Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
35215
View
351
Reply

[Belanja]Pendapatan Kami yg Terhad.. Terpaksa Luahkan

  [Copy link]

Author: onizuka86       Show all posts   Read mode

Post time 8-1-2012 10:42 AM | Show all posts
melihat kakak aku yg kahwin masa di kampus, abang aku pun sama, membuatkan aku membuat keputusan tak akan kahwin sampai aku kerja, berduit dan mak aku tak susah....

tak kisahlah w/pun digelar andartu setidak-tidaknya tak nyusahkan sesiapa....


anyway aku nikah tak minta sesenpun wang belanja hantaran, husband aku cuma bagi mas kahwin....kenduri pun tak ada, makan-makan tak lebih dari RM300.00. Malu? Peduli apa, aku tak menyusahkan sesiapa..w/pun mak bapa, suami jauh lagi...setidaknya dr umur 21 tahun aku kerja sampai umur 40an, aku tak pernah miss duit belanja untuk mak aku setiap bulan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2012 10:45 AM | Show all posts
Reply 18# cmf_blingblings


  statement macam nak kondem saya je...huhuhuh
bab kereta saya tak boleh nak kata apa la sebab kereta tu dah ada ngan husband sebelum saya kwen ngan dia lagi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2012 10:48 AM | Show all posts
Reply 18# cmf_blingblings


rumah mak jauh jugak la kalau nak menumpang duduk tu..
mak memang muda lagi..47....muda kan?
kami adik beradik tak sanggup nak suruh mak kerja...
oni ngan abg oni kerja...alhamdulillah walaupun mak tak kerja mak tak la sesusah mana...
makan pakai cukup...

masalah skrg bukan mak oni tapi oni.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 10:49 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


  statement macam nak kondem saya je...huhuhuh
bab kereta saya tak bol ...
onizuka86 Post at 8-1-2012 10:45
kat mana aku kondem ko?? kalau dah susah tu belajar cara bersusah, org lain lagi susah tapi hidup makmur juga.... napa? Viva tu jatuh standard kah? Naik motorsikal tu henakah? Ukur baju di badan sendiri, kalau baju tu sempit koyaklah
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 10:52 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


rumah mak jauh jugak la kalau nak menumpang duduk tu..
mak memang mud ...
onizuka86 Post at 8-1-2012 10:48
alahai mak kau tua sikit jah dari aku, baiknya kalau ada anak macam kau tak kasi mak kau kerja....aku ni kerja atas dasar tanggungjawab pada mak aku yg Allah bg panjang umur, 73 tahun..alhamdulillah. Zaman sekarang gomen suruh org kerja sampai umur 60 tahun...best lah jadi mak kau, tp kalau cukup belanja tak ada masalah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2012 10:54 AM | Show all posts
Reply 24# cmf_blingblings


jangan marah.
oni mintak pendapat.
suami memang tak pakai viva
tapi pakai satria
itu pun sambung bayar pakcik dia punya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2012 10:56 AM | Show all posts
Reply 25# cmf_blingblings


alhamdulillah mak tak ada masalah sangat.
cuma kitorang (oni +abg) bantu sikit2...
alhamdulillah arwah ayah tinggalkan cukup untuk mak..
oni + abg serahkan semua pusaka ayah ke mak untuk pelajaran adik2...
bahagian kami...kami usahakan sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 10:57 AM | Show all posts
Gaji ko berapa?
Suami berapa?

Suami ko bayar keta dan rumah ke?
Since kau nak tolong mak kau dan kau pulak tgh nyawa2 ikan nak makanpun nasi dgn ikan bilis aku cadangkan kau tinggal dgn mak kau, tiap2 bulan bgi mak kau RM500.00 sekali duit dapur, ngasuh anak kau dan bayar bil-bil. Mak kau muda lagi, setakat nak tolong jaga cucu tak susahpun... lagipun dapat juga belanja dapur di cantumkan, duit nuseri dah save banyak..save duit somi kau nak bayar sewa rumah, lagipun boleh boleh cover transport yg jauh sikit......................kalau aku , aku buat gitulah...sementara kau nak menyimpan dan kurangkan hutang, kalau tak nak kau kena buat drastik action, pakai motor
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:00 AM | Show all posts
berniaga kecil2an ok tak?
buat nasi lemak dan jual kat opis ker sebagai permulaan?
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:03 AM | Show all posts
adeh gaji seribu lebih pakai satria? dah kahwin pulak tu....sesiapapun kalau bujang tu lain, duit utk diri sendiri , enjoy aja...bila kahwin banyak mulut nak kena suap, kena buat adjustment, down grade apa-apa yg tak mampu tu...let go yg mahal guna yg economical, minyakpun boleh save...itupun kalau sangguplah, kalau ego dan malu kat kawan-kawan tak bertempat ...terpulanglah....pisau dan timun di tangan anda
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:07 AM | Show all posts
kalau nak juga maintain cara hidup macam tu kau kena cari alternatif lain cari duit, mungkin bincang dgn laki ko buka burger stall kat depan rumah, mlm2 lepas kerja buat burger, masuk tau dalam seribu sebulan bersih
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2012 11:09 AM | Show all posts
Reply 30# cmf_blingblings


oni memang pernah suruh suami tukar satria tu...
dia pakai pun masa dia muda dulu la...

tapi suami senyap tak cakap pape...
nak cakap lebih2 kang kita ni isteri
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:11 AM | Show all posts
Reply  cmf_blingblings


oni memang pernah suruh suami tukar satria tu...
dia pakai pun masa di ...
onizuka86 Post at 8-1-2012 11:09
keta tu bini no 2 dia ...tukar ambik Jaguh, banyak boleh save, ranggi lagi naik motor besar
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:14 AM | Show all posts
Bulan bulan duit yang tinggal berapa? Takkan takda saving langsung? 400 untuk makan berdua? Barang dapo apa yang korang beli? Takkan tukar tong gas tetiap minggu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2012 11:23 AM | Show all posts
Reply 34# nuryakmal


suami bulan2 after setel semua bil ada la dalam 400
oni lak ada la dalam 300...

400 belanja dapur untuk rumah sendiri ngan mak

malangnya~
suami tak ada savings...tau pun lepas kawen
oni...baru start kerja 2 tahun...
baru start nak simpan..
tak banyak...70 je yg mampu
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:30 AM | Show all posts
Reply 35# onizuka86


    Takpela at least simpan. Selain dr expenses yg awak cakap tu awak ngan somi ade wt persinal loan ke? Ni keja apa nih? Swasta ke gomen?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-1-2012 11:36 AM | Show all posts
Reply 36# nuryakmal


saya tak pernah buat personal loan..
suami ada tapi saya tak tahu la KISAHNYA berapa sebab sebelum kawen dia dah buat...
dia tak bercerita saya tak tanya ...huhuhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 11:43 AM | Show all posts
Reply 37# onizuka86


    Sekarang da kawen kenala amik tau berapa. Kalau tak sampai bila bila la korang macam ni. Kalau masak sedap buat la nadi lemak ke hape ke. Kalau masak kureng, buat la sandwich jual kat opis. Adalah pendapatan. Kalau belajar bagus , bukak kelas tuisyen.
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 12:10 PM | Show all posts
Reply  nuryakmal


saya tak pernah buat personal loan..
suami ada tapi saya tak tahu la KISAHN ...
onizuka86 Post at 8-1-2012 11:36
biasalah oni, dia nak ngorat kau kenalah pakai keta standard, mai tang nak kahwin mmg habuk pun tarak, aku rasa dia ambik personal loan nak buat belanja kahwin... pandai-pandailah kau adjust balik..yg terlebih kurangkan...beli beras yg murah, jgn minum yg bergula, teh O kurang manis, jgn beli milo ke overtine...mahai

aku ni kat umah penggunaan gula sekilo utk setahun, percaya tak?...gula untuk buat air kalau ada tetamu datang...
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2012 12:12 PM | Show all posts
Mmg brg2 agk mhal skrg ni, klu gaji kecik, rmai plk nk kna tggung mmg siksa jgk tu.. Oni try la buat side income skit2 bg tampung blnja harian tu.. Kna usaha lbh skit lh..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080318s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list