Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
26914
View
264
Reply

Wang / Belanja Hantaran...Memang Macam TU Ke? - MINTA PANDANGAN

  [Copy link]

Author: nsputeri       Show all posts   Read mode

Post time 17-2-2012 08:33 AM | Show all posts
Reply  chaintea


    tp kak, sy dah serba salah pasal nak minta2 ni..pasal dalam mind mereka aw ...
nsputeri Post at 17-2-2012 08:14



dugaan ko kecik ajer nieh..small matter jahh..

cuba cakap dulu..tgk reaksi mcm mana..

dlm perkawenan..semua perkara kena CAKAP. tak leh pendam2. takleh assume assume. nanti jeruk hati sendirik.

dugaan pasal duit nie memanjang ada dlm perkawenan kecuali ko kawen dgn orang kaya lah.


note : lambatnyee gaji bulan nie... mcm mana nak kuar besok nie? boring btul kalau duk umah.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 08:34 AM | Show all posts
Kak,sy tak kisah kalau kata sy kene bayar pelamin , solek, kad kawen, photographer semua ...
nsputeri Post at 17-2-2012 08:24



    berbincang ngan cara baik  ngan parent awak. Sy rasa boleh dibincangkan.mak ayah sendiri kan. Cuma nak tahu, mampu tak mak ayah kalu tak pakai duit hantaran wat kenduri. Kalu diorang memang tak mampu, memang semua u kena tanggunglah. kalu diorang mampu, mungkin lepas perbincangan, u boleh dapat sikit duit hantaran untuk bayar keperluan yg lain.

Lain keluarga, lain keadaan. masa sy kawin dulu, semua kos sy tanggung plus sumbangan abang. sy orang timur. duit hantaran tuh sy simpan tapi duit untuk kenduri   n segala persiapan menggunakan duit simpanan saya, sumbangan abang saya untuk lembu n duit orang bagi masa kenduri. selesai kenduri, sy berikan sebahagian wang hantaran pada mak sy sebagai hadiah. yg lebih sy simpan untuk kegunaan selepas kawin.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2012 08:35 AM | Show all posts
pokok pangkalnyer tt kena berbincang ngan parents......

ada sesetengah tmpt/parents... mmg semua  ...
IceCream_Soda Post at 16-2-2012 15:28



    agak sukar kak... sebab sy perhati dalam kes org len....hantaran tu, anak yang tetapkan ...contoh..."nnt sy bg ayah RM 5000.00 untuk cover kenduri...." ...tp dlm kes sy duit tu parent yg urus...seolah2 duit hantaran terus ke parent...jadi pembahagian mereka yg tetapkan....

Tp tu lah sy nak bercakap minta banyak ni ..banyak tu...sy srba salah.... tak smpi ati....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2012 08:37 AM | Show all posts
err tak kot...

contoh 1)
masa kakak kawin...parents keluarkan duit utk lauk-pauk, khemah, katil ...
siputsedut Post at 16-2-2012 14:49



    tu yang sy tensennnnnnn..... ;-(
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 08:42 AM | Show all posts
dugaan ko kecik ajer nieh..small matter jahh..

cuba cakap dulu..tgk reaksi mcm mana..

dl ...
Hana Post at 17-2-2012 08:33



setuju kak Hana..mmg kena cakap...sat lagi dalam diam2 hati dah start bernanah berkudis je...nnt sok2 pas kawin pon dok mengungkit lagi...





motep uols punye ps sama dengan iols punye fikiran gaji iols biasa hari terakhir dlm bulan tersebut..stressnye
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 08:47 AM | Show all posts
tu yang sy tensennnnnnn..... ;-(
nsputeri Post at 17-2-2012 08:37



ko nie..jgn ler dengar citer orang lain..makin tension...ape la..
orang lain..lain makbapak..lain caranya..

dahh..ko lain..

jangan nak samakan..


preparation utk kawen utk orang perempuan..sekali ajer lalu..
so, enjoy ler the moments..rugi ajer tension tensionkan diri.
lepas kawen,banyak perkara lain nak ditensionkan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-2-2012 08:49 AM | Show all posts
kalau orang johor.. duit hantaran (contohnyer RM10 ribu)  berserta duit salam keruk.. akan diserahka ...
uzisyaziha Post at 16-2-2012 20:45



    Saya orang k.l.... Bukan pantai timur, bukan johor...

Lihat yer....

Dalam kes sy Duit Hantaran berserta duit keruk semua utk mak ayah....
Tp segala macam mak andam, photographer, pelamin, kad kawen ...bla2...
sy tetap kene kuar kan duit sy sendiri.... duit hantaran tu sy tak dapat pon utk cover semua yg sy nak tu....

Nampak kan beza nyer kes kite? hihihi tu yg sy maksudkan....tu la kenapa sy jadi sedikit berjauh hati...



Dan sy cakap terus-terang sy takmau pon duit keruk2 tu...dari awal sy dah tau itu mmg selalu utk parent.....sy takmau.... tp sy mengharap mereka hulur2kan sikit duit hantaran utk sy cover apa yg patut....


Tp sbg anak sy pulak tak terluah nak ckp terus terang...tngk muka derang rasa kesian...

Jd sy tensen sorang2....sib baik atas cari forum tempat luahan....  ;-)
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 08:58 AM | Show all posts
TT uols lg beruntung sbb parent nk jugak tolong..

macam ai, lg sedeh sbb semuanya tok my wedding ai buat sendiri, dari duit, persiapan.. sampai time wedding pon kelam kabut ai kene handle.. sampai xsempat nk amek gambar family semua.. sgt kelam kabut.. dah la duit banyak habis, wedding pon mcm ntah apa2.. sampai amek masa sebulan jugak tension.. belum lagi bab my family xpuas hati dgn in laws sbb buat wedding sekali tp in laws buat mcm xde kene mengena.. alasan sbb anak sulung so tatau nk buat mcm mana.. sampai weols bergado right after the wedding

tp tuh la.. uols kene slow talk dgn family sbb perkara mcm nie akan makan dalam.. believe me & take time to recover.. so baik mencegah dari merawat..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 08:58 AM | Show all posts
tu yang sy tensennnnnnn..... ;-(
nsputeri Post at 17-2-2012 08:37



masa adik ipar sy kawen aritu..
sebulan sebelum kenduri mak pak belah laki dtg hantar duit hantaran(belanja kawen)
hantaran dia 9k tp pihak lelaki bg 6k je..
sbb lagi 3k adik ipar amik beli brg kemas tuk batal air smayang..

so 6k je la belanja tuk kenduri..
bila abis kenduri, duit salam kaut tu mak mentua sy byr duit kemah n pinggan mangkuk n alhamdulillah masih ada lebih..
n duit tu langsung adik ipar sy x amik..
semua dpt kat my mil.

tp sy respect adik ipar sy ni..
dia buat persiapan awal..
pelamin mekap semua tu dia bayar ansuran..
dia rajin pegi karnival pengantin..

so tt,
sy rasa kalau tarikh tt nk buat kenduri lambat lagi, tt da boleh buat persiapan sket2..
sy pun benda kecik2 mcm goodies bag, bunga telur sy beli pkai duit gaji..
brg2 hantaran sy beli masa Y.E.S bln 12 aritu..
mmg jimat abis la..
tt da boleh buat bajet kenduri dr skang n create master list tuk beli brg basah n kering n segala mak nenek keperluan tuk kenduri..
every penny yang kuar tt catat so tt tau cash flow..

situasi sy masih under control, wlaupun parents sy tamo support, sy still ada duit tuk run kenduri sy tp mcm sy ckp la sy nego ngn mak sy tuk cover sket duit kemah n pinggan mangkuk..
mak sy nk kenduri grand tp sy ckp jujur sy x mampu..
xkan la xde saving langsung after kawen kan..
yg penting kan tt komunikasi..
ckp la elok2 ngn mak, tt nk amik sket duit hantaran buat belanja sendiri..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 09:05 AM | Show all posts
kalau tak berduit, buat cara tak berduit.  Aku dulu bagi duit kat parents buat kenduri.  Dengan  ayah aku kerja jaga dan mak aku tak kerja, hampir semua belanja kenduri pakai duit aku.

Dengan bajet yg aku bagi tu, buat la apa yg mampu.  Pelamin khas takde, gantung je kain lip lap kat dinding rumah, susun dua kerusi makan, lapik dengan kain cantik sikit supaya tak nampak kerusi buruk tu.  Pastu susun pasu2 bunga telur kiri kanan.

Rantai leher, gelang dan cincin semua pakai makcik2 aku punya.  Sebab masa nak nikah tu, diaorang komen aku nampak kosong dan tak berseri, terus masing2 hulur bagi aku pakai.  Baru nampak seri pengantin katanya.

Solek dan andam aku buat sendiri, padahal aku tak pernah bersolek seumur hidup pun sebelum tu.   Foto pakai kamera aku je, adik aku jadi tukang gambar.  Paket hadiah untuk tetamu mak aku dah buat sikit2 bertahun2 sebelum aku kawin sebab aku kawin lambat sangat.

Duit hantaran buat beli perabot kat bilik pengantin, dan selebihnya aku joli sakan dengan husband aku.  Duit dari tetamu semua untuk parents aku.  Aku langsung tak stress dengan kenduri tu, yang penting aku dah selamat nikah.

Kenduri belah husband aku berkali2 lebih grand dari kenduri belah aku.  Parents husband keluar duit  ribu riban untuk renovate rumah dan buat kenduri besar-besaran.  Husband aku cuma keluar duit hantaran je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 09:11 AM | Show all posts
jujur sy ckp..
nk buat keja kawen skang ni mmg susah..
lagi2 melibatkan duit..

aritu sy berdebat jugak ngn mak abah sy..
dorg xnak sy amik kompang, PA sistem, kalau boleh pelamin pun x pyh sbb duit tuk mkn cukup2..
sy ckp la kalau mcm tu kita buat kenduri kesyukuran je la..
tp dorg xnak, nk jugak walimatulurus (kalau kenduri kesyukuran xde salam kaut)..
abis tu kenduri apa namanya kalau semua mak nenek tu xde..
fyi, mknn yg dorg nk jamu mmg mewah (ikut trend org kg punya pasal, nk pkai dgg lembu fresh instead of dgg import, dgg saje da lebih 3k).. sy ckp kita jamu ikut kemampuan la..
jgn ikut org..
ntah la.. serius sy ckp, nk berkomunikasi ngn mak bapak hal2 mcm ni mmg susah..
bagi dorg dorg je betul.. ckp kita slh..
sy x mintak duit dorg pun tuk byr semua tu..
sori la tt..
sy tgh hadap situasi ni.. pening jugak kepala..
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 09:39 AM | Show all posts
byk ke duit kenal menantu yg adik ko dapat?
tak tau plak aku kat pantai timur ada hulur2  ...
ParinAmat Post at 16-2-2012 20:43


bulehlah beli beberapa gm emas...takdelah sampai ribu2...

kat terengganu, masa majlis belah lelaki...ada sesi kenal menantu..ini khas utk kaum wanita sahaja.....pengantin perempuan duduk pahtu sapa2 yg nak kenal bulehlah pegi salam...dlm salam tu ada duit..sapa2 yg salam tu dptlah bunga telur/door gift....duit tu mmg utk pengantin perempuan...

aku kalau pegi kenduri sambut menantu ni..aku akan salam mak pengantin dan juga pengantin....dptlah dua bunga telur/door gift...

ada jugak belah lelaki tak nak buat majlis sambut menantu kat umah diorang.....buleh ckp kat keluarga perempuan nak buat sambut menantu sekali dgn majlis sebelah perempuan.....jadi kaum keluarga/rombongan pengantin lelaki ( wanita sahaja) bulehlah salam dengan pegantin perempuan dlm majlis yg sama....mak pengatin lelaki akan bwk bunga telur/door gift sendiri utk diberi kepada sapa2 yang salam dgn pengatin perempuan...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 09:47 AM | Show all posts
Reply 67# nsputeri

TT.. mak dan ayah TT asal dari mana? sebab kekadang, depa akan ikut adat tempat asal depa.. satu lagi.. majlis kawen akan dibuat di KL kan? maknanya perbelanjaan lebih banyak yang akan keluar.. kalau kat kampung.. bulehlah bergotong royong.. tapi kalau kat bandar.. dah tentu kene ambik katering dan budget 1 kepala kekadang  cecah RM10.00 sorang.. sebab tu lah depa perlukan duit tu semua untuk tanggung semua perbelanjaan kawen yang meningkat...

saya punyer pendapat.. kalau buleh tak nak susah kan mak ayah untuk tanggung segala majlis perkahwinan saya sebab yang nak kawen saya.. cukuplah depa dah besarkan dan didik saya.. saya rasa syukur sesangat..


ka TT rasa akan mengalami masalah kewangan.. apa kata TT tak payah bersanding... just pakai baju pengantin dan make up je.. dah jimat duit dah.. kad kawen pun.. tak payahlah buat mahai2.. just buat yang simple dan murah je.. lagi senang..


tapi tu hanya pendapat saya je lah.. lain orang lain caranya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 09:53 AM | Show all posts
abah me pun dah desak me soh kawen ujung tahun ni...bile bace citer2 yang ade ni takut la pulak...tapi me dah cakap nk wat simple2 je..abah me xkasi ade pelamin2 tu bersanding apetah lagi...so me cume ingat nak buat majlis pernikahan je la...risau la jugak kan me simpanan ade bape kerat jer..abah dah siap ckap aritu..ko xyah risau kalau xde duit..anak2 abah, abah yang akan kendurikan..means abah yang kuar duit..duit hantaran tu seberape mampu je la.. risik merisik pun abah me kate thru fon jer sebb belah sane di sabah sane..
xtaw lagi pasal hantaran dulang2 tu sume..x bincang lagi pasal tu...
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 10:00 AM | Show all posts
mak ayah TT susah ke mcm mane?

saya baru kawin dalam 3 bulan.pon ada masalah lebih kurang TT.
saya sorang je pompuan .adik2 lain semua laki. waktu naka kawin mak minta saya serah semua duit hantaran kat dia.dia cakap "jimat" sikit.maksudnya duit ayah saya x kuar banyak.

memang banyak problem. walaupun dah 3 bulan kawen, xda satu hadiah pon yg saya dapat dari dia .waktu buat preparation pon sama.segalanya saya buat sendiri. die xnak amek tahu pasal doorgift, makanan ape.die xnak nama die ada kat kad.katanya aurat nama kat kad.die xnak sambut tetamu. tapi duit tetamu nak.dia x tolong untuk barang hantaran pon. tapi die asyik cakap nak belikan itu ini untuk adik2 saya kawen. saya memang sangat stress.die x bg bile ayah saya nak ajak ramai kawan die dtg kenduri saya.

sebab xtahan sangat saya beterus terang yang saya sangat kecewa dengan sikap die.by phone. n saya bagitau ayah saya.ayah saya sangat sedih.air mata ayah saya bergenang.ayah saya kata.buat xtau je dengan mak.mak memang macam tu.ayah kata die dah simpan duit untuk semua anak2 die kawin.

saya buat yng macm saya decide dr awal.semua belanja saya tanggung.termasuk dewan.kecuali katering.katering ayah tanggung.tapi duit salam tu saya x amek.saya bg ayah.n saya pon x tanya langsung berapa ayah dapat.sebb sy memg nk bg ayah.

saya bertuah sebab dapat ayah macam tu.kalau TT boleh bincang dengan ayah TT, TT bincangla.duit hantaran saya x sampai 10k .tp saya bahagi kan kepada 3 bahagian.1 bahagian untuk lepas kawin.satu bahagian untuk tampung belanja kawin.satu bahagian untuk beli set bilik tido kat rumah sewa nnt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 10:12 AM | Show all posts
Reply 67# nsputeri

Dalam kes sy Duit Hantaran berserta duit keruk semua utk mak ayah....
Tp segala macam mak andam, photographer, pelamin, kad kawen ...bla2...
sy tetap kene kuar kan duit sy sendiri.... duit hantaran tu sy tak dapat pon utk cover semua yg sy nak tu....

Nampak kan beza nyer kes kite? hihihi tu yg sy maksudkan....tu la kenapa sy jadi sedikit berjauh hati...


weh. aku tatau la apa yg ko pikir..

Betol jgk kata mak ko itu...hantaran 9k tuh mmg tak cukup nak buat kenduri grand2
catering ajer daa kos 9k/1000org..blom lg doorgift, etc etc...
tp setau aku...bese sembang ngn org2 tua sini la
yg salu ckp"mkn kedai pon berbayo, takkan mkn kenduri nak free?"
pacik ni sgt particular, die bgtau aku...kalo die mkn 5banak kat kedai mkn RM50,
so kalo pi kenduri org 5org=RM50 la..psl tu pikiran aku jd cam....kalo gi kenduri wajib ade duit.
die kata bese salam kaut buleh balik modal, lg plak ko area KL kan,
bese area selangor/kl pacit tuh ckp org bese kasik byk..aku kawen ngn orgpulau pon
somi ku ckp balikmodal belah die...kos kenduri ajer ar.
takkan org salam kaut kasik singgit....
tp ade...aku sembang ngn membe india, die ckp masa die kawen ade yg kasik singgit.
salam kaut ajer.haha..harus jgk buat benang baru..salamkaut..

tp aku aku tatau la tahap kewangan ko cemana?
kalo tahap kewangan ko ala2 nyawa ikan...mmg susah dik oii.
tp kalo makpak plak demand nak buat kenduri grand2 mmg lg parah.
byk aje ko leh cut cost, mcm kad kawen, doorgift, bese bende2 camni org buang2 je.

cume nak ingatkan..jgn la berabih 20-30k kawen..
pas kawen hari2 mkn megi+telur mata aje.
perjalanan tu jauh sgt lg.
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 10:22 AM | Show all posts
TT, takyah ler citer pasal duit..nanti tension.

ape kata borak2 lain..
bila kawen nye..
temanya apa..
honeymoon kat mana? (duit laki ko..jgn risau..nnt tanya tau.penting gak nie..) kalau gi cameron pun dah ok. takyah gi jauh2 sgt.

kalau jemput aku, aku bagi salam kaut rm20. ok tak?
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 10:29 AM | Show all posts
TT, takyah ler citer pasal duit..nanti tension.

ape kata borak2 lain..
bila kawen nye..
temany ...
Hana Post at 17-2-2012 10:22


Salam kaut RM 20...bawak mak mertua dan segala balatententera.......Kira RM 20 for family lunch.....small price to pay....
Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 10:33 AM | Show all posts
Reply  nsputeri



weh. aku tatau la apa yg ko pikir..

Betol jgk kata mak ko itu...hantaran  ...
silica_SiO2 Post at 17-2-2012 10:12



    ntah knape aku x setuju ngan orang2 yang cakap makan kt kedai bayo xkn mkn knduri nak free tu... bagi me la kan  niat knduri tu untuk meraikan je bukan ye sampai nak bukak bisnes..tah la...mungkin me duk dalam kawasan kg bukannyer bandar yang sumenyer nak money/profit oriented..ikut la bajet sendrik..mcam la buat knduri tu buat bisnes...kire nak untung jer


habislah me dengan sesape yang x setujuk ngan statement me ni.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-2-2012 10:34 AM | Show all posts
aku kenduri wat ala kadar jek. jaman dulu2, x semewah org skrg kawen. prinsip aku senang, kalau x mampu, wat kecik2 asalkan jgn sampai berhutang. aku x amek photographer sume tuh, sbb mmg x mampu. bilik pengantin dan pelamin buat sendiri, adik beradik tolong. sempoi2 je. org kata ukur baju di badan sendiri. kalau wat gah2, sampai berhutang segala tu, menyusahkan diri jek.  yg penting lepas kawen dek. kurg2 kita musti ada simpanan utk hidup sendiri.

separuh dari duet hantaran aku bg kat mak utk wat kenduri. mana yg x cukup dia top up. separuh aku amek wat beli brg2 aku. mana x cukup, aku guna duet sendiri. xde la aku nak letak beban sepenuhnya pada mak bapak.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091659s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list