CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 46129|Reply: 99

KOLESTEROL KU TINGGI

[Copy link]
Post time 2-5-2012 09:49 AM | Show all posts |Read mode
Aku baru balik ambik result blood test. BP okey, blood sugar okey, kidney okey, tapi cholesterol aku tinggi.
GGT 95, Chol 6.5, LDL-Chol 4.7, Chol/HDLC 4.5
Doc suruh aku control dietary dulu sebab dia tak mau bagi makan ubat terus nanti you have to take it forever katanya lagi sebulan datang check balik.

Yg aku pelik GGT tu, doc pun heran sebab katanya GGT selalu naik utk peminum alkohol, yg mana aku memang tak minum alkohol dan merokok tidak juga. Tapi aku ambik ubat BP Amlodipine 5mg dah 3 years. Doc tgh check kalau ada kaitan nanti dia contact aku balik atau dia bagitau waktu aku dtg check up berikutnya.

So sesiapa yg pernah experience benda ni boleh tak share. At least boleh guide aku menurunkan kolesterol. basicly memang kena jaga makan, turunkan berat badan, exercise - berat aku 72 dengan ketinggian 158, agak overweight la hehe sebab berat ideal aku patut 60.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-5-2012 10:02 AM | Show all posts
pagi makan oat... tghari makan oat.. petang makan oat.. malam xyah makan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-5-2012 10:21 AM | Show all posts
pagi makan oat... tghari makan oat.. petang makan oat.. malam xyah makan..
ajis_kg Post at 2-5-2012 10:02



    haa memang itulah suggestion paling ngetop iaitu oat. Baekkk ... akan kucari oat .. erkk malam tak payah makan? maksudnya tak payah makan oat ke atau jgn makan langsung??? iskk...
Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2012 10:35 AM | Show all posts
haa memang itulah suggestion paling ngetop iaitu oat. Baekkk ... akan kucari oat .. erkk m ...
MissLibra Post at 2-5-2012 10:21



   
makan malam paling lewat sebelum pukul 6 petang.. kalu nak makan jugak.. jajan ajer ler..
kalu terase lapar.. sebenarnya rase lapar ini ade yg tipu atau benar2 lapar.. care nak uji.. mase terase lapar.. minum seteguk 2 air kosong.. kalau masih lapar.. makanlah.. tapi kalu x terase lapar lagi.. itu bukan lapar tapi nafsu semata-mate..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-5-2012 11:08 AM | Show all posts
makan malam paling lewat sebelum pukul 6 petang.. kalu nak makan jugak.. jajan ajer ler. ...
ajis_kg Post at 2-5-2012 10:35



   Tq
okey aku practice nanti. terdesak gila nak turunkan kolesterol ni hihi.. sebab BP dah memang tak bagus walaupun skrg tgh normal tapi under medication. So tak mau tanggung risk heart disease. Wpun penyakit semua ketentuan Allah tapi nak berusaha laa mengelak..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 08:10 AM | Show all posts
amalkan makan supplement garlic.sebab garlic anti kolesterol jahat.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 09:21 AM | Show all posts
Aku baru balik ambik result blood test. BP okey, blood sugar okey, kidney okey, tapi cholesterol aku ...
MissLibra Post at 2-5-2012 09:49


Salam Miss Libra,

Ni saya nak kongsi sikit pengalaman saya dgn Miss Libra. Saya dulu pon ada mengalami masalah kolesterol tinggi. Ini disebabkan saya ada masalah "fatty liver". Salah satu tanda masalah "fatty liver" ialah GGT yang tinggi. GGT ialah salah satu enzim yang dikeluarkan oleh hati. Bila kita ada masalah ni maka kolesterol akan sentiasa tinggi kerana hati tak boleh nak control kolesterol. Kalau dah confirm fatty liver kenalah ambik ubat anti kolesterol seperti simvastatin atau yang paling baik ialah lipitor. Pengambilan statin adalah bertujuan nak menjaga jantung dan bukan utk merawat hati. Tapi masalahnya pulak kalau ambik statin lama sgt pun tak elok utk hati gak. Oleh itu selalu kena buat pemantauan. Untuk confirm betul2 cuba buat blood test lagi sekali dan buat khas utk LFT( Liver Function Test) shj. Tapi jgn panik setakat dkt 100 GGT tu tak la berapa teruk. Ada org yang GGT dia dah cecah 1000 tapi nampak okay jer. Masa saya mula2 dapat tau ada fatty liver tu pon GGT saya 200 lebih. Kalu dah buat LFT dan keputusannya okay maka seperti nasihat kawan2 diatas, oat adalah makanan terbaik mengatasi masalah kolesterol. Tkaseh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2012 01:01 PM | Show all posts
Salam Miss Libra,

Ni saya nak kongsi sikit pengalaman saya dgn Miss Libra. Saya dulu pon ada  ...
along10 Post at 3-5-2012 09:21



   tq very much along for sharing. Oo bahaya juga ya sebab saya ni memanglah suka makan sayur dan buah tapi dlm masa sama suka juga makan benda bergoreng, makan coklatlah, pastri lah, semua benda yg ada kolestrol tinggi saya bedal aje sebab sebelum ni tak pernah check jadi tak pernah ambik tau. Yap doctor suruh datang sebulan lagi utk test balik liver. dia pun suruh saya jaga dietary sepanjang sebulan ni. Maknanya kalau kita dapat turunkan kolesterol, adakah bacaan ggt akan turun jugak, gitu ke? Doc pun ada ckp seboleh mungkin dia tak mau saya bergantung pada ubat dulu, try naturally dulu so saya kena laa bantu diri saya sendiri dulu. tq again.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 3-5-2012 01:02 PM | Show all posts
amalkan makan supplement garlic.sebab garlic anti kolesterol jahat.
bedtypeZ Post at 3-5-2012 08:10


org cakap makan bawang putih terus, whether rebus jadi air atau dalam makanan pun boleh jugak kan? tapi kena tahanlah rasanya itu huhu..
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 01:17 PM | Show all posts
Reply 9# MissLibra

kal xtahan dgn bau garlic tu,makan je supplement garlic oil kot...
huhu..nmpknye i pon kne tukar cara pemakanan lah camni..risau gak..xpenah wat check up kolestrol lagik...huhu....
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 01:32 PM | Show all posts
Cadangan sahaja la kan:

1) Jaga pemakanan, kurangkan makanan berminyak dan berlemak, stop fast food and junk food.

2) Minum susu Nestle Omega plus

3) Banyakkan buat cardio exercise
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 05:04 PM | Show all posts
aku tak pernah cek lg kolestrol aku nak cek lah kena pi sepital ke apa yea..
aku makan oat setiap hari sbg sarapan mmg sejak awal tahun aritu dh makan..bln posa pn selalu mkn wat sahur
eksesais 5-6 hari seminggu ..gamaknya tinggi ke x eh hope baik2 adja risau gak nak tahu gak keadaan badan since aku mengamalkan gaya hidup baru ni
dulu suka mkn seafood skrg ni dh jarang2
setahu aku kalo kolestrol tinggi elakkan makan mknn laut dan kuning telur..ekceli dlm susu pun ade kolestrol cuma tak setinggi dlm mknn laut terutama kerang-kerangan.
so nk mkn tu boleh cuma berserdehana la kan..makanan ni bila amik berlebihan mmg akan beri kesan pd tubuh.
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 05:20 PM | Show all posts
rajin2 lah amalkan


- minyak zaitun

- telur omega

- ikan

- kekacang (soya, kcg hitam, kcg kuda, kcg putih, hijau, merah coklat etc)

- oats

- minyak omega capsule

- beras herba ponni

- buah2an & sayur2an organik


selamat mencuba
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2012 05:54 PM | Show all posts
Cadangan sahaja la kan:

1) Jaga pemakanan, kurangkan makanan berminyak dan berlemak, stop fast fo ...
Knowlee Post at 3-5-2012 13:32



   skrg mmg tengah practice nak stop fast & junk food. Mudah2an berjaya ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2012 05:58 PM | Show all posts
aku tak pernah cek lg kolestrol aku nak cek lah kena pi sepital ke apa yea..
aku makan oat setiap h ...
Suchi Post at 3-5-2012 17:04



  boleh pi hospital terdekat tapi aku tak tau macamana prosedur hospital kerajaan, adakah perlu melalui doktor atau boleh pi aje dekat tempat check tu dan cakap nk buat regular check-up. Lepas tu result dorang agak lama keluar macam minggu minggu juga laa. Aku pi private clinic, asalnya nak dapat treatment BP aje, tapi tiba2 rasa nak check semua bayar dalam rm150. Lain klinik lain charge kot. Satu hari aje result keluar. Elok juga buat benda ni setahun sekali, mcm aku pun tak pernah buat sebab rasa sihat. Sekali buat haaa hambek kau kolesterol mencanak dalam badan.. baru kelam kabut nak cari ubat hehe..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 3-5-2012 05:58 PM | Show all posts
rajin2 lah amalkan


- minyak zaitun

- telur omega

- ikan

- kekacang (soya, kcg hitam, k ...
MinyakAngin Post at 3-5-2012 17:20


thank you thank youuu....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 3-5-2012 06:10 PM | Show all posts
sama2
Reply

Use magic Report

Post time 3-5-2012 09:15 PM | Show all posts
skrg mmg tengah practice nak stop fast & junk food. Mudah2an berjaya ...
MissLibra Post at 3-5-2012 17:54



    pasti boleh, kuatkan semangat. kita sama2 berusaha. sbb saya pun cholesterol tinggi jugak, 6.7.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 08:50 AM | Show all posts
Nov 2011
Kolestrol aku --> 7.2
Urik asid --> 400++

Aku pikir kalau aku teruskan cara hidup sedia-ada, by age of 50 sure kena heart attack

Jadi, aku start kontrol makan dan exercise 3-4 kali seminggu

Pagi2 dah takde lagi nasi lemak/mee goreng sambal kerang/ayam/telur goreng. Ganti dengan kellog's cereal dan low fat milk ataupun roti 2 keping + tuna + milo.

Tengahari  makan nasi separuh drp biasa, sayur banyak + ikan/ayam/daging.
Option untuk protien (ikan/ayam/daging) biasanya aku pilih yg tak bergoreng, Cthnya ikan bakar/stim/masak asam/sup ayam . Dulu2 aku suka makan kulit ayam, tapi skrg nampak terus buang kulit tu.

Malam macam tgh jugak.Nasi tetap separuh + sayur lebih.

Hasilnya selepas 3 bulan, kolestrol aku turun ke paras 5 (normal). Urik asik 300++.

Selepas enam bulan. berat aku turun 16 kg. Pinggang dulu saiz 38. Sekarang saiz 33.

Statistik mengatakan rakyat malaysia umur boleh pergi sampai 70++ tahun. Tapi the last 10-15 tahun tu, quality hidup teruk., Maksudnya byk yg dah berpenyakit (darah tinggi/kencing/manis/sakit jantung). Hidup depend dgn ubat2tan sahaja.

Jadi semuanya depend pada diri kita samada nak masuk dlm statistik tu atau tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-5-2012 09:24 AM | Show all posts
amalkan minum minyak zaitun..tapi sebotol tak de kesan lagi..mau 4-5 botol kot baru ada nampak kesannya..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-11-2022 09:55 PM GMT+8 , Processed in 0.122684 second(s), 44 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list