CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: MissLibra

KOLESTEROL KU TINGGI

[Copy link]
Post time 21-11-2016 04:23 PM | Show all posts
knpa makan oat bole kurangkan kolestrol? adakah oat dpt menguraikan kolestrol atau oat sekadar utk bersihkan salur darah?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 22-11-2016 07:12 PM | Show all posts
relaxjek replied at 21-11-2016 04:23 PM
knpa makan oat bole kurangkan kolestrol? adakah oat dpt menguraikan kolestrol atau oat sekadar utk b ...

sebab oat kaya dengan serat (soluble fibre). oat boleh mengurangkan penyerapan kolesterol ke dalam salur darah.
tapi kalau nak nampak keberkesanannya, kena amalkan selalu. kalau sekali-sekali je, memang x berkesan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2016 02:53 PM | Show all posts
makan kena kurang la kak...jangan obese..
Reply

Use magic Report

Post time 6-12-2016 10:57 AM | Show all posts
saja nak share..org jepun tempat sm pergi ni banyak panjang umur,tua2 tapi sihat.diaorg cakap jaga kesihatan jantung dan badan dengan makan peria.segalanya peria,teh peria,sayur peria,asam peria.buah ni dipanggil buah ajaib.hurm..goya chanpuru diaorg pun masak dgn telur.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2016 06:58 PM | Show all posts
ha ha tapi jgn lak lupa elakkan makanan bercholesterol..dari situ lah datang semuanya! lupakan kek dan apa je makanan berlemak
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2016 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
brahem replied at 12-9-2013 01:07 AM
Syabas krn amik brat ttg kesihatan. Ada kwn sy ni, paras kolesterol dia normal, BMI normal, hari2  ...

Menarik ni...lagi lagi
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2017 12:20 PM | Show all posts
Edited by maklangtu at 1-3-2017 03:48 PM

makan OMEGA 3, minum lemon suam dulu akak pun 6.2 chol skrang dah 4.2
dan makan kacang2. Dan yang paling penting sekali setiap kali makan apa pun
doa, selawat, mintak dengan ALLAH dengan asbab makanan ni dapat menyembuhkan penyakit dalam badan
Insyallah...sembuh dengan izin ALLAH Taala... Amin..
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2017 05:48 AM | Show all posts
hah..mana @bellaa
ni hah dah ada tred chol nih
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2017 01:18 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 9-3-2017 05:48 AM
hah..mana @bellaa
ni hah dah ada tred chol nih

Meol bz gak doc. Igt doc sorang ja keje medic line? Meol pom sama arhhhh.  
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 04:38 AM | Show all posts
bellaa replied at 9-3-2017 01:18 PM
Meol bz gak doc. Igt doc sorang ja keje medic line? Meol pom sama arhhhh.

ha, tred dah sedia ada rupanya
alah jaga makan aje ok la..if chol >7 dan tak turun turun, kena la amik statin
Reply

Use magic Report

Post time 11-3-2017 09:59 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 11-3-2017 04:38 AM
ha, tred dah sedia ada rupanya
alah jaga makan aje ok la..if chol >7 dan tak turun turun, kena la ...

Ada jual kat watson x doc?
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2017 02:40 AM | Show all posts
bellaa replied at 11-3-2017 09:59 AM
Ada jual kat watson x doc?

heih..ni kena prescribe la
takleh beli over the counter je
mula mula, jaga makan dulu..no creams, manis manis
pastu wat light exercise selalu selalu
boleh tuunkan under 5.0 dgn kaedah ni aje

eh dah claim ke +credit sebab score dlam Kuiz Perubatan tu? dalam #746 tu ade list saper score berapa.. tak ingat dik bellaa dapat berapa
Reply

Use magic Report

Post time 15-3-2017 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 14-3-2017 02:40 AM
heih..ni kena prescribe la
takleh beli over the counter je
mula mula, jaga makan dulu..no creams ...

Manis. Bergoreng. Adalah peberet meol.. Nasib kureng makang seafood.

Btw mmg keturunan meol tinggi kolestrol doc. Payah bebenor nak turun nyer.

Ok meol claim.
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 01:29 AM | Show all posts
bellaa replied at 15-3-2017 02:13 AM
Manis. Bergoreng. Adalah peberet meol.. Nasib kureng makang seafood.

Btw mmg keturunan meol tin ...

degil betul
jgn la makan
kang tersumbat
urat darah..nauzubillah
ha, lagi teruk: gemok..nnt dik bellaa gmuk, baru dia tau
Reply

Use magic Report

Post time 21-3-2017 08:25 AM | Show all posts
bersenam bleh kurangkan kolestrol tak?

Reply

Use magic Report

Post time 25-3-2017 09:55 PM | Show all posts
Baru2 ni sy amik ujian darah gak di klinik pvt. byr dlm RM102. ngn urine test la tu. Sebab akhir2 ni jrg bersenam, mkn manis2 n lemak

Last cek thun 2014  haritu, HDL kolestrol  dlm  1.8. LDL  5.4, ada tinggi skit. Tahun ni pegi amik lagi, result minggu dpn.. hrp2 xde la brita x baik
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-4-2017 09:31 PM | Show all posts
bangcak replied at 21-3-2017 08:25 AM
bersenam bleh kurangkan kolestrol tak?

ya, boleh, ia akan kurangkan total chol dan LDL; malah, exercise bagus utk al aspect hidup. Ia boleh menaikkan good Cholesterol tu ie HDL

HDL mmg susah utk dinaikkan.
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2017 09:33 PM | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 25-3-2017 09:55 PM
Baru2 ni sy amik ujian darah gak di klinik pvt. byr dlm RM102. ngn urine test la tu. Sebab akhir2 ni ...

HDL awak tu bagus tu (1.8 is high, dan ini adalah good cholesterol). Total cholesterol awak berapa? TG berapa? LDL 5.4 ni very dangerous for coronary dan stroke. macam mana awak HDL best tapi LDL teruk?? awak silap taip ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2017 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 6-4-2017 09:33 PM
HDL awak tu bagus tu (1.8 is high, dan ini adalah good cholesterol). Total cholesterol awak berapa ...

Tahun 2014:
Total chol: 5.4 . Hdl-1.8. Ldl-3.3. Tg- 0.6.
Sy silap taip la kot..


Baru2 ni 2017: sy amik lg test:
Total chol: 5.2, HDL: 1.59, LDL: 3.2, TG: 0.8. Kata doc tu, ldl sy tggi sikit. Klu angka tu kira teruk tak dlm usia sy yg blum cecah 30 ni doc?

Dan nk tanya istilah EPITH dlm urine test tu mksudnya apa ye?  
Reply

Use magic Report

Post time 11-4-2017 03:13 AM | Show all posts
mujer_in_espejo replied at 7-4-2017 11:03 AM
Tahun 2014:
Total chol: 5.4 . Hdl-1.8. Ldl-3.3. Tg- 0.6.
Sy silap taip la kot..

HDL awak ni bagus; LDL is usually calculated, yes 3.2 tu elevated la, tapi turunkan Total Chol (5.2) tu kepada <4.5, awak akan dapati LDL pon turun.
TG awak rendah, meaning diet awak bagus jugak ie u taklah mkn creamy sgt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 02:44 PM GMT+8 , Processed in 0.105375 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list