CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3915|Reply: 23

Hukum bersedekah Untuk Masjid yg didirikan Muhammadiyah

[Copy link]
Post time 23-1-2012 09:00 AM | Show all posts |Read mode
Saya ingin bertanya... Apakah hukum jika kita bersedekah ke masjid2 yg dibangunkan oleh ahli Muhammadiyah.. Saya merasakan sebagai ISlam, tidak salah kalo niat bersedekah itu ikhlas.. apakah saya benar dalam pendapat saya ini? Mohon petunjuk..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 23-1-2012 12:11 PM | Show all posts
apa yang dimaksudkan ahli muhammadiyah?
persatuan muhammadiyah adalah salah satu persatuan Islam terbesar di Indonesia aliran salafiah, ada cawangan asia tenggara... apa yang tak kena?

muhammadiah atau ahmadiah?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 23-1-2012 07:48 PM | Show all posts
Reply 2# kupia

no.. maybe i was confused.. sbbnya waktu raya kenapa org2 muhammadiyah raya dulu.. so, saya ingat ajaran mereka berbeza.. tp kalo mereka mmg berlandaskan al quran dan sunnah, kenapa harus ada perbezaan? mungkin soalan saya tidak relevan... just curious..
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2012 10:30 PM | Show all posts
Reply  kupia

no.. maybe i was confused.. sbbnya waktu raya kenapa org2 muhammadiyah raya dulu..  ...
ardilna30 Post at 23-1-2012 19:48



masaalah raya dulu dan kemudian bukan masaalah akidah ahli sunnah.  so, jangan sebab masaalah ini, lalu diwujudkan sectarian yang kononnya orang raya dulu bukan ahli sunnah.  sectarian bukan ajaran sunnah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2012 11:00 PM | Show all posts
no.. maybe i was confused.. sbbnya waktu raya kenapa org2 muhammadiyah raya dulu.. so, saya ingat ajaran mereka berbeza.. tp kalo mereka mmg berlandaskan al quran dan sunnah, kenapa harus ada perbezaan? mungkin soalan saya tidak relevan... just curious..
ardilna30 Post at 23-1-2012 19:48


barulah nampak jelas dan betullah yang muhammadiyah itu yang dimaksudkan.  

orang2 muhammadiyah raya dulu, kenapa harus berbeza?
kenapa umat islam dimalaysia batal wuduk bila bersentuh kulit dengan perempuan (bukan syahwat)? sedangkan semasa tawaf dalam urusan haji tidak batal wuduk? kenapa harus berbeza?

sila jelaskan mengikut pengetahuan anda satu kaedah menentukan 1 syawal yang boleh diterima pakai oleh semua umat Islam di dunia...
tak perlulah anda bagi derma pada masjid yang didirikan oleh jemaah muhammadiyah tu... di mana masjid yang dimaksudakan?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 02:26 AM | Show all posts
Hal raya di sana bukan saje Muhammadiah raya awal, ada beberapa lagi pertubuhan agama disana di Sumatera ada, Sulawesi pun ada yang puasa awal, raya awal. Disana situasi bukan mcm di Malaysia.


Di sana 2 pertubuhan agama terbesar dan diakui sbg Ahli Sunnah Wal Jamaah iaitu Nahdatul Ulama (NU) dan kedua terbesar Muhammadiah yang dipelopori Kiai Ahmad Dahlan yang ada filem tahun lepas bertajuk Sang Pencerah. Muhammadiah ada sekolah sendiri, universiti sendiri memang power sbg pertubuhan dakwah melebih pertubuhan dakwah di Malaysia lagi. Bos skrg bernama Din Syamsudin. Amin Rais dulu bekas presiden Muhammadiah yang heboh dgn gerakan reformasi.


Muhammadiah melebarkan sayap ke Singapura. Sekarang masuk ke Malaysia melalui travel bukan sbg pertubuhan dakwah hanya sbg melebarkan perniagaan bagi menambah dana pertubuhan.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2012 05:38 AM | Show all posts
Reply 4# ibnur


    okay.. noted and thanks.. now saya dah faham..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2012 05:44 AM | Show all posts
Reply 5# kupia


    maaf ya.. mungkin saya ini kecetekan ilmu agama.. dan saya berasa was2 kenapa ada perbezaan.. mungkin di malaysia berbeza.. for ur information, i am working in indonesia skarang.. dan saya jadi hairan bila ada perbezaan pendapat.. dats y saya ingat muhammadiyah mempunyai ajaran yg berbeza.. jika awak tanya saya terlalu banyak soalan. sangatlah tak membantu kerana saya cuma ingin tahu tentang muhammadiyah.. adakah dia berbeza dari sunnah waljamaah.. anyway, thanks for ur cooperation.. what i need to know is pemahaman mereka dan mereka berpegang pada apa.. i thnk i got clearer explanation now
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-1-2012 05:46 AM | Show all posts
Reply 6# te_peng


    okay.. thank you very much.. semoga Allah membalas kebaikan anda di atas penerangan
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 12:45 PM | Show all posts
maaf ya.. mungkin saya ini kecetekan ilmu agama.. dan saya berasa was2 kenapa ada perbezaan.. mungkin di malaysia berbeza.. for ur information, i am working in indonesia skarang.. dan saya jadi hairan bila ada perbezaan pendapat.. dats y saya ingat muhammadiyah mempunyai ajaran yg berbeza.. jika awak tanya saya terlalu banyak soalan. sangatlah tak membantu kerana saya cuma ingin tahu tentang muhammadiyah.. adakah dia berbeza dari sunnah waljamaah.. anyway, thanks for ur cooperation.. what i need to know is pemahaman mereka dan mereka berpegang pada apa.. i thnk i got clearer explanation now
ardilna30 Post at 24-1-2012 05:44


maaf kerana saya sangkakan awak cuba mempertikaikan apa yang dipegang oleh muhammadiyah...
tapi hairan jugak kenapa muhammadiyah tidak NU? bukankah gus dur pengamal libralisme?
oh awak berkerja di indonesia... sepatutnya awak lebih banyak tau dan lebih banyak maklumat mengenai muhammadiyah dari kami di sini...

pada saya tidak kira dari persatuan mana pun mereka datang selagi mereka berpegang teguh kepada alquran dan as sunnah mereka tidak lari dari ASWJ...  ASWJ tidak boleh tidak mesti berpandukan kepada alQuran dan As Sunnah.   

muhammadiyah mempunyai ajaran yang berbeza? perbezan bukan hanya terdapat dalam muhammadiyah sahaja, berlaku di mana-mana, salah atau tidak kayu ukur untuk mengetahui kebenarannya adalah alquran dan as sunnah.  Berbeza pendapat itu satu persoalan yang luas untuk dibincangkan ada banyak persoalan terutamanya tentang penafsiran dan pemahaman maksud alquran dan maksud hadis-hadis.  WA
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 03:06 PM | Show all posts
Reply 9# ardilna30

Patutlah tanya Muhammadiah, kerja disana, bagus-bagus (ni duk di Jogja atau dimana?), no hal punya sharing is caring . Walaupun Muhammadiah dikatakan salafi tapi lebih moderat sedikit dan agak terbuka sehingga ramai rakyat tertarik. Disana aliran salafi yang totok lain punya grup. Yang jenis keras lagi dikenali JI. Kalau NU ke arah aliran pondok tradisional walaupun tradisional gerak kerja organisasinya melebihi cara kerja pertubuhan dakwah disini, ahli pun berjuta2.

Fatwa Muhammadiah diikuti ramai rakyat disana, NU pun sama dan ada satu lagi yang mengeluarkan fatwa gabungan semua jemaah Islam disebut Majelis Ulama Indonesia atau MUI, dalamnya Muhammadiah ada, wakil NU pun ada.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 04:25 PM | Show all posts
kita kat malaysia pemerintah sudah fix kan supaya kita ikut mazhab imam syafi'e. sebab tu kita satu malaysia selaras. tapi indonesia lain, pemerintah tak fix pun. jadi rakyat boleh ikut mana yang diorang nak. kalau ajaran tu sesat majlis ulama indonesia akan senaraikan sebagai sesat.contoh cam ahmadiyah. perbezaan tu biasalah. asal tidak lari dari akidah. macam baca bismillah dalam surah alfatihah waktu solat. dekat mekah ada yang tak baca tapi kita kat msia semua baca. camtulah lebih kurang. cuma satu je yang tak best saya tgk ketua muhammadiyah sekrang ni dia salam dengan perempuan tak berlapik.mungkin ilmu saya cetek kot. ntah la saya pun tak tau.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 05:13 PM | Show all posts

maaf ya.. mungkin saya ini kecetekan ilmu agama.. dan saya berasa was2 kenapa ada perbezaan.. mungkin di malaysia berbeza.. for ur information, i am working in indonesia skarang.. dan saya jadi hairan bila ada perbezaan pendapat.. dats y saya ingat muhammadiyah mempunyai ajaran yg berbeza.. jika awak tanya saya terlalu banyak soalan. sangatlah tak membantu kerana saya cuma ingin tahu tentang muhammadiyah.. adakah dia berbeza dari sunnah waljamaah.. anyway, thanks for ur cooperation.. what i need to know is pemahaman mereka dan mereka berpegang pada apa.. i thnk i got clearer explanation now


Apakata u tonton filem indonesia tajuk sang pencerah yang mengisahkan Kiyai Dahlan, Pengasas Muhammadiyah.

Dului pun i tak paham apa itu Muhammadiyah walaupun dulu i pernah menuntut ilmu di indonesia tapi lepas tengok filem ni baru i tau apa tuh muhammadiyah.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 05:18 PM | Show all posts

Patutlah tanya Muhammadiah, kerja disana, bagus-bagus (ni duk di Jogja atau dimana?), no hal punya sharing is caring . Walaupun Muhammadiah dikatakan salafi tapi lebih moderat sedikit dan agak terbuka sehingga ramai rakyat tertarik. Disana aliran salafi yang totok lain punya grup. Yang jenis keras lagi dikenali JI. Kalau NU ke arah aliran pondok tradisional walaupun tradisional gerak kerja organisasinya melebihi cara kerja pertubuhan dakwah disini, ahli pun berjuta2.

Fatwa Muhammadiah diikuti ramai rakyat disana, NU pun sama dan ada satu lagi yang mengeluarkan fatwa gabungan semua jemaah Islam disebut Majelis Ulama Indonesia atau MUI, dalamnya Muhammadiah ada, wakil NU pun ada.


Memang la Muhammadiyah tuh macam jemaah muhammad bin abdul wahab sebab pengasasnya belajar di mekah so tentu ada influnce dari jemaah muhammad bin abdul wahab punyer.

Rasanya nama Muhammadiyah tuh pun inspirasi dari muhammad bin abdul wahab.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 05:41 PM | Show all posts
kita kat malaysia pemerintah sudah fix kan supaya kita ikut mazhab imam syafi'e. sebab tu kita satu  ...
unhas Post at 24-1-2012 16:25


Fix?

Keturunan mamak di Malaysia majoriti bermazhab hanafi.
Perlis juga bermazhab salafi.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 05:46 PM | Show all posts
maksud aku mazhab rasmi di malaysia. tapi bukan melanggar peraturan pun kalau lain mazhab.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 24-1-2012 06:36 PM | Show all posts
Reply  ardilna30

Patutlah tanya Muhammadiah, kerja disana, bagus-bagus (ni duk di Jogja atau dim ...
te_peng Post at 24-1-2012 03:06 PM



    whoaaa.. bukan di Pulau Jawa.. tp di Papua (Irian Jaya)
itulah thn lalu pertama kali beraya di Indonesia.. jadi rasa hairan sangat kenapa ada perbedaan bila Muhammadiyah tu raya dulu.. Teros terpikir, mereka ni puak2 ajaran yg tidak sama aliran dgn al quran dan sunnah ke.. bila dah tanya beberapa org dan kemukakan di forum, baru saya faham serba sedikit... thanks again
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2012 06:41 PM | Show all posts
Post Last Edit by ardilna30 at 24-1-2012 18:49
tapi hairan jugak kenapa muhammadiyah tidak NU? bukankah gus dur pengamal libralisme?
oh awak berkerja di indonesia... sepatutnya awak lebih banyak tau dan lebih banyak maklumat mengenai muhammadiyah dari kami di sini..
kupia Post at 24-1-2012 12:45 PM



Hurmmm.. Kalo saya tahu, takkan saya nak bertanya.. Saya sedar di thread agama ni, mmg ramai yg suka buat soalan2 reverse pshchology ni.. tp kesian utk org minoriti yg kekurangan ilmu spt saya ni... Maaf ya, walaupun saya kerja di Indonesia, saya kurang faham budaya mereka sangat.. lagipun di Papua ini, agama Islam tidak sebanyak seperti di Pulau Jawa atau Sulawesi.. Tapi, tiba2 saya tergerak hati nak menderma di masjid2 di sini... dan teman ada suggestkan salah satu masjid adalah Masjid Muhammadiyah.. Itu yg saya teringat waktu raya kemarin.. Tp apa2pun thanks sbb segala info yg diberi..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-1-2012 06:47 PM | Show all posts
Post Last Edit by ardilna30 at 24-1-2012 18:52
cuma satu je yang tak best saya tgk ketua muhammadiyah sekrang ni dia salam dengan perempuan tak berlapik.=findpost&pid=47404414&ptid=628418][/url]



    Oh ya.. tentang bersalaman dgn perempuan tak berlapik saya pun jadi hairan.. Saya dulu  ada pergi ke Pondok Pesantren di sini.. dan beberapa kali la jumpa anak2 yatim di sana.. dan saya panggil Guru mereka Ustaz kerana dr penglihatan saya mereka diterapkan dgn pelajaran agama Islam seperti di sekolah agama di malaysia.. Tp satu hari ni Ustaz tu datang ke rumah utk ambil kutipan derma.. dan bila dia mau pulang dia hulurkkan tangan utk bersalam.. Sy pula yg jadi serba salah nak salam...

Bila saya tanya kawan, kenapa ustaz di sini salam dgn org bukan muhrimnya.. kawan saya jawab "oh, itu ustaz gaul@friendly"... strange..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2012 06:56 PM | Show all posts
itu lah saya pun heran. ada skali tu saya pergi majlis depa.sebelum tu saya bersalaman la dengan laki2. bila tiba kat pompuan saya just tunduk dan buat isyarat yang macam menghadap sultan tu.dua tangan saya rapatkan.maksudnya saya tak nak salam dia la. tapi dia boleh tarik tangan saya untuk salam.haha tak tau nak buat ape. mungkin ilmu saya cetek tak tau sangat pasal hukum salam dan bersentuhan dengan yang bukan muhrim ni. kot2 ada yang bleh explain.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

28-11-2022 03:26 PM GMT+8 , Processed in 0.113893 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list