CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: MissLibra

KOLESTEROL KU TINGGI

[Copy link]
Post time 4-5-2012 10:26 AM | Show all posts
As Salam,

Selain dari makan oat, saya ada satu amalan petua orang tua2 dulu tentang nak turunkan  kolesterol. Cubalah...

Caranya dengan merendam 2 sudu besar biji halba dangan 500ml air panas, biarkan hingga suam dan minum. Amalkan setiap hari,(gantikan dengan amalan meminum air masak).
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-5-2012 10:53 AM | Show all posts
makan lah ubat omega ikan kod.bagus untuk mengurangkan kolestrol
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 10:59 AM | Show all posts
abg saya aritu doktor cakap kolestrol dia memang tinggi..tapi tak tanya lak tinggi mana..saya suruh amalkan minum minyak zaitun..alhamdulillah dr cakap dah turun..tapi tu laaa..dah 5 botol rasanya dia minum baru kolestrol tu turun ke paras normal...cuba laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 10:59 AM | Show all posts
abg saya aritu doktor cakap kolestrol dia memang tinggi..tapi tak tanya lak tinggi mana..saya suruh amalkan minum minyak zaitun..alhamdulillah dr cakap dah turun..tapi tu laaa..dah 5 botol rasanya dia minum baru kolestrol tu turun ke paras normal...cuba laaa...
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 01:33 PM | Show all posts
kalu x lalu makan oat, campurkan oat bersama milo makan begitu saja tanpa bubuh air
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 01:34 PM | Show all posts
masalah yg samer, repeat n repeat.. ko senammmmmmmmmmm buleh tak ah????? dok nk komplen jek wat per??/? berat 72kg, tinggi 158??? takker dh obes tu.. taklame lg mesti ko kene kencing manis plak!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2012 02:00 PM | Show all posts
Post Last Edit by MissLibra at 4-5-2012 14:12
masalah yg samer, repeat n repeat.. ko senammmmmmmmmmm buleh tak ah????? dok nk komplen jek wat per? ...
plainjane Post at 4-5-2012 13:34



   yg ko emo ni apasal? bila masa aku komplen? aku cuma hidupkan fungsi forum ni sebagai tempat sharing. dan ramai org dapat manfaatnya dan ramai org bijak2 berikan pendapat mereka menerusi pengalaman. dan wpun aku punya ketinggian dan berat badan tak balance tapi tak payahlah ko imagine aku obese mcm badak ke apa. I'm still in good condition and even getting better now sebab aku ada inisiatif nak improve diri aku. Aku rasa perangai ko yg kuat sentap tu yg berpotensi mati awal sebab heart attack. Ko tak malu ke, dalam pada orang lain semua share pengalaman dan cakap benda2 baik sini tiba2 ko menyampuk dengan perkataan yang sangat low class dan mentaliti kampung mana. Sorrylah aku kalau bercakap dgn org yg perangai mcm monyet memang aku monyetkan 100 kali lebih. Kalau ko rasa tajuk ni tak relevan dengan ko, you just go straight to hell lah! Macam sial aje. Tiba2 cari pasal macam orang bodoh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2012 02:05 PM | Show all posts
Nov 2011
Kolestrol aku --> 7.2
Urik asid --> 400++

Aku pikir kalau aku teruskan cara hidup sedi ...
maximus_01 Post at 4-5-2012 08:50



   thank you maximus thats so inspiring. Insya Allah saya pun tengah berusaha skrg.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 4-5-2012 02:14 PM | Show all posts
kalu x lalu makan oat, campurkan oat bersama milo makan begitu saja tanpa bubuh air
ninja boy Post at 4-5-2012 13:33


ha memang pun aku campur milo haha... tapi ada oat yg agak sedap jugalah boleh makan, rasa dia crispy mcm keropok hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2012 02:15 PM | Show all posts
abg saya aritu doktor cakap kolestrol dia memang tinggi..tapi tak tanya lak tinggi mana..saya suruh  ...
kolan Post at 4-5-2012 10:59



  ya ya byk orang advise minyak zaitun sebagai option.. tq
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-5-2012 02:16 PM | Show all posts
As Salam,

Selain dari makan oat, saya ada satu amalan petua orang tua2 dulu tentang nak turunkan  ...
jellybee Post at 4-5-2012 10:26



   adehh saya tak kenal buah halba... nanti saya tanya org. tq
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 05:56 PM | Show all posts
Reply 23# kolan


    boleh ker bagitau brand minyak zaitun yang diminum tu...

    tq
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2012 02:39 PM | Show all posts
Assalamualaikum, Anda mempunyai masalah kolesterol yang tinggi mempunyai sejarah keluarga berkaitan jantung, tiada masa untuk exercise kerana terlalu sibuk urusan seharian ( penting untuk exercise walaupun sekali seminggu) janji keluar banyak peluh, masalah obesiti , alah pada susu dan leceh membancuhnya, stress dgn kerja formula kepada masalah kolesterol dan jantung anda... sesungguhnya setiap penyakit sudah ditetapkan ALLAH pada penawarnya... kempen 1 rumah 1 omega squa, pertanyaan lanjut hubungi saya call /sms :

017-3932153

tiada paksaan utk beli yang penting adalah anda mendapat info bermanfaat..... mudah & senang dibawa ke mana-mana..... saya bukan doktor tapi mungkin sahabat yang mampu memberi advice manfaat kepada semua...insyaALLAH.... niat yang ikhlas mengatasi segala2nya..... Takkan Melayu Hilang Di Dunia.....

http://www.youtube.com/watch?v=FEoCqNcmLxM
Reply

Use magic Report

Post time 6-5-2012 08:58 PM | Show all posts

KOLESTEROL KU TINGGI

byk tips bguna kat sini.star pun dh lama x cek kolestrol..last cek time preggy 2thn lpas..aritu asben kwn star kna stroke sbb tahap kolestrol tinggi sgt..rasa takut plak bila fikir2 ttg stroke ni..


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 12:09 AM | Show all posts
tumpang simpati dengan keadaan asben kawan star mende2 yang tak nampak cenggini dalam badan kita tu hadir dalam keadaan mengejut x dapat nak predict dan x dapat pun nak prepare lagi syahdu klu jd ketua keluarga bagaimana dengan tanggungan kita, nafkah zahir & batin,  makan pakai anak bini kita, hutang2 kita..... lagi2 duk dlm town very high cost living.... bersabarlah pada kwn star tu yea....... moga dikuatkan semangat mental fizikal di dalam menempuh dugaan Allah...... jika perlu apa2 pandangan boleh hubungi saye mungkin sedikit sebanyak dari insan yang serba dhoif lgi lemah ini dapat menceriakan suasana.....insyaALLAH.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 01:14 PM | Show all posts
Reply 27# MissLibra


    takyah nk tanyer pengalaman la cik kak oi,, naper ko bengap sgt dah terang2 ko tu obes nk mintak pendapat aper lagi??? kalu dh tau gemuk tu pegi la exercise, takyah nk byk tanyer.. so saper yg emo skrg ni.. kate nk tanyer pendapat tp ko yg melenting.. lg nk komplen.. cehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 7-5-2012 01:19 PM | Show all posts
Reply  MissLibra


    takyah nk tanyer pengalaman la cik kak oi,, naper ko bengap sgt dah teran ...
plainjane Post at 7-5-2012 13:14



    haha.. susah cakap dgn org low class ni.. sorry lah ye. aku tak layan kau. bahasa kau je menunjukkan kau ni apa asal-usulnya. bye.
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 01:22 PM | Show all posts
Post Last Edit by plainjane at 7-5-2012 13:33

SALUNYER ORG YG GEMUK MEMG KUAT SENTAP BILER DI KOMPLEN.. KALU DH 72KG , N TINGGI 158?? LG NK MENGAKU IN GOOD CONDITION?? PIIIRAHHHHHHHH.. LG SATU , APE KENE MENGENA MASUK HELL N ASAL ORG KPG DGN KEGEMUKAN? KO TAK DPT TERIMA KAN SBENARNYER? SO SAPER SKRG YG MENTALITI NYER RENDAH? KO PEGI TANYER ASAL USUL KETURUNAN GEMUK KO TU ASAL DR MANER? SBELUM ADER BANDAR KAN MESTI ADER KPG PUNYER..

DH MALAS AKU NK GADUH DGN BEBUDAK.. SO PEGI LA EXERCISE, TAKE VITAMIN N APE2 LA YG PATUT,,
Reply

Use magic Report

Post time 7-5-2012 01:35 PM | Show all posts
SE LOW LOW CLASS AKU PUN AKU TAK GEMUK WEHHHH..  HIGH CLASS TP GEMUK PUN WAT PER?? KALU KO GEMUK TP ANAK ORG KAYA OK LA..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-5-2012 09:14 PM | Show all posts
byk tips bguna kat sini.star pun dh lama x cek kolestrol..last cek time preggy 2thn lpas..aritu asbe ...
stars83 Post at 6-5-2012 20:58



   better check at least setahun sekali sebab kadang2 kita tak sedar bentuk pemakanan yg kita ambil boleh buat apa kat badan kita.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 07:49 PM GMT+8 , Processed in 0.109472 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list