CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 8025|Reply: 17

minta tolong kepada programmer yg mahir visual basic

  [Copy link]
Post time 4-3-2012 12:33 AM | Show all posts |Read mode
saya ada satu projek yg perlu di buat. iaitu password generator. idea saya untuk membuat porgram ini ialah pengguna yg menggunakan program ini perlu memasukkan maklumat seperti nama penuh, tarikh lahir, dan maklumat yg lain. selepas itu, program ini akan menyenaraikan password berdasarkan maklumat yg di beri. saya tidak tahu membuatnya kerana masih amatur. baru je belajar visual basic ni sejak seminggu lepas..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-3-2012 12:50 AM | Show all posts
1st dptkan algoritma dia dulu.

penting supaya passwd yg digenerate adalah unik. bila da dpt algoritma br cerita psl coding okeh.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 4-3-2012 01:31 AM | Show all posts
oh okay. terima kasih kerana memberikan pendapat.
Reply

Use magic Report

Post time 4-3-2012 01:42 AM | Show all posts
sebelum terlupa algoritma tu memainkan peranan coding yg dibuat tu complicated atau tak.

so kalo nak senang kerja jgn buat algoritma yg kompleks2 sgt...
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 08:26 PM | Show all posts
saya ada satu projek yg perlu di buat. iaitu password generator. idea saya untuk membuat porgram ini ...
moltenx Post at 4-3-2012 00:33


macam pelik jer generate password berdasarkan maklumat peribadi..baik generate random jer..
antara cara paling simple..gunakan applikasi random..

memula set kan value untuk setiap nombor..

contohnya 1=a, 2=b, 3=c dan lain-lain..setlah segala bagai huruf, nombor dan simbol yang saudara suka..

then kalau ada 90 semua sekali..(1=a, 2=b, 3=c,,,, 90=@)

tetapkan pula berapa character password yang saudara nak generate..

katalah 10 character..

so wat loop..panggil function random(90) tu 10 kali..

katalah function random tu dapat nombor 3, 2, 1, 90 dan seterusnya..

so dapatkan semula value kepada setiap nombor yang saudara set kan memula tadi..

maka password tersebut akan jadi cba******@..
Reply

Use magic Report

Post time 8-3-2012 11:00 PM | Show all posts
nak simple aku cadangkan guna algoritma ni - walaupun aku rs ni bkn algoritma yg terbaik dr segi unique and security tp bleh la dpt idea sikit.

cth input :

nama : khairulfaiz bin ahmad
no ic : 870102-03-2345

passwd yg digenerate : khairu87


passwd ni digenerate dr 6 abjad pertama bg nama + tahun lahir seseorang tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2012 11:55 PM | Show all posts
Reply 6# otai_g


   yeah! itu la yg saya nk bt. tak kira la berapa huruf, nombor atau simbol sekali pun, tp ianya akan generate password berdasarkan maklumat tu. cuma mgkin ianya agak complicated untuk newbie mcm saya ni. huhu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-3-2012 11:57 PM | Show all posts
Reply 5# SiNoob


   da buat da password gerenate untuk random punya. cuma sekarang ni nk lebih advance sikit. nk generate password berdasarkan maklumat plak.
btw thanks for your idea. =D
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-3-2012 12:12 AM | Show all posts
Edited by otai_g at 23-4-2020 01:13 PM

Reply 7# moltenx

nah amik ni.
  1. Private Sub Generate_Click()

  2. Dim str1$, str2$, passwd$

  3. str1 = Left$(Text1.Text, 6)
  4. str2 = Left$(Text2.Text, 2)

  5. passwd = str1 & str2

  6. MsgBox passwd, 0

  7. End Sub
Copy the Code
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-3-2012 12:33 AM | Show all posts
Reply 9# otai_g


   hm. ye! code seperti itu yang saya mahukan. terima kasih. =D
Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2012 11:54 PM | Show all posts
bahayanya password simple-simple macam ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 23-4-2012 01:20 AM | Show all posts
heheh...assignment budak form 5 kot....hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 25-6-2012 02:38 PM | Show all posts
sebaiknya password tak de kaitan dengan diri. kalau nak jugak sila mix dengan beberapa perkataan
Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 08:32 AM | Show all posts
pandangan aku, ko buat dulu....
pastu baru bagi coding kat sini..
baru otai2 kat sini tau setakat mana yg ko faham dgn vb...
otai kat sini dok cerita pum pam pum pam pun kalau ko x paham pape, x guna jugak...
so, buat dulu, pastu code sila paste kat sini.. baru boleh bantu..
kalu ko dok tanya kosong cenggini, sama jer ertinya ko suruh aku atau otai2 sini buat keje ko...
dalam erti kata lain, ko suruh otai buat, pastu ko dpt nama...
sekian...

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2013 08:34 AM | Show all posts
otai_g posted on 9-3-2012 12:12 AM
Reply 7# moltenx

nah amik ni.

haha..kenapa bagi bro...
x belajar nanti budak nie.. semua nak free...
aku anti btol bebudak yg byk tanya tapi x usaha nie..


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 2-11-2013 10:33 PM | Show all posts
naz0203 posted on 2-10-2013 08:34 AM
haha..kenapa bagi bro...
x belajar nanti budak nie.. semua nak free...
aku anti btol bebudak yg  ...

rilek bro. jgn la mcm tu. aku ucap kan terima kasih la sbb dorg tolong. aku minta baik2. aku tau la aku punya usaha mcm mana.. jgn ingat aku ni mcm org lain.. jaga sikit ckp tu
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-1-2015 02:52 PM | Show all posts
Ada sesiapa pandai bab Visual Basic programming nie?
Saya nak buat Daily working activities yg mana include siapa, tester mana, nama projek,tarikh, masa attend, masa complete task...
Da kira macam shift report di sebuah kilang....update for technicians.
Paling penting ia auto update ke hari seterusnya...takya manual...
Ada sesiapa boleh tolong?
Kalo nak saya bayar pon boleh...janji kerja memuaskan..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2015 12:38 PM | Show all posts
Nokiaman replied at 8-1-2015 02:52 PM
Ada sesiapa pandai bab Visual Basic programming nie?
Saya nak buat Daily working activities yg mana ...

Kok ya pun macam assembly planing je..

1.Berapa ada budget.. sebab assembly planning can quite complex.

Basic accounting  mrp la

Line 1
Staf
Ahmad,Kucai,Maka

Barang (BOM) Bill of material..
product 1 product 2 product 3...  Berapa  boleh complete dalam 1 hari..

Kalau campuar line 1+ line 2 + line = line 3 full assembly....
kalau takde duit dan simple je nak
https://asana.com/product
udah
** ber.ambak erp /mrp kat pasaran.. dan most fail subject ni.. sebab paling payah.




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-2-2023 08:50 PM GMT+8 , Processed in 0.134585 second(s), 40 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list