JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
51172
View
245
Reply

[Tutorial] Memulakan Perniagaan di eBay.com

[Copy link]

Author: Kamen_rider       Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-10-2011 10:04 AM | Show all posts |Read mode
Post Last Edit by Kamen_rider at 21-10-2011 22:03

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada warga board usahawan cari.com.my.
aku akan kongsikan sedikit tutorial bagaimana nak memulakan perniagaan eBay.com, mesti ramai nak tau kan..(aku agak jek la..)..sebenarnya aku pun bukanlan ebay top rate seller...atau jutawan ebay..atau full time dengan ebay..tapi ebay lah salah  platform pendapatan sampingan yang aku berjaya buat walaupun tak banyak..lepas la buat beli diapers n susu anak..

sebelum nak berniaga di ebay.com  ni..korang perlulah biasakan dulu dengan web tuh...kalo boleh register dan try buat urusniaga membeli di sana..biasakan dengan kaedah bid..feedback..

AMARAN!!
sebelum mula, pastikan korang tau yang ebay.com ni banyak makan FEE..korang leh tengok sendiri kat web ebay.com.
-->http://pages.ebay.com/help/sell/fees.html

paham bebetul..adakah korang sanggup menempuh segala fee tersebut..jika YA..tahniah! jika tidak..lupakan jek hoccay...

aku bagikan tutorial minggu per minggu ok..senang korang nak buat nanti..

Keperluan Minima:
1. Kemahiran Google / Search --> amat penting untuk mencari niche
2. Pernah buat transaksi internet.
3. Credit Card/Debit Card yang ada kemudahan Internet Banking (minima ada duit dalam tuh RM10) --> SANGAT PENTING..\
4. Kemahiran Editing Imej

Minggu Pertama:
1. Daftar eBay.com.my
2. Daftar paypal.com --> Verify sekali --> LinkPanduan Verify Paypal dengan Maybankad
3. beli item yang murah2 di ebay.com.my -at least 5 item -- part ni nanti aku elaborate..

ok...setakat ni paham tak?..kalao ade otai-otai ebay dalam ni,,dipersilakan kongsi ilmu yer..aku pun banyak nak belajar lagi ni..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 10:44 AM | Show all posts
lagi...lagi....
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 11:05 AM | Show all posts
bagus thread ni, syabas pada TT

Aku memang nak sgt2 belajar selok belok berurusan di e-bay..so aku park sini dulu yer..
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 11:24 AM | Show all posts
teruskan teruskan... sgt berminat nie...
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 12:53 PM | Show all posts
wah...menarik...nk tau gak...hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2011 01:13 PM | Show all posts
gud info TT
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-10-2011 09:53 PM | Show all posts
Terima Kasih atas sokongan..esok aku update lain pulak..tengah kumpul resource...
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2011 10:53 AM | Show all posts
salam cikgu, nak tnya nih...

nak register paypal tu cmna? apa kelebihan paypal ni?

tq...anywy gud info~ i parking sini ;)
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2011 10:01 PM | Show all posts
Reply 8# fazyan


   Cara daftar paypal : Klik SINI
Kenapa PAypal? Sebab paypal ni adik beradik ebay gak..jadi..nak terima bayaran sangat mudah dengan paypal dan ianya pantas...yang kurangnye..adalah FEE dia ajek..hehe...

Ebay dan Paypal tidak dapat dipisahkan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-10-2011 10:13 PM | Show all posts
Ok...korang dah daftar belum ebay ngan paypal...

kalo dah...jom kita kumpul FEEDBACK sebagai Buyer dulu...nak jual kat ebay..kene beli la dulu..bukan tak boleh terus jual..tapi kredibiliti kurang la..sebab kat ebay, FEEDBACK tuh benda yang SANGAT penting!!!

CAra Pantas Kumpul FEEDBACK sebagai BUYER.
1. log in ebay.com
2. Buat Search "ebook" kat ruangan Search
3. kat tepi belah kanan ada ruangan harga, sila masukkan harga daripada $0.01 - $0.99 dan klik ENTER.
4. Listing ebook dalam julat harga akan dipaparkan. Kalo boleh Sehari korang beli 5 Item SAHAJA. Kalau beli lelebey kang takut ebay suspek korang nak manipulas FEEDBACK dan boleh menyebabkan akaun korang akan di SUSPEN...bahaya ni..belum mula jual dah kene suspen...Cara beli tuh..sama ada boleh klik BUY IT NOW..atau korang letak BID..

Lepas ajek transaksi tuh, korang jangan terus bagi FEEDBACK kat SELLER tuh pulak..tunggu dalam 2-3 hari, baru bagi SELLER tuh feedback..biasanya SELLER akan bagi FEEDBACK kat korang secepat yang mungkin..yerlaa..korang dah bayar kan...

Ni SC untuk Korang..sebagai panduan..





ok...setakat ni..paham tak..kalo tak paham...sila angkat tangan yer..hehe...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 11:06 AM | Show all posts
ebay best...cuma fee tu yg x tahan...
sabo je la..
terbaru ebay.com.au...nak wat BUy it Now listing kena bukak store..gile tul..
last month okay jer x yah ada store...
aku lepak kat ebay ozzie je..
ebay.com x suka sgt..kos pos ke us mahal banding ke ozzie/UK
ebay uk ok gak..
tapi kn ada produk yg margin tinggi la baru best..
setakat 20-40%...nanti tinggal ciput dek fee kiri kanan atas bawah...
paypal htr duit hutang org pun kena caj..haha
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 12:04 PM | Show all posts
tapi kn ada produk yg margin tinggi la baru best..
peachRose Post at 23-10-2011 11:06


produk apa yang leh jual dengan margin yang tinggi...?
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 06:10 PM | Show all posts
produk apa yang leh jual dengan margin yang tinggi...?
zaidi_MZZ Post at 23-10-2011 12:04



kena rajin wat research..
tgk apa produk yg u ada n cek mana yg sellable dgn profit yg tinggi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2011 08:03 PM | Show all posts
Reply 11# peachRose


    ini lah penangan ebay dan paypal...sebab tuh mase nak listing harga tuh kena buat research sikit..harga berapa..shipping berapa..biasa boleh semak kat rolbe.com.

sekarang ebay dah ketatkan polisi sebab lambakan China punye produk..nak protect buyer. ebay ozzie pun masyuk gak cuma lagi banyak fee dia kan..aku pun penah sekali dua ajek listing kt situ..tapi sebab barang sampai terlalu lambat..berbanding US ( ni kes kastam diorang lah ni)..aku kurang masuk sana kecuali nak cari barang murah then jual kat ebay US.

Ko pos barang sendiri ke..biasa berapa rate shipping ke au? barang sampai camne....aku tak pandai lagi jual produk fizikal ni...boleh lah ajar aku..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2011 08:08 PM | Show all posts
Reply 12# zaidi_MZZ
antara produk yang profit tinggi:1.ed hardy T shirt
2. Software cam Windows 7,Adobe (bukan jual key...)


Dan lelain yang VERO...hihihi...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 08:57 PM | Show all posts
x berani nak jual VERO item...
senang nak kena ban..huhu...
tau je la byk yg imitate China..
kalau buyer x kisah xpe..
hari tu ada jual baby gap pyjama jap...pastu tgk anak aku pakai cam luntur jer..terus x jual dah..sib baik buyer x bersungut brg bukan ori..

kat ebay OZ yg aku perasan laku yg seller boleh jual ialah brg2 Tupperware...tu salah satu la yg kalo ko cek kat completed item list ...ijau je kaler price dia tu (meaning brg tu sold)...jrg2 skali yg merah (not sold)

2 thn lepas masyuk gak aku jual...pastu aku stop ebaying skejap ats personal reason..masa tu lom ada rules yg pelik2 cam skrg ni..so ok la..final value fee (FVF) pun bp persent jer

thn ni aku on balik..huh..berlambak seller Malaysia jual Tupperware...pastu FVF dah 10%..giler...harga plak dah jual harga kos aku tgk..malas le nak jual TW..cari benda lain le..

postage ok je..pos ke OZ lg murah dr pos ke US..so far pakai pos biasa bodo2 tu...alhamdulillah ..so far 1 je yg x sampai...paling cepat 5 hari buyer dah trm brg..

masyuk skali ebay UK la...sbb currency dia lg tinggi...brg pun mcm2...

1 lagi yg wat korang akan tensen kalau nak berniaga ni limit yg ebay letak tu seller baru...mula2 10 brg je ..value dlm berapa ratus aku dah lupa..yg mana dulu ko capai..let say ko seller baru, letak listing 10 brg..ha..bulan tu 10 brg tu je la korang blh jual...x leh tambah listing lain lagi dah..next month + 10 jadi 20 plak..tgk performance ko ok ke tak...naik le skit2 ..aku baru dapat 50 listing/ value $1700...penat seh..hahaha..teruk ebay kena kondem ..tapi depa wat derk je..start x silap bln 10 last year..ramai seller yg predict rule ni x lama tapi mcm xde tanda nak tukar mcm dulu2 xde limit je...layan je la..

pasal seller China tu mmg..kdg2 geleng kpl tgk harga diorg...x leh nak wat apa...ko cari le produk lain ..seller China ni suka list brg yg sama sampai puluh2 list...so kalau serach..nampak brg yg sama je 2-3 page..sakit hati..sejak ada rule xleh list multiple listing mcm tu..baru nampak ok skit...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2011 09:01 PM | Show all posts
Reply  zaidi_MZZ
antara produk yang profit tinggi:1.ed hardy T shirt
2. Software cam Windows 7,Ad ...
Kamen_rider Post at 23-10-2011 20:08


ipad dan geng2 tablet
telefon
playstation
brg2 cosmetic/make up
perfume

make sure ko jual ori la..

to name a few.kalo ko dapat harga murah blh le try jual..tapi aku tgk harga dalam ebay tu lagi murah dr kat malaysia nih..mcmn tuh? hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 12:11 AM | Show all posts
barang2 yang korang senaraikan tu, macam mahal harganya...leh compete ke kat ebay...?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-10-2011 09:40 AM | Show all posts
Reply 18# zaidi_MZZ

memang mahal gak...kalo baru2 nak jual ni aku cadangkan cari barang yang ko mampu refund..hikhi..bukan ape..kadang2 buyer ni cam hampeh gak..

jadi ko cuba jual aksesori untuk item tuh..iphone 4s screen protector..ipad case..lagi kecik lagi bagus...strategi power seller jual aksesori ni kalo ko tengok kat ebay.com..diorang akan bundle kan item tuh...part ni nanti aku elaborate..dan paling penting...ada tulis US SELLER...
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2011 09:52 AM | Show all posts
jadi ko cuba jual aksesori untuk item tuh..iphone 4s screen protector..ipad case..lagi kecik lagi bagus...strategi power seller jual aksesori ni kalo ko tengok kat ebay.com..diorang akan bundle kan item tuh...part ni nanti aku elaborate..dan paling penting...ada tulis US SELLER...
Kamen_rider Post at 24-10-2011 09:40


ic...betul gak tu...

kalau jual satu2, teruk nak letak harga, nak letak harga untuk kos pengeposan lagi...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054182s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list