CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Author: MissLibra

KOLESTEROL KU TINGGI

[Copy link]
Post time 8-5-2012 08:05 AM | Show all posts

KOLESTEROL KU TINGGI

[quote]


   better check at least setahun sekali sebab kadang2 kita tak sedar bentuk pemakanan yg kita a ...
MissLibra Post at 7-5-2012 13:14 [/quote

itulah...ingat nak pg cek dlm bulan ni..baiklah mcegah dari merawat..kalo dh kna,nak turn back pun ssh...

P/S: jgn ingat yg gemuk je  boleh dpt pyakit,yg kurus pun boleh dpt gak kalo tabiat pmakanan x seimbang..mcm kazen star,badan kurus,tp dpt pyakit darah tinggi..how???..


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-5-2012 03:19 PM | Show all posts
perlu ke korang nk bergaduh kt sini..:@....

tak kisah la gemuk ke kurus ke.......ak yang kurus nie pun kolestrol tinggi.......haritue kolestrol aku..8.1...amacam?
mmg terkejut la...tp ak ade penyakit so ak paham la kenape.....

yang korang rase diri korang sihat,..g la wat checkup...mcm orang lain nasihatkan tue...setahun sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2012 03:21 PM | Show all posts
makan lah ubat omega ikan kod.bagus untuk mengurangkan kolestrol
coolie83 Post at 4-5-2012 10:53


minyak ikan kod tak leh amik bnyk...berbeza ngan fish oil biasa.....
yang bagus FISH OIL ...ramai orang keliru
Reply

Use magic Report

Post time 9-5-2012 06:03 PM | Show all posts
cuba red yeast rice....
ie beras yang di tapaikan dgn yis merah-- ia dalam bentuk tablet
ini bagus untuk turunkan kolestrol dgn cepat..ada banyak jenama dalam pasaran spt hypocol...
cari di farmasi yaa...
masih dalam bentuk makanan tambahan tp kesan cepat.... semuga dapat membantu...
Reply

Use magic Report

Post time 10-5-2012 12:30 AM | Show all posts
ha memang pun aku campur milo haha... tapi ada oat yg agak sedap jugalah boleh makan, rasa dia c ...
MissLibra Post at 4-5-2012 14:14


Oat apa yg crispy tu? Nak try gak la....sblm ni makan quaker oat shape control tu, rasa sedap gak la, french vanilla tapi recently susahnya nak jumpa.....oat lain tak lalu nak telan....kalau ada oat yg sedap2 tu bgtau la...
Reply

Use magic Report

Post time 11-5-2012 08:21 PM | Show all posts
Reply 5# MissLibra


    exercise..........exercise.........exercise....
control your diet.....take brown rice.....
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 03:19 PM | Show all posts
Reply 1# MissLibra


    camne nak wat total check darah ek?
     berapa ringgit slalunye?
      i think i also want to check la..
       takut diabetis ke,kidney x elok ke, kolestrol lebih ke
       risau
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-5-2012 03:53 PM | Show all posts
Reply  MissLibra


    camne nak wat total check darah ek?
     berapa ringgit slalunye?
      ...
InVendeTTa Post at 14-5-2012 15:19



    kalau nak buat kat private clinic cakap aje nak buat pemeriksaan keseluruhan blood test dorang paham la tu. Bayaran ikut klinik, yg aku pegi ni kalau semua-semua sekali rm150. Ada yg lebih murah drpd tu kena pandai cari. Nanti kaadang2 dorang nak buat check tambahan klu dorng suspect something wrong mcm ada tanda cancer ke apa ke, dorang akan tambah harga based on apa yg nak di check tapi biasanya doc akan bagitau. Kalau hospital kerajaan lebih murah tapi aku tak tau apa prosedur dia sebab rasanya mesti melalui doktor dulu sebelum pergi jab pathology tu.. agaknya la. pasal tu aku suka buat kat private senang urus asalkan bayar. Takpe mahal sikit bukan selalu, setahun sekali aje.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 14-5-2012 03:54 PM | Show all posts
Oat apa yg crispy tu? Nak try gak la....sblm ni makan quaker oat shape control tu, rasa sedap ga ...
gam_gajah Post at 10-5-2012 00:30



    aku beli selalu jenama uncle toby. Memang crispy dan sedap hehe... sebenarnya byk juga brand lain pun. sama aje.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 05:23 PM | Show all posts
Reply 49# MissLibra


   Awk makan Unc Toby tu yang muesli bar ke? Sometimes kena watch out for sugar content dalam bar tu gak kan.. Quaker oat pun ok..bole variasikan resepi...paling slalu saya campur skali dalam Choc Shake Herbalife..sehari sekali pun cukup. Saya kalau terlebih makan, makan yg berlemak, confirm kolestrol naik wlupon normal weight. Nanti mesti rasa pening gila kat blakang kepala.. Skarang amalkan makan oat as breakfast, Alhamdulillah..takde problem ngan kolestrol lagi dah, even terlebih makan makanan yg berkolestrol tu. Tapi still, kena watch out kte punya food intake la.. and minum air banyak, exercise..Pape pun kena back to basics
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-5-2012 06:18 PM | Show all posts
Reply  MissLibra


   Awk makan Unc Toby tu yang muesli bar ke? Sometimes kena watch out for sug ...
ninjago Post at 14-5-2012 17:23



    haa muesli bar tu memang sugar tinggi.. tak ambik yg tu. saya makan yg oat dia. Banyak ambik yg original oat dia aje yg crispy tu kengkadang aje kalau nak sedap hehe.. crispy tu mahal sikit.
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 07:19 PM | Show all posts
Post Last Edit by mizsela at 14-5-2012 19:22
kalau nak buat kat private clinic cakap aje nak buat pemeriksaan keseluruhan blood test do ...
MissLibra Post at 14-5-2012 15:53



tmrow nk wat check up.my dad tanye kt lab tue..RM 120..tak taula nie termasuk semua ke tak.
actually pagi tadi dah buat tp ade yang kurang puas hati sbb tak buat semua...ade yang tade...tp tadi free of charge la....but ade bacaan yang merunsingkan ,takde electrolytes and kolestrol.penat je aku puasa bagai.....lapar tau..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-5-2012 08:30 PM | Show all posts
tmrow nk wat check up.my dad tanye kt lab tue..RM 120..tak taula nie termasuk semua ke tak.
a ...
mizsela Post at 14-5-2012 19:19


hehe takpela puasa sekejap dari tengah malam, lepas je ambik darah pi makan
   selalunya kalau yg basic termasuk chemistry blood dgn haematology la tu. Dia check utk fungsi buah pinggang, hati, kolesterol, darah semua. Kalau nak check up benda lain mcm kesan kanser ke selalunya bayar lain. Mcm kat klinik tempat aku tu nak check kanser prostat contohnya dia suruh tambah rm20. Nak check HIV lagi tambah lagi rm20 macam tu laa.. tapi tu klu perlu ajelah. Dan kalau ada tanda2 yg mencurigakan.apa maksud bacaan yg merungsingkan? kenapa runsing?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 14-5-2012 08:31 PM | Show all posts
Reply  MissLibra


    exercise..........exercise.........exercise....
control your diet.....ta ...
jee5030 Post at 11-5-2012 20:21



   baeklah ...
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 08:37 PM | Show all posts
u have kolesterol try this..

http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=2345362&hl=
betul-betul boleh tolong you

Ada testimonials..
http://www.mmnetwork.com.my/testimonials

i not selling u products, i will follow up until u under control.
If u serious please PM me...i intro nutrition consultant to help you
Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2012 09:05 PM | Show all posts
Post Last Edit by mizsela at 14-5-2012 22:27
hehe takpela puasa sekejap dari tengah malam, lepas je ambik darah pi makan
   selalunya kal ...
MissLibra Post at 14-5-2012 20:30



takla td cek renal profile adelah halnye.....ak dlm treatment nie..penting la..kena tahu semua nie..sikit lari ak dah takut...

last chek kolestrol haritue 8.1...mmg ak sakit dada weiii.....ak rase mcm nk kena sakit jantung ritue.....so this time ak kena chek la balik
nie dah jaga makan sume...so hopefully cholestrol pun trun..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 15-5-2012 08:33 AM | Show all posts
haa muesli bar tu memang sugar tinggi.. tak ambik yg tu. saya makan yg oat dia. Banyak amb ...
MissLibra Post at 14-5-2012 18:18



   ooo..okla camtu..oat sgt bagus utk turunkan cholestrol..yang penting kena consistent ya sis
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2013 04:04 PM | Show all posts
plainjane posted on 4-5-2012 01:34 PM
masalah yg samer, repeat n repeat.. ko senammmmmmmmmmm buleh tak ah????? dok nk komplen jek wat per? ...

alamak ai... berat TT ni mcm sama jer dgn girly... tp dah cek dah before posa.. alhamdullilah koles x tinggi. seua normal.. tp ada low blood pressure...
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2013 04:37 PM | Show all posts
jellybee posted on 4-5-2012 10:26 AM
As Salam,

Selain dari makan oat, saya ada satu amalan petua orang tua2 dulu tentang nak turunkan  ...

suami girly last Monday br dpt tau result.. tinggi betul . koles dia dah 8.0. kene amik ubat apa ntah namanya yg 20mg.. sian dia... dah 10 thn kawen.. last2 kene penyakit suami ku... tp girly pon ada cek.. alhamdullilah all under control. nak try petua jellybee la..

at the same time.. girly pon nak minum la halba tuh.. sbb kat rmh ada supply. gn time masak asam pedas tetel. huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2013 12:38 PM | Show all posts
mizsela posted on 14-5-2012 07:19 PM
Post Last Edit by mizsela at 14-5-2012 19:22

kalu nak buat blood test untuk cek keseluruhan, kena dalam rm1000 gak...
kalu yg dalam rm 150- rm 160 tu, selalunya, cek urine, kidney, liver, cholesterol je...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 02:40 PM GMT+8 , Processed in 0.097190 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list