Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
56100
View
245
Reply

[Tutorial] Memulakan Perniagaan di eBay.com

[Copy link]

Author: Kamen_rider       Show all posts   Read mode

Post time 24-10-2011 01:56 PM | Show all posts
ebay ni robot transformer pon guna tau.. dpt cari kacamata witwicky
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 05:44 PM | Show all posts
ic...betul gak tu...

kalau jual satu2, teruk nak letak harga, nak letak harga untuk kos penge ...
zaidi_MZZ Post at 24-10-2011 09:52


mm..pasal kos pos..rasanya bukan masalah sgt...
aku rasa kos pos malaysia ke oversea ni sgt2 reasonable..
klau brg ringan2 few grams..baru singgit lebih..
aku htr eyeliner ke ozzie..baru RM1.50...
contoh la...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 06:34 PM | Show all posts
Reply 22# peachRose

ic...murahnya...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2011 12:08 PM | Show all posts
Reply 21# cak!


   haha,,,sejak cite tuh la aku minat ngan ebay...spek aku banyak yang retak ni..nanti leh megatron cari aku..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2011 12:12 PM | Show all posts
amacam..
dah ada progress ke..dah kumpul feedback as buyer....??

ok...nanti aku cite pasal
1. Cari Produk untuk jual - List dropship yang OK
2. Buat kajian kat Complete Listing ebay dan cara meramal item akan hot..
3. Teknik research+copy+edit+list....aku pakai teknik la untuk dapat USD1 yang pertama..
4. hari dan Masa untuk listing.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-10-2011 12:13 PM | Show all posts
Reply 22# peachRose
OOOooOOO...eyeliner ekk.....mekaseh...
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2011 07:54 PM | Show all posts
sekarang ni, korang jual apa kat ebay...?
Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2011 08:06 AM | Show all posts
sekarang ni, korang jual apa kat ebay...?
zaidi_MZZ Post at 25-10-2011 19:54



x nak ckp lah..haha..mana leh reveal..
tapi mine dlm categry Health n Beauty la..
2 brg je pun..hehe..
nak letak byk,sangkut dek limit plak.
value 2 brg (dlm 20 pcs) pun dah jatuh USD1000
listing masuk Store..pastu duk diam tunggu org beli..huhu
actually ebay sgt seswai tuk mama yg xkerja aka surirumah.. u bukak store..lepak brg byk2 dalam tu..pastu tunggu je la org beli..dgn syarat brg tu mmg laku le...lesung batu pun blh tahan laku...brg2 bakery..tali tape ukur baju tu pun byk gak saya jual dulu.harga 60 sen ( 2unit)  beli kat mydin..jual 1 pound (RM6 - zaman sblm pound jatuh)..kos pos dlm rm1.50..gebak gebuk tolok fee sn sini..dpt le untung dlm rm3..berapa margin tuh..hehe
sekadar contoh (wink:wink)
zaman kegemilangan saya dulu (cewahh)..x menang tangan...penat nak membungkus dan megepos..x yah nak promote2 sbb ebay dah established..
mana tau ebay ni nak impose limit2 tuk jumlat item/value brg cam sekarang (nanges)
jenuh gak le nak tunggu limit naik..
Reply

Use magic Report

Post time 2-11-2011 05:31 PM | Show all posts
wah....bagus ade thread bincang pasal ebay biz ni...
dah lama xjenguk forum ni...banyaknye sy tertinggal...
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 12:46 PM | Show all posts
x nak ckp lah..haha..mana leh reveal..
tapi mine dlm categry Health n Beauty la..
2 brg je p ...
peachRose Post at 28-10-2011 08:06


Tumpang gembira dengan kejayaan peachRose, tak kisahlah dulu, kini & selamanya..Baca thread ni terlintas nak buat store dalam ebay since akaun ebay dah ada, feedback pon okay so far..
So why not kita ,cuba.. Usaha tangga kejayaan..
Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2011 02:30 PM | Show all posts
Nak belajar juga.......tapi tak berapa nak faham lagi
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 09:08 AM | Show all posts
Tumpang gembira dengan kejayaan peachRose, tak kisahlah dulu, kini & selamanya..Baca thread ni t ...
c_manis Post at 3-11-2011 12:46


nak kat berjaya tu lom blh lagi la..jauh lagi..
lagipun item x byk...kalo blh list 100-300 item..hmmm..yg confirm org beli...baru masyuk...
anyway...yg payah nak kekalkan momentum ie istiqamah tu le...hari2 kena motivate diri..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 09:14 AM | Show all posts
Nak belajar juga.......tapi tak berapa nak faham lagi
mata_bulat Post at 3-11-2011 14:30


blh blajar..senang actually ebay ni...sbb dah establish..x yah pikir traffic2 tu semua...
yg penting cr brg yg sellable..
byk info kat tenet pasal bgmn cr nak business kat ebay ni..byk sgt sampai baca blh muntah...
tapi kena try buat dulu le...baru nampak..

oh..selain ebay..web lain yg blh kita masuk tuk business ni ialah www.bonanza.com dn etsy
bonanza blh list brp byk ko suka...takde listing fee...dia caj final value fee je (atas brg yg terjual sahaja)...
Etsy plak khusus tuk brg2 craft dan brg2 yg DIY..baju2 ada skit rasanya....listing fee usd 0.20/item..quite established jugak..
Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2011 04:31 PM | Show all posts
Skrg ebay bila kita nak appear gambar barang ada charge rite?
So camne bayaran tu dibuat?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2011 05:51 PM | Show all posts
Reply 28# peachRose


    ebay sekarang......huwaaaaa....hanya semangat kental ajek boleh teruskan perjuangan di ebay..agak2..bila lah lepas limit tuh kan cam dulu..huhuh...

salah 1 cara nak selesaikan masalah limit ni...

user baru akan ada limit listing 10 item per month kan..

Buat sebanyak-banyak akaun yg anda mampu...kalo boleh 10 akaun sebulan...10x10 = 100 item leh listing..buat research yang sell throughnya at least 20%...maknenye 100 list..25 terjual..pastikan profit margin melebihi 30-40%..lepas ditolak ebay fee dan paypal fee..

ooo..ko lah yg jual reben tuh ekk...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2011 05:52 PM | Show all posts
Reply 31# mata_bulat


    tang mana tuh kak...leh sy bantu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2011 05:54 PM | Show all posts
Reply 33# peachRose


    aku dah letak kat bonanzle.com..tapi sell sangat2 kurang walaupun aku letak 300 item lebih...sebab trafik kat situ tak menarik...

untuk etsy pulak..niche produk adalah dari art n craft cam ko cakap tuh..lelagi style vintage..

lagipun..dua site ni takde research tool cam ebay...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-11-2011 05:57 PM | Show all posts
Reply 34# c_manis


    untuk ebay oz mmg kena caj nak display item tuh...

cara bayar..ebay akan hantar invoice bulanan..kat situ nanti ada arahan camne nak bayar..biasanya kat my aacount..1 lagi masalah ..ebay tak terima paypal untuk bayar bill dia tuh..jika akaun berdaftar di malaysia la...kalo daftar akaun US ke..OZ ke.boleh..kene pakai proxy ni..
Reply

Use magic Report

Post time 6-11-2011 10:55 AM | Show all posts
Reply  c_manis


    untuk ebay oz mmg kena caj nak display item tuh...

cara bayar..ebay akan ...
Kamen_rider Post at 4-11-2011 17:57


So akaun ebay sy daftar akaun ebay Malaysia.. Camne tu?
Kamen_rider, akaun ebay mana blh advertise dengan gambar FOC?
Thank you in advance..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-11-2011 09:28 PM | Show all posts
Reply 39# c_manis


    bayar pakai kad kredit/debit...huhu..tu yg tak best..
selain ebay OZ...ebay us..ebay.uk tak payah bayar untuk dispay imej tuh...ebay malaysia pun same..tapi kalau nak tambah imej..biasanya kene caj..

cara nak atasinya...

1. upload imej yang lelebih tuh kat photo hosting cam photobuket..picasa ke..
2. Displaykan memalui item desription tuh pakai HTML code..ala embedded jek..

tadaa...percuma jek..

takpun leh try autiva FREe punye..automatik..leh buat cross selling...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.083152s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list