Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
52264
View
57
Reply

(Pertanyaan) Belajar Di Overseas

[Copy link]

Author: erysam       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 7-1-2012 06:30 PM | Show all posts
Tu la sebelum saya tanya British Council. Saya nak tahu jugak Syarat2 nyer. Siapa2 tau post yer
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2012 07:12 PM | Show all posts
awk nk ambik bidang ape? klu nk senang, better ikut twinning progrm kt ipts d malaysia tu. mcm taylor, inti, n byk lagi. diaorg ade financial aid dlm bentuk loan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-2-2012 09:22 PM | Show all posts
Kalau study kat malaysia tapi pensijilan UK Ok jugak kan
Reply

Use magic Report

Post time 14-2-2012 08:38 AM | Show all posts
Kalau study kat malaysia tapi pensijilan UK Ok jugak kan
erysam Post at 3-2-2012 21:22


btul.. contohnya, university of nottingham di malaysia.. www.nottingham.edu.my
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 02:30 AM | Show all posts
erysam.. result spm ko camne? cukup tak utk menepati syarat tajaan daripada mara, jpa, petronas, bank negara,?

kalau tak dapat 10A+, susah jugakla nak dpat belajar sana..

senang2 ko blajar je la kat kl ni, duduk kat UKay Perdana.. uk gak tu.. keh3...
Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2012 05:50 PM | Show all posts
Kalau nak buat Loan untuk belajar. Ade syarat2 ke ?
erysam Post at 7-1-2012 10:59


Loan belajar kat UK susah nak dapat even ko apply kat bank tempatan. Kena ada guarantor. Selalunya mak bapak le akan jadi guarantor ni.  Satu lagi mmg wajib tunjuk dlm account bank ada RM500,000 selama 4 tahun sebelum apply visa tier 4 kalau pergi tanpa tajaan. Kalau tak bye-bye je lah.

Ramai je aku tengok di vfs office (yang uruskan visa ke UK) menangis-nangis tak dapat visa sebab account bank mak bapak kurang daripada requirement. So good luck ye
Reply

Use magic Report

Post time 15-8-2012 11:42 AM | Show all posts
kalau zaman akak dulu , dalam tahun 1998 - 2000, tak perlu score 10A pon boleh dpt scholarship.. sbb bukan semua budak yg dapat straight As tu layak dpt scholarship... kena tgk masa interview diorang camna pulak... yg penting sekali masa interview tu kena tunjuk you ada X-factor, something that stands you out from the rest.... baru boleh dpt walaupon tak score straight As

jgn pulak pegi interview, tanya nak buat course apa, engineering, bila suruh elaborate kenapa nak buat engineering, nak buat engineering apa, etc2.. macam blur. Takpon tanya nak pegi mana .. main jawab je US, bila tanya nak pergi which university, kenapa nak pegi US, kenapa nak pegi that university, kenapa tak pilih tempat lain, etc.. macam blur.. kesimpulannya sila buat research before pegi interview.... insyaAllah boleh dpt walaupon tak score straight As ...
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2014 07:56 AM | Show all posts
salam..
nak tanya kpd sesiapa yg tahu;

anak sulong sy dpt spc mara utk melanjutkan pelajaran ke rmit melbourne australia, dh dpt offer. yg saya nak tahu apakah persediaan awal sebelum berangkat. kepada parent yg pernah menghantar anak belajar ke luar negara tentu tahu persediaan yg dibuat. yang paling penting kos nya... hehehe... anggaran kos. TQ
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2014 10:07 AM | Show all posts
cepheid posted on 8-4-2012 05:50 PM
Loan belajar kat UK susah nak dapat even ko apply kat bank tempatan. Kena ada guarantor. Selalun ...


cepheid, betul ker kena ada 500k dlm account kalu nak belajar kat UK? aku hingat diorg nak tgk duit for tuition fees & cost of living for first year study jer?


http://www.ukcisa.org.uk/International-Students/Preparing--planning/Visas-and-immigration/Applying-for-a-Tier-4-General-visa/Requirements-and-evidence/Your-finances/
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 05:57 PM | Show all posts
midori888 posted on 2-12-2014 10:07 AM
cepheid, betul ker kena ada 500k dlm account kalu nak belajar kat UK? aku hingat diorg nak tgk d ...

kalau ikut camtu lah back in 2010. aku tak tau pulak kalau skrg dah ubah peraturannya. cuma account tu tak semestinya account pelajar. selalunya account penjaga atau ibu bapa (jumlah kedua-dua account).

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 06:53 PM | Show all posts
cepheid posted on 3-12-2014 05:57 PM
kalau ikut camtu lah back in 2010. aku tak tau pulak kalau skrg dah ubah peraturannya. cuma accoun ...


not sure bout 2010, tapi skrg nie tak perlu....for Malaysian, Sporean, Korean diorg tak strict sgt....kalu dia nak tgk pun dlm RM120k, for 1 year tuition fees & cost of living....that's according to education consultants yg I jumpa recently lah...

yup, can be in student account or parents account...

come to think of it kan.....education nie kan business jugak.....salah satu sumber pendapatan negara diorg, how nak berbusiness kalu syarat ketat sgt...rugi lah diorg...
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 07:01 PM | Show all posts
midori888 posted on 3-12-2014 06:53 PM
not sure bout 2010, tapi skrg nie tak perlu....for Malaysian, Sporean, Korean diorg tak strict s ...

masa 2010 tu boleh dikatakan turun teruk juga bilangan student Malaysia ke UK. My university ada dua orang je kot. Itu pun buat PhD. Sebelum ni ramai undergrad. Skrg dah kurang student terpaksa lah longgarkan. Kalau tak susah jugak diaorang kan. Tak de income

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 07:13 PM | Show all posts
cepheid posted on 3-12-2014 07:01 PM
masa 2010 tu boleh dikatakan turun teruk juga bilangan student Malaysia ke UK. My university ada d ...


oic...

btw yg undergrad study kat your U, diorg amik aper yer? A level?

the guy kata 2 years ago ramai org gi study UK sbb exchange rate turun to 4.+ jer...now dah 5.3
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 07:24 PM | Show all posts
midori888 posted on 3-12-2014 07:13 PM
oic...

btw yg undergrad study kat your U, diorg amik aper yer? A level?

Ambil bachelor degree dalam political science atau international relationship. Masa I kat sana ramai student Brunei

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 08:24 PM | Show all posts
cepheid posted on 3-12-2014 07:24 PM
Ambil bachelor degree dalam political science atau international relationship. Masa I kat sana ram ...

oic....thank u for sharing....
Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 08:32 PM | Show all posts
midori888 posted on 3-12-2014 08:24 PM
oic....thank u for sharing....

uols nak sambung belajar ke? cadang nak pergi universiti mana?

Reply

Use magic Report

Post time 3-12-2014 08:41 PM | Show all posts
cepheid posted on 3-12-2014 08:32 PM
uols nak sambung belajar ke? cadang nak pergi universiti mana?


not for me lah.....for my younger bro....I am the sponsor....


Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 06:09 AM | Show all posts
midori
if im not mistaken kalau bawak dependent baru kena ada sejumlah wang dalam bank utk tempoh yang tertentu, ada pengiraan
but some people are so lucky, org kat visa tu tak mintak pun nak tgk bank statement
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 06:10 AM | Show all posts
cepheid replied at 3-12-2014 07:24 PM
Ambil bachelor degree dalam political science atau international relationship. Masa I kat sana ram ...

U uni mana?
Reply

Use magic Report

Post time 10-2-2015 03:11 PM | Show all posts
peachlily^ replied at 10-2-2015 06:09 AM
midori
if im not mistaken kalau bawak dependent baru kena ada sejumlah wang dalam bank utk tempoh y ...


peach....my bro takde dependent....dia pergi sorang jer....
oh tak perlu tunjuk bank statement yer, hope nanti kitorang pun mcm tu jugak....

i dah byr deposit of one semester tuition fee. Skrg tgh tunggu cas utk buat visa june nanti....the course will start in Sep...lambat lagi...
accommodation pun i dah pilih, taktau dpt ker tak...tunggu jerlah...dpt jer visa nanti i plan nak byr tuition fee for one more semester and accommodation for one year.










Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087994s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list