CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 36101|Reply: 41

Macam Mana nak renew Roadtax dengan MyEg?

[Copy link]
Post time 4-3-2012 09:35 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum dan salam sejahtera sume...

nak mintak tolong...............
aku nak renew roadtax akhir bulan ni... utk 1st taim.. aku da try bace banyak forum.. tapi masih sangsi...

1)kalu gune MyEg ni murah sket.. betul ke?
2)pilihan insuran tu cume RHB ngan etiqa je ke? camne nak pilih insuran laen?
3)1st roadtax aku gne MAA.. kalu aku nak stay ngn MAA.. dan nak gune myEg.. bleh tak?
4)ad masalah transaction x? sbb nye ad banyak orang nak loading payment xleh... (takot wit tebako je..hehe)

sape2 ad pengalaman.. tolong ek... lagi 1 keta aku myvi.. kalu ad sensape yg ad myvi dan wat kt myEg.. bape kene bayo ek? thanx in advance!! hopfuli.. ad orang leh tolong..hehhee
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2012 10:08 PM | Show all posts
Saya pakai MYEG, satu pakai etika takaful dan satu lagi MAA takaful. Dah 2 tahun saya pakai MYEG. Memang diorang tak banyak pilihan insuran, yg dua2 kereta nih saya opt ambik takaful sbb kereta lama dan value dia rendah.

saya tak isi form online, saya akan call myeg nyer hotline. dari situ diorang akan isi detail dan akan hantar ke email saya, dan dari situ baru saya bayar online pakai credit card.

Setakat ni transaction myeg saya buat (dari renew Rtax ke bayar saman) tak pernah ada isu. Tapi transaction saya akan buat pada bukan waktu peak, Samada pagi pkul 8 atau petang lepas pukul 6.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2012 10:52 PM | Show all posts
rasanya kalu bayar melalui motortakaful lagi murah dari myeg.. sbb myeg dia ambil komisyen gak rasanya.. tp ngan motortakaful lepas dpt potongan NCD.. dpt lak potongan 10% lagi.. n sapa yg ada maybank CC leh wak 0% installment..

hehe.. dah 2 thn aku wak pakai online.. insurans etiqa
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2012 02:15 PM | Show all posts
Reply 2# batu_bergolek


   TQ ! oooo sangat membantu... tapi kirenye walopon x banyak option, kite leh request insurans laen ek? for mine, gune MAA... tapi xd option kan...
pastu.. memang tol ke dapat murah bile gne myeg.. compared to hrga kite buat kt pjbt insurans sndri?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2012 02:17 PM | Show all posts
Reply 3# tuahayam


   oh tq! motortakaful? lagi murah ek? takaful ngn etiqa tu same x? hahaha....erm... NCD tu camne plak sebenarnye? maapla... memang x reti sangat sal keta..hehe
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 02:39 PM | Show all posts
xmurah pon..lg mahal ade la..
sbb die kene caj utk pos kpd awk..
kalo ade free, better g wt sndiri je..
xde la lame sgt nk tggu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 6-3-2012 02:42 PM | Show all posts
Reply 6# Loloq89


   maknanye kalu wat sendiri... kite jz call ejen insuran je kan...then die akan setelkan... kan? erm.. taw x sal NCD? leh terangkan x..
ni 1st year nak renew.. so cam blur2... hehe.. tq in advance!
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 02:56 PM | Show all posts
Reply  Loloq89


   maknanye kalu wat sendiri... kite jz call ejen insuran je kan...then die aka ...
biozipstar Post at 6-3-2012 14:42


ohh..byk pilihan la kalo nk renew sendiri..leh g jpj trus or g skola memandu or insurans2 tu la..
kt pjbt pos pon leh gak..kalo g pjbt2 krajaan tu xde la kene cas..
kalo wt kt skola memandu or agen insurans kene cas sikit la..
myeg tu pon sama gak..tp tu xyah keluar umah..
bank in pkai on9 banking terus die pos ke rumah
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 6-3-2012 05:11 PM | Show all posts
motortakaful tu etiqa la.. hehe.. mmg murah..

tp road tax kena urus sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2012 06:58 PM | Show all posts
Reply 4# biozipstar


   bab insurer option tu mmg sikit, samada boleh request ke tidak saya tak pasti. Saya apply pun sbb saya mmg nak pakai takaful sbb kereta2 tua. Kalo utk kereta baru, saya pakai insuran tokio marine itu saya pakai runner buatkan.

  Pasal harga, masa saya dulu renew rtax ngan insurance saya dapat gak 10% drpd myeg. Pastu sbb saya renew insurance dan rtax sekali, delivery rtax free. nak kata murah, murah sikit jer tapi yg saya suka jimat masa. nak gi post opis, saya malas.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 01:09 PM | Show all posts
Sebab geran kereta aku masih kat bank, dah beberapa tahun aku renew roadtax guna myeg. Insurance buat kat tempat lain pun boleh. Minggu lepas renew roadtax hari jumaat, hari Isnin minggu ni dah dapat roadtax tu.

Kalau ada geran buat je kat pos office, jimatlah dlm 6-7 ringgit untuk kos poslaju.
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 02:48 PM | Show all posts
da 2 thn guna myeg
samala sy, geran kt bank,
so, malas nk g ,
myeg jer.
insurance beli kt tmpt lain..
apply pagi, tgh ari antr da ..
on the same day..
terkejut juga..
cepatnyer, las year, esok baru antr r/tax..
hehehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2012 03:35 PM | Show all posts
da 2 thn guna myeg
samala sy, geran kt bank,
so, malas nk g ,
myeg jer.
insurance beli kt tmpt l ...
hunney_bunney Post at 7-3-2012 14:48



  ouh! thenkiyu hunney! hehe.. biase la.. org baru kan.. x reti nak wat..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2012 03:37 PM | Show all posts
Reply 10# batu_bergolek


   ouh! 10%... erm... ad la dalam rm13 kalu myvi ek camtu..hehe.. xde la jauh nau... mekaseyh2! hehe... ingat murah bebenau ngan myeg tu... eceli x reti sgt transaction via tenet ni..hehe
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2012 03:38 PM | Show all posts
Reply 8# Loloq89


   ok! faham... kesimpulannye.. hrga lebey kurang same je.. NCD plak.. kalu 1st taim renew da leh dapat x?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 7-3-2012 03:39 PM | Show all posts
Abes... NCD plak guano? bace dalam web.. 1st year claim free will get 25% NCD..
kirenye 1st year renew.. or 1st year roadtax? kurang faham laa....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-3-2012 03:53 PM | Show all posts
ouh! thenkiyu hunney! hehe.. biase la.. org baru kan.. x reti nak wat..
biozipstar Post at 7-3-2012 15:35


hehehhe...ok jer....
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2012 11:29 PM | Show all posts
da 2 thn guna myeg
samala sy, geran kt bank,
so, malas nk g ,
myeg jer.
insurance beli kt tmpt l ...
hunney_bunney Post at 7-3-2012 14:48



biasanye bank update tak renew roadtax kat geran??

pasal membe aku keje bank cite dorang jarang update geran, just renew  thru myeg jer, tapi kat geran tak update.. akan jd masalah nti kalau kereta ilang atau nak claim insurance, pasal takde cetakan renew roadtax kat atas geran kereta... membe aku la cite.. aku tak tau sgt.. besenye aku renew sndri je kat JPJ...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2012 10:33 AM | Show all posts
Reply 18# dragger

kalu renew kt JPJ.. da siap2 wat insurans ke ape?pastu... kos die mahal x? ke lbey kurg..hehe
pasal geran plak... ... ku nye geran potostat la... lom abes bayo...
camne JPJ nak hapdet kang?
   

or spe2 leh tlg jawab kami.. hehe
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2012 11:00 AM | Show all posts
biasanye bank update tak renew roadtax kat geran??

pasal membe aku keje bank cite dorang ja ...
dragger Post at 7-3-2012 23:29


oo..ye ker?
xtaw plak psl ni...
akan ada prob eh?
guna myeg sbb buat loan kt k.l...
keje kt ktn...huhuhu....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-12-2022 01:35 PM GMT+8 , Processed in 0.204954 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list