Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
tularsuara
Search
123
Return to list New
61116
View
50
Reply

Cerita tentang Penghawa Dingin aka Aircond... masalah dihadapi

[Copy link]

Author: mazGen2       Show all posts   Read mode

Post time 10-9-2019 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada sesiapa boleh tolong tak ? Saya ada sebiji portable aircond jenama hesstar . Bila saya pasang . Plug jadi panas dan extension yg saya guna cair . Kenapa ye ? Saya check kepanasan tu datang dari pin yg bertulis N sbb saya punya soket ada 3 pin . Jadi saya cuba dekat plug wall pulak . Tetap sama . Panas yg melampau . Aircond dalam keadaan okay . Sejuk dan takde masalah . Masalahnya cuma plug terlampau panas dan boleh menyebabkan cair.  Tolong beri bantuan jika ada sesiapa yg pandai pasal benda ni ?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:00 AM From the mobile phone | Show all posts
Khairi2858 replied at 10-9-2019 07:40 PM
Ada sesiapa boleh tolong tak ? Saya ada sebiji portable aircond jenama hesstar . Bila saya pasang .  ...

assalamualaikum encik khairi.

N tu terminal neutral.

neutral = beban/load

ada pakai extension wire tak untuk portable AC tu?

kalau guna extension dan encik pakai double socket atau triple socket ect .... saya takut2 socket point encik tu overheating.sebab saya pasti portable AC encik punya Amp dan Watt yang tinggi.

bila wayar jadi panas, haba akan bergerak sepanjang wayar sehingga ke sambungan elektrik, seperti plug top dan soket dinding.

bila encik hidupkan portable AC, arus elektrik akan ditarik melalui wayar dan sambungan.semakin banyak tenaga yang diperlukan oleh perkakas tu, semakin banyak arus yang mengalir.

sekiranya arus melampaui spesifikasi wayar, dawai dalaman confirmed panas.so penggunaan secara terus perkakas tu memburukkan lagi keadaan dan at the end menyebabkan salutan plastik luar/pvc dan sambungan akan cair.

jadi saya syorkan encik gunakan satu poin untuk portable AC tu jangan kongsi2 dengan perkakas lain.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Khairi2858 replied at 10-9-2019 07:40 PM
Ada sesiapa boleh tolong tak ? Saya ada sebiji portable aircond jenama hesstar . Bila saya pasang .  ...

setiap flexible cable pada perkakas elektrik semua ada spesifikasi, ada qiraah microfarads-nya.disebabkan encik bukan ahli, jadi saya syorkan jangan sesekali memandai tukar mcb poin tu kepada lebih tinggi, takut effect kat elcb lak nanti.satu hal.

harap membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:04 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-9-2019 12:00 AM
assalamualaikum encik khairi.

N tu terminal neutral.

tima kasih bro
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
ip_lepat replied at 11-9-2019 12:04 AM
tima kasih bro

sama2 bang.buat pahala sikit.hehe
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:08 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-9-2019 12:05 AM
sama2 bang.buat pahala sikit.hehe

klu aku yg jawap soklan nnt, buat dosa je
jahanam reta org
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
ip_lepat replied at 11-9-2019 12:08 AM
klu aku yg jawap soklan nnt, buat dosa je
jahanam reta org

bang nak buka thread borak kat sini boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
medangmru replied at 13-5-2012 08:39 PM
Hmmmmmmm....umah aku ada 2 aircond....satu jenama mitsubishi....satu lagi jenama Hitachi...

Jenam ...

mana kau bro hilang tanpa berita.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:15 AM | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-9-2019 12:12 AM
bang nak buka thread borak kat sini boleh?

bukak je klu nak, tkde masalah
klu nak yg dah ada, masuk PD
borak le smpai lebam

pilih yg mana nak, on je




Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
ip_lepat replied at 11-9-2019 12:15 AM
bukak je klu nak, tkde masalah
klu nak yg dah ada, masuk PD
borak le smpai lebam

dah bukak lak bang.haha
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:31 AM | Show all posts

ok dapat
sat lagi aku pm hang sat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2020 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
Advertise with us
Quick Reply To Top Return to the list