari nnt...
mudah2n tercapai cita2 ku kelak
Reply

Use magic Report

Post time 21-6-2012 10:02 AM | Show all posts
Satu lagi banyak info/fakta, menunjukkan buku yang ditulis telah dibuat rujukan terlebih dahulu. Orang yang tak suka selalunya sepab malas nak susahkan otak memikir pekara yang complicated. Baca novel thriller kan macam kena susun puzzle.sapp73 Post at 20-6-2012 15:35


setuju!!!!!!!!

aku rasa aku mmg suka mikir sampai penat... sebab tuh aku suka novel RAM... muahahahahha
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088525s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list