Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
56195
View
245
Reply

[Tutorial] Memulakan Perniagaan di eBay.com

[Copy link]

Author: Kamen_rider       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 19-2-2012 09:37 AM | Show all posts
Reply 60# hiasanggun
takpe...

Ni jawapan aku ambik dari Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Niche_market
A niche market is the subset of the market on which a specific product is focusing. So the market niche defines the specific product features aimed at satisfying specific market needs, as well as the price range, production quality and the demographics that is intended to impact. It is also a small market segment and an example would be a bridal shoe shop because there is not very many of them around.
Every single product that is on sale can be defined by its market niche. As of special note, the products aimed at a wide demographic audience, with the resulting low price (due to price elasticity of demand), are said to belong to the mainstream nichein practice referred to only as mainstream or of high demand. Narrower demographics lead to elevated prices due to the same principle. So to speak, the Niche Market is the highly specialized market that tries to survive among the competition from numerous super companies.
In practice, product vendors and trade businesses are commonly referred as mainstream providers or narrow demographics niche market providers (colloquially shortened to just niche market providers). Small capital providers usually opt for a niche market with narrow demographics as a measure of increasing their gain margins.
Nevertheless, the final product quality (low or high) is not dependent on the price elasticity of demand; it is associated more with the specific needs that the product is aimed at satisfy and in some cases with brand recognition with which the vendor wants to be associated (e.g., prestige, practicability, money saving, expensiveness, planet environment conscience, power, &c.).



Aku terangkan sikit contoh....

kita anggap BAJU sebagai Niche...ni niche yang tak bagus sebab terlalu umum..so kita spesifikkan lagi..

BAJU --> BAJU KURUNG = ni pun boleh gak..tapi masih terlalu luas...

BAJU--> BAJU KURUNG --> BAJU KURUNG DEWASA = ok? ok gak ..tapi kecikkan lagi..

BAJU --> BAJU KURUNG-->BAJU KURUNG DEWASA SAIZ S = khas untuk mereka yang badan kecik jek..sampai part ni pun kira dah ok dah..tapi kalo nak lebeh spesifik..cam sekarang ni IM selalu main MICRO NICHE..sekecik yang boleh..

BAJU KURUNG DEWASA SAIZ S PINK KALER BERMANIK etc etc etc...

Itu jela setakat pemahaman aku...

kalo salah tolong betulkan ye sesiapa...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-2-2012 11:16 AM | Show all posts
Reply 59# penjejak.badai

masa aku pakai AN..servis lembab..bagus lah ko masih ngan AN..aku pun nak main AN balik ni..hikhik..pos masa dalam bape hari..2 minggu dah leh sampai ekk..

hikhik..tak kesah lah taktik kotor ke....selagi bukan jual benda haram udah le...


Thanks sudi nak ajar aku ...PM sent..
Reply

Use magic Report

Post time 19-2-2012 07:40 PM | Show all posts
ok2 pm da dpt..jgn rsau, kalo bnde haram ak pun tkot nk jual kui3
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-3-2012 11:37 AM | Show all posts
UPDATE:
pada sesiapa yang nak buat ebay ni secara cepat dan pantas dalam masa 3 hari secara automatik..boleh angkat tangan kat sini..tapi kena modal sikit..

tak payah nak daftar..verify semua tuh..feedback sedia ada..dapat akaun terus leh rempit listing..hehhe..aku baru discover teknik ni...
Reply

Use magic Report

Post time 14-3-2012 11:49 PM | Show all posts
UPDATE:
pada sesiapa yang nak buat ebay ni secara cepat dan pantas dalam masa 3 hari secara automa ...
Kamen_rider Post at 14-3-2012 11:37



    check pm bro
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-3-2012 11:43 PM | Show all posts
Reply 65# abechik1

ok abe...terima kasih..amacam progress..
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2012 01:21 AM | Show all posts
Post Last Edit by star_karat at 24-3-2012 02:41

aku tak baca semua thread ni. tapi aku tambah pengalaman aku dulu. sekarang aku dah tak buat lagi kat ebay. Pada aku ebay sekarang cekik darah. Zaman aku buat dulu fees dia murah.

masa aku masuk kan listing dulu aku ikut timing. selalu aku masuk kan waktu primetime bila orang akan selalu duduk kat computer. Dulu ada satu website ni bagi tahu waktu2 orang selalu dok hadap computer beli barang. Masa tu aku masuk kan waktu malam dalam kul 7/8. Waktu ni orang suka buat buying. Pukul 9 orang dah malas nak beli walaupun masih ada tapi tak serancak waktu pukul 7 sampai 8.30. Jadi bila kita start pukul 7/8 ..listing kita akan mati dalam waktu tu jugak pada 3/5/7 hari lagi. Waktu dan pada hari2 tersebut listing kita akan di atas dan buyers akan nampak listing2 kita. Memang menjadi masa aku buat tu jam.

Tapi kalau weekend lain sikit. Sabtu malam orang akan keluar tak ramai duduk ngadap computer. Biasa Sabtu antara tengah hari sampai 6 petang menjadi. Hari panas orang duduk rumah. Kalau Ahad boleh start pagi dalam 11 pagi sampai 2/3. Lepas tu orang keluar pergi jalan2. Ahad malam pun not bad. Orang stay kat rumah pasal esok nak kerja. Orang dok ngadap computer.

Kalau waktu minggu orang dapat gaji lagi lah menjadi jadi, list kan macam2 barang.

Jadi silap nya......bukan lah hari dan waktu yang kita masuk kan orang akan beli right away tetapi yang penting ada lah hari dan waktu listing kita luput. Kalau kena tepat, listing kita akan sentiasa berada di atas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2012 08:03 AM | Show all posts
Reply 67# star_karat


   terima kasih star_karat..
memang betul timing listing tuh yang paling penting sekali..setiap item ada hari dan waktu tertentu untuk listing...ada hari dan waktu buyer paling tinggi...biasanya siapa yang main hujung minggu...akan listing pad ahari jumaat sebelum kul 11 pagi waktu tempatan..buat auction 3 hari...

website yang bro rujuk tuh ada lagi ke..ke pakai terapeak..?
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2012 11:25 AM | Show all posts
website tu pun aku dah tak ingat...cerita dah lama.

Ramai orang tak tengok bab timing ni. Ada sorang ni dia buat kerja ebay pukul 2 pagi konon2 senang buat kerja, sunyi. Tapi listing dia mati pukul 2 pagi jugak. Time tu listing kat atas sekali tapi sapa lah nak beli barang buat transaction pukul 2/3 pagi. Orang takda mood nak beli2 waktu ni, paling banyak pun orang tengok2 ajer. Berapa kerat orang lah yang dok depan computer pagi2 buta.
Reply

Use magic Report

Post time 24-3-2012 06:13 PM | Show all posts
Reply  abechik1

ok abe...terima kasih..amacam progress..
Kamen_rider Post at 23-3-2012 23:43



baru selesai baca ebay stealth 3.0 .. byk tips... nak mengejar tips tu yg semput sket...  

soalan

1) account bank pakai nama yg sama ok kan ? - in case saya ada 2 account ebay / paypal yg berlainan ,lain IP dsb ...
2) dari segi address pulak, camna you all handle ? pakai address umah sedara mara ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-3-2012 09:00 PM | Show all posts
Reply 70# abechik1


   hehehe..bagus2..
1. nama akaun bank same tak pe..tapi jangan withdraw semua akaun paypal yang ada ke 1 akaun bank...bahaya!!!!...

2. haha..tang alamat ni...main tipu jek pun takpe..alamat sedare mare tuh memang penting lah..kalo dah abis pakai...leh pakai tipu punye..bile depa mintak statement..leh buat fake..ada tutorial...
Reply

Use magic Report

Post time 2-4-2012 12:46 PM | Show all posts
Saya masuk ebay us just beli brg je-tupperware.
Now dah ada yg jual tware m'sia dlm ebay tp harga dia..alahaiii berganda mahal dr us tware..anyway kl masyuk no hal la kan..

Menjual dlm ebay... Masih blm tahap tu lagi!
Reply

Use magic Report

Post time 3-4-2012 11:42 AM | Show all posts
UPDATE:
pada sesiapa yang nak buat ebay ni secara cepat dan pantas dalam masa 3 hari secara automa ...
Kamen_rider Post at 14-3-2012 11:37



    bro pm aku detail, mmg interest ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-4-2012 01:20 PM | Show all posts
Reply 73# cm_fman

ok noted..aku dah reply balik...
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2012 06:47 AM | Show all posts
kalau kita beli barang kat dlm ebay dan jual balik boleh x bro?
sori kalau soalan ni nampak bodoh..

noob la katakan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-4-2012 10:13 AM | Show all posts
Reply 75# clueless


   boleh..takde masalah..itu namenye ebay arbitrage..salah 1 teknik dalam ebay..biasa seller US pakai benda ni...depa cari barang kat ebay AU ngan ebay UK..pastu list kan ebay US pada harga 3kali  ganda..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 01:43 AM | Show all posts
owh, aku mmg ada niat nak belajar pasal ebay ni.
harap2 boleh jadi pendapatan sampingan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-4-2012 10:58 AM | Show all posts
Reply 77# clueless

amin..semoga menjadi kenyataan..daripada ebay boloeh belajar buat benda bisnes online lain..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2012 11:21 PM | Show all posts
Reply 78# Kamen_rider

terima kasih bro, nabi pon ada kata

9/10 pintu rezki tu bisnens. kan?
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2012 08:02 AM | Show all posts

[Tutorial] Memulakan Perniagaan di eBay.com

Seb bek jumpa thread nih, dalam ebay duk kata percuma, tiba2 kena caj rm3. Padah xbaca fee..


(posted by mobile)
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106091s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list