Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
73226
View
467
Reply

Berapa bulan/tahun uols kawen sebelum pregnant dengan anak pertama?

  [Copy link]

Author: miu84       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2012 12:19 AM | Show all posts |Read mode
To all parents out there, sudilah kiranya jawab poll iols inih ya. iols sudah setahun 4 bulan kawen, tapi masih belum dikurniakan zuriat. Teringin nak tau...ramaikah kat sini yang pregnant lepas lama dah kawen.. and to those yang TTC, marilah share berapa lama uols da start.   kepada yang dah/bakal jadi parents, tahniah and kepada yang masih dalam progress, semoga ada berita gembira soon!
Single Polls, Total 526 Users voted
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 08:08 AM | Show all posts
To all parents out there, sudilah kiranya jawab poll iols inih ya. iols sudah setahun 4 bulan kawen, ...
miu84 Post at 11-1-2012 00:19


Matlamat akhir benang ini??????
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 08:46 AM | Show all posts
Matlamat akhir benang ini??????
crankshaft Post at 11-1-2012 08:08


memberi motivasi diri pada orang2 yg tgh TTC (termasuklah iols)
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 08:51 AM | Show all posts
kawen je trus pegnan....bulan 3 kawen, blan 12 tahun tu gak dapat si along..oh yea...seminggu lps kawen tu ada piyed skali.....pastu lansung tak piyed
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 08:52 AM | Show all posts
aku rasakan, kalau masa kita kahwin kita tak fikirpun pasal anak, fikir macam mana nak jadi isteri, nak kendalikan rumahtangga dgn suami, nak adjust hidup yg baru....cepat ajala nak dapat anak berbanding dengan org yg plan habis-habisan, matlamat kahwin yg pertama NAK BUAT ANAK!....sebab diawal-awal lagi kita dah bg tekanan
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:19 AM | Show all posts
9 bulan 9 hari genap dari tarikh nikah dapat our first baby.

3 months prior to our wedding day, i dah makan folic acid just to prepare myself kalau2 bunting pelamin. sbb history auntiess, cousins mostly sumer bunting pelamin. tp kalau tak, tak kesah......tup tup, rezeki awal.....

tt, rileks la...jgn push sgt nanti lagik stress. biler stress kena struggle unnecessarily. easier said than done tapi cubala enjoy the journey....i have quite number of friends jugak yg masih child-less tp i tengok derang still enjoy life to the fullest (of koslah, dlm hati derang hanya derang dan tuhan ajek yg tahu)....ada la hikmah dapat anak cepat atau lambat tue.......kita jalankan ajek t/jawab kita as hambaNya, selebihnya serah pada DIA yg lebe mengetahui......
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:23 AM | Show all posts
aku rasakan, kalau masa kita kahwin kita tak fikirpun pasal anak, fikir macam mana nak jadi isteri,  ...
cmf_blingblings Post at 11-1-2012 08:52


setuju....

releks2 saja....rancang pi honeymoon, 2, 3 kali pun takpa..

masa nie lah nak gi tibet tanpa bawa evenflo

asal kahwin nak preggy...asal nikah, nak preggy...
esok2 dpt anak, tak tau plak nak letak mana...
subcont kat emak, anak dah besar...bahasakan pulak si emak
sebab buat cam anak sendiri...tak habis2 drama melayu dlm FD
korang takde plan lain2 ka selain dpt baby...

oppss...tersalah thread ekk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 09:24 AM | Show all posts
kawen je trus pegnan....bulan 3 kawen, blan 12 tahun tu gak dapat si along..oh yea...seminggu lps kawen tu ada piyed skali.....pastu lansung tak piyed
juita Post at 11-1-2012 08:51


murah rezeki sungguh uols
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 09:26 AM | Show all posts
aku rasakan, kalau masa kita kahwin kita tak fikirpun pasal anak, fikir macam mana nak jadi isteri, nak kendalikan rumahtangga dgn suami, nak adjust hidup yg baru....cepat ajala nak dapat anak berbanding dengan org yg plan habis-habisan, matlamat kahwin yg pertama NAK BUAT ANAK!....sebab diawal-awal lagi kita dah bg tekanan
cmf_blingblings Post at 11-1-2012 08:52


menarik teori uols itu, iols rasa ada kebenaran di situ. mmg stress can contribute to infertility kan. tapi iols rasa masyarakat kat mlesia ini (atau maybe just malays?) sukaaa sangat tanya orang yang baru2 kawen: da pregnant? bila nak pregnant? merancang ke? ahahaha macam soklan wajib. kalo org yang rileks2 pun eventually menggelabah jadinya.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 09:28 AM | Show all posts
9 bulan 9 hari genap dari tarikh nikah dapat our first baby.

3 months prior to our wedding day, i dah makan folic acid just to prepare myself kalau2 bunting pelamin. sbb history auntiess, cousins mostly sumer bunting pelamin. tp kalau tak, tak kesah......tup tup, rezeki awal.....

tt, rileks la...jgn push sgt nanti lagik stress. biler stress kena struggle unnecessarily. easier said than done tapi cubala enjoy the journey....i have quite number of friends jugak yg masih child-less tp i tengok derang still enjoy life to the fullest (of koslah, dlm hati derang hanya derang dan tuhan ajek yg tahu)....ada la hikmah dapat anak cepat atau lambat tue.......kita jalankan ajek t/jawab kita as hambaNya, selebihnya serah pada DIA yg lebe mengetahui......
tina^^ Post at 11-1-2012 09:19


tenkgyu~ bertabahlah kan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:29 AM | Show all posts
setuju....

releks2 saja....rancang pi honeymoon, 2, 3 kali pun takpa..

masa nie lah nak gi ...
my-alja Post at 11-1-2012 09:23


hahahahah....kitorang baru plannnn baikk punyer nak tour europe tahun ni sbb anak anak dah boleh tarik luggage memasing....

alih2......amekkk ko.....ujong tahun nie aku kena start balik pakai baby bjorn biler jenjalan....

not to mention la ek dlm keta kena penuhkan balik baby gears....bak kata suamiku, orangnyer kecil barangnyer banyak.......wakakakakakaka
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:30 AM | Show all posts
menarik teori uols itu, iols rasa ada kebenaran di situ. mmg stress can contribute to infertilit ...
miu84 Post at 11-1-2012 09:26


itulah, aku nak juga rasa pengalaman ditanya gitu dalam perkahwinan tp tak sempat, even akupun tak ready apa-apa tut-tut dah pening lalat...alhamdulillah, seorang aja untuk menemani kami berdua
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 09:31 AM | Show all posts
setuju....

releks2 saja....rancang pi honeymoon, 2, 3 kali pun takpa..

masa nie lah nak gi tibet tanpa bawa evenflo

asal kahwin nak preggy...asal nikah, nak preggy...
esok2 dpt anak, tak tau plak nak letak mana...
subcont kat emak, anak dah besar...bahasakan pulak si emak
sebab buat cam anak sendiri...tak habis2 drama melayu dlm FD
korang takde plan lain2 ka selain dpt baby...

oppss...tersalah thread ekk
my-alja Post at 11-1-2012 09:23


iols plan berjalan2 sajork   meriang2kan hati sambil berusaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 09:33 AM | Show all posts
hahahahah....kitorang baru plannnn baikk punyer nak tour europe tahun ni sbb anak anak dah boleh ...
tina^^ Post at 11-1-2012 09:29


wah~ uols, tahniahh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2012 09:34 AM | Show all posts
itulah, aku nak juga rasa pengalaman ditanya gitu dalam perkahwinan tp tak sempat, even akupun t ...
cmf_blingblings Post at 11-1-2012 09:30


seorang pun takpa uols, it's the quality that matters and not quantity
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:34 AM | Show all posts
setuju....

releks2 saja....rancang pi honeymoon, 2, 3 kali pun takpa..

masa nie lah nak gi ...
my-alja Post at 11-1-2012 09:23


best kan leh hanimun 4-5kali sblm dapat anak? kang dah dapat anak mmg tak merasa nak hanimun dah...
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:37 AM | Show all posts
best kan leh hanimun 4-5kali sblm dapat anak? kang dah dapat anak mmg tak merasa nak hanimun dah ...
Fantaghiro Post at 11-1-2012 09:34

bila anak dah besar boleh honeymoong selalu, next week pun plan nak honeymoong lagikkk, naik gunung raya, boring dah tengok pantai
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:38 AM | Show all posts
setahun 4 bulan tue awal lagik....i ada kawan yg kawin masa study, sampai skang tak dpt anak lagik. its been more than 10years...

pernah tanyer my frenz yg lelaki tue aper dier rasa dier ckp dier ok ajek. mana tau kalau derang dpt baby awal ntah2 derang laki bini mati eksiden ker dah saper pulak nak jaga anak derang nanti? perancangan tuhan mana kita tau. jadik, adala hikmahnya kata dier dpt baby cepat atau lambat tue....couple tue pon i tgk easy going ajek....
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:44 AM | Show all posts
aku lps 6 bln kawin baru pregnant
ekceli mmg berdoa supaya lps 6 bln baru pregnant
tp bila bulan ke4 kawin xde tanda mcm pregnant, mil bersuara sbb dia risau takut2 anak dia xsubur
lagipun dlm family mil mmg ada yg xde anak
so, bln ke5 g la berurut dgn maklong aku
bulan ke6 pregnant
setel la sudah keraguan mil
skrg kitorg dah ada 2 org anak & aku dah pregnant 3 kali
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2012 09:45 AM | Show all posts
bila anak dah besar boleh honeymoong selalu, next week pun plan nak honeymoong lagikkk, naik gunun ...
cmf_blingblings Post at 11-1-2012 09:37



    hanimung kat temurun pung best kaka bling...
kat telaga tujuh pung best...sesambil mandi kat air terjun ngan cik habang...{:3_84:}
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094985s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list