CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 21050|Reply: 32

Charger Laptop Rosak Atau Laptop Rosak

[Copy link]
Post time 8-2-2012 03:45 PM | Show all posts |Read mode
Salam.

Problem:
2 minggu lepas, charger laptop auntie tak boleh charge - tiada lampu merah/hijau kat hujung charger tu ( auntie computer illiterate, so tak tahu apa nama benda tu!). So auntie dah beli charger yg baru.

Sekarang problem yg sama berlaku pd charger auntie yg baru tu. Adakah problem ini disebabkan charger yg rosak atau disebabkan tempat yg nak dichargekan di laptop tu rosak? Faham tak? Auntie sendiri confused...

Can anybody help me out please?....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-2-2012 04:21 PM | Show all posts
Ini pengecas komputer riba asli ke cap ayam?
Original ke Spicy?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2012 04:50 PM | Show all posts
Reply 2# meritokrasi

Asli - halal dan toyyiba.... Beli kat kedai apple... Kata ada 1 year warranty.... Sebelum gi tukar, auntie nak make sure that it is the correct problem.... Tu pasal ler auntie menanya ni....

Thks for replying.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 04:56 PM | Show all posts
Lampu menyala ke tak menyala ke tak kisah, laptop tu tercharge ke tidak?
Kadang-kadang bukan kisah sangat lampu menyala ke tak menyala, janji laptop tercharge, itu tujuan utama.

Pelik, halalan toyyiba dari kedai Apple pun boleh dapat charger rosak.
Tak apa ada warranty 1Tahun jangan risau, boleh tukar baru.

Tak cuba cucuk charger tu dekat palam elektrik dekat tempat lain ke, mana tahu kot-kot palam tu yang rosak, charger yang dipersalahkan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2012 05:04 PM | Show all posts
Reply 4# meritokrasi

Lampu tak bernyala dan laptop pun tak bercharge. Kalau dia charge, kat gambar bateri tu, ada mcm simbol petir kan... Tapi simbol tu takder dan bacaan bateri semakin menurun....

Auntie dah cuba kat palam/power outlet lain tetapi masih menghadapi masalah yg sama. How lah?

Nak pergi tukar tu, mmg boleh.... Tapi mungkin ker sbb problem yg lain dan bukan sbb pengecas tu.  

OT - hari ni belajar nama equipment baru, i.e. pengecas dan palam. Terima kasih.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 05:15 PM | Show all posts
Uishhh, dah cuba dekat palam tempat lain pun problem sama jugak...
Maknanya bukan salah palam lah sebab palam lain pun memberikan masalah yang sama.

Sama ada pengecas komputer riba yang bermasalah atau pun komputer riba yang bermasalah atau kedua-duanya sekali.

Kalau rasa pengecas komputer riba yang bermasalah, sila tukar baru kerana masih dalam warranty 1Tahun.
Alang-alang tu suruh technician Apple yang Genius tu tolong tengok-tengokkan apa yang patut.

Kalau komputer riba yang bermasalah, mungkin sebab bateri dah lama, elektrik dah tak boleh nak masuk, kena tendang agaknya,
Sudah berapa lamakah pihak puan membeli komputer riba tersebut?
5Tahun lepas?
4Tahun lepas?
Masalah bateri Apple juga perlu dirujuk ke kedai Apple Service Center terus.

Lantaran dengan itu, bagaimanakah pihak puan melayari forum CARI ini sedangkan komputer riba semakin kehabisan bateri sekian lamanya?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2012 05:24 PM | Show all posts
Reply 6# meritokrasi

Auntie pakai iPad sekarang ni. Tapi auntie lebih selesa pakai laptop sbb iPad ni macam fragile jer. Laptop ni auntie beli dah 2 thn.

Kalau pegi kedai apple, anggaran berapa RM kah utk memperbaikinya?
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 05:33 PM | Show all posts
hmm dh bape lame pkai?kalu ade warantty lgi g jelah anta kedai..kalu xde xtau..hehe
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-2-2012 05:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by auntieagony at 9-2-2012 02:05

Reply 8# zircon

Komputer riba - 2 thn sementara charger - 2 minggu.

Adoyai... Nak gi kedai apple tu yg malas ya ampun. Tunggu en suami ku ada masa, nak ajak dia pegi bersama. Sbb kalau technician Apple tu beritau masalahnya, belum tentu auntie akan memahaminya....

Thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 05:43 PM | Show all posts
Reply  zircon

Komputer riba - 2 thn sementara charger - 2 minggu.

Adoyai... Nak gi kedai appl ...
auntieagony Post at 8-2-2012 17:41



    dak try google ke prob nih?mane la tau ade org facing d same probs..mane la tau kan..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2012 05:47 PM | Show all posts
Reply 10# zircon

Ok... Auntie akan cuba mengoggle permasalahan ini....

Thanks.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 06:59 PM | Show all posts
ni masalah ic kat board yg kontrol current dari power supply ke board, kecik je benda tu, tapi upah kena RM280, baru-baru ni aku repair laptop i-machine D620
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2012 08:08 PM | Show all posts
Reply 12# gbam

Gbam repair laptop tu kat kedai mana? Berapa lama technician tu ambil nak repair? Kena tinggalkan laptop kat sana ker?

Sungguh tak gemar auntie pakai ipad ni. Mcm takder feel langsung....
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 08:30 PM | Show all posts
hantar kat kedai komputer cina la, 3 hari je boleh siap, mestila kena tinggal laptop kat kedai. kena pastikan kedai tu tak sub kepada kedai lain pulak, kalau tidak kos dia mesti cecah RM350. biasa kalau hantar kat kedai melayu, dia kata boleh repair dan ambil laptop tu, tapi dia tak buat sebenarnya, dia hantar pula kat kedai cina, ni boleh ambik masa lebih seminggu dan kos meningkat.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2012 08:36 PM | Show all posts
Reply 14# gbam

Alamak, ini yg problemo ni.... Nak cari kedai computer Cina pulak....

Utk memudahkan isu ni, auntie rasa mcm nak hantar repair kat kedai apple jer.... Ok tak idea ni? Harap2x diaorg punya service reliable ler.... Nampak gayanya, kenaler auntie pakai iPad ni selama seminggu lebih.....warrrghhh
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 09:00 PM | Show all posts
ada waranty lagi tu, lebih baik hantar kat kedai apple, free of charge je. kalau out of waranty lebih baik hantar kat kedai komputer cina kerana original spare part ni mahal gedabak.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 8-2-2012 09:03 PM | Show all posts
Post Last Edit by auntieagony at 8-2-2012 21:05

Reply 16# gbam

Selalunya warranty laptop berapa lama? Auntie tak konfiden nak antar kat kedai sembarangan ler... Yg charger/pengecas tu ada warranty setahun.
Reply

Use magic Report

Post time 8-2-2012 09:13 PM | Show all posts
selalunya laptop low end, range rm900 hingga rm2000 warranty 1 tahun. ada juga laptop high end yg mahal punya ada yg 3 tahun waranty. kalau tak pasti dan tak ada resit pembelian, boleh aja pergi ke authorized service center dan mereka akan tolong check samada masih ada waranty atau tidak, berdasarkan serial number pada laptop tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 8-2-2012 09:22 PM | Show all posts
Reply 18# gbam

Thanks gbam utk penjelasan yg terperinci. Harap2 warranty laptop auntie lebih drp 3 thn sbb masa auntie beli, harganya lebih drp RM5k.

Tugas seterusnya ialah mencari resit belian. Entah kat file yg mana satu ler auntie simpan?  Cerita 2 thn lepas punya!
Reply

Use magic Report

Post time 9-2-2012 12:53 AM | Show all posts
ada x member aunti yg pakai lappy sepesen ngan aunti.. kalo ada pekata aunti swap adaptor aunti ngan dia punya.. tgk leh x lappy dia charge guna adaptor aunti tu.. kalu bulih, maknanya kerosakan tu pada lappy aunti.. adaptor x bsalah..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-12-2022 11:58 AM GMT+8 , Processed in 0.213319 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list