Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
59509
View
50
Reply

Cerita tentang Penghawa Dingin aka Aircond... masalah dihadapi

[Copy link]

Author: mazGen2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-3-2012 08:00 AM | Show all posts |Read mode
Sila share masalah aircondyang pernah dihadapi dan cara nak baiki samada DIY atau panggil yang pakar....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-4-2012 05:49 PM | Show all posts
Ada tak yang tau harga sensor untuk panasonic?
Reply

Use magic Report

Post time 13-5-2012 08:39 PM | Show all posts
Hmmmmmmm....umah aku ada 2 aircond....satu jenama mitsubishi....satu lagi jenama Hitachi...

Jenama Mitsubishi udah pakai 3 tahun 2 bulan....so far tak pernah servis ( serius ni)....tp condition masih tip top....masih sojukkkkkkkkkk.....

Jemana Hitachi udah pakai dalam 6 tahun....major servis ( apa tah masalah dalaman airtcond tu...compressor sekali....melayang dalam RM300....major servis ni dilakukan selepas 1 1/2 tahun beli....yang kedua blower kong.....terpaksa tkr blower dgn rega RM50....

Aku tingin sekali nak pakai Aircond portable...udah usha dan plg murah aku leh dapat dlm RM1080..jenama MEX kalau x silap...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-5-2012 07:33 AM | Show all posts
Reply 3# medangmru

Aircond portable tu mcmana?
Reply

Use magic Report

Post time 15-5-2012 02:44 PM | Show all posts
Reply  medangmru

Aircond portable tu mcmana?
mazGen2 Post at 14-5-2012 07:33 AM



   Air cond yg bley bawak kemana2 tu....mudah....






portable air cond ni reganya dalam range RM1000->100000..bergantung pd jumlah hp nyer....
Reply

Use magic Report

Post time 11-7-2012 09:54 AM | Show all posts
Aircond portable ni kene letak dekat tingkap atau pintu untuk angin panas dia keluar.

Satu lagi payahnya kebanyakan brand ada air mengalir keluar
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2012 09:37 AM | Show all posts
aircond sy problem skit....temperature kt remote dgn kt aircond tu lain...kt remote 16dc,kt aircond tu 29dc...cmne nk adjust bnda tu...bilik mmg panas la sbb suhu aircond tu x boleh diturunkan....
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 11:41 AM | Show all posts
tgh cari cari aircond.. huhuhu pening nak beli biasa ker beli inverter..
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 02:06 PM | Show all posts
Njang posted on 11-7-2012 09:54 AM
Aircond portable ni kene letak dekat tingkap atau pintu untuk angin panas dia keluar.

Satu lagi p ...

Hahhh......itu mcm kalu...kene siap2 letak dalam besen besar...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 02:08 PM | Show all posts
orgkpg posted on 27-5-2013 11:41 AM
tgh cari cari aircond.. huhuhu pening nak beli biasa ker beli inverter..

inverter bukan aircond.....

aku ujung bulan ni nak sambar seketui portable...jenama Pensonic....rega RM999 kat Sengheng....tolak points 667 ...rega dia dalam RM1299....simpan utk masa kecemasan...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 02:08 PM | Show all posts
shiraloveyou posted on 30-11-2012 09:37 AM
aircond sy problem skit....temperature kt remote dgn kt aircond tu lain...kt remote 16dc,kt aircond  ...

dah tekan butang reset yg keciik tu....reset back to factory setting...lepas tu ejas ...
Reply

Use magic Report

Post time 27-5-2013 03:03 PM | Show all posts
medangmru posted on 27-5-2013 02:08 PM
inverter bukan aircond.....

aku ujung bulan ni nak sambar seketui portable...jenama Pensonic... ...

tgh congak-congak nak beli aircond yang ada sistem inverter atau pun jenis biasa....
Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2013 09:54 PM | Show all posts
Pun tgh msurvey air cond.nak pasang kat bedroom.
Reply

Use magic Report

Post time 18-7-2013 02:45 PM | Show all posts
air cond rumah baru service last month-brand LG ex owner rumah bagi tapi tetiba je bila on takde rasa/kuar apa2x melainkan bunyi. x sejuk langsung...kenapa yer?
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 12:50 PM | Show all posts
orgkpg posted on 27-5-2013 03:03 PM
tgh congak-congak nak beli aircond yang ada sistem inverter atau pun jenis biasa....

apa beza yg jenis biasa dgn inveter nih...brand apa yg paling berbaloi dan patut dipilih...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2013 03:25 PM | Show all posts
ceper posted on 25-9-2013 12:50 PM
apa beza yg jenis biasa dgn inveter nih...brand apa yg paling berbaloi dan patut dipilih...

beza inverter dan non inverter ni... kalau ikut penerangan yang di bagi tau oleh kontraktor yg pasang aircong kat umah aku  tu, dia ambik contoh RPM kereta tu... maksudnya, aircond inverter ni dia dpt kontrol kekuatan compressor semasa proses penyejukan tu... kipas kat outdoor unit tu dia pusing tak full power... hanya pusing ikut keperluan tertentu.. kalau awk perasan kalau aircond biasa yang takda inverter tu.. kipas kat outdoor unit tu akan berpusing dengan kuasa penuh.. ( kontrator tu bagi contoh kalau full RPM keta tu 7000, nak capai 7000 tu kena tekan pedal minyak lagi kuat)...


faham ker?? kikiki aku pun mcm pening jer ngan penerangan aku... kikiki

cuma nak bagi tahu, kalau full inverter ni sesuai untuk digunakan bagi tempoh jangka masa panjang.. lagi jimat... kalau takat guna kejap2 tu xder beza sgt ngan yg aircong biasa yg xder inverter...

kos plak, gas utk inverter ni lagi mahal drpda gas aircong biasa... kos lain-lain tu lebih kurang sama jerk..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2013 12:20 AM | Show all posts
orgkpg posted on 25-9-2013 03:25 PM
beza inverter dan non inverter ni... kalau ikut penerangan yang di bagi tau oleh kontraktor yg pas ...

tqvm...td dh survey kt kdai...tokey tuh pun ckp bnda sama...dia rakemen brand dr china...rm8++ tp mcm xbrni la nk amek...rasanya pilih acson 1hp je kot...tokey tu kata bill letrik lbh kurg rm60 sbln tuk econd saja klu guna ari2 8jam/mlm je...betei ke anggaran nie
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2013 05:48 PM | Show all posts
ceper posted on 27-9-2013 12:20 AM
tqvm...td dh survey kt kdai...tokey tuh pun ckp bnda sama...dia rakemen brand dr china...rm8++ tp  ...

udah beli ke econ nyer tu???



btw kalau boleh elakkan beli brand china yg tak berjenama..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2014 12:47 PM | Show all posts
biasa kalau on aircond, on/off dekat air cond tu warna hijaukan tapi saya punya warna merah, kenapa ya? adakah acond basi signal, kena tambah gas or sebagainya? acond baru lagi setahun lebih tapi kejap sejuk, kejap tak sejuk..tak taulah kenapa.

biasa korang swingkan blower or biar statik je?
Reply

Use magic Report

Post time 22-2-2014 12:22 PM | Show all posts
izzah_mia posted on 19-2-2014 12:47 PM
biasa kalau on aircond, on/off dekat air cond tu warna hijaukan tapi saya punya warna merah, kenapa  ...

mebe ko ada tersalah tekan kat MODE dia....thats why kejap sejuk kejap tak tu...aku mmg tak pernah swingkan air cond aku..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.116968s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list