CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 48499|Reply: 139

Pejabat Johor Bahru yang SERAM( cerita baru kat post #96)

  [Copy link]
Post time 16-4-2012 01:23 PM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by akeefz at 23-4-2012 19:38

Salam forumer sekalian.. kali nak kongsi sket pengalaman member saya semasa mula-mula menduduki opis baru kami di Johor Bahru..
Opis kami ni didirikan diatas tapak bekas perumahan flat yang popular di Johor Bahru.. Flat tu dulu pun ada macam-macam cerita menarik gak..Orang Johor or dah lama tinggal disini tau la kut opis mana yang saya maksudkan..

Seminggu beroperasi di opis ini, kumpulan saya bertugas pada waktu petang.. Setiap unit dibahagikan kepada 'bay' tertentu, dan setiap bay ada pegawai operasi dan seorang pegawai kanan.. Tempat antara pegawai operasi dan pegawai kanan dipisahkan dengan separuh dinding, kalau kita menjengah tu nampak jugak la..

Lebih kurang pukul 7 malam nak ke maghrib, Azman (bukan nama sebeno yek) duduk di kerusinya, pegawai operasi. Penat mengemas barang-barang ke opis baru, Azman terlelap gitu.. Dia tersedar pun bila member menghubungi telefon bimbitnya, mengajak untuk makan malam..

Azman pun menjawab la, tidak boleh keluar makan kerana hanya dia dan pegawai kanannya bernama Puan Linda ( bukan nama sebeno juger) berada di 'bay' ketika itu.. Segan la dia nak tinggalkan bay, sedangkan pegawai kanannya ada sekali..

Membernya pun menjawap, jangan la nak gurau plak.. Kalu malas, cakap malas dah la, xpayah la nak menipu..

Azman bengang la, nape lak dia dikatakan menipu.. Pn Linda ada ni, tunggu jap lagi la kalau nak ajak makan pun..

Member dia pun cakap, Pn Linda pun ada makan kat kafe ni, macammana dia ada kat bay???

Menyirap la darah Azman, slow2 dia jengah kat kerusi pegawai kanan, memang ada kelibat Pn Linda kat kerusi dia huhuhu...

Azman pun tak pikir panjang kuar dari opis, terus ke kafe.. memang sah Pn Linda ada kat atas.. Termangu gak dia, abis siapa kat bawah ngan dia tadi??

Heboh jap la citer tu dikalangan member seopis saya.. Xkan Pn Linda bawak antu raya gi opis kut? HEHEHE... Last edited by akeefz on 3-9-2012 07:19 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2012 01:43 PM | Show all posts
JB SENTRAL KE?
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 01:58 PM | Show all posts
uih...biase la tuh ade yg menyerupa..opis aku nih slalu je kena camtuh (kat jb gak hahah)
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 01:59 PM | Show all posts
salam pengenalan le teww....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2012 02:22 PM | Show all posts
MISTERI No 2...
Disebabkan diawal berpindah kami tak disediakan locker, handbag pegawai-pegawai perempuan yang bertugas shift malam hanya disimpan ditempat bertugas jer.. Ye la, kawan-kawan sekeliling pun kenal, jadi risiko nak hilang tu kurang la sikit..

Nak dijadikan story, Ana (bukan nama sebenar-benarnya) bertugas pada waktu malam.. Tempat kijenya unik, satu pintu masuk, bergrill dan berkunci ( tempat collection wang hasil, memang patut berkunci).. Dalam opis tu plak ada satu stor pun berkunci rapat.. Setiap kali dia masuk opis dia, dia mesti kunci pintu grill tu.. Jadi orang lain nak masuk nanti kena la ketuk dan bagitau sebab apa nak masuk...

Jadi malam itu, Ana pun memulakan tugasnya, dan handbag dia yang mengandungi wallet (ada la duit malaysia n singapore sket dan duit syiling)  serta kunci kereta dalam bilik stor.. BERKUNCI.. Malam tu xde sapa-sapa pun yang datang ke opisnya, dan pintu stor hanya boleh dibuka dari dalam opis Ana yang telah sedia dikunci oleh Ana..

Masalahnya, pagi esok habis tugas, bila dia capai handbag dia, dia seluk nak ambil kunci kete dan wallet, dia perasan wallet dia ringan semacam.. Ana pun buka la periksa.. SEMUA DUIT KERTAS MILIKNYA HILANG.. Duit malaysia, singapore, brunei, istanbul sume ilang.. yang tinggal duit syiling je.. Bayangkan sehelai pun xde huhu...

Kopak dia jadinya.. Pelik n ajaib, sebab seperti yang diceritakan pada saya, malam tu tiada sesiapa pun masuk ke opisnya.. Pikir-pikir balik seram jugak la.. Dah la member keje sorang-sorang.. Nasib baik Ana pun tak hilang sekali malam tu hehehe...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 02:30 PM | Show all posts
ofis apa ni? ada pegawai operasi & pegawai kanan? duit collection bagai?
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 02:51 PM | Show all posts
'pn.linda' tu tau kwn ko tu takut dok sorang2 kat opis, sbb tu dia sudi temankan
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 02:51 PM | Show all posts
Reply 6# misslivina


   opis ALONG kot...........
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 16-4-2012 04:20 PM | Show all posts
kastam ler kot...
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 04:45 PM | Show all posts
ofis apa ni? ada pegawai operasi & pegawai kanan? duit collection bagai?
misslivina Post at 16-4-2012 14:30



baru nk tanye opis aper...
sbb macam payah jer nk imagine, ade bay2 bagai
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 06:27 PM | Show all posts
Reply 5# akeefz


toyol ye?
rasanya penah dibagitahu oleh sapa ntah..dah lupa..
toyol ni dia xcuri amount besar2 sekaligus..
dia curi sikit2..kiranya kalo sekepal duit..
dia amek sekeping dua je 1 mlm..
tu yg kdg2 mangsa xsedar dia telah ditoyolkan...hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2012 06:28 PM | Show all posts

RE: CERITA MISTERI OPIS JOHOR BAHRU + PENGALAMAN SERAM RUMAH BUJANG

Post Last Edit by akeefz at 16-4-2012 18:40

ni saya post lik citer pengalaman umah bujang saya n kawan2...


MISTERI REMOTE


Sahabat saya, kita namakan dia Aswie (name glamer jek) sedang tidur kat hall rumah bujangnya. Rumah bujang kami nie kuarters 5 tingkat.. yang bawah2 famili kelamin, yang atas-atas rumah yang bujang.. Satu rumah ada tiga orang member yang lain, tapi nak dijadikan cerita malam tu cuma Aswie seorang sahaja dirumah..


Biasalah, kat rumah bujang setakat tidur bersepah kat hall depan tv tu bukan pelik lah.. mula mula tengok tv, lepas mata dah berat tv tengok Aswie pulak.. jadi, sebelum beradu tu sempatlah lagi Aswie ni matikan tv guna remote..


Setelah agak lama terlelap,Aswie ni tersedar kerana tv terpasang.. Dia tak pikir apa-apa pun, mungkin masa bergolek golek tidur tu,dia tertekan remote. Jadi, dia angkat remote, matikan tv, pastu letak remote atas meja, takut tertekan lagi..


Dia pun sambung tidur..


Tak lama lepas tu, tv terpasang lagi sekali.. Kali ini dah rasa seram dah, cos remote jauh atas meja.. Macammana lak tv boleh terpasang sekali lagi.. Dalam rumah cuma dia sorang sorang, mana ada orang lain.. Kalu member buat pedajal pun, mana ada member kat rumah... Kali ni, berani x berani ,Aswie bangun, cabut plag dari suis dan terus sambung tidur..


Yang hebatnya, dan yang saya respect,  dia masih lagi sanggup tidur kat tempat yang sama walaupun terganggu dua kali hehe.. tapi dia cakap gak, kalau dah cabut plag pun tv masih lagi terpasang sendiri, dia pun mesti cabut kuar  dari rumah…tapi alhamdulillah, tidurnya terpelihara hingga ke pagi…



MISTERI TERTINDIH


Ini kisah pengalaman saya sendiri kat umah saya sendiri.. walaupun kat kuarters dah siap 3 orang sebijik rumah, tapi bagi kami yang bujang bujang ni tumpang tidur rumah member yang lain tu kira biasa la.. kena pulak musim balik kampung,kekadang satu rumah cuma tinggal sorang sorang.. Member rumah lain pun datang join, memeriahkan majlis la kiranya...


       Haritu saya tinggal sorang sorang, member rumah sebelah datang join tgk tv, main gitar.. Kawan saya nak Epot

( nama glamer). Epot ni hebat main gitar, so sambil2 berasap halau nyamuk ( rokok la aper lagi..), nyanyi la sepuluh dua lagu.. Kami menyerakkan suara kat hall umah. Hall saya ni lengkaplah jugak, ada tv, sofa, karpet.. jadi duduk la kami berdua atas karpet tu sambil melayan perasaan...


      Sedar x sedar dah hampir tengah malam.. Saya pun dah naik ngantuk, pesan ngan Epot saya nak masuk tidur dalam bilik dulu.. Tanya Epot ko nak balik ke stay? Dia kata dia nak tidur kat hall tu jer, malas nak balik umah.. Saya pun tutup lampu, Epot pun baring atas karpet tu mengadap sofa..


      Dalam 10 minit saya baring dalam bilik, dalam sunyi malam tu tiba tiba pintu bilik saya terbukak dengan kuat.. Saya tengok Epot datang bawa bantal dalam keadaan cemas dan berpeluh peluh.. Saya buka lampu bilik, pas tu tanya kenapa ngan dia.. Tapi Epot x jawap, cuma termengah mengah macam baru lari 100 meter lak..


      Lama gak nak tunggu dia reda.. Dalam hati saya suspen gak tengok perangai dia tu..Bila Epot buka mulut, dia tanya saya, berapa lama saya dah tinggalkan dia kat hall tadi? Saya cakap la x sampai 10 minit, cos saya pun lum lelap lagi atas katil bilik...


Epot pun cerita, lepas je saya tutup lampu hall dan masuk bilik, Epot lelapkan mata jap.. Belum tidur pun, cuma pejam mata katanya.. Ngam ngam jer, dia kata seluruh badan dia keras kematu, x boleh gerak.. Macam kejang.. Biasa orang kena tindih ngan something ni dalam tidur kan, tapi Epot ni dalam keadaaan jaga..Masa tu la Epot berpeluh peluh nak gerakkan badan dia, dia dengar saya dalam bilik lum tidur lagi, tapi nak jerit minta tolong dia kata suara tak keluar...


      Akhirnya,lepas baca macam macam surah dalam hati, dia dapat gerakkan hujung jari tangan.. Serta merta lepas tu, seluruh badan dia boleh digerakkan dah.. Cuma yang tambah x best dan seram, lepas je dia gerakkan seluruh badan, dia perasan, ADA SATU LEMBAGA MACAM ORANG TUA TENGAH MEMANDANG DIA DARI ATAS SOFA!! Epot apalagi, terus angkat bantal, lari masuk bilik saya...


Tu sebab Epot tanya saya, berapa lama saya tinggalkan dia.. Bila saya kata sepuluh minit, dia x percaya cos dia rasa peristiwa tu berlaku lebih SETENGAH JAM! Dalam hati berbaur takut dan dup dap dup dap, saya kuar gi hall bukak semua lampu.. Alhamdulilah, xde pape yang saya nampak.. Rasanya tu semua rezki Epot sorang hehe..


Sejak dari ari tu, Epot macam berat hati je nak tumpang tidur umah saya.. Kalau tidur pun, dia tidur sekali dalam bilik, x tidur kat hall lagi...




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 06:28 PM | Show all posts
Reply 1# akeefz



nasib baik antu raya pn.linda tak follow azman rapat2 pi cafe..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2012 06:29 PM | Show all posts
Post Last Edit by akeefz at 16-4-2012 18:47

MISTERI MENGEMAS


     Bila dah dok kuarters bertingkat2 tu, biasa la ada yang dok umah atas, ada yang kat bawah.. nak diceritakan bawah umah saya di tingkat EMPAT ada la 3 anak dara duduk menetap.. Pada hujung minggu tu, Nik tinggal seorang.. Member yang lain balik kampung bercuti.. Biasanya takde pape nak takut cos kuarters sentiasa penuh dengan famili famili yang lain.. Cuma bila musim raya jer ada sunyi sket.. Berbalik pada kisah Nik tadi, malam Sabtu tu setelah selesai aktiviti rutin, dia pun baring2 depan tv, siap siap nak tidur sekali..

      Katanya , lebih kurang pukul 2, 3 pagi dia tersedar, cos dia dengar ada bunyi kuat datang dari umah atas (umah saya la tu hehe).. Nik kata macam bunyi orang alih alihkan perabut dekat hall, pastu seret seret kerusi.. Mula mula dia buat x tau jugak, tapi bila malam ahad pun dia dengar jugak bunyi yang sama, esoknya tu dia terus call saya (nak mengamuk kat saya la tu...)


      Marah tul dia kat saya, maklumlah kacau waktu tidur dia.. Slow slow saya tanya, bila dia dengar bunyi bunyian tu.. Nik pun kata la dua malam turut turut, malam sabtu dan ahad.. Saya pun cakap balik, memang ye umah saya tu ada 2 orang member termasuk saya duduk... TAPI MALAM SABTU DAN AHAD TU, XDE SAPER KAT RUMAH, KAMI BERTIGA SUME BALIK KAMPUNG!!!

     Terdiam terus Nik... Antara percaya ngan x percaya.. Tapi member lama ngan dia, takkan saya nak tipu lak.. Pastu saya x tau la ada x lagi Nik dengar bunyi pelik pelik tu lagi, cos dia pun x pernah cite pape kat saya lagi...



MISTERI LAMPU

      

Ni cerita umah member yang lain, bertentang dengan umah saya.. Awi ni member dari Kelantan, sama sama masuk keje dengan saya.. Umah dia paling atas dan paling ujung dalam blok.. Biasa la, malam malam xde apa nak buat dia pun tutup sume lampu umah, kunci pintu dan datang lepak lepak kat umah saya sekali ngan housemate dia..


Lama gak la berbual, bergosip, main gitar.. sampai la pukul 12 mlm.. Awi ni nak balik tidur, dia keje awal pagi esoknya.. Housemate stay lagi ngan kami, Awi balik sorang jer..


      Tapi x lama lepas tu, x sampai 3 minit, Awi dah terpacul kat pintu umah saya balik.. Heran gak, tadi kata nak balik tidur kan.. Bila tengok dia senyap jer tu, saya dah agak dah, mesti ada citer seram yang akan menyusul hehe...


      Awi pun citer, dia kuar umah saing housemate dia tadi, dia tutup semua lampu ngan kunci pintu.. Mana la ada orang tinggal lagi cos dia jer berdua dok kat situ.. MASALAHNYA, BILA DIA BALIK, DIA TENGOK LAMPU BILIK TIDUR DIA CERAH MENYALA....


Saper la yang tolong bukak? misteri nusantara gak tu... terus x jadi tidur umah, semuanya terbongkang kat umah saya lak...


MISTERI BILIK

     

Ni cerita umah kakak kat opis saya, kuarters yang sama cuma blok yang berbeza.. Dia baru kahwin, tapi laki dia keje kat tempat yang jauh sket.. Jadi selalu ulang alik, dan kakak ni selalu tinggal sorang.. Rumah kat tingkat atas gak, cos rumah bawah untuk berkahwin belum ada yang kosong.. Kedudukan dalam umah sama jer mana mana kuarters pun.. Ye lah, sama blok so design sama jer.. Masuk pintu jumpa hall, bilik pertama, kedua dan masterbedroom.. Belakang adalah dapur..


     Yang saya pelik, ada sekali saya singgah umah dia untuk ambik barang, saya duduk dekat hall.. Sambil2 duduk, saya tengok keadaan rumah dia.. Kenapa saya kira ada 2 pintu bilik je? Mana pintu bilik masterbedroom?


     Rupa rupanya, pintu bilik masterbedroom, dia dah hadang dengan almari besar.. Tutup terus, jadi kalau x biasa masuk kuarters tu mesti agak umah hanya ada 2 bilik sahaja.. Tertanya tanya gak dalam hati, kenape x pakai bilik tu? Saya pun x tanya kakak tu ari tu, lagipun bukan urusan saya kan... so, saya biarkan je la...


     Selang seminggu lepas tu, kakak tu jumpa saya kat opis, minta tolong saya buatkan surat untuk pindah rumah lain.. Masa tu la baru dia cerita kisah sebenarnya...


Dia kata, bila dia sorang sorang kat umah tu, ada malam malam yang dia kan DENGAR SUARA PEREMPUAN MENGILAI dari dalam masterbedroom.. WAH!, terkejut la saya... kakak tu pun just dengar suara, tapi x pernah nampak jelmaan.. Jadi, dia pun takut la nak guna bilik tu, pakat pakat ngan suami dia tutup je bilik tu ngan almari... Respect la kakak tu, lama gak dia stay umah tu, bila nak x tahan baru la mintak kuar umah lain...


     Alhamdulilah, tak lama lepas tu dia dapat umah lain, blok lain.. Terus angkat barang pindah ari tu jugak hehe.. Skang ni, saya x tau la apa jadi kat umah lama dia tu, lagipun sejak ada elaun COLA ni, orang dah x minat duduk kuarters..



MISTERI SENDIRI

     

Malam tu saya ada kat umah ngan housemate yang lain.. Epot ( yang kena ganggu dek lembaga orang tua tu) ada sekali melepak kat umah gak...


      Tempat saya ni ada 2 blok.. Kalau duduk kat dapur saya nampaklah dapur blok yang sebelah tu plak.. Ini dipisahkan dengan parking parking kereta dan ada ruang jalan sket.. Hujung jalan tu ada satu pokok besar, saya x pasti pokok aper...


      Epot ni masuk ke dapur saya untuk minum air.. Dah tengah malam masa tu.. Pintu dapur saya memang terbukak luas, ye lah tingkat 5, saper la yang nak memanjat masuk... Masa kat dapur, Epot macam memekik la panggil kami yang dekat hall ni suruh datang jap...


      Saya ngan housemate lain pun menyusul ke dapur.. Epot cakap dia macam nampak ada bayangan putih kat pokok besar hujung jalan tu.. Mungkin saja nak menyakitkan hati Epot, kami pun pakat la gelak ramai2.. Pastu sindir sindir dia lagi.. Cakap cuma perasaan dia jer tu.. Dan besar besar pun penakut lagi... Bengang tul Epot ngan kitaorang hehe


Saya pun gelak kuat la... Biasa la mendajal member le katakan... TAPI...


      Malam tu yang lain tidur kat hall.. Saya memang lebih suka tidur dalam bilik.. Malam tu entah mimpi ke, petunjuk ke.. Saya dapat imbasan pasal pokok tu.. Saya berdiri sorang sorang kat dapur memandang ke bawah ke arah pokok besar tu.. Tengah tengah memerhatikan tu, tiba tiba muncul lembaga putih, muka x jelas tapi berambut panjang... Masa tu takut sangat, tapi saya x boleh  nak alihkan perhatian dari terus memandang..


     Lama pastu tiba tiba saya tersedar, dah pagi pun... Lama gak saya tidur tu.. Pas breakfast terus cari Epot.. Merungut gak saya kat dia, dia punyer pasal, lembaga tu muncul lak dalam mimpi saya.. Pastu, Epot lak pakat gelakkan saya huhu...


     Macam saya katakan tadi, mungkin hanya mainan tidur kan... Tapi masa Epot describe lembaga yang dia nampak malam tu dia x cakap pun pasal PONTI.. tapi dalam mimpi saya memang saya nampak PONTI.. tak tau la kan...


Wallahualam....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 16-4-2012 06:31 PM | Show all posts
Post Last Edit by akeefz at 16-4-2012 18:54

MISTERI DAUS


Daus ( name glamer) balik dari bertugas waktu shift dalam pukul 3 pagi lebih kurang.. Peristiwa ni berlaku kat blok yang lagi satu.. Masa nak masuk keje petang, dia dapat khabar ada kematian kat blok dia tu, iaitu rumah bawah sekali.. Tapi sebab nak masuk keje, dia x sempat la nak singgah lama, cuma dapat kirimkan salam takziah..


     Pukul 3 pagi tu, lepas parkingkan moto kesayangan dia, dia pun slow slow la naik tangga ke umah bujang dia tingkat 5.. Maklumlah balik keje, badan penat, jadi pergerakan memang la slow hehe
.suasana blok masa tu sunyi sangat, xde pun sapa sapa dok melepak kat luar (biasa memang ada anak2 muda dok ramai ramai hisap rokok kat bawah tu, tapi malam tu boleh xde lak)


     Nak naik tangga, Daus ni melintas la rumah yang ada kematian tadi.. Ntah nape hati dia jadi berdebar debar lak..Bukan x pernah dia balik time time camtu, cuma ari tu macam ada perasaan pelik sket..


    Ngam ngam dia naik tingkat 2, dia dengar ada bunyi tapak kaki ikut melangkah kat tangga tingkat 1.. Pelik gak dia rasa cos tadi kat bawah memang xde orang selain dia.. Tapi dia biarkan je, takut hanya perasaan..


    Setiap kali Daus melangkah naik, memang dia pasti ada bunyi tapak kaki turut melangkah sama, cuma beza setingkat bawah dari dia.. Jadi dari melangkah satu tangga satu tangga, Daus pun segera langkah 3 anak tangga terus, dan akhir macam terus berlari je hehe


    Sampai depan pintu rumah, bukak kunci x pandang pandang belakang, Daus terus masuk dalam rumah.. Koridor blok kami nie memang ada lampu semuanya,senang untuk sapa sapa yang balik keje memalam.. Dan kalau pengalaman bunyi tapak kaki tadi x menyeramkan, baca lagi apa yang berlaku pas itu...


    Elok elok Daus masuk hall rumah, tutup pintu depan, dengan berpandukan cahaya lampu koridor masuk melalui tingkap depan, DAUS NAMPAK ADA SATU LEMBAGA HITAM KELIBAT MACAM MANUSIA MELINTAS MELALUI TINGKAP CERMIN DIA! Fuh... x seram ke tu?


Xpasti la apakah bunyi tapak kaki tadi milik lembaga tu, atau apa kaitan kematian petang tadi dengan pengalaman Daus  pada pagi itu.. Bila dia ceritakan pada saya pun, komen saya cuma satu hehe... "Nasib baik bukan blok aku haha!"



MISTERI PARKING


Peristiwa ni berlaku pada tahun 2008, selepas saya berpindah keluar dari blok.. Masa saya dok kat kuarters,saya memiliki parking kereta kat bawah tu.. Jadi bila pindah kuar, takkan saya nak bukak parking tu bawa sekali kan, jadi saya tinggalkan untuk member rumah bawah gunakan..


    Member tu plak kebetulan sama opis dengan saya.. Ari tu masa berbual bual termuncul plak pengalaman yang member saya tu alami...


    Dia cakap hujung 2008, dia terjaga dari tidur dalam pukul 4 lebih pagi..Masuk toilet, pastu singgah dapur minum air.. Dapur dia plak memang betul betul menghadap bekas parking saya, tempat kereta dia sekarang.. Dia pun jenguk la tingkap dapur, tengok kereta dia..


    Masa dok tengok tu, dia perasan, ADA SORANG BUDAK LINGKUNGAN UMUR 7 TAHUN BERDIRI KAT BELAKANG KERETA DIA.. Muka x nampak cos budak tu membelakangkan member saya ni.. Pelik la tu, dah pukul 4 pagi, takkan ada budak semuda tu berdiri kat luar? Takkan tunggu orang lak...


   Lama gak member saya perhatikan budak tu, dan dia perasan yang budak tu just membatukan diri tak bergerak gerak.. Rasa x sedap hati, member saya terus tutup tingkap, masuk tidur je la..


Sampai kini jadi misteri gak.. Saya yang dah lama pakai parking tu pun xpernah nampak apa2 (syukurlah kan), tapi rezki member saya lak... Tak tau laada kaitan atau tidak, tapi parking saya tu dekat dengan pokok besar yang saya ceritakan kat atas tadi, cuma masa tu pokok tu dah abis kena tebang, buat lagi empat tempat parking yang baru...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 06:46 PM | Show all posts
Beh plak layan story tt
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 16-4-2012 06:59 PM | Show all posts
Post Last Edit by akeefz at 16-4-2012 19:02

MISTERI ANAK MENANGIS MALAM

     Ini cerita sahabat saya Man satu opis ngan saya.. Dia pun tinggal sama ngan kuarters saya.. Masa tu tahun 2008..Kuarters kami dah banyak tinggal kosong sebab sejak ada elaun Cola ni, ramai pegawai yang beli dan tinggal di rumah sendiri..


     Man ni berkahwin, dan ada anak umur dalam bulan masa tu.. Dia duduk di tingkat 3, dan cuma rumah dia dan satu dua rumah jer yang berpenghuni, yang lain tinggal lama dah.. Kalau dia dan isterinya bekerja, dia antar anak dia ke rumah pengasuh yang jauhnya lebih kurang 3 km dari situ..

     Malam tu, tahun 2008 tu, dia isteri dan anak tidur kat hall rumah je.. Anak dia tidur dalam buaian.. Lebih kurang kul 2 pagi, anak dia bangun menangis-nangis.. Man ingat anak dia kencing atau nak susu.. Masalahnya bila dah salin dan cuba suakan susu, anak dia tak mau.. Malah menangis lebih kuat plak..

     Dia dan isteri dah buntu.. Maklumla, baru kahwin dan baru anak sorang plak tu, jadi macam kurang pengalaman la sket.. Bila anak Man tak henti meraung walaupun dah buat macam2, barulah Man syak ada sesuatu yang mengganggu..

     Man terus call pengasuh anaknya, dan bersiap nak hantar anak dia ke rumah pengasuh malam tu jugak.. Bila anak dia masuk kereta dan on the way ke rumah pengasuh, anak Man boleh diam dan sambung tidur la pulak.. Dah sampai sana, pengasuh anaknya pun cakap, biar anak Man terus stay kat sana je la..

     Rupanya, dalam kelam kabut tadi, ada barang anaknya yang tertinggal kat rumah kuarters.. Jadi terpaksalah Man kembali semula ke rumah sorang-sorang.. Lebih kurang 3 pagi tu, Man pun slow-slow gerak semula ke rumahnya...

     Bila Man sampai rumahnya, Man cerita yang cuaca malam tu agak panas.. Tu sebab dia ngan famili tidur kat hall dia.. Tapi bila dia masuk ke rumah nak ambil barang anak dia tu, Man rasa suasana macam sejuk sangat.. Sambil-sambil dia kemas barang, dia tetiba rasa seram sejuk sangat, bulu romanya dia meremang.. Sahlah, bukan dia sorang je kat rumah masa tu huhuhu...

     Mula-mula Man buat tak tau jugak.. Yelah, nak mengadu kat sape masa tu.. Jiran-jiran yang ada pun mesti tengah tidur..Lagi pun tingkat rumah dia tu banyak kosong.. Tetiba dia teringat pesanan orang tua-tua.. Man pun cakap dengan agak kuat "SUDAHLAH TU.. TADI KAU TAKUTKAN ANAK AKU, SEKARANG NI NAK TAKUTKAN AKU PULAK.. INI RUMAH AKU, KAU PERGILAH KELUAR!" Pastu Man pun baca jugaklah ayat-ayat yang patut...

     Seeloknya Man habis baca ayat-ayat suci,tetiba Man rasa tenang.. Bulu roma pun dah tak meremang lagi.. Rasanya benda tu dah keluar dan pergi jauh kut... Esoknya, pengasuh anaknya bawak la anak Man pergi jumpa seorang nenek kat area rumahnya, nenek tu pun cakap memang ada 'benda' yang datang malam tu takutkan anak Man..

Jadi, lepas peristiwa tu Man pun usaha cari rumah sendiri, dan skang sambil cerita ini ditulis oleh saya, Man pun dah lama duduk rumah sendiri.. Rumah kuarters Man skang dah ada pegawai bujang lain tinggal.. Tak dengar lak apa-apa cite lagi..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 08:44 PM | Show all posts
Reply 14# akeefz


    Salute la kakak tu boleh tahan dok situ. saya, if ade bilik kosong pun dah rasa semacam,inikan pulak bila bilik kosong tu 'berpenghuni.'
Reply

Use magic Report

Post time 16-4-2012 10:40 PM | Show all posts
fuh, banyaknya pengalaman. best.
Reply

Use magic Report

Post time 17-4-2012 01:11 PM | Show all posts
Nak cerita pasal menyerupa gak.....

Selalunya kalau MC or EL (tak mohon cuti dulu), saya akan call ofis to inform them, without fail. Ntah macam mana satu hari ni (5 years back kot) saya MC tapi rasa malas sangat nak call ofis. Lepas layan anak anak nak ke sekolah, saya sambung tido balik. About 10, an office mate called, tanya saya kat mana? I cakaplah I kat rumah.
Dia cakap; akak jangan memain.
Saya jawab; betul lah kat rumah ni. mana ada memain. Akak tak sihat ni...
Dia tanya lagi; betul ke akak kat rumah, tak ada kat ofis?

Saya tanya apa yang sebenarnya dia nak tau, barulah dia cakap yang dia baru 'bercakap dengan saya'. Cuma ntah kenapa, dia tak terasa nak angkat muka masa bercakap tu but she was sure that she was talking to me because 'we' were talking about the things we talked the day before.Saya pulak yang seram.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

5-10-2022 03:16 AM GMT+8 , Processed in 0.095901 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list