Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
15452
View
133
Reply

[SURVEY] Tempat baik untuk jalan-jalan

[Copy link]

Author: sauffie       Show all posts   Read mode

Post time 16-11-2011 04:41 PM | Show all posts
Reply  pasuoren

Kalau monorel Melaka? Ada lagi ke perkhidmatan itu? Berapa tambang?
sauffie Post at 16-11-2011 09:12



monorel...?
ok..camni..

untuk makluman mr. sauffie, bila sebut monorel, pasuoren mati mati dok hengat monorel kat melaka ni dah standard jadi pengangkutan awam  tuk area town melaka...macam monorel atau LRT kat 'kampung' psuoren-KL..

rupanye bukan macam tuu...

pasuoren ada hajat nak naik monorel tu pada Hari Raya Haji baru ni.

Monorel ni terletak kat Taman Rempah (pasuoren penah keliru. ingat taman rempah ini macam taman bunga tapi ditanam dengan pokok-pokok rempah dan herba...tapi tak..nama jee..)

Tapi, perkhidmatan monorel diberhentikan buat sementara untuk tujuan penyelenggaraan. ada announce dalam berita. Tak tau la pulak hari ni dah berfungsi balik ke tak..{:4_240:}

monorel yang dimaksudkan hanya ada satu rel sahaja. ada berapa buah tren, pasuoren tak perasan.
monorel melaka ni, untuk pusing-pusing macam kita naik bas double decker yang penah ada kat Melaka di suatu masa dulu (pun sekarang pasuoren tak perasan ada bas ni ade ke tak lagi..)

so, tak dapat la naik monorel..
pasuoren naik perahu river cruise je untuk menikmati panorama petang sepanjang sungai Melaka. seb baik perahu river cruise ngan monorel ni seblah-seblah je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2011 10:22 AM | Show all posts
Kalau perkhidmatan menyusuri Sungai Melaka berapa harga dia? Dia akan bawak kita sampai ke mana?
Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2011 12:48 PM | Show all posts
salam...sabtu ni lil akn smp melaka..
lil plan kol 4 br nk gerak ronda2 melaka smp malam..

agak2 korang...mana yg patut lil pg?
lil dok homestay jasin

lil cdg nk makan asam pedas di teluk mas (dinner)
ptg mkn cendol kat jam besar (erk..jam besar ni kat mana)
siang g dataran pahlawan, naek menara taming sari (rm10/person), duck tour (brape rm ye?)

mlm ade atvt ape ye selain naik melaka river cruise(rm brape)??

tolong2...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-11-2011 08:21 PM | Show all posts
Macam mana dengan menyusuri sungai kesang?
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2011 04:57 PM | Show all posts
Kalau perkhidmatan menyusuri Sungai Melaka berapa harga dia? Dia akan bawak kita sampai ke mana?
sauffie Post at 17-11-2011 10:22



untuk perkhidmatan perahu river cruise ni..tambangnya:
dewasa - RM10.00
kanak-kanak - RM5.00

satu perahu boleh muat dalam 40 orang..seat selesa..perahu stabil..
perahu pun banyk..

naik malam nampak lampu kiri kanan..cantik..
naik siang..pun cantik...

kita akan berada dalam perahu dari taman remph sampai la ke pangkal muara sungai Melaka.
sampai pangkal muara, perahu akan U Turn...balik ke taman rempah.
pergi balik adalah dalam 40 minit.
berbaloi naik..

semasa kita berada dalam perahu..akan ada suara rakaman yang akan memberi penerangan mengenai tempat dan perkara di sepanjang perjalanan kita...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2011 11:51 PM | Show all posts
salam...sabtu ni lil akn smp melaka..
lil plan kol 4 br nk gerak ronda2 melaka smp malam..

agak2 ...
lil_sparky Post at 17-11-2011 12:48 PM



dear, bear in mind..mlk ni weekend jam tau. specially kawasan yg lil nak pergi (town area)
lia suggest takyah tunggu kul bape nak gerak sekian2. keluar je awal..pastu pegi la meronda satu hari tu.

lil cdg nk makan asam pedas di teluk mas (dinner)
asam pedas teluk mas, lia not sure kat mane yg sedap

ptg mkn cendol kat jam besar (erk..jam besar ni kat mana)
jam besar mane yg lil maksudkan? klu kat depan stadhuys (banda hilir) ade cendol yg sedap. kat bangunan merah tu. selain tu, kat bkt cina pun ade cendol yg sedap.

siang g dataran pahlawan, naek menara taming sari (rm10/person), duck tour (brape rm ye?)
duck tour not sure berape rm. dah sampai dataran pahlawan tu, boleh menyopping kat mahkota parade, hatten square skali. selain tgk movies kat GSC dataran pahlawan. nak beli goodies2, cenderahati ade kat dlm dataran pahlawan.

mlm ade atvt ape ye selain naik melaka river cruise(rm brape)??
lepas nak river cruise, lia cadangkan lil pegi jonker walk! jangan lupe singgah jonker gallery. sbb ade bykkkkkkkkk sgt cenderahati yg sangat cantik, unique and not expensive. jln mlm kat jonker walk ni mmg best. byk shop/gerai yg jual bende yg menarik dan lain dari lain. lepas dah jln jonker walk, sila la night walking kat tepi sg melaka tu. indah sgt n windy breeze. sambil2 tu, jgn lupe amik gambar!

alrite, harap membantu perjalanan lil ke mlk esok enjoy ur vacay

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2011 06:33 AM | Show all posts
Reply 86# aurelia


lia... memang ade asam pedas yang sedap kat telok mas.... kawan san penah makan and penah promote suh try asam pedas dia tp san lom sempat nak g lagi.... tak silap dia ckp dekat dengan trafik light telok mas depan stesen minyak baru BHP. Kedai pak tunggal kot nama dia
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2011 10:30 AM | Show all posts
Reply  aurelia


lia... memang ade asam pedas yang sedap kat telok mas.... kawan san penah maka ...
Sanisan2000 Post at 19-11-2011 06:33 AM


Oo yeker san? Ok lepas ni klu ade gi sane lia cekidout yer. Yg lia tahu sedap asam pedas kat ujong pasir tu dgn Lot 85. Lagi satu org kata di kota laksamana ye? Nanti try cari.

Thanks san
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2011 03:05 PM | Show all posts
Reply  aurelia


lia... memang ade asam pedas yang sedap kat telok mas.... kawan san penah maka ...
Sanisan2000 Post at 19-11-2011 06:33



   ohh.. kat situ ye... nnti nak try la...
tq san...
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2011 09:32 PM | Show all posts
cik lil, nnti bg feedback eh yr  trip to malacca... min pun nk pi gak early dec ni.. cadang nk pi jonker walk n menara taming sari..
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2011 09:32 PM | Show all posts
anyone know budget hotel kat area town tak..? min ingat nk jln kaki je sekitar melaka tu.. if possible la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2011 12:39 AM | Show all posts
Reply 85# pasuoren


   Saya tak sabar nak balik Melaka. nak pergi TS la.
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2011 10:03 AM | Show all posts
Reply  pasuoren


   Saya tak sabar nak balik Melaka. nak pergi TS la.
sauffie Post at 21-11-2011 00:39


laaa...dok mane..? Ok, dah gii..tepekla pengalaman naik TS kat sini ye..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-11-2011 01:39 PM | Show all posts
Duduk Muar, tapi dah dekat sangat dah.
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2011 04:33 PM | Show all posts
dengan malunya nak bagi tau.....
w/pun akak org melaka tp lum pernah naik Taming Sari.
anak2 selalu ajak tp sabtu & ahad adalah hari/waktu yg begitu mencabar
kerana jika mahu ke banda hilir memerlukan kesabaran yang tinggi sebab jem sgt2.

selalu ke bandar melaka lepak kat tesco je.
tp sekarang dah lepak kat gaint tanjung agas muar sbb tmpt mainan bebudak free n dalam bangunan. so x risau panas atau hujan.

harap cite akak nie x terlalu menyimpang dari tajuk
Reply

Use magic Report

Post time 22-11-2011 04:40 PM | Show all posts
nak tambah tmpt jln2
- mydin mitc
- kota fesyen mitc
- planetarium melaka di mitc

harap membantu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-11-2011 11:35 AM | Show all posts
dengan malunya nak bagi tau.....
w/pun akak org melaka tp lum pernah naik Taming Sari.
anak2 se ...
kenapaaku Post at 22-11-2011 16:33


Alaaa akak...batpe nak malu..
ok jelahh..
cuma kesempatan je yang akak mungkin lum ada nak ke sana.

tapi kan kak, saya cadangkan,
apa kata time coti skolah ni..
akak pilih satu pagi yang terang di hari minggu..
akak bawak anak-anak gi 2 tempat je..
tapi, kene prepare bajet sikit..
sebab tempatnye berbayar..

petama,
akak gi TS..
kalau time peak, memang susah gak nak cari parking..
nak beratur lagi..
tapi berbaloi...

kedua,
bawak anak-anak g makan..

ketiga...
tuju pulak ke Taman Rempah
naik river cruise..
cukup menenangkan dan berbaloi..

dalam perjalanan akak nak ke TS ngan otw nak ke Taman Rempah,
secara tak langsung akak kira bawak anak-anak jenjalan town Melaka, bes kak..

satu naik tempat tinggi..
satu lagi menyusur sungai...
perasaan dan kepuasan yang berbeza..

pusing2 pun, dah makan 1 siang jugak...

cuba la pegi kak...{:4_181:}
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 08:12 AM | Show all posts
Reply 97# pasuoren


terima kasih diatas cadangan tersebut.
insyaallah ......... akan cuba di laksanakan
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 03:25 PM | Show all posts
dekat tepi sungai tu ade macam funfair..... pirate ship dgn eyes of malacca yg mcm best sikit... pastu ade panjat-panjat..... kalo jalan2 malam dgn adik san eyes of malacca yg wajib naik... huhu kdg2 org xramai tp kene naik jugak seriau jek..... lokasi dekat dgn stesen bas lama.... nak lalu pesisir tebing sungai malam-malam pun cantik...... lampu-lampu memang menarik
Reply

Use magic Report

Post time 24-11-2011 04:15 PM | Show all posts
Reply 99# Sanisan2000

fun fair ni kat mane ye?

eye of malacca yg kat mane juge ye? yg eye on msia tu ker? (hampun, lia x ingat)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.098484s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list