Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
76060
View
466
Reply

Berapa bulan/tahun uols kawen sebelum pregnant dengan anak pertama?

  [Copy link]

Author: miu84       Show all posts   Read mode

Post time 11-1-2012 09:49 AM | Show all posts
nape nak anak cepat2? rilex2 dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:00 AM | Show all posts
Reply 6# tina^^

sebelum kawen dh boleh makan kat folic acid ni?ade pape effect x?naik berat bdn ke...serius nk tau ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:18 AM | Show all posts
Post Last Edit by tina^^ at 11-1-2012 10:21
Reply  tina^^

sebelum kawen dh boleh makan kat folic acid ni?ade pape effect x?naik berat bdn ke ...
damiqula Post at 11-1-2012 10:00


actually folic acid nie ada ajek dkt daily source of our foods mcm dlm spinach , green peas, broccoli, avocado, peanuts, lettuce, wheat germ, tomato  juice and orange juice etc etc

cuma aku ada baca women who are pregnant or might become pregnant need folic acid (vitamin B9 or folate, as it's known in its naturally occurring state) for a number of compelling reasons:
  • Folic acid helps prevent neural tube defects (NTDs) C serious birth defects of the spinal cord (such as spina bifida) and the brain (anencephaly). Neural tube defects occur at a very early stage of development, before many women even know they're pregnant.  The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) reports that women who take the recommended daily dose of folic acid starting at least one month before they conceive and during the first trimester of pregnancy reduce their baby's risk of neural tube defects by 50 to 70 percent.

  • Some research suggests that folic acid may help lower your baby's risk of other defects as well, such as cleft lip, cleft palate, and certain types of heart defects.

  • Your body needs folate to make normal red blood cells and prevent anemia.

  • Folate is essential for the production, repair, and functioning of DNA, our genetic map and a basic building block of cells. So getting enough folic acid is particularly important for the rapid cell growth of the placenta and your developing baby.

  • Some research suggests that taking a multivitamin with folic acid may reduce your risk of preeclampsia, a complex disorder that can affect your health and your baby's.

(source : http://www.babycenter.com/0_folic-acid-in-your-pregnancy-diet_476.bc)


my 3rd preggy nie, pasal tadek plan nak conceive aku takla amek folic acid specifically to prepare myself utk preggy. tp, insya allah, all these while pon aku mmg jaga pemakanan seimbang, harap2 tadek aper2la......my gyane dulu ckp, ibu2 yg preggy or ttc afdhol amek folic acid kalau takot daily foods intake tak dpt provide adequate amt of folate for the fetus.... at the moment, i takleh telan folic acid, nak muntah ajek so i ganti makan fruits, salad and green leafy ajek
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:22 AM | Show all posts
Reply 23# tina^^

thanks tina.mcm teringin nak amik preparation sebelum kawen.tapinye kene consult doc ke pg beli je kat farmasi ek?
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:24 AM | Show all posts
dah vote no. 8...2 tahun kawin baru pregnant.....tak rancang pun tp bila dah masuk setahun ++ tak ngandung2 aku p wat medical checkup uji kesuburan aku ngan asben...akhirnya genap ulangtahun ke 2 aku disahkan ngandung....itulah rasanya hadiah ulangtahun perkahwinan aku yg paling bernilai......{:4_182:}
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:26 AM | Show all posts
Reply  tina^^

thanks tina.mcm teringin nak amik preparation sebelum kawen.tapinye kene consult d ...
damiqula Post at 11-1-2012 10:22


dulu2, i SECRETly makan.....future husband pon tatau, takot kena gelak....tapi yerla, badan kita, kita yg nak menanggungnyer nanti......

sbb ikot logic i, folic acid nie mcm vit lain jugak.....ada dlm daily foods cuma sbb kiter prepare nak preggy, kiter prepare la aper yg patot. lainlah kalau dier drug kawalan ker haper. itu my logical thinking ajek that time....hihihihiihih
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:26 AM | Show all posts
iols dlm sebulan lebih kaweng alhamdulillah dpt berita gumbira...itupun iols kawen time2 subur gitu ... iols tak pasan iols dh lepas period lepas tgk kalendar baru iols teringat iols tak period lg..terus ajak laki beli P.T..dua2 jalur naik tp samar2...lepas tu gi klinik sah iols tgh peknen 2 minggu gitu

tp ada gak mulut puaka yg gi tnya bi betol ke peknen lepas kawen..apasal mcm cepat...choy sangat mulut...ko taw dak makna bunting pelamin... geram betol

skang iols tgh tunggu masa jah ni...doakan iols....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:29 AM | Show all posts
Reply 22# damiqula

member laki iols dh 3 tahun kawen tp takdak rezeki..tp disebabkan dua2 laki bini jenis gigih nak anak dorang usaha jugak. dua2 pun subur cuma hormon bini dia jah kurang stabil sbb lelah...dorang pg fertility klinik gitu..iols tak ingt apa dia citer tp dia ade 3 proses untuk hamil secara normal...dan salah satunya si bini diberi makan folic acid...alhamdulillah skang dia dh peknen 12 minggu gitu...folic acid takde pape effect...kalo peknen pon still kene makan folic acid utk elakkan kecacatan bayi....selain ubat folic acid ni pon ade byk kat sayur2 dan buah- buahan...uols gugel jek
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:31 AM | Show all posts
kawen je trus pegnan....bulan 3 kawen, blan 12 tahun tu gak dapat si along..oh yea...seminggu lps ka ...
juita Post at 11-1-2012 08:51



    saya kawin seminggu lepas period. jenis subur kot... lepas kawin tak period2, terus pregnan.  

tp ada 1 peristiwa yg memalukan + melucukan. sebulan ++ lepas kawin tu rasa loya, balik kg suami, MIL bawak jumpa bidan kampung, bidan kata dah pregnan dekat2 3 bulan. malu jugak saya kt MIL takut dia fikir apa2...'makcik, saya kawin belumpun 2 bulan'.  termalu2 bidan tu. suami dgn MIL sengih je. ketawa besar berjemaah kami dlm kereta masa balik tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:39 AM | Show all posts
dah vote...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 10:42 AM | Show all posts
Post Last Edit by Hana at 11-1-2012 10:47

bagi pendapat aku yang tak sahih nie, jgn bagi tekanan kat diri sendiri seperti
kawen -> anak.
mmg ler stress. bila stress, tak enjoy ler buat ML.

aku plan, nak kawen pastu nak tgk wayang tiap2 minggu.
nak tgk midnight tiap2 minggu.
pastu tiap2 bulan nak gi jalan2 cuti2 malaysia.
sementara takder anak ler senang nak bergerak ..cepat bersiap..nak gi mana2 boleh on spot..

tup2..ngandung pulak..

dah beranak kecik..susah ler nak gerak..(bagi aku la)
aku nie, ikut sket nasihat orang2 tua..
ada baby tak elok balik lewat2 mlm.. kena balik petang2 supaya dpt mandi petang. kalau balik mlm, nnt baby tak dimandikan pulak. sejuk. tak elok utk baby.
ada baby tak elok jalan jauh2 yang lalu2 hutan..nnt ada "benda" ikut.
mmg ler aku ikut sket nasihat orang2 tua nie.
sebab aku tanak AKU YANG SUSAH.
anak orang lain OK ajer..lantakla. kang karang aku ikut orang lain, tup2 anak aku pulak yang tak OK.


lagipun aku penah kena peristiwa..
makan petang (sebab makan seafood kat tg lumut - kuantan)..pastu maghrib ke mlm sket (bukan mlm sgt pun) bertolak ke gambang (tido kat gambang resort)
anak 1st aku nangissss ajer dlm kete. sepanjang jalan. fobia aku.
lepas tu, aku tak berani dah makan petang pastu balik lewat mlm sket dgn bawak baby bawah 6 bulan.
aku kena make sure, sebelum maghrib, baby aku dah berada dlm umah/bangunan, siap dgn mandi dah..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 11:08 AM | Show all posts
kawin.. pas 3 bulan my wife preg.. pas anak dah umur 1.5yrs.. TTC again.. tried for 4 months withour wearing condom, alhamdulillah preggy again..

now tgh tggu la..

someone said, jgn pk sgt sal anak.. i agree tp naluri manusia beb.. kalau dah kawin dah semestinya perasaan nak membina family tu ada.. plus budaya kite kat malaysia ni tak kire la melayu india cina, sumenya pas kawin akan dok tanya soalan2 maut..

sosial pressure beb..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 11:38 AM | Show all posts
Saya dah vote.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 12:16 PM | Show all posts
setakat ni . 1feb ni genap 4 tahun. masih belum mengandung.
dulu gigih jugak urutlah apelah..
start tahun lepas dah buat dono..hehe.. enjoy sakan je.
bulan ni start treatment dgn lppkn. baru pegi test darah & hsg. tapi tak push diri sendiri.. buat rilex je. ape2 jelah gitu..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 05:50 PM | Show all posts
yg penting,jgn pressure...ni fenomena msyrkt melayulah terutamanya..bila anak dah besar,sebok tanya bila nak kawen.bila dah kawen,sebok lak tanya bila nak beranak...yg empunya diri tak apa2 org keliling yg kecoh.kalaulah nak buat anak,dapat anak semudah petik suis menyala lampu,tak de lah org berubat sana sini..menunggu bertahun2..semua ini urusan dan kerja Allah.bukan sengaja Dia bagi kita anak awal/lambat..mesti ada sebab kenapa dan mengapa sesuatu tu berlaku kat kita...Allah Maha Mengetahui...

so,tak yahlah nak tensi2 kalau org keliling dok pok pek hal kita tak beranaka lagi...usaha tetap usah..tp kalau Allah tak izinkan,tak jadi jugak...KUN FAYAKUN....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 08:15 PM | Show all posts
dah vote no. 8...2 tahun kawin baru pregnant.....tak rancang pun tp bila dah masuk setahun ++ tak ngandung2 aku p wat medical checkup uji kesuburan aku ngan asben...akhirnya genap ulangtahun ke 2 aku disahkan ngandung....itulah rasanya hadiah ulangtahun perkahwinan aku yg paling bernilai......
zasssssss Post at 11-1-2012 10:24


wah terharu uols kalo hadiah cemtu time anniversary kan. dah besar mesti si baby tu happy bila dgr cerita cemana dia adalah hadiah anni paling best utk parentsnya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 08:18 PM | Show all posts
iols dlm sebulan lebih kaweng alhamdulillah dpt berita gumbira...itupun iols kawen time2 subur gitu  ...
kikuri Post at 11-1-2012 10:26


congrats uols~ semoga dipermudahkan proses bersalin nya   semoga baby dan ibu dua dua sihat walafiat btw, mulut org gitu mmg choyyy sungguh. ada jugak member iols yang bunting pelamin, kena umpat dgn orang lain pasal cepat sgt dpt baby. kekdahnya cepat salah, lambat pun salah? sabo je lahhh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 08:23 PM | Show all posts
yg penting,jgn pressure...ni fenomena msyrkt melayulah terutamanya..bila anak dah besar,sebok tanya bila nak kawen.bila dah kawen,sebok lak tanya bila nak beranak...yg empunya diri tak apa2 org keliling yg kecoh.kalaulah nak buat anak,dapat anak semudah petik suis menyala lampu,tak de lah org berubat sana sini..menunggu bertahun2..semua ini urusan dan kerja Allah.bukan sengaja Dia bagi kita anak awal/lambat..mesti ada sebab kenapa dan mengapa sesuatu tu berlaku kat kita...Allah Maha Mengetahui...

so,tak yahlah nak tensi2 kalau org keliling dok pok pek hal kita tak beranaka lagi...usaha tetap usah..tp kalau Allah tak izinkan,tak jadi jugak...KUN FAYAKUN....


zarasafiya Post at 11-1-2012 17:50


iols suka phrase semudah petik suis lampu itu. hehe. lain kali iols nak jawab cenggitu lah.

Makcik A : eh awak tak mengandung lagi? bila nak dpt anak?
iols        : macik, buat anak ni bukan semudah petik suis lampu tau
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:44 PM | Show all posts
tt iols pon da setahun kawen xpeknen lagik sbb weols planning n financial xstable.. my parent n in law xpernah bising n tanya bila weols nk dpt baby tp org sekeliling yang suka menyebok.. buat ai tensi jah.. n paling hazab bile one of my fren ckp jgn syg sgt kucing nti iols susah nk dpt anak.. ape ke bende tuh?? iols xpeknen sbb weols planning bukan sbb kucing iols.. pelik tgk org yang suka sebok hal org n mula keluarkan kepercayaan karut.. xtau hujung pangkap terus jumpe into conclusion.. banghal...

SO tt, plz dun be stress.. insyaALLAH kalo ditakdirkan tt ada anak xkemana.. cepat atau lambat jah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 09:54 PM | Show all posts
tt iols pon da setahun kawen xpeknen lagik sbb weols planning n financial xstable.. my parent n in l ...
luvly_snow8608 Post at 11-1-2012 21:44


mekaseh uols iols rasa masih ramai masyarakat mlesia ni yang tak familiar dgn family planning (ramai fikir family planning nih should begin bila dah ada anak sajork) walhal sukatilah nak rancang bila dpt anak khens. bukannye kalo tak cukup duit ke, susah nak jage anak ke, theyols nak tolong. nan hado jah. iols doakan yg terbaik utk uols
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
6.775434s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list