Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
41458
View
240
Reply

Saving: Berapa % daripada income?

[Copy link]

Author: baby_pingu       Show all posts   Read mode

Post time 19-10-2012 04:08 PM | Show all posts
ikhwanii posted on 19-10-2012 03:52 PM
berapa % penyusutan modal tu?

tu lah, unit trust ni selalu kena condemn sebab ejen2 cuma nak ke ...

ala letak saja2 je,dlm1200.pastu tk tambah2.stament 2011 market value dlm RM 844 je.
2thn pertama agen tak ambik tau.-ve je.pastu gi branch ingat nk surender,tp tukar agen lain.dh switch of fund pun begitu juga.ke sbb tak penah top up.

Force saving tu cane?


Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 04:17 PM | Show all posts
aqyueetda posted on 19-10-2012 04:08 PM
ala letak saja2 je,dlm1200.pastu tk tambah2.stament 2011 market value dlm RM 844 je.
2thn pertama ...

FOrce saving tu saya buat Loan ASB jer...
benteng pertahanan terbaik buat masa ni...
Dah ada dana dari teknik2 Loan ASB ni barulah saya
guna untuk menyerang Unit Trust, Emas, property, Stocks etc..
Yang penting pertahanan kena kukuh...

Reply

Use magic Report

Post time 19-10-2012 09:11 PM | Show all posts
kalau boleh nak saving 100%
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 11:50 PM | Show all posts
Rzihan posted on 19-10-2012 11:48 AM
Minta maaf yer, sy nak bagi komen sikit ttg melabur dalam unit trust.. Dari kajian saya ye, Tak ada  ...

Unit trust ni.... keuntungan akan diperolehi dengan 2 cara.... 1. agihan dividen..... 2. kenaikan harga unit amanah... saya ada melabur menggunakan dana dari kwsp keatas dana PIOGF (Public islamic Optimal growth Fund) & PISTF (Public Islamic Selected Trust Fund)... saya bernasib baik kerana pada masa saya melanggan unit berkenaan iaitu sekitar tahun 2008-2009... harganya didalam trend menurun... so selepas saya jual balik unit2 tu awal tahun ni... saya untung lebih kurang 50%... untuk tempoh lebih kurang 4 tahun.. tapi kalau saya mula beli pada tahun 2010... rasanyer belum tentu lagi keuntungannya sebegitu...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 11:55 PM | Show all posts
ikhwanii posted on 19-10-2012 04:17 PM
FOrce saving tu saya buat Loan ASB jer...
benteng pertahanan terbaik buat masa ni...
Dah ada dan ...

Penuhkan ASB untuk diri sendiri.... pastu penuhkan asb anak2(akaun remaja asb skrg ni limit dia rm50k)... pastu cuba invest dalam AHB(Amanah Hartanah Bumiputra.... bayar dividen 2 kali setahun)...
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2012 11:59 PM | Show all posts
cerita tentang saving ni... kebiasaanya pakar-pakar akan mengsyorkan lebih kurang 20-30% dari gaji(lepas tolak income tax & kwsp).... pastu pulak amaun saving yang ideal yang sepatutnya ada... amaun yang boleh cover 6 bulan perbelanjaan...
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 01:41 PM | Show all posts
ilazar77 posted on 31-10-2012 11:50 PM
Unit trust ni.... keuntungan akan diperolehi dengan 2 cara.... 1. agihan dividen..... 2. kenaikan  ...

Sbb tu sy kata melabur dalam unit trust selain ASB hanya untuk short term. Ok le awk dpt untung 50% dalam 4 tahun. Try awk tgk berapa awk akan capai kalau awk biar 10, 15 or 20 tahun akan datang. Mungkin akan kuran dari 50%. Silap2 haribulan negatif lak. Mmg agihan keuntungan dalam 2 cara iaitu pertumbukan pendapatan dan pemberian dividen tp setiap kali pemberian dividen, harga akan disesuaikan semula dgn dividen tersebut.

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 02:06 PM | Show all posts
Rzihan posted on 1-11-2012 01:41 PM
Sbb tu sy kata melabur dalam unit trust selain ASB hanya untuk short term. Ok le awk dpt untung 50 ...

Ha'ah... macam kes saya... PIOGF bayar dividen pada penghujung bulan januari... dia bayar 1.25 sen untuk setiap unit... masa tu harga seunit lbh kurang 0.3... so nett return dlm 4% sahaja... simpan KWSP jerr pun dah 6%...so sapa-sapa yg nak cuba melabur kat unit trust skrg ni... pikir2 la dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 03:46 PM | Show all posts
unit trust nieh rasanya kena pantau selalu...dulu ader jugak melabur dlm simpanan emas maybank, bila harga emas meletup terus jual semua..adalah untung sikit, melabur hari tuh dlm 20 grm, masa emas tak meletup..lepas emas meletup, kuarkan semua, beli emas fizikal plak dgn amount yg sama lepas tuh adalah bersih dalam rm600+++...sebab tetiba dgr ulamak kata emas bukan fizikal haram..maksud bukan dlm tangan..lepas dah slowkan down kan emas, daku try bekukan dgn beli properties murah...lepas tuh sewakan dan pastikan dapat positif cash flow..lepas tuh, daku aim, nak penuhkan asb..skrg baru ada pinjaman 30k jerks..baru setaun pinjam..tp duit bulan bulan pakai duit poket tahun first , tahun kedua pakai duit dividen jer  , lepas tu nak top up pinjaman, dan lagi dan lagi..so daku plan, asb, tabung haji (potong tetiap bln), properties, dgn emas bling bling...itulah insuran daku setakat nieh..
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 03:51 PM | Show all posts
woo, lupa plak, selain tuh ada tanam sawit..adalah duit poket sesikit..positiflah jugak, cuma sawit nieh tgh murah plak skrg..so selain boleh joli, 20% daku simpan tuk baja, racun dgn browning..selain tuh, daku ada wat part time jadi distributor sos cili, sewa lori (arwah bapak punya business, tp adik handle), part time servis barang makmal, jual kek , selain kerja jd kuli kat syarikat bumiputera yang berwibawa.....
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 06:11 PM | Show all posts
ilazar77 posted on 1-11-2012 02:06 PM
Ha'ah... macam kes saya... PIOGF bayar dividen pada penghujung bulan januari... dia bayar 1.25 sen ...

Sbb tu paling baik investkatTabung Haji (TH) and ASB. TH pun dividen 5.5% + zakat 2.5% = 8.0%. Lebih tinggi dr ASB sbb dividen + bonus ASB = 8.5% tp ASB tak byr zakat. So return ASB = 8.5% - 2.5% (zakat) = 6.0%

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2012 09:58 PM | Show all posts
Rzihan posted on 1-11-2012 06:11 PM
Sbb tu paling baik investkatTabung Haji (TH) and ASB. TH pun dividen 5.5% + zakat 2.5% = 8.0%. Leb ...

Ehmmm... bahagian zakat tu... boleh bayar zakat simpanan kat LHDN... so boleh dapat kurangkan income tax..
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 10:31 AM | Show all posts
ilazar77 posted on 1-11-2012 09:58 PM
Ehmmm... bahagian zakat tu... boleh bayar zakat simpanan kat LHDN... so boleh dapat kurangkan inco ...

yer betul utk yg kena income tax. Tp byr zakat tu kat Pusat Zakat, bukan kat LHDN.. Hihihi


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2012 11:29 AM | Show all posts
Rzihan posted on 1-11-2012 06:11 PM
Sbb tu paling baik investkatTabung Haji (TH) and ASB. TH pun dividen 5.5% + zakat 2.5% = 8.0%. Leb ...

yg zakat TH byr automatically tuh kan, kita bleh declare kat tax assesment ka?  


Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 11:51 AM | Show all posts
Rzihan posted on 1-11-2012 06:11 PM
Sbb tu paling baik investkatTabung Haji (TH) and ASB. TH pun dividen 5.5% + zakat 2.5% = 8.0%. Leb ...

ouhhh mcm tuh kaaaa... br tauuu ..pasni nak penuhkan tabung haji jerklaa
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 11:52 AM | Show all posts
baby_pingu posted on 2-11-2012 11:29 AM
yg zakat TH byr automatically tuh kan, kita bleh declare kat tax assesment ka?

boleh laa kan..bukan TH akan bg resit ker once u buat pembayaran tu?

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2012 12:00 PM | Show all posts
termignoni posted on 2-11-2012 11:52 AM
boleh laa kan..bukan TH akan bg resit ker once u buat pembayaran tu?

resit pembayaran apa? zakat kat TH ka?
pembayaran zakat simpanan nih bukan dia byr awal before dia bg our dividen ka? cos announcement dividen kat TH selalunya after dia dah tolak zakat 2.5%...

so yg 2.5% tuh la, kita leh declare as zakat kat individual tax assesment jugak ka?


Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 12:04 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 2-11-2012 12:00 PM
resit pembayaran apa? zakat kat TH ka?
pembayaran zakat simpanan nih bukan dia byr awal before di ...

ouhhh ..kira zakan simpanan laa...rasa tuk tax tuh bleh tolak zakat pendapatan jer kan?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-11-2012 12:06 PM | Show all posts
termignoni posted on 2-11-2012 12:04 PM
ouhhh ..kira zakan simpanan laa...rasa tuk tax tuh bleh tolak zakat pendapatan jer kan? {:handsome ...

a ah la..yg kat tax tuh zakat pendapatan jah
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2012 12:10 PM | Show all posts
baby_pingu posted on 2-11-2012 12:06 PM
a ah la..yg kat tax tuh zakat pendapatan jah

sila bagi tacang kerana membetulkan mazhab momod pingu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094007s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list