Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
26918
View
264
Reply

Wang / Belanja Hantaran...Memang Macam TU Ke? - MINTA PANDANGAN

  [Copy link]

Author: nsputeri       Show all posts   Read mode

Author
Post time 16-2-2012 01:20 PM | Show all posts |Read mode
Salam...
Saya xtau nak bukak kat mana citer sy ni...sy memerlukan pandangan telus kawan semua yang telah mendirikan rumah tangga, pernah kawen kan anak atau sesapa je yang ada pengetahuan tentang masalah saya ni....

Pertama sekali sy takder niat nak burukkan mak bapak sy...sy sanjung mereka dan tak pernah lupa jasa mereka...
Tapi dalam masalah ni sy hanya nak tau pengalaman org len...citernye camni...

Sya nak kawen tak lama je lagi... Hantaran katalah RM 9000.00...
Parent sy kata duit tu untuk buat kenduri dan sewa dewan dan mende uncit2 lain laa...
Dan mereka dah bgtau awal2 kalau collection org bagi waktu majlis nnt mereka akan amik kerana RM 9000.00 tu pon tak leh cover kenduri...
Duit pelamin, mekap, kad kawen, photograper dan lain2 mereka suh sy bayar sendiri...

Persoalan nya mmg camtu ke semua membahagi kan duit tu......??kerana terpikir di benak sy...

Katalah kenduri campur sewa dewan, doorgift semua katalah RM 17,000.00 tolak duit hantaran RM 9000.00 = RM 8000.00.
RM 8000.00 tolak plak collection org bagi katalah RM 4000.00 = tinggal RM 4000.00 je pakai duit parent kan...kalau mereka bahagi dua , sorang bayar RM 2000.00 jer kan.... sedangkan duit pelamin sy, fotographer sy, mekap sy, kad kawen sy semua pakai duit sy...

Lagi sekali bukan nak berkira sngt pada parent yang bnyk berjasa pada sy... just sy nak tau yg sebenarnya org lain penyer belanja camana yer...just nak compare... Maaf para ibu bapa tiada niat nak lukakan hati sesapa...



Harap kawan2 leh bgtau sy pengalaman sendiri.....

Sngt berharap...



terima kasih

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:22 PM | Show all posts
Pelik aku parent mcm ni belum kenduri dah berkira pasal duit dihulur tetamu
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:23 PM | Show all posts
Aku tak tau la org lain, zaman aku dulu, tidak satu sen pun parent kiterang ambik, semua diserah pd kami utk kos kami bina hidup lepas rumahtangga. Yg penting, kenduri jgn berhutang. Tak mampu kalu, buat sederhana aje. Yg penting nikah dan sedikit jamuan utk meraikan serta memberitahu kita dah nikah.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:26 PM | Show all posts
ai kawen dulu.... 100% duit dr pocket sendiri dan duit hantaran.... duit org kasik pun ai xamik tau, tu rezeki parents ai.
sekian terima kasih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2012 01:34 PM | Show all posts
bila saya pikirkan jadi susah hati...tpi rasa kesian kat parent... sy tertekan....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:35 PM | Show all posts
weird
pelik sungguh
ms saya kawen..duit hantaran RM6,000 tuh 1 sen pon mak ayah x amik
tp duit org hulur tuh..mmg sumer bg kat mak ayah la..alhamdulillah leh cover dewan & catering..
duit door gift ke, andaman ke..duit simpanan saya

berbalik pd mslh TT
kau sy di tempt awak (ini bukan mengajar ok)
pesan pd pihak lelaki awal2 buat bank deraf or cek atas nama kamu..not your parents
kalu mereka minta bhgn mereka boleh la hulur RM5,000..coz kamu pon nak cover kos and belanja yg kamu kuarkan kn..
lgpon expenses lepas kawen tuh lagi penting ok..majlis tu only untuk sehari dua jah..
nun haaa..lps kawen nnti..laagi byk benda kena fikir
duit org hulur tuh..serahkn saja pd mereka..

apa pon my advice..xyah la berkira dgn mereka..
mereka besarkn awak dr kecik sampai besar..lg byk belanja
mereka minta RM9,000 je..bagi je la apa yg kamu mampu

jgn lepas kawen tanggung hutang lak...laagi parah
xyah la buat meriah sgt..pdhal tu sumer hutang belaka..
buat simple..sederhana..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:37 PM | Show all posts
Salam...
Saya xtau nak bukak kat mana citer sy ni...sy memerlukan pandangan telus kawan semua yang  ...
nsputeri Post at 16-2-2012 13:20



   kau tak cukup duit ke nak bayar semua?..atau cukup tapi saje nak pau duit parent..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:39 PM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 16-2-2012 13:41
Salam...
Saya xtau nak bukak kat mana citer sy ni...sy memerlukan pandangan telus kawan semua yang  ...
nsputeri Post at 16-2-2012 13:20


Jangan tanya orang lain mcm mana nanti ko sendiri akan sakit hati dgn parents ko sendiri

yang ko pikir tak sama dgn parents ko pikir.

parents ko pikir - wang hantaran = wang utk belanja kenduri. Mmg hangus utk buat kenduri semata mata. itupun tak cukup. mmg kena topup. koman2 kena topup lagi 2-3ribu. (termasuk door gifts la)

yang ko pikir lak - segala duit berkaitan dgn perkawenan = wang hantaran.

kesiannya kat ko..
nak buat mcm mana..dahhhh parents ko nak ambik wang hantaran SEMUA utk belanja kenduri..

aku suggest, ko pakat dgn BF ko..
katakan BF ko janji nak bagi rm9ribu..
ko pakat2 kat BF ko..masa acara formal bertunang tu.. BF ko bagi Rm6ribu ajer. kalau lebih, nak tarik diri.
another rm3ribu tu, bagi secretly kat ko or tak yah bagi byhand pun takper..korang uruskan dua orang. lagi pun, nak hidup berduapun, korang jugak. buat cover belanja2 ko nak la..spt sewa pelamin..sewa baju.. upah mekap...upah photographer.. bla..bla..bla.. rm3ribu tu cukup..korang pergi sama2..yang bayar2 tu, BF/tunang ko.

kalau mak bapak ko bising..siket sgt la..bla..bla..bla.. ko ckp ler.."mmg nak bagi rm9ribu tapi, dah ayahmak nak ambik SEMUA..saya pakat ler dgn bakal suami.. wang yang diUMUMkan depan orang2 ialah rm6ribu.. yang dihulur kat belakang utk belanja2 saya ialah rm3ribu.."

eh..tapi, acara pertunangan dah berlangsung ek?
abis la.
ko takder duit langsung ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:40 PM | Show all posts
Reply 1# nsputeri


    lain tempat lain caranya..
lain cara makpak melihat duit anak, lain plak cara nak channel duit tu kemana..

sstgah makpak mmg akan kuarkan duit dorang sundrik utk kenduri (yakni makan aje).. soal2 sampingan pasal pelamin la fotografer la sume tu anak yg setelkan..

sstgah anak plak ada yg willing utk tolong makpak utk coverina belanja kenduri tu suma.. ni incase anak tu sendiri dah ada cukup uang utk coverina all of the expenses dan kebetulan makpak pula bukanlah org berduit mana..

ada juga sstgah makpak yg mmg berharap pon anak dia akan coverina suma skali.. mebi parents ko kategori ni la kot..

bagi aku la yer, aku masa kawin dulu takde pelamin, kompang, deejay.. fotografer pon BIL yg volunteer sbb kamera dia besar dan dia ska amik gmbr.. tak perlu pon bagi aku ngan benda2 tu sume.. mebi sbb aku oldskool kot..

blanja makpak bukan skadar kenduri je, malahan coverina juga utk ngecat rumah, renovation sedikit sbyk mau makan riban gakla.. kadang2 kita ni sbg anak, tak tau apa yg makpak kita nak spend duit sbb biasanya dorang neh nak tunjuk pada sedara mara betapa meriahnya majlis anak dara dorang.. lebih pada kehendak merekala lebih kurang..

why not ko cakaplah, nak reserve few thousands utk ko beli brg kemas ke.. mcm tanda kenangan la lebih kurang utk letak kat badan.. ko kena slow talk sketlah kat sini..  kalo dah dorang tak berduit mana, mmg ko kena tolong gakla nampak gayanya..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:40 PM | Show all posts
weird
pelik sungguh
ms saya kawen..duit hantaran RM6,000 tuh 1 sen pon mak ayah x amik
tp duit or ...
chaintea Post at 16-2-2012 13:35



   x boleh..x boleh..kene buat besar2an..mali kat org kau buat sederhana..
raya setahun sekali pun org berutang..ni pulak kawin sekali seumur hidup..
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:42 PM | Show all posts
Kahwen lari aku rasa paling murah....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:44 PM | Show all posts
Kelak, alam perkawenan nie, takleh naif sgt tau.
ko kena pandai ramal & atur strategi supaya semua resultnya, ko berpuas hati.
sila berhati2 dimasa hadapan & atur strategi sebaik mungkin.

susahler aku nak cakap. agaknya ko nie kawen muda kot. tak pandai buat strategi ajek.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:44 PM | Show all posts
x boleh..x boleh..kene buat besar2an..mali kat org kau buat sederhana..
raya setahun sekal ...
lavapanas Post at 16-2-2012 13:40


  tersedak aku
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:44 PM | Show all posts
MAk bapak ni manusia gak..Macam2 perangai. So x sama mak bapak kita ngan org lain.

Aku dulu, hantaran memang my mom x usik. My mom bayar makan, khemah and apa2 yang kecil..dia bayar je la.

Yang lain macam mak andam, make up, door gift, kompang, jurugambar tu semua aku bayar sendiri.

And duit yang org bagi tu, aku x usik pun. bagi jek semua kat mak aku. Sebab?? mak aku x pernah berkira ngan aku apa yang dia dah kuarkan.
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:45 PM | Show all posts
Kahwen lari aku rasa paling murah....
stinger_attack Post at 16-2-2012 13:42



   berapa kau habis ari tu?
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:47 PM | Show all posts
berapa kau habis ari tu?
lavapanas Post at 16-2-2012 13:45


dia kawin...lari-lari jek, mana de kuar duit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-2-2012 01:47 PM | Show all posts
Terima kasih semua...
Saya dah bertunang....jadi tak leh dah nak buat camana nasihat tu..... betullah sy pikir parents sy pikir ini duit belanja jadi wang hangus utk kenduri.....

Saya ada duit...bukan takder... cuma sy terpikir nape parents tak bagi sikit dari RM 9000.00 tu pada sy ....sebab mereka akan dapat balik kan duit tu nnt....RM 2000.00 pon ok per...hehe... duit org bagi time kenduri derang nak amik, amik la... sy tak kisah...cuma stelah sy kira perbelanjaan sy sendiri semua nya lebeh kurang RM 5000.00... lebih baik sy uruskan sendiri duit hantaran tu.... Sy amik, sy wat kenduri sendiri....berdosa pikir cam tu kan...

Adoiiiii....ntah lah....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:48 PM | Show all posts
masa aku kawen dulu duit hantaran aku aku amik jek tuk sewa baju, fotographer. yg lain guna wat belanja kenduri. doof gift pong tak spend memahal sgt. duit yg org sedekah aku tak amik tau. parents aku guna duit tu n duit hantaran tuk settle semua. rasanya abah aku ada topup skit tapi aku rasa tak byk lam RM3K kot. pastu abah siap belikan aku washing machine sebagai hadiah kawen.

aku ada terbaca kalu ikutkan belanja kenduri patutnya mak pak yg tanggung. bab hantaran, door gift, make-up, baju n persiapan bilik tdo ker ko sendiri ler tanggung
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:50 PM | Show all posts
masa aku kawin dulu mertua aku kluar semua belanja...

dorang takut terlepas aku.....
Reply

Use magic Report

Post time 16-2-2012 01:53 PM | Show all posts
saya dulu mas kawin, duit orang hulur semua bagi parents sebab depa yang handle segala...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094408s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list