Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
52234
View
57
Reply

(Pertanyaan) Belajar Di Overseas

[Copy link]

Author: erysam       Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-1-2012 12:48 PM | Show all posts |Read mode
Salam 1 Malaysia. Saya nak tanya sikit. Saya ni student Tingkatan 5 untuk tahun 2012. Kalau macam lepas SPM Jer saya nak pergi belajar dekat luar negara macam mana yer. Berapa A Spm Kena dapat baru boleh. Sebab Saudara saya ada duduk di United Kingdom. Jadi kalau saya nak pergi sana sambung belajar dekat college atau University berapa Kos dia ?
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2012 02:15 PM | Show all posts
Nak pi study kt UK?

Hrmm... 1st thing, course aper nak amik tu?
then English kene power la...

klu nak pi Uk atas tajaan JPA or any others scholarship, mmg kene dptkan 7A ke atas laa...
then kene amik A level or IELTS or TOEFL..  ni depends on U lahh..
boleh gak apply melalui UITM, derang mmg ade persiapan pengajian luar negara..
klu melalui uitm ni, biasanya kene study kt campus die 1 or 2 thn klu tak silap..
kira amik A level or IELTS, TOEFL dan bahasa kedua yg perlu..
kt ctu gak akan ade persiapan utk study kt obersea...

tapi ape2 pun, u kene pikir kos ape yg u nk buat nanti, then U mana nak masuk yg sesuai dgn kos u nak amik tu.... then kene pikir ttg kos sara hidup ape semer kt sana...
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2012 02:19 PM | Show all posts
rasa nya mod daus leh tlg ulas lebih lanjut...
sbb die tgh study kt US...

OG dah tak ingat dah pasal2 lanjutkan study kt UK ni...
dah 8 tahun berlalu... tak ingat dah semer...
Reply

Use magic Report

Post time 2-1-2012 02:26 PM | Show all posts
requirement ikut uni yg u nak apply...

kalau nak p duit sendiri, x byk A pun xpe, sbb SPM klu x slh, x laku kat oversea (most Uni accept matric, STPM or diploma results), cuma kena lulus exam A-level (atau setaraf) ikut requirement Uni kat oversea tuh...

tapi, kalau nak mohon biasiswa JPA/MARA/Petronas etc, kena dpt at least 9A kot (skrg kan saingan makin sengit)

kalau x dpt offer time lepas SPM, score gile2 la time matriculasi, if CGPA > 3.5, hrp cerah utk ditaja, tp klu nak p dgn duit sendiri, most Uni accept >2.0 atau >3.0 (depend on course & uni yg nak diapply)

tuition fees plak samalah ikut course dan Uni, kalau art-based (eg english literature, history etc) dlm  13 ribu setahun, science-based = 16 ribu setahun dan clinical-based (eg medical, dentistry etc) = 31 ribu setahun

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2012 03:07 PM | Show all posts
Post Last Edit by erysam at 2-1-2012 15:38

Saya rasa nak pergi belajar dekat UK Nak amik Course Software Engineering Kot. Berapa kos dia kalau guna duit sendiri. Dari A sampai Z. Lepas tu kalau nak buat pinjaman. Nak kena buat pinjaman apa yer ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-1-2012 06:35 PM | Show all posts
Harap Korang boleh Tolong
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2012 01:29 PM | Show all posts
Salam 1 Malaysia. Saya nak tanya sikit. Saya ni student Tingkatan 5 untuk tahun 2012. Kalau macam le ...
erysam Post at 2-1-2012 12:48


ada 2 cara:

PRIVATE - duit sendiri...
at least result SPM kau ade kepujian, dan tak fail
ko leh masuk mane2 college di UK/US
tp yg low ranking university kalau result SPM takat kepujian sahaja...
kos pengajian aku rasa arund 10 ribu-1 juta gitu bergantung kepada taraf hidup kawasan itu dan yuran pengajian,,,



TAJAAN
(a) sejurus selepas SPM
-yg ni seingat aku lah, mesti dapat A dalam semua subjek..tp depend on sponsor gak - JPA nak A semua, MARA ade kelonggaran
-mesti buat foundation sekurang-kurangnya satu sem depend on your major di bawah college  
kelolaan got spt INTEC, INTI, Taylor etc
-untuk kes terus pi belaja after SPM, govt rasanya dh tak mau take risk...
(b) transfer kredit dari mana-mana universiti tempatan
-result SPM kau tak berapa bagus atau kau belum bersedia ke obersea, kau leh amik STPM/Matrikulasi/Diploma di mana2 institusi2 tempatan termasuklah private college
-kemudian, nak sambung buat degree kat obersea terus pun boleh..kau mintak tajaan govt selepas itu
-ataupun, kau wat separuh degree di Malaysia (maknanya kau maik beberapa course yang mana kreditnya akan ditransfer ke universti tersebut), kemudian sambung beberapa tahun di obersea...

(c) buat master/phd di obersea
-kau abiskan dulu degree di Malaysia
-kemudian, mohon tajaan local university/College tempat kau belajar tersebut  untuk dapatkan sponsor pembelajaran master/phd di obersea.
-JPA/MARA/Bank Negara dsbnya tidak sponsor mane graduate student yg nak belajar obersea...



APAPUN PILIHAN DI TANGAN KAU SENDIRI

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2012 01:35 PM | Show all posts
Reply 5# erysam

1. untuk jimatkan kos tajaan sendiri, aku cadangkan kau amik American Transfer Degree Program/ UK Transfer Degree Program di Taylor/Sunway/INTI college..
2. kemudian, selepas cukup syarat transfer kredit dan result kau sangat bagus, kau mohon tajaan JPA/MARA/Yayasan Negeri masing2/Zakat...seingat aku ada protion tajaan untuk pelajar sebegini..
3. after kau berjaya transfer kredit, automatically kau akan jadi sophomore/junior (tahun ke-2 atau ketiga) di universiti di UK tersebut.

bukan apa, kalu kau buat full degree di UK semata-mata, ia akan memudaratkan kos pengajian kau...at least bila wat trasnfer program, boleh jimatkan separuh dari duit pengajian kau sendiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2012 01:37 PM | Show all posts
bahasa Inggeris tu paling penting..bukan saja dapat gred A semata-mata
make sure kau kena good in speaking...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-1-2012 08:24 PM | Show all posts
Kalau nak buat Pinjaman macam mana yer untuk belajar di luar negara. Aku cadang nak buat pinjaman separuh + Duit Sendiri
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 09:39 AM | Show all posts
JPA ade twrkn pinjaman pelajaran luar negara sbyk rm200k (utk course biasa) n rm 250k (utk clinical). diaorg buka application 2 kli setahun. ade proses temuduga gk. tp, duit tu utk cover yuran pengajian je. n, masa kau apply, kau mstilah dh confirm dpt twrn utk bljr kat uni luar negara. in case kau ambik twinning program, diaorg akn bg pinjaman mase kau kt luar negara je.

nway, lps SPM nnti, kau ambik la Pre-U kt mlysia dulu. degree nnti ambik kt oversea. klu nk uni yg power, result kne power gk. aku skrg ni tgh ambik American Degree Foundation Program kt INTEC. tajaan jpa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 07:05 PM | Show all posts
jap

u nak buat a levels kat mana  malaysia or what?

dan kena tahu bila nak buat degree ( OR  a levels???? ) or STPM ???
kalau anada peringkat a levels - kena tahu apa anda nak jadi when you are taking undergrads
a) kursus apa
b) mode study you -  part time ke full time
c) pi BRITISH COUNCIL TANYA -  kat bghn education AND tanya fees for international students  - ni sure naik - then tanya mode pembayaran masa nilah kena consider nak eblajar kat mana London? or less expensive areas ( in terms of cost of living )
d) requirement uni tu untuk foreign students - IELTS lah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2012 07:52 PM | Show all posts
uk rasanya wajib pass ielts atau yang seangkatan dengannya dan kalau pegi sendiri,minimum requirement utk blaja sana pass english,ielts dan subjek lain yang diperlukan.

tapi kalau nak amik scholarship atau bantuan lain,A tu kena tersusun cantik la waktu keputusan spm kluar nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2012 08:55 AM | Show all posts
Post Last Edit by afal1495 at 5-1-2012 08:58

kat UK, university fees untuk international student dalam GBP13k setahun (RM65,000).. untuk hidup bulan2 rasanya kene ada at least GBP700 sebulan (asrama dlm GBP300~GBP400; makan minum GBP300 gitu)..

persoalannya, apa bezanya Software Engineering yang ada kat Malaysia dengan kat UK..?? Pada aku, kalau dapat scholar memang patut ambik jer.. tapi kalu nak ambik pinjaman yang kene bayar balik 100% gitu, rasa mcm tak berbaloi..

kalau duit mak bapak lagi ler tak payah, baik ler duit mak bapak yang banyak tuh untuk ko study dengan mewah kat Malaysia daripada sengsara kene keje part time semata2 untuk support hidup kat UK..

contohnya la, yuran IPTA kat Malaysia dlm RM700 satu semester so setahun dlm RM1400.. dlm setahun pun mungkin berabis dlm RM6000 untuk asrama/makan ko.. kalau mak bapak terlebih2 duit tak tau nak belanja apa, ko mintak jer dorang belikan kete supaya senang nak kesana sini.. ataupun bila cuti semester, mintak dorang belanja ko jalan2 pegi UK dengan duit yang terlebih2 tuh..

tapi itu kalau aku ler..!! kalau ko betul2 kuat semangat, cuba baca buku Towards The Greater Height: Between Reality & Fantasy karangan Najmil Faiz.. ataupun dalam Bahasa Melayu; Meniti Puncak: Antara Realiti & Fantasy.. kat situ dia ada cerita macam mana dia hidup kat UK tanpa scholar & ada panduan mcm mana nak blajo kat obersea..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2012 02:37 AM | Show all posts
hmm. aku rasa kalau course kau nak amik tu 4 tahun.( aku teka je 4 tahun sebab kau baru abis spm so kena amik foundation dlu ) mungkin british embassy nak tgk bank statement parents kau dalam 500k kot. itu kalau 'fama' sponsor. kalau kemaruk jugak nak pergi tapi tak cukup duit. kunci dia senang je. kau hentak straight a's pastu tanya jpa takpon mara.. apa2 info kalau kau nak carik . zaman aku dulu kat vfs. rasanya sama je . sana lagi tepat info dia. n bab sponsor ni. rasanya kalau parents kau ada langgan astro. astro ada keluarkan sponsorship untuk study luar. kalau ada sponsor bab duit kau tak payah pening. jgn balik bawak masalah dah la. bawakla sijil. igt! bukan bini! apa2 pun utk uni yang gempak2 . band 7.5 untuk ielts adalah diperlukan. sedara kau tu kat sana buat apa? kalau dia PR atau working permit kat sana. Dia leh jadi 'sponsor' kau , kira macam tuan rumah utk kau duduk la. kalau dia student jugak. kau lupakan jela. hehe. good luck! apa2 pun SPM elok English Math Science sme A.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-1-2012 09:33 PM | Show all posts
Post Last Edit by erysam at 6-1-2012 21:41

English No Problem To ME. Aku tiap2 hari cakap english dengan kawan2 aku. Tapi Nak pergi buat Pinjaman kat luar negara tu aku tak tau. Selain JPA Apa lagi yang boleh buat pinjaman untuk belajar kat luar negara ?
Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2012 11:57 PM | Show all posts
Post Last Edit by mrhehe at 6-1-2012 23:58

bercakap ok ? grammar ? igt. ielts utk academic lain dari ieilts utk bekerja. everyday english dgn academic lain. jangan pandang remeh satu kuman pun dalam proses mengejar cita2 kita. kau cari loan ke sponsorship ni ? biasa benda2 macam ni byk utk post grad . aku ada dgr ura ura pasal chevening scholarship. cuba kau search. itu dari keraan british tak silap utk rakyat malaysia. hope benda tu membantu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 12:00 AM | Show all posts
sorry . aku baru check. aku tak rasa kau eligible uth chevening. cuba bukak url ni http://malaysia-scholarship.net/ . good luck!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-1-2012 10:59 AM | Show all posts
Kalau nak buat Loan untuk belajar. Ade syarat2 ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 7-1-2012 03:46 PM | Show all posts
Kalau nak buat Loan untuk belajar. Ade syarat2 ke ?
erysam Post at 7-1-2012 10:59



    jap u nak ke UK buat A levels then undergraduate courses ATAU pi ke UK as an undergrad = get this part straight first becaus e i think you could ask the british Council even for A levels and  Undergrad

A levels kat UK - lebih better because u already there and you could even go to the uni of your choice - the unis usually have their 'open Day' gitu.

Tapi kat M'sia - A - Levels murah dan okay gak

tapi still u bila buat kat Malaysia kena belek belek website UNI of your interest , tanay British councils, so kalau u dah ke UK as an UNDERGRAD  - cari perkataan inetrenational student funding in that uni of choice or bursaries.

try.

But you must established apa yg you nak jadi, then aim for PETRONASke, Bank Negara ke, Shell , Khazanah ( tapi kalau tak dapat jgn saman depa pulak )

just ask British Council.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111571s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list